Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 93 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Katajanmarjat ja rosmariini tai kuusenhavut maustavat poronfileen juhlapöytään. Kuivatuilla mustikoilla maustettu leipämuru tekee pinnasta hauskasti rapean. Tarjoa perunamurskeen ja jugurttidipin kanssa.

Helppoa, juhlavaa ja herkullista. Poron sisä- tai ulkofileestä saa helposti tyylikkään tarjottavan pienen perheen jouluun.

Jos filee on valmiiksi sula, riittää kun valmistuksen aloittaa noin tuntia ennen ruokailua. Silloin filee otetaan jääkaapista huoneenlämpöön ja maustetaan. Oheisessa ohjeessa poro saa makunsa valkosipulista, katajanmarjoista ja kuusenhavuista.

Puoli tuntia levättyään filee on valmis pannulle.

Poronfilee on parhaimmillaan mediumkypsänä eli 56-asteisena. Paistamiseen menee noin viisi minuuttia, minkä jälkeen filee saa vetäytyä foliolla peitettynä vartin verran. Lopuksi pinta viimeistellään rapeaksi paistetuilla leipämuruilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + maustuminen 30 min + vetäytyminen 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-poronfilee

Ainekset

700
g
poron sisä- tai ulkofileetä
4
katajanmarjaa
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
soijakastiketta
½
tl
mustapippuria myllystä
2
kuusenhavua tai 4 rosmariininoksaa
1
rkl
voita ja 1 rkl öljyä paistamiseen
LISÄKSI
1
viipale vaalea leipää
2
tl
rypsiöljyä
2
tl
sitruunan kuorta raastettuna
2
rkl
kuivattua mustikkaa

Työvaiheet

  1. Laita ensin perunat paahtumaan (ohje alla). Pyyhi fileet talouspaperilla. Murskaa katajanmarjat. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Yhdistä katajanmarjat, valkosipuli, soijakastike ja mustapippuri. Sivele seos fileelle. Anna maustua huoneenlämmössä puoli tuntia.

  2. Laita kuusenhavut tai rosmariinit sekä voi ja öljy pannuun. Kuumenna ja lisää liha. Paista noin 2 minuuttia per puoli. Tarkista lihan sisälämpö mittarilla. Liha on medium-kypsää mittarin osoittaessa 56 astetta. Peitä filee foliolla ja anna vetäytyä 15 minuuttia.

  3. Murenna leipä esimerkiksi teholeikkurilla. Paista öljyssä pannussa kullanruskeaksi. Lisää sitruunan kuoriraaste ja mustikka. Ripottele seos lihalle.

Vinkki Jos kaipaat kastiketta, tarjoa filee jogurttidipin kanssa. Myös punaviinikastike sopii annokseen.

Tuplapaahdettu perunamurske

Ainekset

1
kg
Rosamunda-perunaa
75
g
gruyérea tai muuta maukasta juustoa
100
g
voita
1
tl
sormisuolaa
½
tl
valkopippuria myllystä
3
rkl
ruohosipulia hienonnettuna
2
tl
sitruunankuorta raastettuna

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese perunat ja laita ne uunivuokaan. Kypsennä 50 minuuttia.

  2. Raasta juusto. Sulata voi ja lisää juusto voisulaan. Kuori ja survo kypsät kuumat perunat karkeaksi murskeeksi. Sekoita perunamurske voi-juustoseokseen. Mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Pese ja voitele uunivuoka, jossa paahdoit perunat. Laita perunamurske vuokaan ja kypsennä uunissa noin 15 minuuttia. Mausta hienonnetulla ruohosipulilla ja raastetulla sitruunankuorella.

Jogurttidippi

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1
tl
sitruunankuorta raastettuna
1
ruukku
ruohosipulia tai tilliä
3
dl
turkkilaista jogurttia
1
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi. Pese sitruuna ja raasta sen kuori. Hienonna yrtti.

  2. Yhdistä kaikki aineet ja sekoita tasaiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Kesällä grillipihvin kastike on persiljaa ja ruohosipulia tulvillaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min (+ 1 t)
Vaikeustaso
Helppo

Grillipihvi ja yrttikastike

Ainekset

500
g
naudan ulkofileetä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
öljyä
KASTIKE
1
dl
persiljaa
1
dl
ruohosipulia
½
dl
tuoretta rakuunaa
50
g
voita
dl
vettä
½
kanaliemikuutio
2
tl
rosepippuria

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillausta. Leikkaa liha neljäksi pihviksi, nuiji pihvit kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos riittävän kuumaksi. Taputtele pihvit öljyllä ja grillaa kuumassa grillissä 2–3 minuuttia molemmilta puolilta. Nosta pihvit lautaselle ja peitä foliolla tai toisella lautasella. Anna vetäytyä 10 minuuttia.

  3. Hienonna persilja, ruohosipuli ja rakuuna monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Lisää pehmeä voi ja sekoita tasaiseksi.

