Burgeripihvit valmistuvat näppärästi murekkeesta. Lisukkeeksi sopivat happamanmakea luumukastike ja etelävaltioiden klassikkopikkelsi chowchow, joka tunnetaan amerikkalaisten bbq-ravintoloiden lihatarjottimilta.
Lihamurekesliderit
Ainekset
Työvaiheet
- Sekoita korppujauhot kanaliemeen ja anna turvota muutama minuutti. Murenna jauheliha kulhoon, mausta paprikajauheella ja suolalla. Sekoita korppujauhotahna, munat ja pippuri jauhelihaan. Muotoile taikinasta noin 30-senttinen mureke.
- Asettele pekoniviipaleet leikkuulaudalle hieman limittäin, noin 30 cm leveäksi levyksi. Aseta levyn molempiin päihin pari pekoniviipaletta poikittain niin, että noin 1/3 viipaleista on pekonilevyn päällä ja loppu menee reunan yli. Aseta mureke pekoneille, käännä sivuilla olevat viipaleet murekkeen päiden yli ja rullaa sitten koko mureke pekoniin. Laita mureke uunivuokaan sauma alaspäin ja vuoka jääkaappiin siksi aikaa, kun lämmität uunin 160 asteeseen.
- Kun uuni on kuuma, kaada vesi murekevuokaan. Paista mureketta uunissa 20 minuuttia, peitä sitten vuoka foliolla ja paista vielä 15 minuuttia. Laske uunin lämpöä, jos pekoni alkaa ruskistua ennen foliolla peittämistä.
- Anna lihamurekkeen jäähtyä vuoassaan. Kääri jäähtynyt mureke ensin leivinpaperiin ja sitten folioon. Voit myös puolittaa murekkeen ja pakata sen kahdessa osassa.
- Tee kastike (murekkeen kypsyessä). Puolita luumut ja poista kivet. Kuori ja hienonna sipuli. Laita kaikki kastikkeen aineet pieneen kattilaan, kiehauta ja alenna lämpöä. Anna poreilla hiljaa 15 minuuttia. Soseuta kastike sauvasekoittimella ja pakkaa tiiviiseen purkkiin.
- Piknikpaikalla lämmitä kastike foliovuoassa tai pienessä kasarissa grillissä. Avaa murekepaketti varovasti ja grillaa mureketta luumukastikkeella sivellen. Grillaa pekonipinta kauttaaltaan rapeaksi. Siirrä mureke pois grillistä ja lämmitä sämpylät.
- Leikkaa mureke paksuiksi viipaleiksi ja kokoa burgereiksi sämpylöiden, luumukastikkeen, salaatinlehtien ja chowchown kanssa.
Chowchow-pikkeli
Ainekset
Työvaiheet
- Hienonna kukka- ja valkokaalit. Kuori kyssäkaali ja leikkaa se 2 cm:n kuutioiksi. Poista tomaateista kannat ja leikkaa tomaatit 2 cm:n kuutioiksi. Leikkaa paprika 1 cm:n kuutioiksi. Hienonna sipuli ja jalapeno.
- Lado vihannekset kulhoon ja ripottele suola väleihin. Rutistele vihanneksia käsin, jotta niiden rakenne pehmenee. Peitä kulho ja anna vihannesten tekeytyä huoneenlämmössä vähintään 4 tuntia, mielellään seuraavaan päivään. Sekoita vihanneksia pari kertaa tekeytymisen aikana.
- Valuta vihannekset isossa siivilässä ja laita takaisin kulhoon. Täytä kulho kylmällä vedellä ja valuta vihannekset vielä kerran, jätä ne sitten siivilään odottamaan.
- Steriloi lasipurkit (yht. 2½ l) pesemällä ne astianpesukoneessa, keittämällä vesikattilassa muutama minuutti tai kuumentamalla sanomalehteen käärittyinä 125-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Steriloi kannet ja tiivisteet astianpesukoneessa tai keittämällä.
- Tee mausteliemi. Kiehauta etikka, sokeri ja kuivat mausteet isossa kattilassa. Sekoittele, kunnes sokeri on liuennut. Lisää vihannekset ja raasta kuoritut valkosipulinkynnet joukkoon. Kiehauta, laske lämpöä ja keitä hellästi hämmennellen 3–5 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kuumia mutta vielä rapeita.
- Jaa vihannekset purkkeihin ja kaada liemi päälle. Sulje ja anna chowchown jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen kuin siirrät sen jääkaappiin. Chowchow säilyy avaamattomana kuukausia.
Vinkki Voit korvata vihreät tomaatit punaisilla, mutta valitse silloin mahdollisimman raakoja ja kovia tomaatteja.