
Tämä punajuuri-kaalikeitto on saanut inspiraationsa borssista. Jo pieni määrä palvikinkkua riittää tuomaan isoon kattilalliseen ihanan savun maun.
Joskus arkeen tarvitaan isoja kattilallisia, jotka ratkaisevat kerralla parin päivän ruokapulman. Punajuuriborssi kuuluu tällaisiin ruokiin. Mikä parasta, keitto sopii mainiosti myös uudelleen lämmitettäväksi, sillä sen maku ja rakenne vain paranevat.
Ideana on suikaloida iso määrä valkokaalia ja punajuuria. Jos omistat monitoimikoneen, suikalointi käy kätevästi sen leikkuuterällä. Voit halutessasi käyttää myös mandoliinileikkuria.
Kasvikset kumotaan isoon kattilaan, kuullotetaan ja haudutetaan liemessä napakan kypsiksi.
Tärkeä ainesosa on loppuvaiheessa lisättävä viinietikka. Se antaa keittoon hapahkon maun ja varmistaa, että kasvikset säilyttävät kypsinäkin miellyttävän kiinteän rakenteensa.
Lihan määrä on keiton kokoon nähden vähäinen. Voit vaihtaa palvilihan halutessasi kylmäsavutofuun ja smetanan kaurapohjaiseen ranskankermaan, jolloin keitto on vegaaninen.
Punajuuri-kaalikeitto borssin tapaan
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori punajuuret. Raasta ne karkeaksi raasteeksi. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi erimerkiksi terävällä juustohöylällä. (Voit myös raastaa tai suikaloida punajuuret ja kaalin monitoimikoneella.) Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
- Kuullota kasvikset öljyssä ison kattilan (vetoisuus 5 l) pohjalla. Lisää vesi, liemikuutiot, laakerinlehdet, yrtit ja pippuri.
- Kuumenna kiehuvaksi ja anna keiton kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin puoli tuntia. Tarkista nesteen määrä: sitä irtoaa kypsentämisen aikana kasviksista, mutta jos keitto on patamainen, lisää tarvittaessa vettä.
- Leikkaa kinkku tai tofu suikaleiksi ja lisää keittoon. Mausta etikalla ja sokerilla. Anna keiton hautua vielä 15 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa smetanan tai kauraranskankerman kanssa.
Borscht on suosittu keitto Itä-Euroopassa, jonne Suomikin kuuluu. Täällä sen nimi kylläkin on "suometettu" ja valmistusaineitakin muutettu. Missä on naukanliha? Pitää olla sekä nautaa että nassea, mutta ei mitään lihan korvikkeita, kuten tofua. Lihaliemikuutio korvataan itse keitetyllä lihaliemellä, jossa voi käyttää mukana kiehumassa kasviksiakin. Kasvisliemikuutiot ovat suoranainen petos. Entäs juuripersilja, sitäkin pitäisi olla. Olkoonkin, että keitosta on paikallisia variaatioita, mutta eihän tuossa ole alkuperäisen kanssa oikeastaan mitään yhteistä. Tämä keitto-ohje yrittää olla oikotie onneen.
Eihän tuossa väitetäkään keiton olevan ”aitoa” borssia vaan punajuuri-kaalikeitto borssin tapaan... Maapallon tulevaisuuden kannalta olisi ihan hyvä joskus vaihtaa nauta tofuun.
Kiinankaali on parempaa tässä ja jokainen laittaa mitä tahansa lihaa tai on laittamatta :) Kiinankaali on ihanan pehmeää ja rakenne kuitenkin keitettäessä pysyy koossa.