Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 294 keittokirjaan.
OHJE Jouni Toivanen KUVA Kaisa Rautaheimo

Jouni Toivasen ohjeella ihan tavallisesta makaronilaatikosta tulee fantastisen maukasta. Jauheliha ei ole harmaata mössöä, kun ruskistat sen huolella tummaksi. Kypsennä laatikko hitaasti ja lempeästi matalalla lämmöllä, niin ruuasta tulee silkkisen pehmeää. Gratinoi lopuksi pinta kovalla lämmöllä rapeaksi.

 

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
20 min + 1 t 8 min
Vaikeustaso
Helppo

Jouni Toivasen fantastinen makaronilaatikko

Ainekset

5
dl
täysjyvämakaronia
1
pieni
sipuli
1 + 3
rkl
rypsiöljyä
400
g
paistijauhelihaa
2
tl
suolaa
1/4-1/2
tl
valkopippuria myllystä
1/4
tl
jauhettua maustepippuria
Munamaito
8
dl
täysmaitoa
3
kananmunaa
Lisäksi
100
g
cheddarjuustoraastetta

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 120 asteeseen. Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna 1 rkl öljyä pannussa. Kuullota sipulia 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Siirrä sipulit sivuun odottamaan. Valuta makaronien keitinvesi. Valuta makaronit ja jäähdytä täyttämälläkattila kylmällä vedellä. Näin makaronit pysyvät irtonaisina.
  2. Pyyhkäise pannu puhtaaksi ja lisää lämpöä. Ruskista jauheliha öljyssä kuumassa pannussa muutamassa erässä. Täytä kerrallaan enintään 2/3 pannunpinta-alasta, jotta liha paistuu, ei keity. Lisää sipuli ja mausteet jauhelihan joukkoon.
  3. Sekoita munamaito isossa kulhossa. Lisää jauheliha ja valutetut makaronit. Sekoita ja kaada uunivuokaan. Paista 120-asteisesssa uunissa 1 tunti. Ota laatikko uunista ja laita uuni lämpiämään ylälämmölle 250 asteeseen. Ripottele juustoraaste laatikon pinnalle ja paahda vuokaa ylätasolla 8 minuuttia tai kunnes pinta on rapea ja ruskea.

Vinkki! Makaronilaatikko on niitä harvoja ruokia, joihin ketsuppi todella kuuluu!

Kommentit (22)

EveliinaBee
Seuraa 
Liittynyt6.2.2015

Ei tullut hyvää ? Munamaito ei hyytynyt vaan jäi nesteeksi lillumaan. Mausteet aika olemattomat eli ei oikein maistunutkaan miltään. Juusto päällä oli kyllä hyvää.

Herkuttelija_4
Seuraa 
Liittynyt21.2.2017

Miksi nähdä hirveästi vaivaa saadakseen tehtyä erityisen hyvää makaronilaatikkoa, jos sen saa heti pilata jollain ketsupilla? Eikö silloin riitä tavallinen Lidlin makaronilaatikko?

Herra Ulottuvuus
Seuraa 
Liittynyt21.2.2017

Kokeiltu, eikä ollut lähimainkaan niin hyvää kuin oma resepti, joka myös valmistuu huomattavasti nopeammin ja on rakenteellisesti miellyttävämpi.

Riitta Ropponen
Seuraa 
Liittynyt21.2.2017

Kokeiltu ja petytty, tulos oli enemmänkin makaronivelliä, ei tuollainen nestemäärä imeydy 120 asteessa mihinkään. :( Onkohan ohje ihan oikein...

Pompelo
Seuraa 
Liittynyt21.2.2017

Minullakaan munamaito ei ollut pätkääkään hyytynyt tunnin paiston jälkeen tuossa lämmössä. Jouduin paistelemaan puoli tuntia lisää 175°C. Lopulta laatikko valmistui ja oli kyllä aivan kelpo maultaan, muttei mitenkään ihmeellinen. Tuo 120° paistaminen on kyllä ihan höpö juttu.

