Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1795 reseptiä.
Linkitetty 166 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Sami Repo

Näillä ohjeilla saa grillikemujen järjestäjä ottaa rennosti, sillä kaikki täytteet voi tehdä jo edellisenä päivänä.

Annoksia
10 annosta
Valmistusaika
2 t + 7 t
Vaikeustaso
Vaikea

Revitty possu eli pulled pork

Ainekset

1 ½
kg
luutonta possunkylkeä
1
rkl
savustettua paprikajauhetta
1
rkl
suolaa
1 ½
rkl
muscovadosokeria
Maustekastike
2
dl
possun paistolientä
2
dl
inkivääriolutta (esim. Fentimans Ginger Beer)
½
dl
valkoviinietikkaa
½
dl
muscovadosokeria

Työvaiheet

  1. Yhdistä lihan mausteet seokseksi ja hiero lihan pintaan. Nosta liha uunivuokaan. Jos käytät kylkipalaa, laita rasvainen pinta päällepäin. Anna lihan maustua 1 tunti huoneenlämmössä.
  2. Kypsennä lihaa 225-asteisen uunin ylätasossa 20 minuuttia, jotta pinta saa väriä. Säädä uunin lämpö 100 asteeseen ja jatka kypsennystä uunin keskitasossa noin 6 tuntia eli kunnes lihan sisälämpö on 90 astetta. Jos haluat possusta erityisen mureaa, peitä vuoka foliolla ja anna lihan hautua uunissa yli 6 tuntia, vaikka yön yli. Lihan pitää olla reilusti ylikypsää ja irrota rasvasta.
  3. Nosta liha uunista. Peitä foliolla ja anna vetäytyä 1 tunti huoneenlämmössä.
  4. Valmista maustekastike. Valuta 2 dl paistolientä kattilaan ja kuumenna se. Lisää inkivääriolut, etikka ja sokeri. Anna hautua vähintään 30 minuuttia.
  5. Revi lihasta rasvainen pinta. Revi liha syiden suuntaan pieniksi paloiksi. Parhaiten se onnistuu reilusti sormilla tai kahdella haarukalla repien. Halutessasi poista ylimääräinen rasva.
  6. Valele revityn lihan päälle noin ¾ dl maustelientä. Lopun voit säästää esimerkiksi grillaukseen. Käytä liha heti tai laita jääkaappiin odottamaan. Voit valmistaa lihan tähän saakka vaikka edellisenä päivänä. Jos tarjoat lihan myöhemmin, kuumenna se uunissa tai paistinpannussa.

 

Juomasuositus: Ylikypsän possun ja karamellisoitujen ananasten makeuden rinnalla maistuu täyteläinen olut, jossa on riittävästi makeutta myös tulisen kastikkeen pehmentäjäksi. Kokeile esimerkiksi täyteläistä tummaa lageria Lapin Kulta Arctic Maltia,n. 3,30 e/0,5 l. (Sanna Maskulin)

 

Inkiväärimajoneesi

Ainekset

3
dl
täysmajoneesia (ks. ohje)
3
rkl
raastettua inkivääriä

Työvaiheet

Sekoita ainekset keskenään.

Tulinen tomaattikastike

Ainekset

1
solovalkosipuli tai 4 kynttä
1
rkl
ruokaöljyä
500
g
paseerattua tomaattia
½
dl
valkoviinietikkaa
½
dl
ruokosokeria
1
rkl
Worcestershire-kastiketta
½
tl
hilihiutaleita (esim. Santa Maria)
½
tl
suolaa
2
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää valkosipuli kuullottumaan. Lisää paseerattu tomaatti sekä loput kastikkeen ainekset. Hauduta kastiketta vähintään 30 minuuttia, silloin tällöin sekoittaen.
  2. Maut tekeytyvät, kun kastike saa olla kylmässä seuraavaan päivään. Kastike säilyy jääkaapissa neljä päivää.

Hod dog -sämpylät

Ainekset

2 ½
dl
vettä
35
g
tuorehiivaa
25
g
voita
tl
kurkumaa)
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
4
dl
vehnäjauhoja
1 ½
dl
puolikarkeita spelttijauhoja
Siirappivesi
3
rkl
siirappia
1
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sulata voi. Jos haluat sämpylöihin kellertävän sävyn, lisää kurkumaa sulan voin joukkoon. Lisää voi, sokeri ja suola kulhoon. Alusta jauhot vähitellen taikinaan. Vaivaa taikinaa joko yleiskoneella 10 tai käsin 20 minuuttia. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa 30 minuuttia.
  2. Jaa taikina 10 osaan ja muotoile sämpylät pitkulaisiksi jauhotetulla leivinpöydällä. Nosta sämpylät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Anna kohota liinan alla vielä 20 minuuttia. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.
  3. Sekoita siirapista ja vedestä seos. Voitele sämpylöiden pinta siirappivedellä. Paista sämpylöitä uunissa noin 10 minuuttia.

     

    Vinkki! Voit käyttää myös valmiita hot dog -sämylöitä tai muita ehmeitä sämpylöitä. Esimerkiksi Uudenmaan Herkun pitkät grahamsämpylät maistuvat hot dogeissa.

