Katajanmarjat ja rosmariini tai kuusenhavut maustavat poronfileen juhlapöytään. Kuivatuilla mustikoilla maustettu leipämuru tekee pinnasta hauskasti rapean. Tarjoa perunamurskeen ja jugurttidipin kanssa.
Helppoa, juhlavaa ja herkullista. Poron sisä- tai ulkofileestä saa helposti tyylikkään tarjottavan pienen perheen jouluun.
Jos filee on valmiiksi sula, riittää kun valmistuksen aloittaa noin tuntia ennen ruokailua. Silloin filee otetaan jääkaapista huoneenlämpöön ja maustetaan. Oheisessa ohjeessa poro saa makunsa valkosipulista, katajanmarjoista ja kuusenhavuista.
Puoli tuntia levättyään filee on valmis pannulle.
Poronfilee on parhaimmillaan mediumkypsänä eli 56-asteisena. Paistamiseen menee noin viisi minuuttia, minkä jälkeen filee saa vetäytyä foliolla peitettynä vartin verran. Lopuksi pinta viimeistellään rapeaksi paistetuilla leipämuruilla.
Katajanmarja-poronfilee
Ainekset
Työvaiheet
-
Laita ensin perunat paahtumaan (ohje alla). Pyyhi fileet talouspaperilla. Murskaa katajanmarjat. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Yhdistä katajanmarjat, valkosipuli, soijakastike ja mustapippuri. Sivele seos fileelle. Anna maustua huoneenlämmössä puoli tuntia.
-
Laita kuusenhavut tai rosmariinit sekä voi ja öljy pannuun. Kuumenna ja lisää liha. Paista noin 2 minuuttia per puoli. Tarkista lihan sisälämpö mittarilla. Liha on medium-kypsää mittarin osoittaessa 56 astetta. Peitä filee foliolla ja anna vetäytyä 15 minuuttia.
-
Murenna leipä esimerkiksi teholeikkurilla. Paista öljyssä pannussa kullanruskeaksi. Lisää sitruunan kuoriraaste ja mustikka. Ripottele seos lihalle.
Vinkki Jos kaipaat kastiketta, tarjoa filee jogurttidipin kanssa. Myös punaviinikastike sopii annokseen.
Tuplapaahdettu perunamurske
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese perunat ja laita ne uunivuokaan. Kypsennä 50 minuuttia.
-
Raasta juusto. Sulata voi ja lisää juusto voisulaan. Kuori ja survo kypsät kuumat perunat karkeaksi murskeeksi. Sekoita perunamurske voi-juustoseokseen. Mausta suolalla ja pippurilla.
-
Pese ja voitele uunivuoka, jossa paahdoit perunat. Laita perunamurske vuokaan ja kypsennä uunissa noin 15 minuuttia. Mausta hienonnetulla ruohosipulilla ja raastetulla sitruunankuorella.
Jogurttidippi
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuori ja raasta valkosipulinkynsi. Pese sitruuna ja raasta sen kuori. Hienonna yrtti.
-
Yhdistä kaikki aineet ja sekoita tasaiseksi.