Me Naiset on lisännyt 1588 reseptiä.
Linkitetty 342 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Chili con carne tuo monille mieleen kasaripadan, jossa ei ollut sen koommin chiliä kuin kovin paljon carneakaan eli lihaa. Chili con carne on kuitenkin parhaimmillaan syvien makujen täyteinen, ihana kylmän sään lihapata.

Chili con carne on monelle helppo arkiruoka, joka syntyy muutamasta aineksesta puolessa tunnissa. Tämä resepti on tuon meksikolais-texasilaisen ruoan hidas luksusversio, jota kelpaa haudutella viikonloppuna.

Tähän pataan tulee monenlaista lihaa, joiden maut tiivistyvät pitkässä haudutuksessa. Chorizomakkarasta saadaan mausteisuutta, savukylki tuo pataan savuisuutta, rasvaisuutta antaa possun jauheliha ja makua pieni määrä riistajauhelihaa.

Chilejä tarvitaan kolme, joiden lisäksi mukaan pilkotaan paprikaa ja valkosipulia. Liemi muodostuu kokonaisista tomaattisäilykkeistä, jotka hajoavat pataan pitkän haudutuksen aikana. Herkullisen ja syvän täyteläisen maun takana on mukillinen kuumaa kahvia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
4 t
Vaikeustaso
Helppo

Chili con carne

Ainekset

200
g
chorizoa
200
g
savukylkeä
1
punasipuli
5
valkosipulinkynttä
1
paprika
3
tuoretta chiliä
PAISTAMISEEN
50
g
voita
400
g
porsaan jauhelihaa
200
g
poron tai hirven (tai naudan) jauhelihaa
LISÄKSI
1
tl
jeeraa
1
tl
savupaprikaa
1
tl
kuivattua oreganoa
½
tl
suolaa
2
laakerinlehteä
2
tlk
kokonaisia tomaatteja
dl
kuumaa kahvia
rkl
siirappia tai tummaa sokeria
1
tlk
kidneypapuja
TARJOILUUN
hienonnettua persiljaa ja ranskankermaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele chorizo, paloittele savukylki. Kuori ja paloittele punasipuli ja valkosipulinkynnet ja paloittele paprika ja chilit.

  2. Kuullota kasvikset voissa isossa (valurauta)padassa. Lisää joukkoon chorizo, savukylki ja jauhelihat ja paista vielä hetken aikaa. Lisää mausteet ja sekoita tasaiseksi.

  3. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

  4. Lisää tomaatit, kahvi, siirappi ja valutetut ja huuhdotut pavut ja pyöräytä vielä kerran. Laita kansi päälle ja anna hautua noin 3 tuntia. Ota kansi pois ja jatka hauduttamista vielä noin 30 minuuttia.

  5. Tarjoa persiljan (ja perunoiden) sekä ranskankerman kanssa.

Kommentit (10)

Vierailija

Eivätkö valmiiksi keitetyt pavut mene aivan muusiksi 3,5 t haudutusaikana? Vai onko se tarkoituskin? Sanotaanko juustokuminaa Suomessa nykyään jeeraksi?

Prrpee

Ainakin minä olen kutsunut jeeraksi vuosikausia.

Vierailija

Mikä siinä on että jokainen ruoka pitää nykyisin tunkea täyteen choritzoa? Sen jälkeen ruoka ei miltään muulta maistukaan.

ukkiko

Älkää pilatko hyvää chili con carnea chorizoilla ja liiottelemalla
chilin kanssa tarkoitus on kai maistaa mitä syö ja ettei se maistu
pelkälle chilille😄🤪

sähköä

Miksi uuni kuumennetaan? 

Vierailija

Luulin tuota kuvan pataa likaämpäriksi, on kyllä ruma. 

LOK

Varsinkin nyt, kun sähköä pitäisi säästää, on jälleen kerran järjen köyhyyttä aloittaa uunin kuumentamisesta. Ja vasta sitten pitäisi tämänkin ohjeen mukaisesti kuoria, paloitella, kuullottaa, paistaa, valuttaa, huuhtoa, lisätä, sekoittaa ja pyöräyttää vielä kerran.

Likimain kaikki esivalmistellut uuniruoathan voi vallan mainiosti laittaa kyytiin samalla kun napsauttaa laitteen päälle. Ja sitten siellä ohjeistetun aikataulun loppupuolella uunin virrat voi sammuttaa aiemmin ja antaa ruoan hautua kaikessa rauhassa vielä vaikka parinkin vartin verran.

