Helsingin Sanomat on lisännyt 350 reseptiä.
Linkitetty 163 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Tämä punajuuri-kaalikeitto on saanut inspiraationsa borssista. Jo pieni määrä palvikinkkua riittää tuomaan isoon kattilalliseen ihanan savun maun.

Joskus arkeen tarvitaan isoja kattilallisia, jotka ratkaisevat kerralla parin päivän ruokapulman. Punajuuriborssi kuuluu tällaisiin ruokiin. Mikä parasta, keitto sopii mainiosti myös uudelleen lämmitettäväksi, sillä sen maku ja rakenne vain paranevat.

Ideana on suikaloida iso määrä valkokaalia ja punajuuria. Jos omistat monitoimikoneen, suikalointi käy kätevästi sen leikkuuterällä. Voit halutessasi käyttää myös mandoliinileikkuria.

Kasvikset kumotaan isoon kattilaan, kuullotetaan ja haudutetaan liemessä napakan kypsiksi.

Tärkeä ainesosa on loppuvaiheessa lisättävä viinietikka. Se antaa keittoon hapahkon maun ja varmistaa, että kasvikset säilyttävät kypsinäkin miellyttävän kiinteän rakenteensa.

Lihan määrä on keiton kokoon nähden vähäinen. Voit vaihtaa palvilihan halutessasi kylmäsavutofuun ja smetanan kaurapohjaiseen ranskankermaan, jolloin keitto on vegaaninen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + 45 min hauduttaminen
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-kaalikeitto borssin tapaan

Ainekset

1
kg
punajuuria
1
kg
valkokaalia
1
sipuli
(1–2
valkosipulinkynttä)
½
dl
öljyä
l
vettä
2
kasvis- tai lihaliemikuutiota
3
laakerinlehteä
1
tl
timjamia
1
tl
rosmariinia
¾
tl
mustapippuria
300
g
saunapalvikinkkua tai kylmäsavutofua
3
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
sokeria
(½–1
tl
suolaa)
Lisäksi
smetanaa tai kaurapohjaista ranskankermaa

Työvaiheet

  1. Kuori punajuuret. Raasta ne karkeaksi raasteeksi. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi erimerkiksi terävällä juustohöylällä. (Voit myös raastaa tai suikaloida punajuuret ja kaalin monitoimikoneella.) Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
  2. Kuullota kasvikset öljyssä ison kattilan (vetoisuus 5 l) pohjalla. Lisää vesi, liemikuutiot, laakerinlehdet, yrtit ja pippuri.
  3. Kuumenna kiehuvaksi ja anna keiton kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin puoli tuntia. Tarkista nesteen määrä: sitä irtoaa kypsentämisen aikana kasviksista, mutta jos keitto on patamainen, lisää tarvittaessa vettä.
  4. Leikkaa kinkku tai tofu suikaleiksi ja lisää keittoon. Mausta etikalla ja sokerilla. Anna keiton hautua vielä 15 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa smetanan tai kauraranskankerman kanssa.

Kommentit (3)

eipä oiota

Borscht on suosittu keitto Itä-Euroopassa, jonne Suomikin kuuluu. Täällä sen nimi kylläkin on "suometettu" ja valmistusaineitakin muutettu. Missä on naukanliha? Pitää olla sekä nautaa että nassea, mutta ei mitään lihan korvikkeita, kuten tofua. Lihaliemikuutio korvataan itse keitetyllä lihaliemellä, jossa voi käyttää mukana kiehumassa kasviksiakin. Kasvisliemikuutiot ovat suoranainen petos. Entäs juuripersilja, sitäkin pitäisi olla. Olkoonkin, että keitosta on paikallisia variaatioita, mutta eihän tuossa ole alkuperäisen kanssa oikeastaan mitään yhteistä. Tämä keitto-ohje yrittää olla oikotie onneen.

Vierailija

Eihän tuossa väitetäkään keiton olevan ”aitoa” borssia vaan punajuuri-kaalikeitto borssin tapaan... Maapallon tulevaisuuden kannalta olisi ihan hyvä joskus vaihtaa nauta tofuun.

