Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 123 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Bulgogi beef, eli tulta ja lihaa! Tuli tosin viittaa tämän korealaisen herkkuruuan nimessä grillin kuumuuteen, ei maun voimakkuuteen. Hapatettu kiinanakaali eli kimchi kannattaa laittaa tekeytymään jo muutamia päiviä aiemmin. Seesamimajoneesi ja vihannekset mehevöittävät hodareita vielä entisestään.

Vinkki: Voit myös oikaista ostamalla valmiit sämpylät. Lämmitä niitä 120-asteisessa uunissa kostean liinan alla 10 minuuttia. Poista liina ja paista vielä 2 minuuttia, niin saat sämpylöihin rapean pinnan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
3 t + 30 min + väh. 3,5 vrk
Vaikeustaso
Kohtalainen

Korealaiset hodarit, kimchi ja seesamimajoneesi

Ainekset

12
hotdog-sämpylää (ks. ohje)
600
g
bulgogi beef -lihaa (ks. ohje)
6
dl
kimchiä
2 1/2
dl
seesamimajoneesia (ks. ohje)
Lisäksi
1/2
dl
seesaminsiemeniä
2
punaista chiliä
2
punaista chiliä
6
kevätsipulia
2
porkkanaa
1
kurkkua
1
amerikansalaatti

Työvaiheet

  1. Valmista kimchi vähintään 2 päivää ja mielellään 1 viikko ennen herkuttelua (ks. ohje). Kimchin maku paranee ajan myötä, ja se säilyy jopa kuukausia.
  2. Laita bulgogi beef -liha marinadiin vähintään 2 1/2 tuntia ennen ruuan valmistamista.
  3. Leivo hot dog-sämpylät.
  4. Ota marinadissa oleva liha huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen grillaamista.
  5. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa kuumassa pannussa koko ajan siemeniä liikutellen noin 1 minuutti. Kuori ja suikaloi vihannekset. Kata pöytä ja laita kaikki ainekset tarjolle omiin tarjoiluastioihinsa.
  6. Grillaa bulgogi beef, ja kutsu porukka kokoamaan mieleisensä hodarit.

Hot dog-sämpylät

Ainekset

2 1/2
dl
maitoa
35
g
hiivaa
2
rkl
huoneenlämpöistä voita
1
tl
suolaa
6
dl
vehnäjauhoa
1
rkl
seesaminsiemeniä
Lisäksi
1
kananmuna

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää voi ja suola. Sekoita vehnäjauhot pienissä erissä taikinaan. Vaivaa 10 minuuttia.
  2. Jaa taikina 12 osaan. Muotoile sämpylät pitkulaisiksi. Kohota sämpylöitä liinan alla noin 45 minuuttia.
  3. Voitele sämpylät kananmunalla. Ripottele seesaminsiemeniä sämpylöiden päälle. Paista uunissa 220 asteessa noin 8 minuuttia.

Bulgogi beef

Ainekset

600
g
naudan marmori- tai sisäfileetä tai muuta mureaa osaa
Marinadi
1/2
dl
korealaista tai japanilaista soijaa
2
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
sokeria
2
rkl
hienonnettua valkosipulia
1
rkl
raastettua inkivääriä
3-5
kierrosta mustapippuria myllystä
Lisäksi
1
rkl
vaaleita seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi.
  2. Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Lisää liha marinadiin, peitä kulho ja nosta jääkaappiin vähintään 2 tunniksi.
  3. Ota lihat huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen grillaamista.
  4. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa kuumassa pannussa koko ajan siemeniä liikutellen noin 1 minuutti.
  5. Kuumenna grilli, grillipannu tai bulgogipannu täydellä teholla. Grillaa lihat nopeasti kuumassa pannussa ja laita tarjoiluastiaan. Ripottele seesaminsiemenet lihojen päälle.

