Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1937 reseptiä.
Linkitetty 175 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Sami Repo

Näillä ohjeilla saa grillikemujen järjestäjä ottaa rennosti, sillä kaikki täytteet voi tehdä jo edellisenä päivänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 annosta
Valmistusaika
2 t + 7 t
Vaikeustaso
Vaikea

Revitty possu eli pulled pork

Ainekset

1 ½
kg
luutonta possunkylkeä
1
rkl
savustettua paprikajauhetta
1
rkl
suolaa
1 ½
rkl
muscovadosokeria
Maustekastike
2
dl
possun paistolientä
2
dl
inkivääriolutta (esim. Fentimans Ginger Beer)
½
dl
valkoviinietikkaa
½
dl
muscovadosokeria

Työvaiheet

  1. Yhdistä lihan mausteet seokseksi ja hiero lihan pintaan. Nosta liha uunivuokaan. Jos käytät kylkipalaa, laita rasvainen pinta päällepäin. Anna lihan maustua 1 tunti huoneenlämmössä.
  2. Kypsennä lihaa 225-asteisen uunin ylätasossa 20 minuuttia, jotta pinta saa väriä. Säädä uunin lämpö 100 asteeseen ja jatka kypsennystä uunin keskitasossa noin 6 tuntia eli kunnes lihan sisälämpö on 90 astetta. Jos haluat possusta erityisen mureaa, peitä vuoka foliolla ja anna lihan hautua uunissa yli 6 tuntia, vaikka yön yli. Lihan pitää olla reilusti ylikypsää ja irrota rasvasta.
  3. Nosta liha uunista. Peitä foliolla ja anna vetäytyä 1 tunti huoneenlämmössä.
  4. Valmista maustekastike. Valuta 2 dl paistolientä kattilaan ja kuumenna se. Lisää inkivääriolut, etikka ja sokeri. Anna hautua vähintään 30 minuuttia.
  5. Revi lihasta rasvainen pinta. Revi liha syiden suuntaan pieniksi paloiksi. Parhaiten se onnistuu reilusti sormilla tai kahdella haarukalla repien. Halutessasi poista ylimääräinen rasva.
  6. Valele revityn lihan päälle noin ¾ dl maustelientä. Lopun voit säästää esimerkiksi grillaukseen. Käytä liha heti tai laita jääkaappiin odottamaan. Voit valmistaa lihan tähän saakka vaikka edellisenä päivänä. Jos tarjoat lihan myöhemmin, kuumenna se uunissa tai paistinpannussa.

 

Juomasuositus: Ylikypsän possun ja karamellisoitujen ananasten makeuden rinnalla maistuu täyteläinen olut, jossa on riittävästi makeutta myös tulisen kastikkeen pehmentäjäksi. Kokeile esimerkiksi täyteläistä tummaa lageria Lapin Kulta Arctic Maltia,n. 3,30 e/0,5 l. (Sanna Maskulin)

 

Inkiväärimajoneesi

Ainekset

3
dl
täysmajoneesia (ks. ohje)
3
rkl
raastettua inkivääriä

Työvaiheet

Sekoita ainekset keskenään.

Tulinen tomaattikastike

Ainekset

1
solovalkosipuli tai 4 kynttä
1
rkl
ruokaöljyä
500
g
paseerattua tomaattia
½
dl
valkoviinietikkaa
½
dl
ruokosokeria
1
rkl
Worcestershire-kastiketta
½
tl
hilihiutaleita (esim. Santa Maria)
½
tl
suolaa
2
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää valkosipuli kuullottumaan. Lisää paseerattu tomaatti sekä loput kastikkeen ainekset. Hauduta kastiketta vähintään 30 minuuttia, silloin tällöin sekoittaen.
  2. Maut tekeytyvät, kun kastike saa olla kylmässä seuraavaan päivään. Kastike säilyy jääkaapissa neljä päivää.

Hod dog -sämpylät

Ainekset

2 ½
dl
vettä
35
g
tuorehiivaa
25
g
voita
tl
kurkumaa)
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
4
dl
vehnäjauhoja
1 ½
dl
puolikarkeita spelttijauhoja
Siirappivesi
3
rkl
siirappia
1
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sulata voi. Jos haluat sämpylöihin kellertävän sävyn, lisää kurkumaa sulan voin joukkoon. Lisää voi, sokeri ja suola kulhoon. Alusta jauhot vähitellen taikinaan. Vaivaa taikinaa joko yleiskoneella 10 tai käsin 20 minuuttia. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa 30 minuuttia.
  2. Jaa taikina 10 osaan ja muotoile sämpylät pitkulaisiksi jauhotetulla leivinpöydällä. Nosta sämpylät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Anna kohota liinan alla vielä 20 minuuttia. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.
  3. Sekoita siirapista ja vedestä seos. Voitele sämpylöiden pinta siirappivedellä. Paista sämpylöitä uunissa noin 10 minuuttia.