Mamma -66

Kiinankaali on parempaa tässä ja jokainen laittaa mitä tahansa lihaa tai on laittamatta :) Kiinankaali on ihanan pehmeää ja rakenne kuitenkin keitettäessä pysyy koossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2918 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste ja Kasmeera Lokuge KUVA Panu Pälviä

Nopeasti valmistuva pasta maustuu chilillä ja chorizolla. Kastike syntyy oivaltavasti sulatejuustosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Vartin hurmauspasta

Ainekset

300
g
pennepastaa
2
paprikaa
2
sipulia
1
tulinen punainen chili
½
ruukku tuoretta basilikaa
125
g
chorizo-makkaraa (kestomakkaratyyppistä)
200
g
maustamatonta sulatejuustoa
tl
suolaa)

Työvaiheet

  1. Laita pasta kypsymään suolalla maustettuun veteen (1 tl suolaa/1 l vettä).

  2. Poista paprikoista kannat ja siemenet. Paloittele paprikat. Kuori ja suikaloi sipulit. Poista chilistä kanta ja halutessasi myös siemenet. Hienonna chili ja basilika. Halkaise ja leikkaa chorizo viipaleiksi.

  3. Paista chorizoa, paprikoita, sipulia ja chiliä pannulla noin 5 minuuttia, kunnes paprikat ovat hieman pehmenneet. Sekoita sulatejuusto joukkoon ja kuumenna. Lisää suolaa tarvittaessa.

  4. Valuta kypsä pasta ja yhdistä se kastikkeen kanssa. Lisää basilika. Tarjoa heti.

Vinkki Voit käyttää myös valmiiksi viipaloitua, leikkeleeksi tarkoitettua chorizoa.

Kommentit (1)

Vierailija

Ruoka olisi ihan hyvä nimetä niin, että saa käsityksen käytetyistä raaka-aineista.

En tajua, miten kastike voi syntyä "oivaltavasti". Mikä on näiden reseptien kohderyhmä? Tiktok-nuoriso varmaan.

Me Naiset on lisännyt 1469 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Keiton esiäiti on buddhalainen, vegaaninen temppeliruoka, jonka liemipohjana on muun muassa kombu-merilevää sisältävä dashi. Samaan tunnelmaan pääsee melkein lähikaupan valikoimalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Japanilainen kasviskeitto

Ainekset

100
g
retikkaa (tai retiisejä)
1
iso porkkana
100
g
siitakesieniä (tai osteri- vinokkaita)
rkl
rypsiöljyä (josta osa voi olla seesamiöljyä)
1
l
kasvislientä
rkl
soijakastiketta
½
tl
sokeria
2
rkl
vettä
1
rkl
perunajauhoja
½
pkt (noin 125 g)
kiinteää tofua
2
kevätsipulia
TARJOILUUN
seesamiöljyä (ja sakea)

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi retikka (tai retiisit) ja porkkana ohuiksi siivuiksi. Paloittele sienet. Kuutioi tofu.

  2. Kuumenna kasviöljy kattilassa. Lisää pannulle retikka, porkkanat ja siitakesienet, ja paista niitä hetki. Lisää joukkoon kasvisliemi, soijakastike sekä sokeri ja kiehauta. Vähennä lämpöä ja anna keiton kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä noin 4 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.

  3. Sekoita perunajauhot ja 2 rkl vettä keskenään ja lisää suurus varovasti keiton joukkoon. Lisää tofu ja kiehauta vielä kerran. Hienonna kevätsipuli lopuksi keittoon.

  4. Mausta valmiit keittoannokset seesamiöljyllä (ja sakella).

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1469 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Tämä japanilainen herkkuleipä on sänkkäreiden aatelia. Leivitetty possu- tai kanapihvi ja tomaattinen kastike ovat lyömätön yhdistelmä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Katsu sando

Ainekset

4
possun lehtipihviä tai 8 kananpojan ohutleikettä
suolaa ja pippuria
dl
vehnäjauhoja
2
kananmunaa
4
dl
pankokorppujauhoja
noin 1½
dl
rypsiöljyä paistamiseen
TONKATSUKASTIKE
4
rkl
ketsuppia
2
rkl
worcester-kastiketta
2
rkl
sokeria
2
tl
soijakastiketta
1
tl
valkoviinietikkaa
½
tl
sinappia
LISÄKSI
8
isoa vaaleaa paahtoleipäviipaletta
majoneesia
tuoretta korianteria
TARJOILUUN
raastettua kaalia

Työvaiheet

  1. Leikkaa isot possun lehtipihvit puoliksi. Mittaa vehnäjauhot yhdelle lautaselle, riko ja vat- kaa kananmunat toiselle ja laita pankojauhot kolmannelle. Mausta possun tai broilerin fileet kevyesti molemmin puolin suolalla ja pippurilla ja kasta ensin vehnäjauhoihin, sitten kananmunaan ja viimeiseksi pankojauhoihin.

