Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2672 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Lindström KUVA Sami Repo

Burgeripihvit valmistuvat näppärästi murekkeesta. Nyt mureke rullataan pekoniin, kypsennetään uunissa, grillataan rapeaksi ja viipaloidaan sämpylöiden väliin. Lisukkeeksi sopivat happamanmakea luumukastike ja etelävaltioiden klassikko­pikkelsi chowchow, joka tunnetaan amerikkalaisten bbq-ravintoloiden liha­tarjottimilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
1½ t + grillaus 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lihamurekesliderit

Ainekset

LIHAMUREKE
dl
korppujauhoja
1
dl
kuumaa kanalientä
1
kg
naudanjauhelihaa (17 %)
1
rkl
paprikajauhetta
1
tl
suolaa
2
kananmunaa
1
tl
mustapippuria myllystä
2
pkt (à 170 g)
pekonia
2
dl
vettä
LUUMUKASTIKE
350
g
tuoreita luumuja (n. 6 kpl)
1
sipuli
2
dl
ketsuppia
3
rkl
keltaista sinappia (esim. French’s)
½
dl
soijakastiketta
½
dl
punaviinietikkaa
3
rkl
sokeria
1
tl
korianterinsiemeniä hienonnettuna
LISÄKSI
12
pientä pehmeää sämpylää
1
keräsalaatti
chowchow-pikkeliä (ohje alla)

Työvaiheet

  1. Sekoita korppujauhot kanaliemeen ja an­na turvota muutama minuutti. Murenna jau­heliha kulhoon, mausta paprikajauheella ja suolalla. Sekoita korppujauhotahna, munat ja pippuri jauhelihaan. Muotoile taikinasta noin 30-senttinen mureke.
  2. Asettele pekoniviipaleet leikkuulaudalle hieman limittäin, noin 30 cm leveäksi levyk­si. Aseta levyn molempiin päihin pari pe­koniviipaletta poikittain niin, että noin 1/3 viipaleista on pekonilevyn päällä ja loppu menee reunan yli. Aseta mureke pekoneille, käännä sivuilla olevat viipaleet murekkeen päiden yli ja rullaa sitten koko mureke peko­niin. Laita mureke uunivuokaan sauma alas­päin ja vuoka jääkaappiin siksi aikaa, kun lämmität uunin 160 asteeseen.
  3. Kun uuni on kuuma, kaada vesi mureke­vuokaan. Paista mureketta uunissa 20 mi­nuuttia, peitä sitten vuoka foliolla ja paista vielä 15 minuuttia. Laske uunin lämpöä, jos pekoni alkaa ruskistua ennen foliolla peittämistä.
  4. Anna lihamurekkeen jäähtyä vuoassaan. Kääri jäähtynyt mureke ensin leivinpaperiin ja sitten folioon. Voit myös puolittaa murek­keen ja pakata sen kahdessa osassa.
  5. Tee kastike (murekkeen kypsyessä). Puoli­ta luumut ja poista kivet. Kuori ja hienonna sipuli. Laita kaikki kastikkeen aineet pieneen kattilaan, kiehauta ja alenna lämpöä. Anna poreilla hiljaa 15 minuuttia. Soseuta kasti­ke sauvasekoittimella ja pakkaa tiiviiseen purkkiin.
  6. Piknikpaikalla lämmitä kastike foliovuo­assa tai pienessä kasarissa grillissä. Avaa murekepaketti varovasti ja grillaa mureketta luumukastikkeella sivellen. Grillaa pekonipin­ta kauttaaltaan rapeaksi. Siirrä mureke pois grillistä ja lämmitä sämpylät.
  7. Leikkaa mureke paksuiksi viipaleiksi ja kokoa burgereiksi sämpylöiden, luumukastik­keen, salaatinlehtien ja chowchown kanssa.

Chowchow-pikkeli

Ainekset

¼
kukkakaalia
¼
valkokaalia
1
kyssäkaali
4
(vihreää) tomaattia (ks. vinkki)
1
punainen paprika
1
sipuli
1
tuore jalapeno
6
rkl
suolaa
MAUSTELIEMI
dl
valkoviinietikkaa
3
dl
sokeria
3
tl
sinappijauhetta
2
tl
kurkumaa
1
tl
kanelia
1
tl
chilijauhetta
1
tl
sinapinsiemeniä
3
kokonaista neilikkaa
4
valkosipulin kynttä

