Helsingin Sanomat on lisännyt 202 reseptiä.
Linkitetty 97 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Tämä punajuuri-kaalikeitto on saanut inspiraationsa borssista. Jo pieni määrä palvikinkkua riittää tuomaan isoon kattilalliseen ihanan savun maun.

Joskus arkeen tarvitaan isoja kattilallisia, jotka ratkaisevat kerralla parin päivän ruokapulman. Punajuuriborssi kuuluu tällaisiin ruokiin. Mikä parasta, keitto sopii mainiosti myös uudelleen lämmitettäväksi, sillä sen maku ja rakenne vain paranevat.

Ideana on suikaloida iso määrä valkokaalia ja punajuuria. Jos omistat monitoimikoneen, suikalointi käy kätevästi sen leikkuuterällä. Voit halutessasi käyttää myös mandoliinileikkuria.

Kasvikset kumotaan isoon kattilaan, kuullotetaan ja haudutetaan liemessä napakan kypsiksi.

Tärkeä ainesosa on loppuvaiheessa lisättävä viinietikka. Se antaa keittoon hapahkon maun ja varmistaa, että kasvikset säilyttävät kypsinäkin miellyttävän kiinteän rakenteensa.

Lihan määrä on keiton kokoon nähden vähäinen. Voit vaihtaa palvilihan halutessasi kylmäsavutofuun ja smetanan kaurapohjaiseen ranskankermaan, jolloin keitto on vegaaninen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + 45 min hauduttaminen
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-kaalikeitto borssin tapaan

Ainekset

1
kg
punajuuria
1
kg
valkokaalia
1
sipuli
(1–2
valkosipulinkynttä)
½
dl
öljyä
l
vettä
2
kasvis- tai lihaliemikuutiota
3
laakerinlehteä
1
tl
timjamia
1
tl
rosmariinia
¾
tl
mustapippuria
300
g
saunapalvikinkkua tai kylmäsavutofua
3
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
sokeria
(½–1
tl
suolaa)
Lisäksi
smetanaa tai kaurapohjaista ranskankermaa

Työvaiheet

  1. Kuori punajuuret. Raasta ne karkeaksi raasteeksi. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi erimerkiksi terävällä juustohöylällä. (Voit myös raastaa tai suikaloida punajuuret ja kaalin monitoimikoneella.) Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
  2. Kuullota kasvikset öljyssä ison kattilan (vetoisuus 5 l) pohjalla. Lisää vesi, liemikuutiot, laakerinlehdet, yrtit ja pippuri.
  3. Kuumenna kiehuvaksi ja anna keiton kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin puoli tuntia. Tarkista nesteen määrä: sitä irtoaa kypsentämisen aikana kasviksista, mutta jos keitto on patamainen, lisää tarvittaessa vettä.
  4. Leikkaa kinkku tai tofu suikaleiksi ja lisää keittoon. Mausta etikalla ja sokerilla. Anna keiton hautua vielä 15 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa smetanan tai kauraranskankerman kanssa.

Kommentit (1)

eipä oiota

Borscht on suosittu keitto Itä-Euroopassa, jonne Suomikin kuuluu. Täällä sen nimi kylläkin on "suometettu" ja valmistusaineitakin muutettu. Missä on naukanliha? Pitää olla sekä nautaa että nassea, mutta ei mitään lihan korvikkeita, kuten tofua. Lihaliemikuutio korvataan itse keitetyllä lihaliemellä, jossa voi käyttää mukana kiehumassa kasviksiakin. Kasvisliemikuutiot ovat suoranainen petos. Entäs juuripersilja, sitäkin pitäisi olla. Olkoonkin, että keitosta on paikallisia variaatioita, mutta eihän tuossa ole alkuperäisen kanssa oikeastaan mitään yhteistä. Tämä keitto-ohje yrittää olla oikotie onneen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1273 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Makkaraperunoiden uusi muoto! Tämä tuhti ja herkullinen peltiruoka on vartissa valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunainen makkara-papupelti

Ainekset

5
(keskikokoista) perunaa
250
g
kirsikkatomaatteja
1
iso sipuli
2
tlk (190 g/110 g)
öljyyn säilöttyjä artisokkia
1
tlk (380 g/230 g)
isoja kypsiä valkopapuja
1
pkt (noin 280 g)
raakamakkaroita
Kastike
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
fenkolinsiemeniä
1
pienen sitruunan mehu ja kuoriraaste
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Päälle
4
rkl
vihreää pestoa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

  2. Pese ja viipaloi perunat noin ½ cm:n viipaleiksi. Levitä leivinpaperin päälle uunipellille.

  3. Kuori ja lohko sipuli. Valuta artisokat ja puolita ne. Valuta ja huuhdo pavut. Levitä kaikki ainekset perunoiden sekaan pellille. Purista makkarat kuorestaan joukkoon.

  4. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada kaiken päälle. Paahda noin 25 minuuttia.

