
Turska on parhaimmillaan tuoreena. Paksulihainen, kiinteä ja raikkaan makuinen vaalea kala on kuin luotu välimerellisen keittiön makumaailmaan. Kapriksilla, valkosipulilla ja valkoviinillä ryyditetty turska on raikas klassikko.
Paahdetut turskaseläkkeet, polenta ja paprikakapriskastike
Ainekset
Työvaiheet
- Leikkaa turska neljään annospalaan. Ripottele suola kaloille ja asettele palat uunivuokaan odottamaan.
- Tee polenta. Keitä kanaliemi vedestä ja liemikuutioista. Kaada polentaryynit ohuena nauhana vispilällä sekoittaen kiehuvaan kanaliemeen. Laske lämpöä ja keitä jatkuvasti vispaten 5 minuuttia. Kun polenta alkaa paksuuntua ja kuplia, säädä lieden lämpö pienimmälle teholle. Jatka keittämistä välillä pohjaa myöten sekoittaen 20 minuuttia, kunnes polenta kypsyy puuromaiseksi. Lisää tilkka vettä, jos polenta paksuuntuu liikaa.
- Lisää parmesaani ja voi kypsään polentaan. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna polentan vetäytyä kannen alla välillä sekoittaen, ettei polentan pintaan muodostu kalvoa ja se pysyy notkeana.
- Laita uuni kuumenemaan grillivastuksilla 250 asteeseen. Leikkaa paprika pieniksi, vajaan 1 cm:n kokoisiksi kuutioiksi. Kuori ja leikkaa valkosipulit ohuiksi viipaleiksi. Puolita kirsikkatomaatit ja valuta kaprikset. Kuullota paprikakuutioita oliiviöljyssä keskilämmöllä muutama minuutti, kunnes ne alkavat pehmetä. Lisää valkosipulit ja kuullota minuutti tai kunnes valkosipulit alkavat saada väriä. Lisää tomaatit, kaprikset ja valkoviini. Kiehauta. Mausta kastike suolalla ja pippurilla ja kaada kuumana uunivuokaan turskapalojen päälle.
- Paahda ruokaa uunin yläosassa 2–3 minuuttia tai kunnes kalan pinta saa hieman väriä. Ota vuoka uunista ja anna kalan levähtää uunivuoassa muutama minuutti, jotta turska kypsyy rauhassa loppuun.