Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2206 reseptiä.
Linkitetty 190 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Sami Repo

Näillä ohjeilla saa grillikemujen järjestäjä ottaa rennosti, sillä kaikki täytteet voi tehdä jo edellisenä päivänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 annosta
Valmistusaika
2 t + 7 t
Vaikeustaso
Vaikea

Revitty possu eli pulled pork

Ainekset

1 ½
kg
luutonta possunkylkeä
1
rkl
savustettua paprikajauhetta
1
rkl
suolaa
1 ½
rkl
muscovadosokeria
Maustekastike
2
dl
possun paistolientä
2
dl
inkivääriolutta (esim. Fentimans Ginger Beer)
½
dl
valkoviinietikkaa
½
dl
muscovadosokeria

Työvaiheet

  1. Yhdistä lihan mausteet seokseksi ja hiero lihan pintaan. Nosta liha uunivuokaan. Jos käytät kylkipalaa, laita rasvainen pinta päällepäin. Anna lihan maustua 1 tunti huoneenlämmössä.
  2. Kypsennä lihaa 225-asteisen uunin ylätasossa 20 minuuttia, jotta pinta saa väriä. Säädä uunin lämpö 100 asteeseen ja jatka kypsennystä uunin keskitasossa noin 6 tuntia eli kunnes lihan sisälämpö on 90 astetta. Jos haluat possusta erityisen mureaa, peitä vuoka foliolla ja anna lihan hautua uunissa yli 6 tuntia, vaikka yön yli. Lihan pitää olla reilusti ylikypsää ja irrota rasvasta.
  3. Nosta liha uunista. Peitä foliolla ja anna vetäytyä 1 tunti huoneenlämmössä.
  4. Valmista maustekastike. Valuta 2 dl paistolientä kattilaan ja kuumenna se. Lisää inkivääriolut, etikka ja sokeri. Anna hautua vähintään 30 minuuttia.
  5. Revi lihasta rasvainen pinta. Revi liha syiden suuntaan pieniksi paloiksi. Parhaiten se onnistuu reilusti sormilla tai kahdella haarukalla repien. Halutessasi poista ylimääräinen rasva.
  6. Valele revityn lihan päälle noin ¾ dl maustelientä. Lopun voit säästää esimerkiksi grillaukseen. Käytä liha heti tai laita jääkaappiin odottamaan. Voit valmistaa lihan tähän saakka vaikka edellisenä päivänä. Jos tarjoat lihan myöhemmin, kuumenna se uunissa tai paistinpannussa.

 

Juomasuositus: Ylikypsän possun ja karamellisoitujen ananasten makeuden rinnalla maistuu täyteläinen olut, jossa on riittävästi makeutta myös tulisen kastikkeen pehmentäjäksi. Kokeile esimerkiksi täyteläistä tummaa lageria Lapin Kulta Arctic Maltia,n. 3,30 e/0,5 l. (Sanna Maskulin)

 

Inkiväärimajoneesi

Ainekset

3
dl
täysmajoneesia (ks. ohje)
3
rkl
raastettua inkivääriä

Työvaiheet

Sekoita ainekset keskenään.

Tulinen tomaattikastike

Ainekset

1
solovalkosipuli tai 4 kynttä
1
rkl
ruokaöljyä
500
g
paseerattua tomaattia
½
dl
valkoviinietikkaa
½
dl
ruokosokeria
1
rkl
Worcestershire-kastiketta
½
tl
hilihiutaleita (esim. Santa Maria)
½
tl
suolaa
2
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää valkosipuli kuullottumaan. Lisää paseerattu tomaatti sekä loput kastikkeen ainekset. Hauduta kastiketta vähintään 30 minuuttia, silloin tällöin sekoittaen.
  2. Maut tekeytyvät, kun kastike saa olla kylmässä seuraavaan päivään. Kastike säilyy jääkaapissa neljä päivää.

