
Lihapullat pysyvät mehevinä, kun sekoitat massan joukkoon purkillisen ranskankermaa ja kypsennät pyörykät ruskistamisen jälkeen lihaliemessä. Viimeisen silauksen ruualle antaa pinnalle raastettu gruyèrejuusto.
Karitsanjauhelihasta valmistetut lihapullat sopivat mainiosti pääsiäispöytään. Mehevyyden takaa pari niksiä.
Ensin jauhelihan joukkoon sekoitetaan ranskankermaa. Tällä kertaa korppujauhot saa unohtaa kaappiin. Niiden sijaan massaan lisätään runsaasti tuoreita yrttejä, paahdettua sipulirouhetta sekä kokojyväsinappia, jotka antavat lihapullille herkullisen maun.
Ruskistuksen jälkeen lihapullat haudutetaan kypsiksi lihaliemessä. Lempeä kypsennystapa pitää lihapullat mehevinä. Tärkeä osa lientä on ripaus sokeria, joka tasapainottaa voimakkaita makuja tyylikkäästi.
Pääsiäisen lihapullien seuraksi sopii juurespyree tai perunamuusi.
Ranskalaiset maalaislihapyörykät
Ainekset
Työvaiheet
- Sekoita kulhossa jauheliha, ranskankerma, keltuainen, paahdettu sipulirouhe, sinappi, rakuuna, timjami ja suola. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
- Muotoile taikinasta 16 isoa lihapyörykkää leivinpaperin päälle.
- Ruskista lihapyörykät parissa erässä kuumalla paistinpannulla voi-rypsiöljysekoituksessa. Nosta pyörykät lautaselle.
- Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli voissa paistinpannulla. Lisää joukkoon sokeri ja paista vielä pari minuuttia.
- Lisää vesi ja lihafondi. Kiehauta. Nosta liemen joukkoon ruskistetut lihapyörykät. Hauduta lihapyörykät kypsäksi keskilämmöllä kannen alla 10 minuuttia.
- Raasta päälle gruyèrejuustoa ja hienonna pinnalle vielä rakuunaa tai lehtipersiljaa. Tarjoa perunamuusin, juurespyreen tai nauhapastan kanssa.
Voiko rakuuna ja timjamia korvata jollain muulla yrteillä?
Kiitos kysymyksestä, tuore lehtipersilja sopii ainakin näiden yrttien tilalle.