Pekka Kytölä
Seuraa 
Liittynyt31.3.2015

Ei toimi.
Laitan itse nestettä 6 dl ja 3-4 munaa. Jauhelihaa en ruskista kauaa koska se kuivuu helposti. Lihan kanssa paistan isohkon sipulin ja mausteeksi maustepippuria ja jeeraa, 1tl tavallista curryjauhetta sekä muutamaa eri kuivayrttiä, esim basilikaa ja oreganoa.
Kun 400 g makaroonia on keitetty sekoitan sen vokkipannulla jauhelihan sekaan ja siitä voideltuun vuokaan. Päälle munamaito jossa suolaa ja valkopippuria. Lopuksi korppujauhoja ja voinokareita päälle ja vajaaksi tunniksi n 200 asteiseen uuniin.

Arto Vitikainen
Seuraa 
Liittynyt21.2.2017

Juu ja lisäksi voi laittaa rapekasi paistettua pekonisilppua päälle.
Sit uuniin.

Kirsi Rannikko
Seuraa 
Liittynyt15.12.2015

Munamaito ei hyytynyt. Ruoka oli vetistä ja mautonta. Parasta oli pinnan cheddar.

Hannu Meriniemi
Seuraa 
Liittynyt24.2.2017

Ohjeesa joku virhe. Kyllä siitä sai ihan hyvän tuunaamalla. Ohjeen mukaan mauton. Eihän koskaan voi makaronilaatikko valvistua loppuun 120 asteessa.

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei, Jouni Toivasen makaronilaatikosta tulee maitoisen pehmeää, ei leikkattavan jäykkää. Matalassa lämmössä kypsyneen laatikon pohjalle jää hiukan maitoa, mutta jos nestettä on liikaa, nosta paistolämpötilaa ja jatka kypsennystä vielä hetki.
Kiitos palautteistanne! T: Soppa365 toimitus

Vierailija

Munaa on ihan turha laittaa maakaronilaatikkoon! Tällä ohjeella tulee paljon parempaa http://www.mättömestari.fi/resepti/mummon-liha-makaroonilaatikko-ohje/

Vierailija

Meillä tykätään makaronilaatikosta seuraavana päivänä vielä enemmän, kun se lämmitetään pannulla sekoittaen voissa. Ja tietysti vähän ketsuppia!

Vierailija

Voi karmea mikä pettymys 😣 Nälkäinen porukka odotti tunnin kieli pitkällä ja koitin herkkua tarjota, mutta velliä oli vain antaa 😔 Ohjeen esittelyyn voisi lisätä ettei koostumus ole makaroonilaatikolle tyypillinen

Vierailija

Kannattaa jättää makaronit keittovaiheessa todella al denteksi eli suhteellisen koviksi niin munamaito imeytyy paremmin ja ei koostumus ei ole liian lössöä.

Näytä kaikki kommentit (22)
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Pinaatti-fetapiirakan helppo versio on mehevä pannukakku.

Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Pinaatti-fetapannari ja minttutsatsiki

Ainekset

150
g
pakastepinaattia
150
g
fetajuustoa
3
kananmunaa
3
dl
vettä
2
dl
kreikkalaista jogurttia
2 1/2
dl
vehnäjauhoja
1/2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
Minttutsatsiki
2
dl
kurkkua raastettuna
1/2
tl
suolaa
3
dl
kreikkalaista jogurttia
2
rkl
minttua hienonnettuna
1
valkosipulinkynsi
Lisäksi
1
l
erilaisia tomaatteja
200
g
savukalkkunaleikkelettä
3
dl
salaattipinaattia
n. 1
dl
mintunlehtiä

Työvaiheet

  1. Sulata pinaatti pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Murustele feta. Riko kananmunat kulhoon. Sekoita pinaatti, vesi, jogurtti, jauhot, öljy ja suola joukkoon. Sekoita ja lisää fetamurut. Kaada pannaritaikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja kypsennä uunissa 30 minuuttia. Tee sillä aikaa minttutsatsiki.
  3. Raasta kurkku ja sekoita suola raasteen joukkoon. Anna kurkun itkettyä viitisen minuuttia. Kaada raaste siivilään ja painele kurkusta irtoava neste pois esimerkiksi kauhalla. Kaada raaste takaisin kulhoon ja sekoita jogurtti joukkoon. Hienonna minttu ja valkosipuli ja lisää ne kurkku-jogurttiseokseen.
  4. Lusikoi minttutsatsiki jäähtyneelle pannaripohjalle. Viipaloi tomaatit ja levitä ne pannarille. Asettele kalkkunaviipaleet pieninä ruusukkeina tomaattien väleihin. Viimeistele pinaatilla ja mintulla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Trendikäs rakuuna maustaa mehevän possunfileen.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Possunnoisetit, salaattitahna ja basilika-perunasalaatti