Hod dog -sämpylät

Ainekset

2 ½
dl
vettä
35
g
tuorehiivaa
25
g
voita
tl
kurkumaa)
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
4
dl
vehnäjauhoja
1 ½
dl
puolikarkeita spelttijauhoja
Siirappivesi
3
rkl
siirappia
1
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sulata voi. Jos haluat sämpylöihin kellertävän sävyn, lisää kurkumaa sulan voin joukkoon. Lisää voi, sokeri ja suola kulhoon. Alusta jauhot vähitellen taikinaan. Vaivaa taikinaa joko yleiskoneella 10 tai käsin 20 minuuttia. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa 30 minuuttia.
  2. Jaa taikina 10 osaan ja muotoile sämpylät pitkulaisiksi jauhotetulla leivinpöydällä. Nosta sämpylät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Anna kohota liinan alla vielä 20 minuuttia. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.
  3. Sekoita siirapista ja vedestä seos. Voitele sämpylöiden pinta siirappivedellä. Paista sämpylöitä uunissa noin 10 minuuttia.

     

    Vinkki! Voit käyttää myös valmiita hot dog -sämylöitä tai muita ehmeitä sämpylöitä. Esimerkiksi Uudenmaan Herkun pitkät grahamsämpylät maistuvat hot dogeissa.

     

 

 

Etikkaporkkanat

Ainekset

2
porkkanaa
½
dl
riisiviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Kuori porkkanat ja leikkaa ohueksi nauhaksi esimerkiksi julienne-terällä tai kotikonstein karkealla raastinterällä.
  2. Pirskota riisiviinietikka päälle. Anna porkkanoiden marinoitua vähintään 20 minuuttia.

Karamellisoitu ananas

Ainekset

½
tuore ananas
25
g
voita
2
rkl
muscovadosokeria

Työvaiheet

  1. Kuori ja halkaise ananas. Leikkaa kova keskusta pois ja leikkaa hedelmä viipaleiksi ja viipaleet edelleen hot dogin väliin sopiviksi paloiksi.
  2. Kuumenna voi paistinpannussa ja lisää sokeri. Ruskista palat kummaltakin puolelta voi-sokeriseoksessa.

Majoneesin perusohje

Ainekset

1
huoneenlämpöinen kananmunankeltuainen
1
rkl
valkoviinietikkaa tai sitruunan mehua
½
tl
sinappia
½
tl
sokeria
¼
tl
(sormi)suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1 1/2–2
dl
huoneenlämpöistä rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Sekoita keltuainen, etikka, sinappi ja mausteet kulhossa.
  2. Lisää öljyä ensin tipoittain, samalla vatkaten. Kun seos alkaa paksuuntua, valuta öljyä ohuena nauhana.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1117 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Ihana rouskuva lisä! Nachot sopivat huippuhyvin hampurilaisen väliin. Muut texmex -täytteet kruunaavat kokonaisuuden: burgerin välistä löytyy muun muassa guacamolea ja hedelmäsalsaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nachoburgerit

Ainekset

400
g
naudan jauhelihaa (rasvaa 17 %)
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
PÄÄLLE
4
viipaletta
cheddarjuustoa
LISÄKSI
4
hampurilaissämpylää
1
avokado
4
rkl
guacamolea
4
rkl
majoneesia
4
rkl
hedelmäsalsaa (esim. Tropical)
1
dl
murskattuja maissilastuja
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Ota jauheliha huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen grillaamista. Sekoita jauheliha ja mausteet keskenään. Muotoile neljäksi hieman sämpylää suuremmaksi litteäksi pihviksi. Paina sen jälkeen pihvien keskelle kuoppa niin, että pihvi on selvästi ohuempi keskeltä kuin reunoilta. Tällä tavalla pihvistä tulee litteämpi, sillä grillatessa pihvi pullistuu keskeltä ja pienenee halkaisijaltaan.