     

 

 

Etikkaporkkanat

Ainekset

2
porkkanaa
½
dl
riisiviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Kuori porkkanat ja leikkaa ohueksi nauhaksi esimerkiksi julienne-terällä tai kotikonstein karkealla raastinterällä.
  2. Pirskota riisiviinietikka päälle. Anna porkkanoiden marinoitua vähintään 20 minuuttia.

Karamellisoitu ananas

Ainekset

½
tuore ananas
25
g
voita
2
rkl
muscovadosokeria

Työvaiheet

  1. Kuori ja halkaise ananas. Leikkaa kova keskusta pois ja leikkaa hedelmä viipaleiksi ja viipaleet edelleen hot dogin väliin sopiviksi paloiksi.
  2. Kuumenna voi paistinpannussa ja lisää sokeri. Ruskista palat kummaltakin puolelta voi-sokeriseoksessa.

Majoneesin perusohje

Ainekset

1
huoneenlämpöinen kananmunankeltuainen
1
rkl
valkoviinietikkaa tai sitruunan mehua
½
tl
sinappia
½
tl
sokeria
¼
tl
(sormi)suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1 1/2–2
dl
huoneenlämpöistä rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Sekoita keltuainen, etikka, sinappi ja mausteet kulhossa.
  2. Lisää öljyä ensin tipoittain, samalla vatkaten. Kun seos alkaa paksuuntua, valuta öljyä ohuena nauhana.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1795 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Oluella ja bbq-kastikkeella maustetut lihapullat ovat tuhtia ruokaa täynnä makua. Tällä ohjeella niitä tulee reilu satsi.

Annoksia
8 annosta
Valmistusaika
20 min + kypsennys 15–30 min
Vaikeustaso
Helppo

Olut-bbq-lihapullat

Ainekset

3
valkosipulinkynttä
1
kg
pihvikarjan jauhelihaa
2,5
dl
panko-jauhoja (esim. Yataka)
0,5
dl
lagerolutta
2
pientä kananmunaa
2
tl
worcesterkastiketta
2
tl
suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
Kastike
0,5
dl
bbq-kastiketta
1
tl
sriracha-kastiketta
2,5
dl
täysmajoneesia

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
  2. Sekoita valkosipuli, jauheliha, pankojauhot, lager ja kananmunat keskenään. Mausta worcesterinkastikkeella, suolalla ja pippurilla.
  3. Pyörittele seoksesta halkaisijaltaan noin 4 cm:n pullia ja paista ne joko 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai pannulla voi-öljyseoksessa muutamassa erässä.
  4. Tee kastike sekoittamalla bbq ja chilikastike majoneesiin.

Saksalainen pottusalaatti

Ainekset

1
kg
perunoita
100
g
pekonia
Kastike
1
pieni
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
3
rkl
valkkoviinietikkaa
2
tl
sokeria
1
tl
sormisuolaa
1
rkl
kokojyväsinappia
3/4
dl
oliiviöljyä
2
rkl
majoneesia
1/4
tl
mustapippuria myllystä
3
rkl
ruohosipulia hienonnettuna
3
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Kuori perunat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä.
  2. Tee kastike. Kuori ja hienonna sipulit. Laita ne tarjoilukulhoon. Lisää etikka, sokeri ja suola. Anna maustua noin 5 minuuttia. Lisää sinappi, öljy, majoneesi ja pippuri. Hienonna yrtit joukkoon. Puolita tai viipaloi kuumat perunat ja lisää kastike.
  3. Kuutioi pekoni ja paista se rapeaksi pannussa. Nosta rapeat pekonit hetkeksi talouspaperille valumaan. Lisää pekonit salaattiin. Tarjoa salaatti haaleana tai kylmänä.

Chili-sitruunasienet

Ainekset

1
l
sieniä, esim. kantarelleja tai suppilovahveroita
Kastike
3
valkosipulinkynttä
3/4
dl
oliiviöljyä
1
rkl
rosmariinia hienonnettuna
Tarjoiluun
4
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
tl
sitruunankuorta raastettuna
1
mieto chilipalko viipaleina
1/2
tl
sormisuolaa
1/4
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Paahda sieniä kuumalla kuivalla pannulla, kunnes niistä on haihtunut enin neste pois, noin 5 min.
  2. Tee kastike. Kuori valkosipulit ja viipaloi ne ohuesti. Sekoita ne öljyyn. Hienonna rosmariini joukkoon.
  3. Kaada öljyseos sienille ja jatka paistamista 3-5 minuuttia.
  4. Hienonna lehtipersilja, raasta sitruunan keltainen kuoriosa ja leikkaa chilipalko viipaleiksi ja lisää ne suolan ja pippurin kanssa sienien mausteeksi.