  2. Kuumenna öljy paistinpannulla keskilämmöllä noin 180 asteeseen. Jos et omista lämpömittaria, testaa lämpö pienellä leipäpalalla: kun se nousee pintaan ja ruskistuu hetkessä, öljy on sopivan kuumaa. Paista pihvi (tai kaksi) kerrallaan 2–4 minuuttia per puoli, kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Nosta valumaan talouspaperin päälle.

  3. Sekoita tonkatsukastikkeen ainekset keskenään.

  4. Leikkaa paahtoleivistä reunat pois. Voitele kaikki leivät tonkatsukastikkeella ja majoneesilla. Laita leivän päälle possua tai kanaa sekä korianteria ja nosta toinen leipä päälle. Paina leipiä hieman kasaan ja leikkaa keskeltä kahtia. Tarjoa kaaliraasteen kera.

Kommentit (1)

Vierailija

Mitä ovat sänkkärit? Olisikohan parempi esittää ruokaohjeet ilman tik-tak-nuorisoslangia?

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2918 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Inka Valima KUVA Panu Pälviä

Raaka-makkarat kannattaa esikypsentää keittämällä tai höyryttämällä, ja antaa grillin hoitaa vain vastustamaton paistopinta. Rasvaisen makkaran kylkeen sopii hieman hapan perunasalaatti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + perunasalaatin maustuminen 1–2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raakamakkarat ja piimä-perunasalaatti

Ainekset

400
g
raakamakkaroita (rasvaa 20–30 %)
n. 2
l
vettä
1
vahva lihaliemikuutio
Piimä-perunasalaatti
6
keskikokoista kiinteää perunaa
2
kananmunaa keitettynä
1
iso punasipuli
1
ruukku ruohosipulia
1
sitruunan kuori raastettuna
½
sitruunan mehu
1
dl
piimää (rasvaa vähintään 2 %)
½
dl
majoneesia
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin perunasalaatti. Pese perunat ja keitä ne kuorineen kiehuvassa vedessä napakan kypsiksi. Valuta ja jäähdytä.

  2. Keitä myös kananmunat melko koviksi (noin 6 minuuttia). Jäähdytä munat ja irrota kypsät keltuaiset valkuaisista. Soseuta keltuaiset haarukalla. Pilko valkuaiset pieniksi paloiksi.

  3. Kuori punasipuli. Leikkaa punasipuli ja ruohosipuli hyvin hienoksi.

  4. Pilko jäähtyneet perunat reilunkokoisiksi paloiksi isoon kulhoon. Lisää ruohosipuli, punasipuli ja valkuainen.

  5. Pese sitruuna ja raasta sen keltainen kuoriosa raastimen hienolla terällä. Purista puolikkaan sitruunan mehu. Yhdistä piimä, majoneesi sekä sitruunamehu ja -kuoriraaste. Sekoita lopuksi joukkoon hienonnettu keltuainen. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

  6. Sekoita kastike peruna-sipuliseokseen. Anna maustua jääkaapissa.

  7. Kuumenna vesi kiehuvaksi isossa kattilassa. Liuota joukkoon lihaliemi- kuutio. Lisää raakamakkarat kiehuvaan veteen 1–2 erässä. Anna makkaroiden kiehua hiljalleen poreilevassa vedessä 5–6 minuuttia.

  8. Ota makkarat liemestä. Makkaran pitää tuntua hieman napakalta liemestä nostettaessa. Laita makkarat talouspaperin päälle ja taputtele ne kuiviksi.

  9. Paista makkarat kuumassa grillissä molemmin puolin kullanruskeiksi.

Vinkki Anna perunasalaatin maustua jääkaapissa mieluiten pari tuntia. Sekoita salaatti ennen tarjoilua, maista ja lisää tarvittaessa hieman suolaa.

Kommentit (0)