Ainekset

600
g
possun sisäfileetä
4
valkosipulinkynttä
1/2
ruukkua
tuoretta rakuunaa
1 1/2
tl
merisuolaa myllystä
1
tl
mustapippuria myllystä
1+1
rkl
voita ja öljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Tee basilika-perunasalaatti ja salaattitahna (ks. resepti alla) valmiiksi.
  2. Puhdista fileet kalvoista ja leikkaa ne noin 3 cm:n paksuisiksi paloiksi. Litistä palat hieman ohuemmiksi.
  3. Kuori ja puolita valkosipulit. Kuumenna voi-öljyseos pannussa. Paista fileepaloja pannussa parissa erässä valkosipulin ja rakuunanoksien kanssa, noin 4 minuuttia molemmin puolin. Tarjoa salaattitahnan ja basilikaperunasalaatin kanssa.

Salaattitahna

Ainekset

2
salottisipulia
3+3
rkl
rypsiöljyä
300
g
salaattia (esim. vuonankaali)
3
rkl
pieniä kapriksia
6
pikkusuolakurkkua (cornichons)
2
rkl
dijoninsinappia
2
tl
sitruunamehua
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna 3 rkl öljyä keskilämmöllä. Kuullota sipuleita 5 minuuttia. Lisää huuhdellut, kuivatut salaatit pannuun. Paista vielä 1 minuutti sekoitellen.
  2. Laita salaatit ja sipulit tehosekoittimeen kapristen, suolakurkkujen ja sinapin kanssa. Surauta tahnaksi. Lisää öljyä sen verran, että saat lusikoitavan tahnan. Mausta sitruunamehulla, suolalla, pippurilla ja sokerilla.
  3. Tarjoa tahna possun kastikkeena. Jos kastiketta jää, sen voi tarjota crostinien kanssa.

Vinkki Jos haluat yrttisemmän kastikkeen, korvaa osa salaatista yrteillä, kuten basilikalla, lehtipersiljalla tai oreganolla.

Lämmin basilika-perunasalaatti

Ainekset

1
kg
kiinteämaltoisia perunoita (esim. Siikli)
150
g
pakasteherneitä
2
kevätsipulia
2
valkosipulinkynttä
1
ruukku
basilikaa
2
rkl
sitruunamehua
1 1/2
dl
öliiviöljyä
1
tl
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Harjaa tai kuori perunat. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsäksi, noin 20–30 minuuttia.
  2. Keitä toisessa kattilassa herneitä pari minuuttia.
  3. Viipaloi kevätsipulit. Kuori ja hienonna valkosipulit. Hienonna basilika. Sekoita sipulit, basilika ja sitruunamehu öljyn kanssa. Lohko lämpimät perunat tai riko niitä hieman haarukalla. Yhdistä perunat, herneet ja kastike. Mausta suolalla ja pippurilla.

Vinkki Jos haluat lisätä yrttisyyttä, minttu ja lehtipersilja sointuvat hyvin basilikan rinnalle. Salaatti maistuu myös haaleana ja kylmänä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 88 keittokirjaan.
OHJE Johanna Nousiainen KUVA Tuomas Kolemainen

Onko tässä uusi arkiruokasuosikkisi? Japanilainen inkivääripossu shogayaki valmistuu 20 minuutissa ja siinä maistuu koukuttavasti inkivääri.

