Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3412 reseptiä.
Linkitetty 238 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Sami Repo

Näillä ohjeilla saa grillikemujen järjestäjä ottaa rennosti, sillä kaikki täytteet voi tehdä jo edellisenä päivänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 annosta
Valmistusaika
2 t + 7 t
Vaikeustaso
Vaikea

Revitty possu eli pulled pork

Ainekset

1 ½
kg
luutonta possunkylkeä
1
rkl
savustettua paprikajauhetta
1
rkl
suolaa
1 ½
rkl
muscovadosokeria
Maustekastike
2
dl
possun paistolientä
2
dl
inkivääriolutta (esim. Fentimans Ginger Beer)
½
dl
valkoviinietikkaa
½
dl
muscovadosokeria

Työvaiheet

  1. Yhdistä lihan mausteet seokseksi ja hiero lihan pintaan. Nosta liha uunivuokaan. Jos käytät kylkipalaa, laita rasvainen pinta päällepäin. Anna lihan maustua 1 tunti huoneenlämmössä.
  2. Kypsennä lihaa 225-asteisen uunin ylätasossa 20 minuuttia, jotta pinta saa väriä. Säädä uunin lämpö 100 asteeseen ja jatka kypsennystä uunin keskitasossa noin 6 tuntia eli kunnes lihan sisälämpö on 90 astetta. Jos haluat possusta erityisen mureaa, peitä vuoka foliolla ja anna lihan hautua uunissa yli 6 tuntia, vaikka yön yli. Lihan pitää olla reilusti ylikypsää ja irrota rasvasta.
  3. Nosta liha uunista. Peitä foliolla ja anna vetäytyä 1 tunti huoneenlämmössä.
  4. Valmista maustekastike. Valuta 2 dl paistolientä kattilaan ja kuumenna se. Lisää inkivääriolut, etikka ja sokeri. Anna hautua vähintään 30 minuuttia.
  5. Revi lihasta rasvainen pinta. Revi liha syiden suuntaan pieniksi paloiksi. Parhaiten se onnistuu reilusti sormilla tai kahdella haarukalla repien. Halutessasi poista ylimääräinen rasva.
  6. Valele revityn lihan päälle noin ¾ dl maustelientä. Lopun voit säästää esimerkiksi grillaukseen. Käytä liha heti tai laita jääkaappiin odottamaan. Voit valmistaa lihan tähän saakka vaikka edellisenä päivänä. Jos tarjoat lihan myöhemmin, kuumenna se uunissa tai paistinpannussa.

 

Juomasuositus: Ylikypsän possun ja karamellisoitujen ananasten makeuden rinnalla maistuu täyteläinen olut, jossa on riittävästi makeutta myös tulisen kastikkeen pehmentäjäksi. Kokeile esimerkiksi täyteläistä tummaa lageria Lapin Kulta Arctic Maltia,n. 3,30 e/0,5 l. (Sanna Maskulin)

 

Inkiväärimajoneesi

Ainekset

3
dl
täysmajoneesia (ks. ohje)
3
rkl
raastettua inkivääriä

Työvaiheet

Sekoita ainekset keskenään.

Tulinen tomaattikastike

Ainekset

1
solovalkosipuli tai 4 kynttä
1
rkl
ruokaöljyä
500
g
paseerattua tomaattia
½
dl
valkoviinietikkaa
½
dl
ruokosokeria
1
rkl
Worcestershire-kastiketta
½
tl
hilihiutaleita (esim. Santa Maria)
½
tl
suolaa
2
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää valkosipuli kuullottumaan. Lisää paseerattu tomaatti sekä loput kastikkeen ainekset. Hauduta kastiketta vähintään 30 minuuttia, silloin tällöin sekoittaen.
  2. Maut tekeytyvät, kun kastike saa olla kylmässä seuraavaan päivään. Kastike säilyy jääkaapissa neljä päivää.

Hod dog -sämpylät

Ainekset

2 ½
dl
vettä
35
g
tuorehiivaa
25
g
voita
tl
kurkumaa)
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
4
dl
vehnäjauhoja
1 ½
dl
puolikarkeita spelttijauhoja
Siirappivesi
3
rkl
siirappia
1
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sulata voi. Jos haluat sämpylöihin kellertävän sävyn, lisää kurkumaa sulan voin joukkoon. Lisää voi, sokeri ja suola kulhoon. Alusta jauhot vähitellen taikinaan. Vaivaa taikinaa joko yleiskoneella 10 tai käsin 20 minuuttia. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa 30 minuuttia.
  2. Jaa taikina 10 osaan ja muotoile sämpylät pitkulaisiksi jauhotetulla leivinpöydällä. Nosta sämpylät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Anna kohota liinan alla vielä 20 minuuttia. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.
  3. Sekoita siirapista ja vedestä seos. Voitele sämpylöiden pinta siirappivedellä. Paista sämpylöitä uunissa noin 10 minuuttia.

     

    Vinkki! Voit käyttää myös valmiita hot dog -sämylöitä tai muita ehmeitä sämpylöitä. Esimerkiksi Uudenmaan Herkun pitkät grahamsämpylät maistuvat hot dogeissa.