Työvaiheet

  1. Hienonna kukka- ja valkokaalit. Kuori kys­säkaali ja leikkaa se 2 cm:n kuutioiksi. Pois­ta tomaateista kannat ja leikkaa tomaatit 2 cm:n kuutioiksi. Leikkaa paprika 1 cm:n kuu­tioiksi. Hienonna sipuli ja jalapeno.
  2. Lado vihannekset kulhoon ja ripottele suo­la väleihin. Rutistele vihanneksia käsin, jotta niiden rakenne pehmenee. Peitä kulho ja an­na vihannesten tekeytyä huoneenlämmössä vähintään 4 tuntia, mielellään seuraavaan päivään. Sekoita vihanneksia pari kertaa te­keytymisen aikana.
  3. Valuta vihannekset isossa siivilässä ja lai­ta takaisin kulhoon. Täytä kulho kylmällä ve­dellä ja valuta vihannekset vielä kerran, jätä ne sitten siivilään odottamaan.
  4. Steriloi lasipurkit (yht. 2½ l) pesemällä ne astianpesukoneessa, keittämällä vesikat­tilassa muutama minuutti tai kuumentamalla sanomalehteen käärittyinä 125-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Steriloi kannet ja tiivis­teet astianpesukoneessa tai keittämällä.
  5. Tee mausteliemi. Kiehauta etikka, sokeri ja kuivat mausteet isossa kattilassa. Sekoit­tele, kunnes sokeri on liuennut. Lisää vihan­nekset ja raasta kuoritut valkosipulinkynnet joukkoon. Kiehauta, laske lämpöä ja keitä hellästi hämmennellen 3–5 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kuumia mutta vielä rapeita.
  6. Jaa vihannekset purkkeihin ja kaada liemi päälle. Sulje ja anna chowchown jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen kuin siirrät sen jääkaappiin. Chowchow säilyy avaamatto­mana kuukausia.

Vinkki Voit korvata vihreät tomaatit punaisilla, mutta valitse silloin mahdollisimman raakoja ja kovia tomaatteja.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2672 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Nopsasti valmistuvaan piirakkaan kannattaa yhdistellä erilaisia marjoja. Osan niistä voi jättää myös kypsän piirakan päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
15 min + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Punaisten marjojen piirakka

Ainekset

dl
juoksevaa margariinia
dl
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
neljän viljan hiutaleita
1
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
1
kananmuna (L-koko)
1
dl
täysmaitoa
4
dl
marjasekoitusta (esim. punaherukoita, vadelmia, puolukkaa)
Lisäksi
1
rkl
juoksevaa margariinia vuoan voiteluun
3–4
dl
tuoreita marjoja

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka margariinilla (ø noin 25 cm).

  2. Sekoita margariini, sokeri, jauhot, hiutaleet, leivinjauhe ja vaniljasokeri kulhossa murumaiseksi seokseksi. Ota 1/3 seoksesta toiseen kulhoon. Lisää muna ja maito 2/3 muruseokseen ja sekoita sähkövatkaimella nopeasti tasaiseksi.

  3. Kaada taikina vuokaan ja levitä marjat taikinan päälle. Ripottele sivuun otettu muruseos marjoille. Kypsennä piirakkaa uunissa noin 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.

  4. Lado haalean piirakan päälle tuoreita marjoja juuri ennen tarjoamista.

Vinkki! Jos käytät piirakkaan pakastemarjoja, lisää ne joukkoon kohmeisina ja lisää paistoaikaa tarpeen mukaan.

Kommentit (0)

Vesikielellä on lisännyt 19 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Pitkään uunin alatasolla ja miedossa lämmössä kypsennetyt kaalikääryleet ovat todella maukkaita. Kaali on pehmeää ja maut kohdillaan. Nämä kaalikääryleet tein pakastetusta kaalista. Lehdet irtoavat sulaneesta kaalista erittäin helposti. Nyt siis kaalit pakasteeseen ja anna niiden olla siellä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
21 kpl
Valmistusaika
1 h valmistelua+ 3 h uunissa + kaalien pakastus ja sulatus ennen valmistamista
Vaikeustaso
Kohtalainen

Maukkaat kaalikääryleet

Ainekset

2
kpl
Keräkaalia
700
g
nauta-sikajauhelihaa (50/50%)
1,5
dl
puuroriisiä
1
kpl
lihaliemikuutio
1
iso
sipuli
3-4
kpl
valkosipulin kynsiä
3
rkl
tummaa siirappia
1
tl
hienoa merisuolaa
1,5
tl
meiramia
0,5-1
tl
mustapippuria
1,5
dl
maitoa
2
kpl
kananmunia
Kaalikääryleiden päälle
siirappia
voita

Työvaiheet

1. Koverra kaaleista kannat pois ja laita kaalit pakasteeseen. Anna niiden olla pakasteessa vähintään vuorokauden. Sulata pakastuneet kaalit. (8 h/vaikka yön yli)  Lehdet irtoavat helposti sulaneista kaaleista.

2. Keitä riisi kypsäksi vedessä (riisipussin ohjeen mukaan) , jossa on mukana lihaliemikuutio. Raakana 1,5 dl.

3. Pilko sipulit ja valkosipulit. Kuullota ne pehmeiksi paistinpannulla.

4. Hienonna kaalien keskelle jäänyt "sydän" silpuksi.

5. Lisää täytteen ainekset raakaan jauhelihaan: Kaalisilppu, (3 dl riittää kaalisilppua) kuullotetut sipulit, keitetty riisi, kananmunat, mausteet, siirappi ja maito. Sekoita kädellä ainekset hyvin yhteen. Saa olla löysää ja mausteista!

