
Mainiot lihapullat saavat makunsa italialaistyylisistä raakamakkaroista. Riittoisan lihapullapastan esikuvana on Kummisetä-elokuva.
Moni muistaa Kummisetä-elokuvasta ja -romaanista lihapullapastan, jota Corleonen perheen oikea käsi Pete Clemenza neuvoo kokkaamaan isolle porukalle. Oheinen pastaresepti on saanut inspiraationsa kyseisestä elokuvasta.
Itse lihapulliin tarvitaan vain jauhelihaa ja raakamakkaraa, suolan ja pippurin lisäksi. Makkarat puristetaan kuorestaan jauhelihan joukkoon ja seos maustetaan, minkä jälkeen se on valmis pyöriteltäväksi lihapulliksi.
Uunissa esikypsennetyt lihapullat vieritetään tomaattikastikkeen joukkoon. Lihapullakastike saa hautua ainakin puoli tuntia, jotta maku kehittyy täyteläiseksi ja tasapainoiseksi.
Parhaimmillaan lihapullakastike on tietenkin yhdistettynä keitettyyn spagettiin.
Kummisedän lihapullapasta
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sekoita kulhossa jauheliha ja kuoristaan ulos puristettu makkaramassa. Mausta suolalla ja pippurilla. Pyöritä taikina lihapulliksi ja paista niitä uunipellillä 15 minuuttia.
- Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Kuullota niitä syvällä pannulla öljyssä 1–2 minuuttia. Lisää säilyketomaatit ja tomaattipyre.
- Paista 2–3 minuuttia ja painele tomaatteja pienemmiksi lastalla pannun reunaa vasten. Lisää viini ja sokeri. Kiehauta ja lisää kypsät lihapullat kastikkeeseen.
- Hauduta kastiketta 30 minuuttia. Lisää tilkka vettä tarpeen mukaan.
- Keitä samalla spagetti pakkauksen ohjeen mukaan. Kumoa valutettu pasta isoon astiaan ja lusikoi lihapullakastike pastan päälle. Lisää päälle tuoretta basilikaa ja raasta parmesaania.