
Hernekeitto on halpaa, se on helppoa ja älyttömän herkkua, kun teet keiton alusta asti itse.
Hernekeitto savupotkasta
Ainekset
Työvaiheet
- Huuhtaise herneet lävikössä ja jätä ne likoamaan kylmään veteen huoneenlämpöön yön yli (6-24 t).
- Laita herneet liotusvesineen kattilaan ja keitä noin 1 tunti. Kuori keittämisen alussa pintaan nouseva vaahto pois.
- Kun olet keittänyt herneitä noin tunnin, lisää sianpotka ja silputtu sipuli. Keitä vielä pari tuntia, kunnes herneet ovat pehmenneet ja keitto on paksua ja sakeaa. Mausta suolalla (ja meiramilla) vasta keittämisen loppuvaiheessa. Ota sianpotka pois kattilasta, anna jäähtyä hetki. Irrota lihat ja paloittele ne keittoon.
- Tarjoa keitto sinapin ja ruisleivän kanssa.
VINKKI Jos haluat, voit suolan sijaan lisätä keittoon 2 dl vahvaa kanalientä. Lisää liemi, kun keittoaikaa on jäljellä tunti.
Minun mieleiseni nerhekeitto tulee savuluista! Herneille sama liotus, ja seuraavana aamuna keitän savuluut (laitan lipstikkaa mausteeksi). Jahka ovat kypsyneet, perkaan ne luista ja rustoista sekä paloittelen keiton joukkoon. Siis keitto on sipuleineen ja myöskin kuivattuine meirameineen muhinut jo hyvän tovin. Lihat sitten lisään joukkoon ja ellei lipstikan suola-aromi riitä, ripsautan suolaa - useimmiten ei tarvitse.
Keiton jälkkäriksi pitää ehdottomasti olla "plättyjä" ja vadelma-/mustikka-/mansikkahillova
Tämä on siis meidän perinneruokaa varsinkin helmikuun pakkasissa
Ei muuten ole. Paras hernekeitto on saksalaistyylinen ja sisältää herneitten lisäksi porkkanaa ja perunaa. Sekaan voi heittää lisäksi jotain parempaa makkaraakin. Jollei itse viitsi valmistaa, sitä saa purkissa tietystä saksalaisesta ruokakaupasta.
Miksi ette kuori keiton pinnalle herneiden kypsyessä nousevia herneen kuoria? Äiti opetti aikanaan, että kuoret pitää myös kuoria keiton päältä. Lisäksi hän heitti sekaan myös muutaman kokonaisen maustepippurin. Niin ja yleensä paahtoi leivinuunissa luiset lihat. Ja hyvää oli, ihan varmasti!
Tukevan täyttävä hernekeitto syntyy kuivatuista herneistä ja vanhasta joulukuusesta, tämä on myös ympäristöystävällinen vaihtoehto. Muutaman oksan voi savustaa, miksei hiillostaakin, siitä tulee lisäjengaa. Muista säästää osa neulasista keiton päälle siroteltaviksi, muistuttavatkin rosmariinia. Koristeet tulee ottaa etukäteen pois, paitsi omena.
Kyllä tuossa herne kaveriaan ettii. Omaan keittooni tulee tuohon hernemäärään kaksi litraa nestettä. Hiukka palvikylkeä mukaan, kun hernarissaa kuuluu olla sellaisia läskiklönttejä mukana.