6. Kuivaa kaalilehdet talouspaperilla. Ohenna kaalilehtien ruotoja terävällä veitsellä.

7. Voitele uunivuoat voilla.

8. Laita kaalilehdille täytettä n. 2-3 rkl.  Rullaa paketiksi niin, että käännät myös reunat päälle. Kierrä tiiviiksi rullaksi. Lado rullat voideltuun uunivuokaan saumakohta alaspäin. (Itse laskin monta isoa kaalilehteä on ja jaoin täytteen valmiiksi yhtämoneen osaan, jotta täyte riittää kaikkiin). Näistä tuli isoja!

9. Vuole juustohöylällä ohuita voisiivuja jokaiselle kääryleelle ja valuta vielä päälle siirappia.

10. Paista vuokia ensin 200 asteessa (uunin toiseksi alimmaisella tasolla) n. 45 min, kunnes alkaa tulemaan väriä pintaan.   Paista lopuksi 160 asteessa uunin alatasolla ainankin 2 h. Sivele kääryleitä välillä vuokaan kertyneellä liemellä. Jos liemi uhkaa loppua, niin voit tehdä sitä lisää kiehauttamalla vettä ja lisäämällä siihen siirappia ja voita. Voit myös käännellä kääryleitä vuoassa. Paiston loppuvaiheessa voit laittaa päälle folion. Anna vetäytyä.

Itse pidän hyvin hautuneista siirappisista kääryleistä.

Nauti puolukkahillon kanssa.

Ohje: Tarja Pasanen/Vesikielellä @waterontongue

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 260 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kypsien tomaattien pehmeän makea hapokkuus synkkaa kantarellien maun kanssa. Tämä sieniliemeen valmistettu ja tomaateilla höystetty kantarellikeitto on kepeä, mutta täynnä makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 h
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellikeitto sieniliemestä

Ainekset

Sieniliemi
1
l (noin 300 g)
tuoreita sieniä (kantarelleja ja tatteja/suppilovahveroita)
1
sipuli
1
porkkana
150
g:n pala
juuriselleriä
4
rkl
rypsiöljyä
l
vettä
1
laakerinlehti
1
tillinvarsi
1
tl
suolaa
Keitto
2
tomaattia
1
l (noin 300 g)
kantarelleja
1
punasipuli
1
fenkoli
1
rs (200 g)
kirsikkatomaatteja
1
dl
tilliä
4
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  2. Puhdista sieniliemen sienet. Halkaise sipuli, kuori ja pilko porkkana ja selleri isoiksi paloiksi. Laita sienet ja kasvikset pellille, lisää öljy ja paahda uunissa noin 30–40 minuuttia, sienien kosteudesta riippuen.
  3. Kuumenna vesi kattilassa, lisää laakerinlehti, tilli, paahdetut sienet ja kasvikset. Keitä noin 40 minuuttia miedolla lämmöllä niin, että vesi hiljalleen poreilee.
  4. Siivilöi liemi, mausta suolalla. Halkaise tomaatit ja raasta ne soseeksi raastimen isolla terällä niin, että vain kuori jää raastamatta. Laita raastetut tomaatit sieniliemeen ja keitä 10 minuuttia. Pidä liemi lämpimänä.
  5. Puhdista loput kantarellit, pilko isommat muutamaan osaan, jätä pienet kokonaisiksi. Kuori ja suikaloi sipuli, hienonna fenkoli. Halkaise kirsikkatomaatit. Hienonna tilli.
  6. Sulata voi pannulla. Paista sieniä kuumalla pannulla niin, että ne hieman ruskistuvat. Lisää sipulit ja fenkolit. Paista noin 10 minuuttia. Jaa paistos kulhoihin ja lisää tomaatit ja tilli. Kaada kuuma liemi annoksiin ennen tarjoilua. Jos haluat kirkkaan liemen, siivilöi liemi vielä kerran ennen tarjoilua.

Vinkki: Lisää keittoon pieniä ahvenfileitä, katkarapuja tai ravunlihaa. Jos teet liemen kuivatuista sienistä, käytä niitä liemeen 3 dl.

Kommentit (0)

MyBestPies on lisännyt 3 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
Tomaatti-juustopiirakka
Tomaatti-juustopiirakka

Juuston ystävälle!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
45
Vaikeustaso
Helppo

Tomaatti-juustopiirakka

Ainekset

400
g
Peruna-ruis piirakkataikina
300
g
Port Salut juustoa (Luostari)
1-2
rkl
Dijon sinappia
3-4
kpl
Kypsää tomaattia
Kirsikkatomaatteja
0,5
tl
Kuivattua timjamia

Työvaiheet

Esipaista valmis sulanut piirakkataikina 200 asteisessa uunissa 10 min.

Levitä esipaistetulle piirakkapohjalle sinappi. Peitä pohja juustoviipaleilla ja lisää juuston päälle viipaloidut tomaatit. Ripottele timjamia tomaattien päälle.

Paista piirakka 200 asteisessa uunissa 0,5 tuntia.

Koristele piirakka pannulla 5 min paistetuilla kirsikkatomaateilla juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (0)