Chili con carne tuo monille mieleen kasaripadan, jossa ei ollut sen koommin chiliä kuin kovin paljon carneakaan eli lihaa. Chili con carne on kuitenkin parhaimmillaan syvien makujen täyteinen, ihana kylmän sään lihapata.
Chili con carne on monelle helppo arkiruoka, joka syntyy muutamasta aineksesta puolessa tunnissa. Tämä resepti on tuon meksikolais-texasilaisen ruoan hidas luksusversio, jota kelpaa haudutella viikonloppuna.
Tähän pataan tulee monenlaista lihaa, joiden maut tiivistyvät pitkässä haudutuksessa. Chorizomakkarasta saadaan mausteisuutta, savukylki tuo pataan savuisuutta, rasvaisuutta antaa possun jauheliha ja makua pieni määrä riistajauhelihaa.
Chilejä tarvitaan kolme, joiden lisäksi mukaan pilkotaan paprikaa ja valkosipulia. Liemi muodostuu kokonaisista tomaattisäilykkeistä, jotka hajoavat pataan pitkän haudutuksen aikana. Herkullisen ja syvän täyteläisen maun takana on mukillinen kuumaa kahvia.
Chili con carne
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuori ja paloittele chorizo, paloittele savukylki. Kuori ja paloittele punasipuli ja valkosipulinkynnet ja paloittele paprika ja chilit.
-
Kuullota kasvikset voissa isossa (valurauta)padassa. Lisää joukkoon chorizo, savukylki ja jauhelihat ja paista vielä hetken aikaa. Lisää mausteet ja sekoita tasaiseksi.
-
Kuumenna uuni 175 asteeseen.
-
Lisää tomaatit, kahvi, siirappi ja valutetut ja huuhdotut pavut ja pyöräytä vielä kerran. Laita kansi päälle ja anna hautua noin 3 tuntia. Ota kansi pois ja jatka hauduttamista vielä noin 30 minuuttia.
-
Tarjoa persiljan (ja perunoiden) sekä ranskankerman kanssa.
Eivätkö valmiiksi keitetyt pavut mene aivan muusiksi 3,5 t haudutusaikana? Vai onko se tarkoituskin? Sanotaanko juustokuminaa Suomessa nykyään jeeraksi?
Ainakin minä olen kutsunut jeeraksi vuosikausia.
Mikä siinä on että jokainen ruoka pitää nykyisin tunkea täyteen choritzoa? Sen jälkeen ruoka ei miltään muulta maistukaan.
Älkää pilatko hyvää chili con carnea chorizoilla ja liiottelemalla
chilin kanssa tarkoitus on kai maistaa mitä syö ja ettei se maistu
pelkälle chilille😄🤪
Miksi uuni kuumennetaan?
Luulin tuota kuvan pataa likaämpäriksi, on kyllä ruma.
Varsinkin nyt, kun sähköä pitäisi säästää, on jälleen kerran järjen köyhyyttä aloittaa uunin kuumentamisesta. Ja vasta sitten pitäisi tämänkin ohjeen mukaisesti kuoria, paloitella, kuullottaa, paistaa, valuttaa, huuhtoa, lisätä, sekoittaa ja pyöräyttää vielä kerran.
Likimain kaikki esivalmistellut uuniruoathan voi vallan mainiosti laittaa kyytiin samalla kun napsauttaa laitteen päälle. Ja sitten siellä ohjeistetun aikataulun loppupuolella uunin virrat voi sammuttaa aiemmin ja antaa ruoan hautua kaikessa rauhassa vielä vaikka parinkin vartin verran.
On harvinaisen luotaantyöntävä ruokakuva. Ei ihme, että etumainen kynttiläkin on juuri sammuttanut liekkinsä…
Hei, kiitos huomioista. Uunin kuumentaminen on nyt siirretty ohjeessa sopivampaan kohtaan.
Avasin kommenttiosion nähdäkseni kommentteja niiltä jotka ovat ruuan tehneet, että oliko hyvää ja onko jotain vinkkejä. Sen sijaan löydän lyttäämistä, haukkumista ja täysin epärelevantteihin asioihin takertumista.
Nämä reseptit ja kuvat ovat jonkun työ. Ei käy heitä kateeksi kun joutuvat lukemaan omasta työstään tuollaista kommenttitulvaa ja vielä ihmisiltä jotka eivät ole reseptiä edes kokeilleet.
Olen tämän sivuston kautta löytänyt monet hyvät reseptit ja uudet ideat, kiitos siitä. Tähän reseptiin en osaa vielä sanoa onko se hyvä vai ei, ehkä tulen kertomaan sitten kun olen oikeasti saanut aikaiseksi myös tehdä sen.