Vierailija

On harvinaisen luotaantyöntävä ruokakuva. Ei ihme, että etumainen kynttiläkin on juuri sammuttanut liekkinsä…

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei, kiitos huomioista. Uunin kuumentaminen on nyt siirretty ohjeessa sopivampaan kohtaan.

Vierailija

Avasin kommenttiosion nähdäkseni kommentteja niiltä jotka ovat ruuan tehneet, että oliko hyvää ja onko jotain vinkkejä. Sen sijaan löydän lyttäämistä, haukkumista ja täysin epärelevantteihin asioihin takertumista.
Nämä reseptit ja kuvat ovat jonkun työ. Ei käy heitä kateeksi kun joutuvat lukemaan omasta työstään tuollaista kommenttitulvaa ja vielä ihmisiltä jotka eivät ole reseptiä edes kokeilleet.
Olen tämän sivuston kautta löytänyt monet hyvät reseptit ja uudet ideat, kiitos siitä. Tähän reseptiin en osaa vielä sanoa onko se hyvä vai ei, ehkä tulen kertomaan sitten kun olen oikeasti saanut aikaiseksi myös tehdä sen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Välimeren haukipata

Ainekset

500
g
ruodonta haukifileetä
½
tl
suolaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
1–2
rkl
harissatahnaa
2
prk (à 390 g)
tomaattimurskaa
1–2
dl
vettä
1
prk (230 g)
kypsiä kikherneitä
2
dl
kivettömiä oliiveja
1
tl
yrttisekoitusta
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Pyyhi fileet kuiviksi ja mausta suolalla.

  2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä öljyssä padassa 5 minuuttia. Lisää harissa.

  3. Kumoa tomaattimurskat joukkoon. Huuhtele tölkit vedellä ja lisää pataan. Valuta kikherneet ja lisää ne pataan yhdessä oliivien kanssa. Mausta yrteillä ja suolalla. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10 minuuttia.

  4. Paloittele haukifileet ja lisää ne pataan. Hauduta kannen alla 5 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi keitetyn riisin, ohran tai kauran kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Pakastepelmeneissä on runsaasti valinnanvaraa sieni- ja kasvistäytteisistä lihatäytteisiin. Liemi kannattaa maustaa kunnon lorauksella etikkaa ja laittaa pöytään tarjolle ranskankermaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Pelmenit ja hapankaalikerma

Ainekset

1,2
l
vettä
4
rkl
lihafondia
5
mustapippuria
3
laakerinlehteä
1
rkl
sinapinsiemeniä
1
rkl
väkiviinaetikkaa
3
dl
sieniä käyttövalmiina (esim. suppilovahveroita tai siitakesieniä)
600
g
pelmeneitä (pakaste, esim. Deliciest)
HAPANKAALIKERMA
1
dl
hapankaalia
1
rs (150 g)
ranskankermaa
2
tl
dijoninsinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi, fondi ja mausteet kattilassa kiehuvaksi. Lisää etikka, sienet ja pelmenit. Keitä noin 5–7 minuuttia
    tai kunnes pelmenit alkavat nousta pintaan, mikä on merkki kypsymisestä.

  2. Silppua hapankaali veitsellä ja siirrä kulhoon. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi.

  3. Jaa pelmenit, sienet ja liemi kulhoihin. Lusikoi hapankaalikermaa päälle.

Kommentit (2)

Vierailija

Kannattaa opetella tekemään pelmenit itse. Silloin tulee hyvää. Meillä tehdään isohko määrä kerrallaan kahden hrnkilön yhteistyönö ja pakastetaan vanhaan siperialaiseen tapaan vaikka ei tosin lumihankeen.

Vierailija

Resepti valmisruuan ja lihafondin lämmitykseen Ei vakuuta.