VINKKI Voit tehdä sienet edellisenä päivänä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1795 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Salaattia pannulla? Kyllä! Tämän salaatin maun salaisuutena ovat paistetut chorizot ja niiden rasvassa pyöräytetyt sydänsalaatit. Pehmeä piimäkastike sitoo maut yhteen.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Maissi-makkarasalaatti

Ainekset

300
g
vihreitä papuja
4
maissintähkää
200
g
chorizo-tuoremakkaraa
2
valkosipulinkynttä
3
sydänsalaattia
3
dl
rucolaa
1/2
dl
suolapähkinöitä
Piimäkastike
1
dl
piimää
1/2
dl
majoneesia
2
rkl
ruohosipulia hienonnettuna
1
tl
sipulijauhetta
1
tl
chilijauhetta
ripaus
sokeria ja suolaa

Työvaiheet

  1.  Aloita sekoittamalla kastikkeen aineet tasaiseksi pienessä kulhossa. Anna kastikkeen maustua kylmässä salaatin valmistamisen ajan.
  2. Taita pavuista kannat pois. Keitä papuja ja maissintähkiä vedessä 3–4 minuuttia. Jäähdytä ne kylmällä vedellä. 
  3. Viipaloi makkarat. Kuori ja hienonna valkosipulit. Halkaise sydänsalaatit. Leikkaa maissinjyvät veitsellä irti tähkästä.
  4. Paista makkarat pannussa kypsäksi. Lisää valkosipuli, pavut ja maissit, ja jatka paistamista muutama minuutti. Siirrä makkara-kasvisseos salaattivadille, laita pannu puhdistamatta takaisin kuumalle levylle ja paista sydänsalaatin leikkuupintoja chorizon rasvassa noin minuutti. Lisää sydänsalaatit ja rucola vadille. Rouhi pinnalle suolapähkinöitä ja lusikoi kastiketta päälle.

Kommentit (0)

Soppa365 on lisännyt 245 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Mehevät, kaalikääryleiltä maistuvat pihvit ovat pelastuksesi silloin, kun et jaksa rullata perinteisiä kääryleitä. Ja mikä parasta: ne valmistuvat alle puolessa tunnissa!

Annoksia
8
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaalikäärylepihvit

Ainekset

1
sipuli
1
rkl
voita
2
ruukkua (100 g)
mustakaalia
1
ruukku
meiramia
1
dl
kypsiä ohrasuurimoita
3/4
dl
kermaa
2
rkl
siirappia
2
rkl
voisulaa
1
tl
suolaa
1/2
tl
rouhittua valkopippuria
400
g
jauhelihaa
Päälle
8
nokaretta kylmää voita
2
tl
siirappia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota voissa ja siirrä jäähtymään.
  2. Hienonna mustakaalin lehdet ja meirami.
  3. Sekoita joukkoon jäähtynyt sipuli, (jäähtyneet) ohrasuurimot, kerma, siirappi, voisula ja mausteet. Lisää jauheliha. Sekoita ja anna tekeytyä noin 5 minuuttia.
  4. Muotoile massa pihveiksi leivinpaperin päälle uunipellille. Höylää päälle ohuet nokareet voita ja valuta päälle siirappia.
  5. Paista uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pihvit ovat kypsät. Tarjoa puolukkahillon ja perunoiden kanssa.

Kommentit (2)

Vierailija

Mihin jauheliha tulee?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos huomiosta, jauheliha tulee muiden keskenään sekoitettujen ainesten joukkoon. Nyt tieto löytyy ohjeestakin!

Anski on lisännyt 4 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
Savuarominen liha- chorizopata
Savuarominen liha- chorizopata

Maukas ja herkullinen pata syksyn kylmeneviin päiviin. Ihana savun aromi saadaan savupaprikasta ja makkarasta.
Herkullinen pata palkitsee kärsivällisen kokin!
Alkuperäinen resepti löytyy biamaith.ie

450g - 900g. naudan paistia
100-200g. chorizo makkaraa
1 kpl punasipuli
6 kpl valkosipulin kynsiä
8 - 10 kpl. salottisipulia
1 kpl. punainen paprika
400g Tomaattimurskaa
...

Annoksia
4-8
Valmistusaika
15 min valmistus ja 3 h haudutus + perunoiden kypsymisaika n. 30 min.
Vaikeustaso
Helppo

Savuarominen liha- chorizopata

Työvaiheet

1. Laita uuni 180 asteeseen

2. Silppua kaikki sipulit pieniksi. Kuullota pannulla, tai padassa miedohkolla lämmöllä, kunnes ovat saaneet väriä.

2. Pilko lihat sopiviksi suupaloiksi ja lisää sipulien joukkoon. Ruskista n. 5 min.

3. Leikkaa chorizo pieniksi siivuiksi ja lisää lihojen sekaan. Lisää samalla hienonnettu paprika sekä savupaprika ja jatka vielä hetki paistamista.

4. Mikäli ruskistit lihat ja sipulit pannulla, siirrä ne nyt uunin kestävään pataan. Lisää joukkoon tomaattimurskat vesi ja lihaliemikuutio.

5. Laita pata uuniin ja anna hautua 3 h

6. Jos haluat laittaa perunat padan sekaan, niin lisää nyt kuoritut, lohkotut perunat ja anna hautua vielä n. puoli tuntia, kunnes perunat ovat kypsiä.

7. Tarkasta maku .

Kommentit (0)