Kimchi

Ainekset

1
kiinankaali
1
l
vettä
1
rkl
sokeria
4
rkl
suolaa
Marinadi
4
kevätsipulia
3
rkl
raastettua inkivääriä
3
rkl
hienonnettua valkosipulia
1
rkl
jauhettua chiliä
3
rkl
kalakastiketta

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi, sokeri ja suola. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Leikkaa kiinankaali reilun sentin levyisiksi suikaleiksi. Laita kaalisuikaleet kulhoon. Kaada liemi kaalin päälle ja nosta esimerkiksi lautanen painoksi. Jätä huoneenlämpöön 12 tunniksi.
  2. Valmista marinadi. Suikaloi kevätsipulit. Sekoita muut ainekset tahnaksi.
  3. Siivilöi liemi pois kaalista. Huuhtele kaali kylmällä vedellä. Purista kuivaksi. Sekoita marinadi ja sipuli huolellisesti kaalin joukkoon.
  4. Laita kimchi kulhoon, peitä tuorekelmulla ja laita paino päälle. Anna kimchin käydä huoneenlämmössä 24 tuntia. Siirrä kimchi jääkaappiin. Se on valmista 48 tunnin kuluttua, mutta paranee vanhetessaan. Tarjoa kulhosta.

Seesamimajoneesi

Ainekset

3
kananmunankeltuaista
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
soijaa
ripaus chilijauhetta
2
dl
rypsiöljyä
1
rkl
seesamiöljyä
3
rkl
mustia seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Sekoita huoneenlämpöiset keltuaiset, sinappi, soija ja chilijauhe kulhossa. Kaada öljyt ohuena nauhana keltuaisseokseen koko ajan sekoittaen.
  2. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa kuumassa pannussa koko ajan liikutellen noin 1 minuutti. Murskaa siemenet morttelissa ja lisää majoneesiin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Hirvi- tai peurapaisti onnistuu mainiosti jääpaistin menetelmällä, eli paistin voi nostaa suoraan pakastimesta uuniin. Aasialaisilla mausteilla ryyditetty makuliemi viimeistelee täydellisesti riistapaistin maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min + 4 t paistaminen ja 1 vrk maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Riista-jääpaisti aasialaisittain

Ainekset

1
kg
jäistä hirvi- tai peurapaistia
LIEMI
2
l
vettä
5
cm:n pala
inkivääriä
3
valkosipulinkynttä
4
rkl
soijakastiketta
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¼
dl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
2
tähtianista
1
rkl
korianterinsiemeniä
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
LISÄKSI
4–8
paksoita
1
rkl
rypsiöljyä
KOOKOSRIISI
4
dl
jasmiiniriisiä
1
tlk (250 ml)
kookosmaitoa
2
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SOIJA-SEESAMIKASTIKE
dl
soijakastiketta
4
rkl
paahdettua seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
(1
punainen chili)

Työvaiheet

  1. Laita jäinen paisti uunivuokaan ja kypsennä 100-asteisessa uunissa 3–4 tuntia. Työnnä kahden tunnin jälkeen lihaan paistilämpömittari. Kypsennä 62-asteiseksi. Tällöin liha punertaa sisältä. Jatka paistamista, jos haluat lihasta kypsempää.

  2. Kun lihan lämpötila alkaa lähestyä haluttua, kiehauta vesi isossa kattilassa. Paloittele inkivääri ja kuori valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää loput liemen ainekset. Nosta kattila liedeltä.

  3. Upota paisti suoraan uunista kuumaan liemeen. Nesteen tulee peittää liha. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, siirrä kattila peitettynä kylmään ja anna lihan maustua liemessä vuorokauden verran.

  4. Leikkaa paksoit puoliksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista paksoit ensin leikkauspuolelta kauniin ruskeiksi. Käännä kasvikset, peitä pannu kannella ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.

  5. Valmista kookosriisi. Huuhtele riisi ja laita kattilaan. Lisää kookosmaito, vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpö aivan pienelle, peitä kattila kannella ja anna hautua noin 15 minuuttia.

  6. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Jos käytät chiliä, viipaloi se joukkoon.

  7. Ota liha mausteliemestä, valuta hetki ja viipaloi tarjolle. Tarjoa lisäksi paksoita, soija-seesamikastiketta ja kookosriisiä. Koristele halutessasi viipaloidulla chilillä.