Bilberry Hill on lisännyt 35 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
Nopeatekoinen pataleipä gluteenittomana
Nopeatekoinen pataleipä gluteenittomana

Pyöräytä rapeakuorinen ja ihanan kuohkea gluteeniton ja maidoton pataleipä! Resepti on kätevä kiireiselle leipojalle, sillä taikinaa ei tarvitse kohottaa yön yli, vaan herkullinen leipä valmistuu alle parissa tunnissa.

Vinkkejä gluteenittomaan leivontaan

Gluteeniton leivonta on tosinaan melko haasteellista. Suurin ongelma tuntuu olevan taikinan riittämätön kohoaminen ja löysän taikinan käsittely. Gluteenittomilla jauhoilla leipoessa ei taikinaan saada sitkoa, joten leivonnaiset kohoavat vähemmän ja ovat hauraampia. Jos haluat tietää kuinka onnistut paremmin gluteenittoman leivän leipomisessa, katso koko pataleivän resepti ja vinkit täältä.

Pyöreästä pataleivästä saa 12-13 isoa leipäviipaletta, joten siitä riittää syömistä isommallekin joukolle. Alkuperäinen ohje kuvineen löytyy täältä.

G = Gluteeniton

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo

Kuohkea gluteeniton pataleipä

Ainekset

Kuivat ainekset
3
dl
gluteenitonta jauhoseosta
1,5
dl
kaurajauhoa, G
1 - 1,5
dl
riisijauhoa, G
1
dl
pikakaurahiutaleita, G
0,5
dl
Hirvelän KauraKuitunen kaurarouhetta, G
1
rkl
hienoa tummaa sokeria, esim. luomu kookossokeria
1,5
tl
kuivahiivaa
1,5
tl
psylliumia
1
tl
suolaa
Neste
4
dl
lämmintä vettä
2
rkl
ruokaöljyä

Työvaiheet

Valitse sopiva paistoastia pataleivälle

Varaa sopivan kokoinen ja muotoinen pata tai uunivuoka kansineen, jonka vetoisuus on noin 1,75 - 2,5 litraa. Padan muodolla ja koolla on väliä, sillä mitä isompi ja laajapohjaisempi pata on, sitä litteämpi leivästä tulee, koska taikina on hyvin löysää.

Olen itse käyttänut sekä valurautaista pataa että ihan tavallista keraamista Arabian Arctica uunikulhoa. Artican 1,5 litraisella kulholla saa korkeamman ja suloisen pyöreän leivän. Pata on leivän paistamiseen vähän liian pieni ja joudun käyttämään kantena foliota korkeana huppuna, jotta leivällä on tarpeeksi kohoamisvaraa paistuessaan. Myös savipadat sopivat hyvin tähän tarkoitukseen, voit aina käyttää kannen sijaan foliota.

Gluteenittoman leipätaikinan tekoon tarvitaan myös sähkövatkain, tavalliset sekoituskoukut ja taikinakoukut.

1. Käytä kahta kulhoa taikinan tekoon: toiseen laitetaan kaikki kuivat ainekset, toiseen vesi ja öljy.

Yhdistä ja sekoita kaikki kuivat ainekset kulhossa, mukaan lukien hiiva, psyllium, sokeri ja suola.

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja mittaa toiseen kulhoon. Lisää mukaan ruokaöljy.

2. Kaada sekoittamaasi jauhoseosta muutamassa erässä lämpimän veden joukkoon ja vatkaa sähkövatkaimella (tavalliset sekoituskoukut) koko ajan ettei taikina paakkunnu. Kun kaikki jauhot on käytetty, vaihda taikinakoukut vatkaimeen ja jatka sekoittamista täydellä teholla 5 minuuttia. Taikina muuttuu samalla hieman jäykemmäksi.

3. Peitä kulho tuorekelmulla tai laita muovipussi kulhon päälle. Anna kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa 30-40 minuuttia.

4. Laita uuni lämpiämään taikinan kohotessa 225 C asteeseen, tasalämmölle ja laita samalla pata kansineen kylmään uuniin. Pata saa kuumentua uunin lämmetessä.

