Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 180 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Mainiot lihapullat saavat makunsa italialaistyylisistä raakamakkaroista. Riittoisan lihapullapastan esikuvana on Kummisetä-elokuva.

Moni muistaa Kummisetä-elokuvasta ja -romaanista lihapullapastan, jota Corleonen perheen oikea käsi Pete Clemenza neuvoo kokkaamaan isolle porukalle. Oheinen pastaresepti on saanut inspiraationsa kyseisestä elokuvasta.

Itse lihapulliin tarvitaan vain jauhelihaa ja raakamakkaraa, suolan ja pippurin lisäksi. Makkarat puristetaan kuorestaan jauhelihan joukkoon ja seos maustetaan, minkä jälkeen se on valmis pyöriteltäväksi lihapulliksi.

Uunissa esikypsennetyt lihapullat vieritetään tomaattikastikkeen joukkoon. Lihapullakastike saa hautua ainakin puoli tuntia, jotta maku kehittyy täyteläiseksi ja tasapainoiseksi.

Parhaimmillaan lihapullakastike on tietenkin yhdistettynä keitettyyn spagettiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Kummisedän lihapullapasta

Ainekset

1
pkt (400 g)
naudanjauhelihaa
1
pkt (280 g)
italialaistyylistä raakamakkaraa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2–4
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
2
tlk (à 260/400 g)
säilöttyjä kokonaisia tomaatteja
1
tuubi (140 g)
tomaattipyreetä
2
dl
punaviiniä
2
rkl
sokeria
1
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
spagettia
1
ruukku
basilikaa
parmesaanijuustoa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sekoita kulhossa jauheliha ja kuoristaan ulos puristettu makkaramassa. Mausta suolalla ja pippurilla. Pyöritä taikina lihapulliksi ja paista niitä uunipellillä 15 minuuttia.
  2. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Kuullota niitä syvällä pannulla öljyssä 1–2 minuuttia. Lisää säilyketomaatit ja tomaattipyre.
  3. Paista 2–3 minuuttia ja painele tomaatteja pienemmiksi lastalla pannun reunaa vasten. Lisää viini ja sokeri. Kiehauta ja lisää kypsät lihapullat kastikkeeseen.
  4. Hauduta kastiketta 30 minuuttia. Lisää tilkka vettä tarpeen mukaan.
  5. Keitä samalla spagetti pakkauksen ohjeen mukaan. Kumoa valutettu pasta isoon astiaan ja lusikoi lihapullakastike pastan päälle. Lisää päälle tuoretta basilikaa ja raasta parmesaania.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3085 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kaunis talvinen täytekakku on täydellinen esimerkiksi itsenäisyyspäivän kahvipöytään. Erittäin hieno sokeri tarttuu koristeeksi tulevien karpaloiden pintaan parhaiten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 palaa
Valmistusaika
1 t 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Karpalo-valkosuklaakakku

Ainekset

POHJA
4
kananmunaa
2
dl
sokeria
dl
vehnäjauhoja
½
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
dl
mantelijauhetta
VALKOSUKLAAGANACHE
400
g
valkosuklaata
2
dl
kuohukermaa
TÄYTE
400
g (6–7 dl)
karpaloita
½
dl
sokeria
KOSTUTUS
1
dl
vettä
2
rkl
sokeria
(1
rkl
mantelilikööriä)
KUORRUTUS
1/3
valkosuklaaganachesta
2
dl
kuohukermaa
KORISTELU
50
g
valkosuklaata
1
dl
karpaloita sulatettuina
2
rkl
hienoa sokeria
(rosmariinia ja valkosuklaahippuja)
LISÄKSI
voita ja vehnäjauhoja vuokaan

Työvaiheet

  1. Sulata täytteeseen tulevat karpalot.

  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (Ø 22 cm). Vaahdota munat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi. Yhdistä vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe keskenään, siivilöi seos vaahtoon ja sekoita varovasti tasaiseksi. Kääntele mantelijauhe joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes kakku on tikulla kokeiltaessa kypsä. Anna kakun jäähtyä vuoassa 15 minuuttia, kumoa se ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

  3. Tee ganache. Paloittele suklaa. Kiehauta kerma pienessä kattilassa ja siirrä pois levyltä. Lisää suklaa ja sekoita, kunnes se on sulanut. Vaahdota seosta sähkövatkaimella noin 5–7 minuuttia tai kunnes se on selvästi hieman kuohkeutunut.