     

    Vinkki! Voit käyttää myös valmiita hot dog -sämylöitä tai muita ehmeitä sämpylöitä. Esimerkiksi Uudenmaan Herkun pitkät grahamsämpylät maistuvat hot dogeissa.

     

 

 

Etikkaporkkanat

Ainekset

2
porkkanaa
½
dl
riisiviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Kuori porkkanat ja leikkaa ohueksi nauhaksi esimerkiksi julienne-terällä tai kotikonstein karkealla raastinterällä.
  2. Pirskota riisiviinietikka päälle. Anna porkkanoiden marinoitua vähintään 20 minuuttia.

Karamellisoitu ananas

Ainekset

½
tuore ananas
25
g
voita
2
rkl
muscovadosokeria

Työvaiheet

  1. Kuori ja halkaise ananas. Leikkaa kova keskusta pois ja leikkaa hedelmä viipaleiksi ja viipaleet edelleen hot dogin väliin sopiviksi paloiksi.
  2. Kuumenna voi paistinpannussa ja lisää sokeri. Ruskista palat kummaltakin puolelta voi-sokeriseoksessa.

Majoneesin perusohje

Ainekset

1
huoneenlämpöinen kananmunankeltuainen
1
rkl
valkoviinietikkaa tai sitruunan mehua
½
tl
sinappia
½
tl
sokeria
¼
tl
(sormi)suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1 1/2–2
dl
huoneenlämpöistä rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Sekoita keltuainen, etikka, sinappi ja mausteet kulhossa.
  2. Lisää öljyä ensin tipoittain, samalla vatkaten. Kun seos alkaa paksuuntua, valuta öljyä ohuena nauhana.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 943 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Jauheliha salaatissa saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta vietnamilaiseen nuudelisalaattiin se sopii täydellisesti. Reseptissä käytetään mungpavun jauhoista valmistettavia lasinuudeleita, jotka ovat gluteenittomia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Vietnamilainen jauhelihasalaatti

Ainekset

200
g
lasinuudeleita
400
g
porsaan jauhelihaa
½
tl
suolaa
2
porkkanaa
¼
purjoa
½
kurkku
1
l
rapeaa salaattia (esim. cosmopolitan)
2
rkl
suolapähkinöitä
½
ruukkua
korianteria
12
mintunlehteä
Kastike
1–2
punaista chiliä
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
kalakastiketta
½
dl
limetin mehua
2
rkl
vettä
1
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Hienonna chili ja valkosipuli kulhoon. Lisää muut kastikeaineet ja sekoita tasaiseksi.
  2. Keitä nuudelit kypsiksi. Valuta, kaada kulhoon ja sekoita joukkoon kastike. Anna jäähtyä.
  3. Paista jauheliha ja mausta suolalla.
  4. Leikkaa porkkanat, purjo ja kurkku ohuiksi tikuiksi. Suikaloi salaatinlehdet, rouhi suolapähkinöitä veitsellä ja revi yrtit. Nostele kaikki salaattiaineet sekaisin.

Vinkki! Chileissä on huimia eroja tulisuudessa. Maistele ja lisää kastikkeeseen tarvittaessa potkua.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1937 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Christiina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Ruokatoimittaja Christina vietti vuoden Osakassa ja toi sieltä mukanaan liha-riisikulhon ohjeen. Japanissa kulhoon käytetään rasvaista jauhelihaa, Suomessa siihen sopii oivasti kassler.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gyudon eli liha-riisikulho

Ainekset

4
dl
sushi- tai puuroriisiä
400
g
kassleria
2
sipulia
2
dl
vettä
1
dl
japanilaista soijakastiketta
1
dl
miriniä (esim. Blue Dragon)
½
dl
sokeria
Pinnalle
4
kevätsipulia
4
kananmunaa
1
dl
sushi-inkivääri garia
(togarashia eli japanilaista seitsenmaustetta tai chiliä)

Työvaiheet

  1. Huuhtele riisi kylmällä vedellä useita kertoja. Toista huuhteluja niin monta kertaa, että huuhteluvesi jää kirkkaaksi. Kypsennä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Leikkaa kassler ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja halkaise sipulit ja leikkaa ne puolirenkaiksi.
  3. Kiehauta vesi, soijakastike, mirin ja sokeri kattilassa. Lisää lihat ja sipulit. Hauduta 10 minuuttia.
  4. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi renkaiksi.
  5. Jaa kypsä riisi annoskulhoihin ja laita lihaa, sipulia ja lientä riisin päälle. Erottele munista keltuaiset ja valuta ne annosten pinnalle. Viimeistele annokset kevätsipulilla, garilla (ja ripauksella togarashia tai chiliä).