  2. Grillaa pihvejä kuumassa grillissä noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes ne ovat kypsyneet roseeksi. Lisää juustoviipaleet pihvien päälle, kun käännät pihvit, ja anna sulaa. Grillaa myös sämpylänpuolikkaat.

  3. Kuori ja viipaloi avokado. Täytä hampurilaiset niin, että laitat guacamolea ja majoneesia sämpylän pohjalle. Nosta pihvi ja avokadoviipaleita päälle. Lusikoi päälle hedelmäsal- saa ja maissilastuja. Laita ”kansi” päälle.

Me Naiset on lisännyt 1117 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Aurinkokuivatut tomaatit, hummus ja halloumi sopivat yllättävän hyvin yhteen kotoisen ruisreissarin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 kpl
Valmistusaika
15 min (+ halloumin liotus 1 h)
Vaikeustaso
Helppo

Reissarit tomaattihummuksella ja halloumilla

Ainekset

1
pkt (noin 200 g)
halloumia
5
aurinkokuivattua tomaattia
1
pkt (noin 150 g)
kaupan valmista hummusta
PAISTAMISEEN
2
tl
öljyä
LISÄKSI
8
viipaletta ruisleipää
4
salaatinlehteä
(8
viipaletta
ohutta meetvurstia)

Työvaiheet

  1. Liota halloumista halutessasi ylimääräinen suola pois. Tämä kestää vähintään tunnin.

  2. Valuta aurinkokuivatut tomaatit liemestä. Soseuta hummuksen kanssa sauvasekoittimella.

  3. Viipaloi halloumi ja paista viipaleet nopeasti pannulla tilkassa öljyä.

  4. Voitele ruisleivät tomaattihummuksella ja täytä halloumilla ja salaatilla ja halutessasi myös meetvurstilla.

Me Naiset on lisännyt 1117 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Varhaiskaali kypsyy talvikaalia nopeammin – oikeastaan ihan hetkessä! Siitä huolimatta keitto paranee muhittelemalla, ja aivan parasta soppa on seuraavana päivänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Varhaiskaali-makkarakeitto

Ainekset

1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
sellerin varsi
2
rkl
öljyä
6
perunaa
1
rs (noin 300 g)
raakamakkaraa
1 ½
l
vettä
2
kanaliemikuutiota
2
rkl
soijakastiketta
2
rkl
sokeria
1
rkl
(valko-tai omena) viinietikkaa
1
tl
paprikajauhetta
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
kg
varhaiskaalia
(PÄÄLLE)
(harissalla maustettua ranskankermaa)

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Hienonna selleri. Kuullota öljyssä kattilan pohjalla minuutin ajan. Paloittele makkara joukkoon jatka muutama minuutti.

  2. Kuori ja paloittele perunat joukkoon. Paista käännelleen vielä 5 minuuttia. Lisää vesi, liemikuutiot, soijakastike, sokeri, etikka ja mausteet. Suikaloi kaali joukkoon. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmeitä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2206 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Upota possu kunnolla valkosipuliseen ja chiliseen marinadiin ennen grillaamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Soijamarinadi lihalle

Ainekset

600
g
possunlihaa (esim. kassleria)
MARINADI
1
dl
soijakastiketta
1
rkl
sinappia
1
tl
paprikajauhetta
1
chilipalko
1
pieni punasipuli
4
valkosipulinkynttä

Työvaiheet

  1. Sekoita soijakastike, sinappi ja paprikajauhe yhteen.

  2. Viipaloi chili. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Lisää chili ja sipulit marinadiin.

  3. Leikkaa kassleri 1½ cm:n pihveiksi. Levitä lihat laakeaan vuokaan ja lisää marinadi päälle. Peitä vuoka kelmulla ja nosta viileään. Anna lihojen marinoitua vähintään 2 tuntia.

  4. Grillaa pihvit kypsiksi, noin 10 minuuttia molemmin puolin.