Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 123 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Bulgogi beef, eli tulta ja lihaa! Tuli tosin viittaa tämän korealaisen herkkuruuan nimessä grillin kuumuuteen, ei maun voimakkuuteen. Hapatettu kiinanakaali eli kimchi kannattaa laittaa tekeytymään jo muutamia päiviä aiemmin. Seesamimajoneesi ja vihannekset mehevöittävät hodareita vielä entisestään.

Vinkki: Voit myös oikaista ostamalla valmiit sämpylät. Lämmitä niitä 120-asteisessa uunissa kostean liinan alla 10 minuuttia. Poista liina ja paista vielä 2 minuuttia, niin saat sämpylöihin rapean pinnan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
3 t + 30 min + väh. 3,5 vrk
Vaikeustaso
Kohtalainen

Korealaiset hodarit, kimchi ja seesamimajoneesi

Ainekset

12
hotdog-sämpylää (ks. ohje)
600
g
bulgogi beef -lihaa (ks. ohje)
6
dl
kimchiä
2 1/2
dl
seesamimajoneesia (ks. ohje)
Lisäksi
1/2
dl
seesaminsiemeniä
2
punaista chiliä
2
punaista chiliä
6
kevätsipulia
2
porkkanaa
1
kurkkua
1
amerikansalaatti

Työvaiheet

  1. Valmista kimchi vähintään 2 päivää ja mielellään 1 viikko ennen herkuttelua (ks. ohje). Kimchin maku paranee ajan myötä, ja se säilyy jopa kuukausia.
  2. Laita bulgogi beef -liha marinadiin vähintään 2 1/2 tuntia ennen ruuan valmistamista.
  3. Leivo hot dog-sämpylät.
  4. Ota marinadissa oleva liha huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen grillaamista.
  5. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa kuumassa pannussa koko ajan siemeniä liikutellen noin 1 minuutti. Kuori ja suikaloi vihannekset. Kata pöytä ja laita kaikki ainekset tarjolle omiin tarjoiluastioihinsa.
  6. Grillaa bulgogi beef, ja kutsu porukka kokoamaan mieleisensä hodarit.

Hot dog-sämpylät

Ainekset

2 1/2
dl
maitoa
35
g
hiivaa
2
rkl
huoneenlämpöistä voita
1
tl
suolaa
6
dl
vehnäjauhoa
1
rkl
seesaminsiemeniä
Lisäksi
1
kananmuna

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää voi ja suola. Sekoita vehnäjauhot pienissä erissä taikinaan. Vaivaa 10 minuuttia.
  2. Jaa taikina 12 osaan. Muotoile sämpylät pitkulaisiksi. Kohota sämpylöitä liinan alla noin 45 minuuttia.
  3. Voitele sämpylät kananmunalla. Ripottele seesaminsiemeniä sämpylöiden päälle. Paista uunissa 220 asteessa noin 8 minuuttia.

Bulgogi beef

Ainekset

600
g
naudan marmori- tai sisäfileetä tai muuta mureaa osaa
Marinadi
1/2
dl
korealaista tai japanilaista soijaa
2
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
sokeria
2
rkl
hienonnettua valkosipulia
1
rkl
raastettua inkivääriä
3-5
kierrosta mustapippuria myllystä
Lisäksi
1
rkl
vaaleita seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi.
  2. Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Lisää liha marinadiin, peitä kulho ja nosta jääkaappiin vähintään 2 tunniksi.
  3. Ota lihat huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen grillaamista.
  4. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa kuumassa pannussa koko ajan siemeniä liikutellen noin 1 minuutti.
  5. Kuumenna grilli, grillipannu tai bulgogipannu täydellä teholla. Grillaa lihat nopeasti kuumassa pannussa ja laita tarjoiluastiaan. Ripottele seesaminsiemenet lihojen päälle.

Kimchi

Ainekset

1
kiinankaali
1
l
vettä
1
rkl
sokeria
4
rkl
suolaa
Marinadi
4
kevätsipulia
3
rkl
raastettua inkivääriä
3
rkl
hienonnettua valkosipulia
1
rkl
jauhettua chiliä
3
rkl
kalakastiketta

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi, sokeri ja suola. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Leikkaa kiinankaali reilun sentin levyisiksi suikaleiksi. Laita kaalisuikaleet kulhoon. Kaada liemi kaalin päälle ja nosta esimerkiksi lautanen painoksi. Jätä huoneenlämpöön 12 tunniksi.
  2. Valmista marinadi. Suikaloi kevätsipulit. Sekoita muut ainekset tahnaksi.
  3. Siivilöi liemi pois kaalista. Huuhtele kaali kylmällä vedellä. Purista kuivaksi. Sekoita marinadi ja sipuli huolellisesti kaalin joukkoon.
  4. Laita kimchi kulhoon, peitä tuorekelmulla ja laita paino päälle. Anna kimchin käydä huoneenlämmössä 24 tuntia. Siirrä kimchi jääkaappiin. Se on valmista 48 tunnin kuluttua, mutta paranee vanhetessaan. Tarjoa kulhosta.