  4. Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa ja anna kiehua, kunnes neste haihtuu puoleen. Lisää yrttivoi liemen sekaan sauvasekoittimella sekoittaen. Mausta pippurilla.

  5. Viipaloi liha ja lusikoi päälle yrttikastiketta. Herkuttele perunasalaatin kanssa.

Lipstikkapesto-perunasalaatti

Ainekset

800
g
perunoita
2
varrellista nippusipulia
1
nippu retiisiä
1
pieni kesäkurpitsa
PESTO
2
dl
lipstikkaa
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan kuori ja mehu
2
dl
parmesaania
1
d
auringonkukansiemeniä
2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Aloita pestosta. Huuhtele lipstikat. Hienonna valkosipulinkynnet. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta parmesaani.

  2. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia.

  3. Laita kaikki peston ainekset teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasainen tahna.

  4. Harjaa perunat puhtaiksi. Kuumenna litra vettä kattilassa, mausta suolalla ja keitä perunat kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hieman.

  5. Halkaise suurimmat perunat, jätä pienet kokonaisiksi. Hienonna sipulit, viipaloi retiisit ja kesäkurpitsat. Laita kasvikset isoon kulhoon ja sekoita joukkoon pesto.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Lipstikan muheva maku antaa kivaa vaihtelua kesäiseen perunasalaattiin. Lisää makuaineet kuumien perunoiden joukkoon ja tarjoa salaatti lämpimänä tai jäähdytettynä vaikka grillipihvien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kasslerpihvit ja lipstikka-perunasalaatti

Ainekset

4
kasslerpihviä
2
tl
sormisuolaa
2
tl
fenkolinsiemeniä
LIPSTIKKA-PERUNASALAATTI
700
g
varhaisperunoita
½
ruukku
lipstikkaa
1
valkosipulinkynsi
1
prk (50 g)
kapriksia
3–4
rkl
oliiviöljyä
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä koosta riippuen 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Anna perunoiden kuivahtaa hetki kattilassa ja murskaa ne karkeasti survimella.
  2. Hienonna lipstikka ja kuorittu valkosipulinkynsi. Valuta kaprikset. Sekoita kulhossa öljy, mausteet, lipstikka, valkosipuli ja kaprikset keskenään. Kääntele joukkoon perunat.
  3. Pyyhkäise kasslerpihvit talouspaperilla. Jauha sormisuola ja fenkolinsiemenet morttelissa rouheaksi mausteseokseksi. Hiero se pihvien pintaan. Grillaa pihvejä kuumassa grillissä suorassa lämmössä 4–5 minuuttia per puoli.

    Vinkki Voit paistaa pihvit myös pannulla öljyssä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Keitetyillä uusilla perunoilla ja raakamakkaralla täytetyt rieskapizzat ovat helpoista helpoin kesälounas. Mehevyydestä vastaa pohjalle sivelty vuohenjuustokerma.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Makkara-perunarieskat

Ainekset

4–8
pientä rieskaa
TÄYTE
8–12
keitettyä varhaisperunaa
2
valkosipulinkynttä
½
ruukku
persiljaa
1
dl
oliiviöljyä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
rs (150 g)
vuohentuorejuustoa
2–3
raakamakkaraa
¼
tl
mustapippuria
PINNALLE
persiljaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Viipaloi keitetyt perunat. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet ja persilja isoon kulhoon. Sekoita joukkoon öljy. Kääntele perunaviipaleet varovasti joukkoon.
  2. Sekoita ranskankerma ja vuohenjuusto keskenään.
  3. Laita rieskat leivinpaperin päälle pellille. Levitä päälle ranskankermakastike. Lisää perunat. Purista raakamakkarat kuorista nokareiksi rieskojen päälle. Rouhi pinnalle mustapippuria.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Hienonna päälle persiljaa. Tarjoa heti.

 

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Kesäpastaan tulevaa saunapalvikinkkua ei tarvitse erikseen ruskistaa. Reseptille on käyttöä vielä syksylläkin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Palvikinkkupasta

Ainekset

1
l
vettä
300
g
täysjyväpennepastaa
2
rkl
arrabbiata-pestoa
2
tl
suolaa
200
g
palvikinkkua
3
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
prk (50/35 g)
kapriksia
½
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
lehtipersiljaa silputtuna
juustoraastetta (esim. pecorinoa)

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää joukkoon pasta, pesto ja suola. Keitä pastaa 10 minuuttia ilman kantta.
  2. Kuutioi palvikinkku. Kuori ja hienonna valkosipuli. Pese ja halkaise tomaatit.
  3. Lisää pastan joukkoon kinkku, valkosipuli, tomaatit ja kaprikset liemineen.
  4. Mausta mustapippurilla ja viimeistele ruoka silputulla lehtipersiljalla. Tarjoa juustoraasteen kanssa.