5. Kun taikina on kohonnut, ota pata uunista ja ripottele padan pohjalle vähän kaurajauhoa.

Laita hanasta kylmä vesi juoksemaan hiljalleen ja kastele kädet hyvin. Ota taikina märillä käsillä taikinakulhosta ja muotoile leipä. Jos taikina uhkaa tarttua käsiin, kastele välillä käsiä ihan reilusti juoksevassa vedessä (voit käyttää apuna alla isoa keittolautasta, jos taikina ei pysy käsissä). Kun olet muotoillut leivän, pyöräytä se kuumaan pataan ja ripottele päälle hieman kaurajauhoa. Sulje pata kannella tai foliolla.

6. Paista leipää 225 C asteessa keskitasolla 30 minuuttia kannen ollessa kiinni. Jatka paistamista sen jälkeen 15 minuuttia ilman kantta.

7. Pyöräytä valmis leipä pois padasta heti paiston jälkeen ja jäähdytä ritilän päällä.

Leivän jäähdyttäminen ennen viipalointia

Vastaleivottu leipä tuoksuu herkulliselta ja siitä tekisi varmasti leikata heti muutama makupala! Anna leivän kuitenkin jäähtyä täysin huoneen lämpöiseksi ennen leikkaamista. Jos leikkaat leipää lämpimänä, leipäsiivut murenevat ja ratkeilevat. Käytän itse tuoreen leivän leikkaamiseen terävää, tiheästi sahalaitaista leipäveistä, sillä siivut leikkautuvat siististi.

Lisää ideoita  Bilberry Hill Instagram #bilberryhill

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1937 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Christiina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Myös Japanissa parsa tuo kevään pöytään. Tässä ohjeessa parsat saavat pintaansa tofua ja misokastiketta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2-4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Parsaa ja tofua

Ainekset

2
nippua (à 500 g)
vihreää parsaa
300
g
pehmeää tofua
1
dl
seesaminsiemeniä
dl
bbq-misokastiketta (esim. Yutaka)
1
sitruuna lohkoina
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Leikkaa parsojen kovat kannat pois. Kuori parsat puolesta välistä alaspäin.
  2. Soseuta tofu sauvasekoittimella. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa pannussa noin 3 minuuttia. Laita siemenet sivuun.
  3. Lisää pannuun sen verran vettä, että parsat peittyvät. Keitä parsoja erissä noin 3 minuuttia tai kunnes ne ovat napakan kypsiä. Nosta kypsät parsat tarjoiluvadille.
  4. Lisää tofu, misokastike ja seesaminsiemenet kypsien parsojen päälle. Leikkaa sitruuna lohkoiksi. Anna ruokailijoiden maustaa annoksensa sitruunamehulla ja tarvittaessa suolalla. Tarjoa parsat esimerkiksi sobanuudelien kanssa.

Vinkki Voit käyttää bbq-misokastikkeen sijaan tavallista misoa, jonka maustat sitruunamehulla ja seesamiöljyllä.

Kommentit (0)

Bilberry Hill on lisännyt 35 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Lohivoileipäkakku on juhlien klassikko
Lohivoileipäkakku on juhlien klassikko

Herkullinen lohivoileipäkakku onnistuu loistavasti gluteenittomista maidottomista aineksista. Resepti on myös soijaton ja munaton....

Voileipäkakku kuuluu edelleen juhlien klassikoihin! Sen valmistaminen voi tuntua työläältä, mutta se on loppujen lopuksi melko helppo tehdä. Varaat vain riittävästi aikaa, kaikki ainekset valmiiksi ja sopivan vuoan. Työ kyllä palkitaan!