  5. Lusikoi päälle pestoa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2452 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Ruskista hyvin ja hauduta kauan. Siinä ovat avaimet kunnon bologneseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
2½ t
Vaikeustaso
Helppo

Pitkään haudutettu bolognese

Ainekset

400
g
naudanjauhelihaa tai nauta-sikajauhelihaa
4
viipaletta pekonia
4
valkosipulinkynttä
2
sipulia
2
porkkanaa
2
varsisellerinvartta
1
dl
aurinkokuivattuja tomaatteja
4
rkl
oliiviöljyä
2
tlk (à 400 g)
tomaattimurskaa
4–5
dl
vettä
3
rkl
balsamiviinietikkaa
2
laakerinlehteä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
¼
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
120
g
parmesaania
1
ruukku persiljaa

Työvaiheet

  1. Jauha pekoni ja kuoritut valkosipulit te­hosekoittimessa murumaiseksi. Lusikoi seos kulhoon. Kuori sipulit ja porkkanat, rouhi ne varsisellerien kanssa tehosekoittimessa. Siirrä seos toiseen kulhoon ja soseuta aurinkokuiva­tut tomaatit erikseen.
  2. Kuumenna 2 rkl öljyä isossa korkeareunai­sessa uunipannussa tai kasarissa, ja paista pekoni-valkosipuliseosta 2–4 minuuttia. Lisää vihannesmuru ja paista 5–8 minuuttia. Siirrä paistos kulhoon.
  3. Lisää pannuun öljyä ja ruskista jauheli­ha rapeaksi, lihaa sekoitellen ja murentaen 5–10 minuuttia. Lisää pekoni-vihannespaistos jauhelihan joukkoon ja paista vielä 10 mi­nuuttia. Lisää aurinkokuivatuista tomaateista tehty sose, tomaattimurska ja 4 dl vettä. Se­koita etikka ja mausteet joukkoon. Kuumenna kiehuvaksi.
  4. Kuumenna uuni 180-asteiseksi. Leikkaa leivinpaperista kansi kastikkeen päälle, tee palan keskelle pieni reikä ja paina paperi kastikkeen pintaan. Hauduta uunissa 1½–2 tuntia.
  5. Raasta parmesaani ja hienonna persilja. Sekoita juusto valmiiseen kastikkeeseen ja koristele persiljalla. Tarjoa pastan tai vaikka perunamuusin kanssa.

Vinkki! Laita parmesaanin kuiva kannikka­pala hautumisen ajaksi kastikkeeseen ma­kua antamaan.

Kommentit (0)

Jussi Aumo on lisännyt 17 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.

Erittäin maukas soppa, josta saat kasvisversion jättämällä pekonin pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen linssisoppa

Ainekset

3
dl
kuivattuja vihreitä linssejä
1
keltainen sipuli
2-3
sellerinlehteä
2-3
porkkanaa
2
valkosipulinkynttä
1
pkt
pekonia (voi jättää pois)
1
tlk
kuivattu timjami
0,5-1
tlk
savustettu paprikamauste
2
laakerinlehteä
400
g
tomaattimurska
8
dl
kuumaa vettä
2
liemikuutiota liuotettuna kuumaan veteen
2
rkl
öljyä
suolaa ja pippuria
sitruuna(mehua)

Työvaiheet

1. Huuhtele linssit.
2. Pilko sipuli, muut vihannekset ja pekoni.
3. Paista pekonipalaset rapeiksi pienessä määrässä öljyä ja siirrä sivuun.
4. Pyyhkäise pannu ylimääräisestä pekonirasvasta, lisää ruokäljyä ja kuullota sipulia ja muita vihanneksia (ei valkosipuli) öljyssä 2-3 min.
5. Lisää valkosipuli, savustettu paprikamauste ja timjami ja paista vielä hetki. Lisää pekonit.
6. Lisää pannuun tomaattimurska, veteen liuotetut liemikuutiot, linssit ja laakerinlehdet.
7. Suolaa ja pippuroi.
8. Anna kiehua ja sen jälkeen putrutella alhaisella lämmöllä 20-25 min niin, että linssit pehmenevät.
9. Tarjoile maalaisleivän kanssa ja purista annosten päälle vähän sitruunamehua.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2452 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Elegantti pääsiäisen alkuruoka valmistetaan karitsan sisäfileestä sekä punajuuresta ja viimeistellään pakastetusta fetasta raastetulla "lumella".

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 annosta alkuruokana tai pikku ruokana
Valmistusaika
15 min + fetan pakastaminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-karitsacarpaccio ja fetalumi

Ainekset

50
g
fetaa
1
punajuuri
1
(150 g) karitsan sisäfilee
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
oliiviöljyä
2
tl
väkiviinaetikkaa
rucolanversoja koristeeksi

Työvaiheet

  1. Pakasta fetapalaa vähintään 1 tunti.
  2. Kuori ja leikkaa punajuuri ohuiksi viipaleiksi.
  3. Irrota karitsan fileestä kalvot veitsellä ja leikkaa liha hyvin ohuiksi viipaleiksi.
  4. Asettele punajuurirenkaat ja lihapalat tarjoilulautaselle. Ripottele suola ja pippuri pinnalle.
  5. Yhdistä oliiviöljy ja etikka. Pirskottele kas­tike annokselle. Raasta jäätynyt feta ruuan päälle ”lumeksi”. Koristele annos rucolalla.

Kommentit (0)