Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Lindström KUVA Sami Repo

Burgeripihvit valmistuvat näppärästi murekkeesta. Lisukkeeksi sopivat happamanmakea luumukastike ja etelävaltioiden klassikko­pikkelsi chowchow, joka tunnetaan amerikkalaisten bbq-ravintoloiden liha­tarjottimilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
1½ t + grillaus 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lihamurekesliderit

Ainekset

LIHAMUREKE
dl
korppujauhoja
1
dl
kuumaa kanalientä
1
kg
naudanjauhelihaa (17 %)
1
rkl
paprikajauhetta
1
tl
suolaa
2
kananmunaa
1
tl
mustapippuria myllystä
2
pkt (à 170 g)
pekonia
2
dl
vettä
LUUMUKASTIKE
350
g
tuoreita luumuja (n. 6 kpl)
1
sipuli
2
dl
ketsuppia
3
rkl
keltaista sinappia (esim. French’s)
½
dl
soijakastiketta
½
dl
punaviinietikkaa
3
rkl
sokeria
1
tl
korianterinsiemeniä hienonnettuna
LISÄKSI
12
pientä pehmeää sämpylää
1
keräsalaatti
chowchow-pikkeliä (ohje alla)

Työvaiheet

  1. Sekoita korppujauhot kanaliemeen ja an­na turvota muutama minuutti. Murenna jau­heliha kulhoon, mausta paprikajauheella ja suolalla. Sekoita korppujauhotahna, munat ja pippuri jauhelihaan. Muotoile taikinasta noin 30-senttinen mureke.
  2. Asettele pekoniviipaleet leikkuulaudalle hieman limittäin, noin 30 cm leveäksi levyk­si. Aseta levyn molempiin päihin pari pe­koniviipaletta poikittain niin, että noin 1/3 viipaleista on pekonilevyn päällä ja loppu menee reunan yli. Aseta mureke pekoneille, käännä sivuilla olevat viipaleet murekkeen päiden yli ja rullaa sitten koko mureke peko­niin. Laita mureke uunivuokaan sauma alas­päin ja vuoka jääkaappiin siksi aikaa, kun lämmität uunin 160 asteeseen.
  3. Kun uuni on kuuma, kaada vesi mureke­vuokaan. Paista mureketta uunissa 20 mi­nuuttia, peitä sitten vuoka foliolla ja paista vielä 15 minuuttia. Laske uunin lämpöä, jos pekoni alkaa ruskistua ennen foliolla peittämistä.
  4. Anna lihamurekkeen jäähtyä vuoassaan. Kääri jäähtynyt mureke ensin leivinpaperiin ja sitten folioon. Voit myös puolittaa murek­keen ja pakata sen kahdessa osassa.
  5. Tee kastike (murekkeen kypsyessä). Puoli­ta luumut ja poista kivet. Kuori ja hienonna sipuli. Laita kaikki kastikkeen aineet pieneen kattilaan, kiehauta ja alenna lämpöä. Anna poreilla hiljaa 15 minuuttia. Soseuta kasti­ke sauvasekoittimella ja pakkaa tiiviiseen purkkiin.
  6. Piknikpaikalla lämmitä kastike foliovuo­assa tai pienessä kasarissa grillissä. Avaa murekepaketti varovasti ja grillaa mureketta luumukastikkeella sivellen. Grillaa pekonipin­ta kauttaaltaan rapeaksi. Siirrä mureke pois grillistä ja lämmitä sämpylät.
  7. Leikkaa mureke paksuiksi viipaleiksi ja kokoa burgereiksi sämpylöiden, luumukastik­keen, salaatinlehtien ja chowchown kanssa.

Chowchow-pikkeli

Ainekset

¼
kukkakaalia
¼
valkokaalia
1
kyssäkaali
4
(vihreää) tomaattia (ks. vinkki)
1
punainen paprika
1
sipuli
1
tuore jalapeno
6
rkl
suolaa
MAUSTELIEMI
dl
valkoviinietikkaa
3
dl
sokeria
3
tl
sinappijauhetta
2
tl
kurkumaa
1
tl
kanelia
1
tl
chilijauhetta
1
tl
sinapinsiemeniä
3
kokonaista neilikkaa
4
valkosipulin kynttä