  4. Murskaa karpalot haarukalla ja mausta sokerilla.

  5. Sekoita kostutusliemi vedestä ja sokerista. (Mausta liköörillä.)

  6. Leikkaa kakku kolmeksi kerrokseksi. Kostuta pohja, levitä sille 1/3 ganachesta ja puolet karpaloista. Kostuta ja täytä toinen kerros samoin. Säästä 1/3 ganachesta kuorrutukseen. Laita kolmas kakkulevy kanneksi ja kostuta sokeriliemellä.

  7. Vaahdota kerma sähkövatkaimella ja kääntele loppu ganache vaahtoon. Levitä kuorrutus rennosti kakulle. Raasta valkosuklaata pinnalle. Pyörittele karpalot sokerissa ja lado ne kakulle. (Koristele rosmariinilla ja valkosuklaahipuilla.)

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3085 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Piparjuurikermalla ja savulohella lastattu peltileipä maistuu alkupalana, kalapöydässä tai illan pikkusuolaisena. Vähäisempi paistoaika on sähkönsäästäjän mieleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Saaristolaispeltileipä

Ainekset

5
dl
appelsiinitäysmehua
50
g
tuorehiivaa
dl
kauraleseitä
dl
kaljamallasta (esim. Tuoppi)
dl
ruisjauhoja
dl
siirappia
2
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
LISÄKSI
1
rkl
siirappia
1
rkl
vettä
TÄYTTEET
2
prk (à 150 g)
ranskankermaa
2
tl
raastettua piparjuurta
½
tl
suolaa
200
g
kylmäsavulohta
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Sekoita leseet, maltaat, ruisjauhot ja siirappi mehuun, mausta suolalla ja lisää jauhot. Sekoita taikina tasaiseksi. Se saa jäädä löysäksi. Anna kohota liinan alla noin 45 minuuttia.

  2. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla ja levitä taikina pellille. Kohota noin 15 minuuttia.

  3. Kuumenna uuni 175-asteiseksi ja kypsennä leipää uunissa 45 minuuttia.

  4. Sekoita siirappi ja vesi ja voitele kuuma leipä seoksella. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  5. Sekoita ranskankerma, piparjuuri ja suola kulhossa. Levitä seos tasaiseksi kerrokseksi leivälle. Pyöräytä kylmäsavulohi pieniksi ruusukkeiksi piparjuurikerman päälle ja koristele tillillä.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 409 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Lapsuuden helppo herkku saa pienen raikkaan twistin, kun kauralastut maustetaan sitruunankuorella. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
25–30 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kauralastut

Ainekset

3
dl
kaurahiutaleita
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
suolaa
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
75
g
voita
1
pestyn sitruunan kuori hienona raasteena
1
iso kananmuna

Työvaiheet

  1. Aloita kaurakeksien valmistus mittaamalla kuivat aineet kulhoon. Sekoita.
  2. Sulata voi ja anna sen jäähtyä.
  3. Lisää sitruunan raastettu kuori voihin ja sekoita seos kuivien aineiden joukkoon.
  4. Lisää lopuksi kananmuna ja sekoita taikina tasaiseksi.
  5. Nostele taikinasta reiluja teelusikallisia leivinpaperin päälle pellille. Jätä taikinakekojen väliin reilusti tilaa, sillä kauralastut leviävät uunissa.
  6. Paista kauralastuja 200-asteisessa uunissa noin 6–8 minuuttia tai siihen asti, kunnes ne ovat vaalean ruskeita.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1537 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Ohratto eli ohrasta tehty risotto on maultaan riisiversiota syvempi. Syksyiset sienet voi myös lisätä ohrattoon mausteisen makkaran pariksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Chorizo-ohratto

Ainekset

1
pötkö (200 g)
chorizoa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
4
dl
ruokaohraa
3
oksaa rosmariinia (tai 2 tl kuivattua rosmariinia)
1
tl
jauhettua savupaprikaa
1
litra kanalientä
1
tlk
tomaattimurskaa
1
dl
mustia kivettömiä (kalamata)
oliiveja viipaloituna

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele chorizo pieneksi. Paista omassa rasvassaan isolla pannulla rapeaksi, siirrä reikäkauhalla sivuun.

  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet ja paista samalla pannulla chorizon rasvassa muutaman minuutin ajan.

  3. Hienonna rosmariini joukkoon ja lisää savupaprika ja ohra. Paista sekoitellen minuutin ajan.

  4. Lisää kanaliemi, tomaattimurska ja oliivit. Keitä noin 20 minuuttia ilman kantta, kunnes kaikki neste on imeytynyt ohraan.

  5. Nosta chorizoa valmiiden annosten päälle.

Kommentit (0)