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1937 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Hapankaali lämpenee vastapaistettujen pihvien päällä. Nopeat possupihvit sopivat sekä arkeen että juhlaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Hapankaalipossu ja tillivinegretti

Ainekset

4
porsaan ohutta fileepihviä
1
rkl
voita + 1 rkl oliiviöljyä paistamiseen
Marinadi
3
rkl
oliiviöljyä
3
rkl
balsamiviinietikkaa
1
tl
täysjyväsinappia
1
tl
merisuolaa myllystä
2
valkosipulinkynttä

Työvaiheet

  1. Sekoita marinadin öljy, etikka, sinappi, suola ja mustapippuri keskenään. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet joukkoon. Marinoi pihvejä seoksessa vähintään 15 minuuttia, mielellään tunti.
  2. Tee tillivinegretti oheisen ohjeen mukaan.
  3. Taputtele pihveistä enin marinadi pois talouspaperilla. Kuumenna pannu ja lisää voi ja öljy pannuun. Paista pihvejä 1–2 minuuttia molemmin puolin. Käännä pihvit, kun pinnalle muodostuu nestettä. Älä liikuttele pihvejä paistamisen aikana.
  4. Lisää lopuksi hapankaali pannuun pihvien päälle ja anna kuumentua noin 5 minuuttia. Tarjoa tillivinegretin kanssa (ks. ohje alhaalla).

Tillivinegretti

Ainekset

1
pieni ruukku (1/2 dl)
tilliä hienonnettuna
4
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
sitruunamehua
4
tl
täysjyväsinappia
2
tl
hunajaa
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Hienonna tilli. Sekoita kaikki vinegretin aineet keskenään. Vinegretti säilyy hyvänä noin 1 vuorokauden, joten voit tehdä sen etukäteen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1937 reseptiä.
Linkitetty 51 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Mango toimii kastikkeessa raikkaiden yrttien makeana vastaparina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Inkivääribroileri, pikakasvikset ja mango-minttukastike

Ainekset

4
broilerin ohutleikettä
1
rs (200 g)
herkkusieniä
200
g
sokeriherneitä, parsaa tai muita vihreitä kauden kasviksia
1 + 1
rkl
oliiviöljyä paistamiseen
Marinadi
2
valkosipulinkynttä
3/4
dl
makeaa thai-chilikastiketta
1/4
dl
siirappia
2
tl
inkivääritahnaa
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Tee marinadi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Yhdistä kaikki marinadin aineet keskenään ja marinoi 15 minuuttia.
  2. Tee tässä vaiheessa mango-minttukastike.
  3. Halkaise herkkusienet. Huuhtele sokeriherneen palot. Jos käytät parsaa, kuori ne ja poista kovat kannat.
  4. Paista broilerinleikkeitä öljyssä pannussa noin 3 minuuttia molemmilta puolilta. Ota pihvit pois pannusta. Lisää herkkusienet ja kasvikset pannuun ja kypsennä muutama minuutti. Laita pihvit lämpimien kasvisten päälle pannuun. Tarjoa broileri minttukastikkeen kanssa (ks ohje alhaalla).

Mango-minttukastike

Ainekset

1
syöntikypsä mango tai 300 g pakastettua mangoa sulatettuna
1/2
sitruunan mehu
1
ruukku (2 dl)
mintunlehtiä
1/2-1
ruukkua
korianteria
1
vihreä mieto chili
1/2
tl
kuminan siemeniä
1/2
tl
sokeria
1
tl
sormisuolaa
(1
rkl
turkkilaista jogurttia)

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele mango ja hienonna yrtit tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon. Purista sitruunanmehu joukkoon.
  2. Lisää loput aineet suolaa ja jogurttia lukuun ottamatta. Soseuta tasaiseksi. Sekoita joukkoon suola (ja jogurtti).

Kommentit (1)

Vierailija

Toimisikohan tämä valmiin mangochutneyn kanssa jos on laiska eikä jaksa puljata kastikkeen kanssa?