Valitsin tähän reseptiin Semperin vaalean...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 - 9
Vaikeustaso
Kohtalainen

Hyvä lohivoileipäkakku, gluteeniton ja maidoton

Ainekset

Täyte
200
g
lämminsavulohta (määrä ruodottomana ja nahattomana)
300
g
Violife Creamy-levitettä
3
rkl
majoneesia (maidoton, gluteeniton)
1
rkl
maustekurkun lientä
1
kpl
pieni maustekurkku (n. 80 g)
40
g
purjoa (3 - 4 cm pala)
3
rkl
tuoretta tilliä hienoksi silputtuna (saa olla reilusti)
0,5
tl
suolaa
0,5
tl
mustapippuria rouheena
Leipäkerroksiin
400
g
Semper vaaleaa gluteenitonta vuokaleipää (1 pkt)
0,75
dl
maustekurkun lientä tai kasvislientä leivän kostutukseen
Kuorrutukseen ja koristeluun
200
g
Violife Creamy-levitettä
2
rkl
majoneesia
2 - 3
rkl
tilliä hienoksi silputtuna
0,5
tl
suolaa
100
g
kylmäsavulohta
1
kpl
kesäkurpitsa
päälle orvokkeja, tilliä tai persiljaa ja/tai muita yrttejä

Työvaiheet

Lisäksi tarvitset sopivan vuoan voileipäkakun tekemiseen. Käytin suorakaiteen muotoista irtopohjavuokaa jonka koko oli: pituus 23 cm x leveys 10 cm x korkeus 7 cm. Tämä irtopohjavuoka on tosi kätevä, sillä sen pohja on keramiikkaa ja se sopii tarjoiluun. Eli voin siirtää kakun tarjoiluvadille keraamisen pohjan kanssa.

1. Varaa esille sopivan kokoinen irtopohjavuoka. Jos sinulla ei ole suorakaiteen muotoista irtopohjavuokaa, voit tehdä sen yhtä hyvin tavallisessa leipävuoassa: vuoraa silloin leipävuoka sisältä tuorekelmulla niin että kelmua jää reilusti yli reunojen.

2. Perkaa savulohi huolellisesti ruodoista ja hienonna haarukalla. Siirrä sekoituskulhoon.

3. Lisää kulhoon Creamy-levite, majoneesi ja maustekurkun liemi.

4. Hienonna maustekurkku, purjo ja tilli ja lisää ainesten joukkoon.

5. Mausta seos suolalla ja mustapippurirouheella. Sekoita seos huolellisesti ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa, mustapippurirouhetta ja tilliä. Laita seos odottamaan jääkaappiin.

6. Leikkaa leipäsiivuista ohuelti kuoret pois. Lado leipäsiivuja vuoan pohjalle tiiviisti, paikkaa aukot leivällä tarvittaessa.

7. Kostuta ensimmäinen leipäkerros maustekurkun liemellä tai kasvisliemellä. Käytä apuna pullasutia.

8. Levitä savulohiseoksesta puolet ensimmäisen leipäkerroksen päälle. Tasoita pinta lusikalla huolellisesti.

9. Lado toinen leipäkerros savulohiseoksen päälle. Painele kevyesti leipäsiivuja. Kostuta viipaleet liemellä.

10. Levitä loput savulohiseoksesta toisen leipäkerroksen päälle ja tasoita pinta lusikalla huolellisesti.

11. Lado kolmas ja viimeinen kerros leipäviipaleilla. Kostuta pinta kuten edellä.

12. Jos vuorasit leipävuoan, käännä tuorekelmun ”helmat” voileipäkakun päälle. Jos käytit irtopohjavuokaa, peitä kansi tuorekelmulla. Laita vuoka jääkaappiin maustumaan ja tekeytymään yön yli. Jos sinulla kiire, anna kakun olla vuoassa vähintään 3 - 4 tuntia.

13. Kun kakku on maustunut riittävän pitkään, kumoa se vuoasta tarjoiluastiaan tai irrota irtopohjavuoasta kuorrutusta ja koristelua varten.
Kuorrutus ja koristelu

1. Sekoita Creamy-levite ja majoneesi. Jos seos tuntuu liian jäykältä lisää majoneesia. Mausta suolalla ja tillisilpulla. Sekoita hyvin.

2. Kuorruta kakun pinta levitteellä veistä apuna käyttäen. Koristele päältä kylmäsavulohisiivuilla, kesäkurpitsasuikaleilla ja syötävillä kukilla. Viimeistele tillillä tai persiljalla.