Helsingin Sanomat on lisännyt 437 reseptiä.
Linkitetty 39 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Gyudon on lempeänmakuinen lohturuoka japanilaiseen tyyliin. Annoksessa kulhoon yhdistetään ohueksi suikaloitua lihaa soijakastikkeessa riisin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 + 35 min
Vaikeustaso
Helppo

Gyudon eli japanilainen liha-inkiväärikulho

Ainekset

4
dl
sushiriisiä
2
rkl
miriniä
Lisäksi
400
g
naudanlihaa (esim. sisäpaistia tai ulkofileetä tai possun kassleria)
2
salottisipulia
5
cm pätkä
inkivääriä
1 ½
dl
laimeaa kasvislientä tai vettä
¾
dl
soijaa
¾
dl
miriniä
½
dl
sokeria
Tarjoiluun
4
kevätsipulia
4
munankeltuaista
halutessa sushi-inkivääriä, seesaminsiemeniä ja shichimi togarashia eli japanilaista chili-maustesekoitusta

Työvaiheet

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita kypsän riisin joukkoon mirin.
  2. Suikaloi liha. Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kuori inkivääri ja suikaloi se tulitikunohuiksi paloiksi.
  3. Mittaa kasvisliemi, soija, mirin ja sokeri kattilaan. Anna kiehahtaa. Lisää lihasuikaleet, sipuli ja inkivääri.
  4. Keitä lempeästi porisevassa nesteessä 10 minuuttia.
  5. Viipaloi kevätsipulit.
  6. Nosta tarjoilukulhoihin keitettyä riisiä. Lusikoi päälle lihaa, sipulia ja inkivääriä. Valuta päälle vielä soija-mirinlientä. Erottele keltuaiset ja nosta ne annosten päälle.
  7. Viimeistele kevätsipulilla. Lisää halutessasi vielä sushi-inkivääriä, seesaminsiemeniä ja togarashia.

Vinkki: Jos et pidä raa’asta keltuaisesta, niin voit halutessasi paistaa kananmunat pannulla öljyssä haluamaasi kypsyyteen. Myös uppomunat sopivat annokseen.

Kommentit (1)

Vierailija

Ihan mielenkiintoinen ja varmasti kokeilemisen arvoinen resepti, mutta lakatkaa jo käyttämästä noita älyttömiä termejä kuten tässä "lohturuoka"...

Jussi Aumo on lisännyt 20 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
Jauhelihabulgurpilaff
Jauhelihabulgurpilaff

Maukas arkiruoka Lähi-Idästä. Helppo tehdä kasvisversiona, kun jättää jauhelihan pois ja korvaa sen vaikka toisella purkilla kikherneitä. Tarjoa jugurttikastikkeen kanssa. Ilman sitä voi olla vähän kuiva, sen kanssa hieno kokonaisuus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 isoa annosta
Valmistusaika
30
Vaikeustaso
Helppo

Bulgurpilaff jauhelihasta

Ainekset

4
dl
bulguria (isojyväistä, jos löytyy)
400
g
jauhelihaa
1
keltasipuli
2
tomaattia
2
rkl
tomaattipyree
1
pkt/prk
keitettyjä kikherneitä
1,5
tl
seitsemän mausteen maustesekoitusta
1
tl
kurkumaa
1
tl
juustokuminaa
1
tl
chilipulveria
suolaa ja pippuria
6
dl
kiehunutta kuumaa vettä
4
rkl
öljyä paistamiseen (oman maun mukaan)
Jugurttikastike
4
dl
turkkilaista jugurttia
1
limen raastettu kuori ja mehu
1
rkl
kuivattua minttua
1
valkosipulin kynsi
1/2
tuore punainen chili
suolaa ja pippuria

Työvaiheet

Bulgur:
1. Pilko sipuli ja paista kuultavaksi öljyssä.
2. Lisää jauhelihat ja ruskista.
3. Pilko tomaatti kuutioiksi ja lisää pannulle yhdessä tomaattipyreen ja mausteiden kanssa ja paista hetki.
4. Lisää sen jälkeen valutetut ja huuhdotut kikherneet ja bulgur. Sekoita hyvin.
5. Kaada päälle kuuma vesi, sekoita ja kypsennä kannen alla kunnes bulgur kypsynyt (15.20 min). Jos bulgur tuntuu liian kuivalta, lisää vettä loppuvaiheessa.

Jugurttikastike:
1. Raasta limestä vihreä osa ja purista mehu.
2. Laita limen mehu ja kuori kulhoon, lisää joukkoon murskattu valkosipulinkynsi, minttu ja hienoksi hakattu chili.
3. Sekoita jugurtin kanssa ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita hetkeksi jääkaappiin ennen tarjoilua.

Kommentit (0)