Seesamimajoneesi

Ainekset

3
kananmunankeltuaista
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
soijaa
ripaus chilijauhetta
2
dl
rypsiöljyä
1
rkl
seesamiöljyä
3
rkl
mustia seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Sekoita huoneenlämpöiset keltuaiset, sinappi, soija ja chilijauhe kulhossa. Kaada öljyt ohuena nauhana keltuaisseokseen koko ajan sekoittaen.
  2. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa kuumassa pannussa koko ajan liikutellen noin 1 minuutti. Murskaa siemenet morttelissa ja lisää majoneesiin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Kesällä grillipihvin kastike on persiljaa ja ruohosipulia tulvillaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min (+ 1 t)
Vaikeustaso
Helppo

Grillipihvi ja yrttikastike

Ainekset

500
g
naudan ulkofileetä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
öljyä
KASTIKE
1
dl
persiljaa
1
dl
ruohosipulia
½
dl
tuoretta rakuunaa
50
g
voita
dl
vettä
½
kanaliemikuutio
2
tl
rosepippuria

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillausta. Leikkaa liha neljäksi pihviksi, nuiji pihvit kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos riittävän kuumaksi. Taputtele pihvit öljyllä ja grillaa kuumassa grillissä 2–3 minuuttia molemmilta puolilta. Nosta pihvit lautaselle ja peitä foliolla tai toisella lautasella. Anna vetäytyä 10 minuuttia.

  3. Hienonna persilja, ruohosipuli ja rakuuna monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Lisää pehmeä voi ja sekoita tasaiseksi.

  4. Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa ja anna kiehua, kunnes neste haihtuu puoleen. Lisää yrttivoi liemen sekaan sauvasekoittimella sekoittaen. Mausta pippurilla.

  5. Viipaloi liha ja lusikoi päälle yrttikastiketta. Herkuttele perunasalaatin kanssa.

Lipstikkapesto-perunasalaatti

Ainekset

800
g
perunoita
2
varrellista nippusipulia
1
nippu retiisiä
1
pieni kesäkurpitsa
PESTO
2
dl
lipstikkaa
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan kuori ja mehu
2
dl
parmesaania
1
d
auringonkukansiemeniä
2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Aloita pestosta. Huuhtele lipstikat. Hienonna valkosipulinkynnet. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta parmesaani.

  2. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia.

  3. Laita kaikki peston ainekset teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasainen tahna.

  4. Harjaa perunat puhtaiksi. Kuumenna litra vettä kattilassa, mausta suolalla ja keitä perunat kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hieman.

  5. Halkaise suurimmat perunat, jätä pienet kokonaisiksi. Hienonna sipulit, viipaloi retiisit ja kesäkurpitsat. Laita kasvikset isoon kulhoon ja sekoita joukkoon pesto.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Lipstikan muheva maku antaa kivaa vaihtelua kesäiseen perunasalaattiin. Lisää makuaineet kuumien perunoiden joukkoon ja tarjoa salaatti lämpimänä tai jäähdytettynä vaikka grillipihvien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kasslerpihvit ja lipstikka-perunasalaatti

Ainekset

4
kasslerpihviä
2
tl
sormisuolaa
2
tl
fenkolinsiemeniä
LIPSTIKKA-PERUNASALAATTI
700
g
varhaisperunoita
½
ruukku
lipstikkaa
1
valkosipulinkynsi
1
prk (50 g)
kapriksia
3–4
rkl
oliiviöljyä
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä koosta riippuen 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Anna perunoiden kuivahtaa hetki kattilassa ja murskaa ne karkeasti survimella.
  2. Hienonna lipstikka ja kuorittu valkosipulinkynsi. Valuta kaprikset. Sekoita kulhossa öljy, mausteet, lipstikka, valkosipuli ja kaprikset keskenään. Kääntele joukkoon perunat.
  3. Pyyhkäise kasslerpihvit talouspaperilla. Jauha sormisuola ja fenkolinsiemenet morttelissa rouheaksi mausteseokseksi. Hiero se pihvien pintaan. Grillaa pihvejä kuumassa grillissä suorassa lämmössä 4–5 minuuttia per puoli.

    Vinkki Voit paistaa pihvit myös pannulla öljyssä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Upean appelsiininen yrttimarinadi maustaa niin kesäkurpitsat, munakoisot, herkkusienet kuin paprikatkin. Voit käyttää marinadia joko ennen tai jälkeen grillauksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Välimeren yrttimarinadi

Ainekset

4
tuoretta rosmariininoksaa
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
1
dl
omenamehua
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
vaahterasiirappia
2
tl
dijoninsinappia

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna basilikanlehdet. Hienonna timjami varsineen. Purista appelsiinista mehu.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.


Vinkki Käytä kasvisten ja kasvisvartaiden marinointiin. Marinadi riittää noin 800–1000 g:lle munakoisoa, kesäkurpitsaa, paprikaa, herkkusieniä, tomaattia ja/tai sipulia.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Keitetyillä uusilla perunoilla ja raakamakkaralla täytetyt rieskapizzat ovat helpoista helpoin kesälounas. Mehevyydestä vastaa pohjalle sivelty vuohenjuustokerma.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Makkara-perunarieskat

Ainekset

4–8
pientä rieskaa
TÄYTE
8–12
keitettyä varhaisperunaa
2
valkosipulinkynttä
½
ruukku
persiljaa
1
dl
oliiviöljyä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
rs (150 g)
vuohentuorejuustoa
2–3
raakamakkaraa
¼
tl
mustapippuria
PINNALLE
persiljaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Viipaloi keitetyt perunat. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet ja persilja isoon kulhoon. Sekoita joukkoon öljy. Kääntele perunaviipaleet varovasti joukkoon.
  2. Sekoita ranskankerma ja vuohenjuusto keskenään.
  3. Laita rieskat leivinpaperin päälle pellille. Levitä päälle ranskankermakastike. Lisää perunat. Purista raakamakkarat kuorista nokareiksi rieskojen päälle. Rouhi pinnalle mustapippuria.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Hienonna päälle persiljaa. Tarjoa heti.