Työvaiheet

  1. Hienonna kukka- ja valkokaalit. Kuori kys­säkaali ja leikkaa se 2 cm:n kuutioiksi. Pois­ta tomaateista kannat ja leikkaa tomaatit 2 cm:n kuutioiksi. Leikkaa paprika 1 cm:n kuu­tioiksi. Hienonna sipuli ja jalapeno.
  2. Lado vihannekset kulhoon ja ripottele suo­la väleihin. Rutistele vihanneksia käsin, jotta niiden rakenne pehmenee. Peitä kulho ja an­na vihannesten tekeytyä huoneenlämmössä vähintään 4 tuntia, mielellään seuraavaan päivään. Sekoita vihanneksia pari kertaa te­keytymisen aikana.
  3. Valuta vihannekset isossa siivilässä ja lai­ta takaisin kulhoon. Täytä kulho kylmällä ve­dellä ja valuta vihannekset vielä kerran, jätä ne sitten siivilään odottamaan.
  4. Steriloi lasipurkit (yht. 2½ l) pesemällä ne astianpesukoneessa, keittämällä vesikat­tilassa muutama minuutti tai kuumentamalla sanomalehteen käärittyinä 125-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Steriloi kannet ja tiivis­teet astianpesukoneessa tai keittämällä.
  5. Tee mausteliemi. Kiehauta etikka, sokeri ja kuivat mausteet isossa kattilassa. Sekoit­tele, kunnes sokeri on liuennut. Lisää vihan­nekset ja raasta kuoritut valkosipulinkynnet joukkoon. Kiehauta, laske lämpöä ja keitä hellästi hämmennellen 3–5 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kuumia mutta vielä rapeita.
  6. Jaa vihannekset purkkeihin ja kaada liemi päälle. Sulje ja anna chowchown jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen kuin siirrät sen jääkaappiin. Chowchow säilyy avaamatto­mana kuukausia.

Vinkki Voit korvata vihreät tomaatit punaisilla, mutta valitse silloin mahdollisimman raakoja ja kovia tomaatteja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Hirvi- tai peurapaisti onnistuu mainiosti jääpaistin menetelmällä, eli paistin voi nostaa suoraan pakastimesta uuniin. Aasialaisilla mausteilla ryyditetty makuliemi viimeistelee täydellisesti riistapaistin maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min + 4 t paistaminen ja 1 vrk maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Riista-jääpaisti aasialaisittain

Ainekset

1
kg
jäistä hirvi- tai peurapaistia
LIEMI
2
l
vettä
5
cm:n pala
inkivääriä
3
valkosipulinkynttä
4
rkl
soijakastiketta
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¼
dl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
2
tähtianista
1
rkl
korianterinsiemeniä
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
LISÄKSI
4–8
paksoita
1
rkl
rypsiöljyä
KOOKOSRIISI
4
dl
jasmiiniriisiä
1
tlk (250 ml)
kookosmaitoa
2
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SOIJA-SEESAMIKASTIKE
dl
soijakastiketta
4
rkl
paahdettua seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
(1
punainen chili)

Työvaiheet

  1. Laita jäinen paisti uunivuokaan ja kypsennä 100-asteisessa uunissa 3–4 tuntia. Työnnä kahden tunnin jälkeen lihaan paistilämpömittari. Kypsennä 62-asteiseksi. Tällöin liha punertaa sisältä. Jatka paistamista, jos haluat lihasta kypsempää.

  2. Kun lihan lämpötila alkaa lähestyä haluttua, kiehauta vesi isossa kattilassa. Paloittele inkivääri ja kuori valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää loput liemen ainekset. Nosta kattila liedeltä.

  3. Upota paisti suoraan uunista kuumaan liemeen. Nesteen tulee peittää liha. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, siirrä kattila peitettynä kylmään ja anna lihan maustua liemessä vuorokauden verran.

  4. Leikkaa paksoit puoliksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista paksoit ensin leikkauspuolelta kauniin ruskeiksi. Käännä kasvikset, peitä pannu kannella ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.

  5. Valmista kookosriisi. Huuhtele riisi ja laita kattilaan. Lisää kookosmaito, vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpö aivan pienelle, peitä kattila kannella ja anna hautua noin 15 minuuttia.

  6. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Jos käytät chiliä, viipaloi se joukkoon.

  7. Ota liha mausteliemestä, valuta hetki ja viipaloi tarjolle. Tarjoa lisäksi paksoita, soija-seesamikastiketta ja kookosriisiä. Koristele halutessasi viipaloidulla chilillä.