     

 

 

Etikkaporkkanat

Ainekset

2
porkkanaa
½
dl
riisiviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Kuori porkkanat ja leikkaa ohueksi nauhaksi esimerkiksi julienne-terällä tai kotikonstein karkealla raastinterällä.
  2. Pirskota riisiviinietikka päälle. Anna porkkanoiden marinoitua vähintään 20 minuuttia.

Karamellisoitu ananas

Ainekset

½
tuore ananas
25
g
voita
2
rkl
muscovadosokeria

Työvaiheet

  1. Kuori ja halkaise ananas. Leikkaa kova keskusta pois ja leikkaa hedelmä viipaleiksi ja viipaleet edelleen hot dogin väliin sopiviksi paloiksi.
  2. Kuumenna voi paistinpannussa ja lisää sokeri. Ruskista palat kummaltakin puolelta voi-sokeriseoksessa.

Majoneesin perusohje

Ainekset

1
huoneenlämpöinen kananmunankeltuainen
1
rkl
valkoviinietikkaa tai sitruunan mehua
½
tl
sinappia
½
tl
sokeria
¼
tl
(sormi)suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1 1/2–2
dl
huoneenlämpöistä rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Sekoita keltuainen, etikka, sinappi ja mausteet kulhossa.
  2. Lisää öljyä ensin tipoittain, samalla vatkaten. Kun seos alkaa paksuuntua, valuta öljyä ohuena nauhana.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1193 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Arto Vuohelainen
Vartissa valmis kalahampurilainen päästää kokin mahtavan helpolla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kalapurilaiset

Ainekset

4
hampurilaissämpylää
1
pkt
järvikalapihvejä (Apetit)
1
rkl
rypsiöljyä
1
pihvitomaatti
1
avokado
salaattia tai basilikaa
4
cheddarjuustoviipaletta
Kastike
dl
turkkilaista jugurttia
½
dl
ketsuppia

Työvaiheet

  1. Paista jäiset pihvit molemmin puolin kypsiksi öljyssä pannulla miedolla lämmöllä.
  2. Siivuta tomaatti ja avokado.
  3. Paahda leivät paahtimessa. Sekoita jugurtti ja ketsuppi.
  4. Laita sämpylöiden väliin kastiketta, salaattia, cheddarsiivu, kalapihvit, tomaatit ja avokado.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1193 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Makaronimössö, -pöperö vai pääkallopata? Legendaarisella arjen pelastajalla on monta nimeä. Valitse arkikäyttöön täysjyvämakaroneja ja lisää joukkoon juureksia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Makaroniherkku

Ainekset

1
ps (400 g)
makaronia
1
sipuli
1
iso porkkana
2
rkl
öljyä
400
g
jauhelihaa
2
rkl
tomaattipyreetä
½
tl
mustapippuria
1
tl
suolaa
1
prk
juustokastiketta (esim. Koskenlaskija ruoka & dippi)
1
dl
makaronin keitinvettä
1
dl
silputtua persiljaa

Työvaiheet

  1. Keitä makaroni. Ota lopuksi talteen 1 dl keitinvettä.
  2. Kuori ja silppua sipuli. Pese ja raasta porkkana.
  3. Kuullota sipuli öljyssä. Lisää jauheliha, porkkana, tomaattipyree, pippuri ja suola. Ruskista 10 minuuttia.
  4. Sekoita makaronit, keitinvesi ja juustokastike jauhelihaan. Silppua päälle persiljaa.

    Vinkki! Nautaa, possua, broileria vai vegeä? Jauhisvaihtoehtoja on moneen makuun.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1193 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Piia Arnould
Sopivan tulisen lempikastikkeen salaisuus ovat mehevät pavut ja paahdetut mausteet.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Chili con carne

Ainekset

1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
porkkana
1
sellerinvarsi
1
rkl
öljyä
400
g
sika-nautajauhelihaa
tl
juustokuminaa
1
tl
(savustettua) paprikajauhetta
½–1
tl
chilirouhetta
1
kanelitanko
1
prk
tomaattimurskaa tai säilöttyjä kirsikkatomaatteja
2
rkl
tomaattipyreetä
3
dl
vettä
1
tlk (410 g/250 g)
kidneypapuja
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
(fariini)sokeria
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
suolaa
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja kuutioi porkkana. Viipaloi sellerinvarsi.
  2. Kuumenna öljy reilussa kasarissa. Kuullota sipulit, juustokumina, paprikajauhe ja chilirouhe hiljalleen öljyssä. Lisää jauheliha ruskistumaan.
  3. Lisää kasariin porkkana, selleri, kanelitanko, tomaattimurska ja -pyree. Huuhtele tomaattipurkki vedellä ja kaada vesi kasariin.
  4. Valuta ja huuhtele pavut. Lisää pavut, etikka, sokeri, oregano ja suola.
  5. Hauduta chili con carnea miedolla lämmöllä kannen alla 30 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää tilkka vettä, jos kastike tuntuu liian kuivalta. Silppua päälle lehtipersiljaa.
  6. Tarjoa kastike keitetyn riisin ja kreikkalaisen jugurtin kanssa. Se sopii myös nachojen päälle tai tortillan täytteeksi.
Hyvä terveys on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.