Annoksia
2
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Japanilainen inkivääripossu eli shogayaki

Ainekset

2
dl
riisiä
200
g
porsaanulkofileetä
1
tl
inkivääriä raastettuna
2
tl
sakea
Tare-kastike
2
tl
tuoretta inkivääriä raastettuna
1
rkl
sakea
2
tl
soijakastiketta
1
tl
sokeria
1
tl
miriniä
Lisäksi
150
g
keräkaalia
4
kirsikkatomaattia
4
salaatinlehteä
1
tl
öljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Laita riisi kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa liha 2 mm:n siivuiksi ja levitä viipaleet lautaselle. Kuori ja raasta inkivääri. Levitä inkivääri ja sake lihojen päälle, anna marinoitua 5 minuuttia.
  2. Tee tare-kastike. Kuori ja raasta inkivääri ja sekoita se muiden ainesten kanssa yhteen.
  3. Kuumenna öljy paistinpannussa keskilämmöllä. Paista lihoja, kunnes alapuoli on kullanruskea ja myös päältä väri muuttuu. Käännä ja paista toinenkin puoli kullanruskeaksi. Pyyhi ylimääräinen öljy pannusta talouspaperilla ja lisää tare-kastike. Valele kastiketta lihoille ja paista, kunnes ylimääräinen neste on kiehunut pois.
  4. Raasta tai suikaloi kaali ja puolita kirsikkatomaatit. Tarjoa shogayaki kaalin, tomaatin, salaatinlehtien ja riisin kanssa.

Vinkki Saken voit korvata kuivalla valkoviinillä. Sama valmistustapa ja kastike toimivat myös esimerkiksi lohelle ja tofulle.

Kommentit (1)

Vierailija

Sakea ei kannata korvata kuivalla valkoviinillä vaan kuivalla sherryllä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 84 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Herkkuribsien valmistukseen hujahtaa melkein vuorokausi, mutta lopputulos on odottamisen arvoinen. Rasvainen, makealla glaseerauskastikkeella kiillotettu possunkylki ja kirpeäntulinen chimichurri-kastike ovat unelmapari.

Annoksia
4
Valmistusaika
35 min + marinointi, kypsennys ja jäähdytys 7 t
Vaikeustaso
Helppo

Ribsit ja brasilialainen chimichurri

Ainekset

1 1/2-2
kg
porsaan babyribsejä
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
Chimichurri-kastike
4
valkosipulinkynttä
1
salottisipuli
2
punaista chiliä
1
dl
korianteria hienonnettuna
1
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
2
rkl
oreganoa hienonnettuna
2
dl
oliiviöljyä
3/4
dl
punaviinietikkaa
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
Glaseerauskastike
1
dl
siivilöityä ribsien paistolientä
1
limetin mehu
1 1/2
dl
fariinisokeria
1
dl
inkivääriolutta
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Hiero suola ja pippuri ribsien pintaan.
  2. Tee chimichurri. Hienonna valkosipulinkynnet, salottisipuli, chilit ja yrtit. Sekoita kaikki chimichurrin ainekset kulhossa. Kaada noin puolet kastikkeesta ribsien kanssa isoon muovipussiin. Sulje pussi huolellisesti ja kääntele niin, että kastike levittyy tasaisesti ribseille. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Siirrä myös loppu chimichurri jääkaappiin tarjoilua varten.
  3. Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Laita ribsit reunalliseen uunivuokaan. Lisää vuoan pohjalle 2 dl vettä. Peitä vuoka vahvalla foliolla ja kypsennä ribsejä uunissa 2 tuntia.
  4. Kun ribsit ovat kypsiä, siivilöi liemi talteen glaseerauskastiketta varten ja laita se kylmään 1 tunniksi. Kuori kylmän liemen pinnalle kertynyt rasva pois. Mittaa kattilaan liemi ja muut glaseerauskastikkeen aineet. Keitä keskilämmöllä hiljaa poreillen ½ tuntia tai kunnes kastike on paksuuntunut selvästi.
  5. Grillaa ribsejä noin 15 minuuttia välillä kääntäen ja glaseerauskastikeella sivellen. Tarjoa chimichurrin kanssa.

Kommentit (3)

Leidi

Siis olutta vai limuako tuolla inkiväärioluella tarkoitetaan?

Pitmaster

Ribsit kannatta huuhdella ja taputella talouspaperilla kuivaksi.
Erittäin tärkeää on poistaa ribsien selkäpuolella oleva kalvo. Jotkut teurastamot tuon tekvät valmiiksi, jotkut eivät.

Vierailija

Inkiväärioluella tarkoitetaan nimensä mukaisesti inkivääriolutta 😄