Tarjoa lohivoileipäkakkua kahvi- ja juhlapöydässä. Lisukkeena voit tarjota salaattia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1937 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Tässä piirakassa ei säästellä maussa: täytteessä kolmea juustoa ja kevään suosikkia eli parsaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Parsa-vuohenjuustopiirakka

Ainekset

1
pkt (400 g)
piirakkataikinaa (pakaste)
3
kananmunaa
1
prk (250 g)
mascarponea
3
rkl
kuohukermaa
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
1
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
200
g
kypsytettyä kovaa juustoa (esim. Gruyère)
500
g
vihreää parsaa
200
g
vuohenjuustoa
lisäksi
kuivattuja herneitä painoksi

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli sulatettu taikina ohuemmaksi. Siirrä se piirakkavuokaan ja laita päälle pala leivinpaperia ja painoksi esimerkiksi kuivattuja herneitä. Paista uunissa 15 minuuttia.
  2. Tee sillä aikaa täyte. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää mascarpone, kuohukerma, sitruunamehu ja sitruunankuori. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Ota pohja pois uunista ja alenna uunin lämpötila 175 asteeseen. Poista herneet ja leivinpaperi esipaistetulta pohjalta. Lusikoi täyte piiraspohjalle. Kypsennä piirasta uunissa 20 minuuttia.
  4. Katkaise parsoista kovat tyvet pois. Viipaloi tai murustele juusto. Laita parsat ja juusto täytteen päälle. Jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt. Peitä foliolla, jos pinta tummuu liikaa. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Vinkki Jos haluat piirakkaan vielä lisää rapeutta, ripottele päälle rapeita kurpitsansiemeniä tai paahdettuja pinjansiemeniä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1937 reseptiä.
Linkitetty 39 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Tuomas Kolehmainen

Yön yli liotetut herneet ovat näiden pihvien salaisuus. Rakenteesta tulee nimittäin tällä metodilla loistava! Värinsä pihvit saavat auringonkeltaisesta kurkumasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min + liotus 12 t
Vaikeustaso
Helppo

Keltaiset hernepihvit

Ainekset

1/2
ps (250 g)
kuivattuja keltaisia herneitä
1
prk (230 g)
kypsiä kikherneitä
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
1
limetti
1/2
dl
maissitärkkelystä
1/2
rkl
jauhettua kurkumaa
1/2
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
1/2
ruukku
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Liota herneitä kylmässä vedessä jääkaapissa 12–48 tuntia. Kaada liotusvesi pois.
  2. Valuta kikherneet ja säästä säilöntäliemi majoneesia varten. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Purista limetin mehu.
  3. Soseuta kaikki pihvitaikinan aineet persiljaa lukuun ottamatta sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa tasaiseksi. Hienonna persilja ja sekoita se taikinaan.
  4. Muotoile taikinasta 8 tai 12 pihviä. Paista ne öljyssä kuumassa pannussa molemmin puolin kullanruskeiksi, noin 3 minuuttia molemmin puolin. Tarjoa majoneesin kanssa.

Majoneesikastike

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1/2
dl
kikherneiden säilöntälientä
2
rkl
omenaviinietikkaa
1
tl
dijoninsinappia
1/2
tl
suolaa
2
dl
rypsiöljyä
Lisäksi
3
dl
paksua kasvisjogurttia
1
limetti
1/2
ruukkua
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Tee majoneesi. Kuori ja hienonna valko-sipulinkynsi. Laita kaikki majoneesin aineet öljyä lukuun ottamatta tehosekoittimeen ja sekoita 30 sekuntia. Lisää rypsiöljyä pienissä erissä tehosekoittimen käydessä. Jos lorautat liikaa öljyä, majoneesi juoksettuu. Koostumus muuttuu sileäksi noin minuutissa.
  2. Sekoita jogurtti majoneesiin. Purista limetin mehu ja hienonna lehtipersilja joukkoon. Tarjoa kastike pihvien kanssa.

Vinkki Vegemajoneesi säilyy jääkaapissa ainakin 2 viikkoa.

 

Kommentit (0)