Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2049 reseptiä.
Linkitetty 48 keittokirjaan.
Sanna Maskulin

Jos pitäisi valita maailman helpoin pataruoka, italialainen osso buco keikkuisi kärjessä. Suomalainen versio syntyy, kun käytät naudan sijaan poron potkakiekkoja.

Kesä tai talvi, italialainen osso buco kuuluu viikonloppuruokiin, joita kokkaan säännöllisesti. Syy on yksinkertainen. Ruuan valmistelu vie maksimissaan parikymmentä minuuttia. Sen jälkeen voi unohtaa padan matalaaan lämpöön uuniin muutamaksi tunniksi. Se riittää pehmittämään sitkeät lihat hajoavan pehmeäksi herkuksi.

Italiassa osso buco tehdään yleensä vasikasta tai naudasta. Mutta satuin löytämään K-marketin pakastealtaasta poron potkakiekkoja. Annoin kiekkojen sulaa jääkaapissa yön yli, ja viimeiset pari tuntia huoneenlämmössä.

Mitäs muuta? Perinteisesti osso bucossa käytetään valkoviiniä. Se antaa ruokaan hapokuutta ja pehmentää lihan rakennetta. Kun valkoviiniä ei sattunut olemaan, korvasin sen tujauksella portviiniä. Kuiva sherrykin olisi ajanut asian loistavasti.

Pataan meni myös kuivattuja mustatorvisieniä ja muutama neilikka. Samoin timjamia ja rosmariinia, koska molempia sattui olemaan ikkunalaudalla. Näiden muuttujien ansiosta padasta tuli metsäisempää ja tummemman makuista kuin esikuvansa, mutta aikamoisen hyvää.

Klassinen lisuke osso bucolle olisi ollut risotto. Mutta oli kiire muihin hommiin, joten laitoin padan viereen muutaman rosamundan kypsymään. Kun perunat olivat kypsiä, koversin sisuksen ja tein niistä rouhean muusin. Tilkka sitruunaa ja ruskistettua voita viimeistelivät muhennoksen. Ruskistettu voi antaa muusille täyteläistä makua, mutta oliviiöljykin käy mainiosti.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min + 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Osso buco finlandese

Ainekset

1
kg
poron potkakiekkoja
2+3
rkl
oliiviöljyä paistamiseen
2
salottisipulia
4
valkosipulinkynttä
2
keskikokoista porkkanaa
1
sellerinvarsi
1 1/2
dl
portviiniä (tai 3 dl valkoviiniä)
6
timjaminoksaa
2
rosmariininoksaa
2
laakerinlehteä
1
tl
mustapippuria myllystä
1-2
tl
suolaa
400
g
tomaattimurskaa
3
dl
lihalientä tai vettä
1 1/2
dl
kuivattuja mustatorvisieniä tai suppilovahveroita
LISÄKSI
1
ruukku
lehtipersiljaa hienonnettuna
(1/2
luomusitruunan kuoriraaste)
6
kokonaista neilikkaa

Työvaiheet

 

  1. Laita uuni lämpenemään 120 asteeseen.
  2. Taputtele potkakiekot kuiviksi talouspaperilla. Leikkaa saksilla uloimpiin kalvoihin muutama viilto, jotta lihakiekot eivät käpristy kypsyessään. Mausta potkakiekot molemmin puolin suolalla ja pippurilla.
  3. Kuumenna öljy paistinpannussa ja ruskista potkakiekot parissa erässä, noin 2 minuuttia molemmin puolin. Laita potkat pataan odottamaan. Käytä mieluiten pinnoitettua pannua tai emaloitua pataa, sillä liemeen tulee viiniä, joten valurauta ei ole paras vaihtoehto.
  4. Kuori valkosipulinkynnet ja salottisipulit. Paina valkosipuleita veitsen lappeella niin, että ne hieman murskaantuvat. Harjaa tai raaputa porkkanat puhtaiksi. Leikkaa ne pariin, kolmeen osaan, samoin sellerinvarsi. Kuullota sipuleita, porkkanoita, selleriä ja sieniä pannussa oliiviöljyssä 5 minuuttia. Mausta kevyesti suolalla. Lisää yrtinoksat ja neilikat pannuun. Kuumenna minuutti. Lisää viini ja anna sen kiehahtaa kasaan niin, että jäljellä on noin puolet alkuperäisestä määrästä. 
  5. Lisää pataan tomaattimurska sekä kuumaa lihalientä (tai vettä) niin, että lihat peittyvät. Laita pata uuniin 3-4 tunniksi.
  6. Maista lientä ja lisää tarvittaessa suolaa. Hienonna kypsän ruuan päälle lehtipersiljaa. Halutessasi raasta myös hieman sitruunankuorta persiljahakkeluksen joukkoon.

VINKKI! Halutessasi tuplaa tomaattimurskan määrä. Tai lisää pataan kirsikkatomaatteja.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Käyttäjä7766 on lisännyt 100 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.

Merimiespata

ANNOKSET 6
VALMISTUSAIKA Useita tunteja
UUNIN LÄMPÖTILA 175°C

Munaton, Maidoton, Laktoositon
Merimiespihviksikin kutsuttu liha-perunapata on klassikkoruoka, jonka herkullisen maun salaisuus piilee oluessa ja huolellisessa haudutuksessa.

...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2049 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Lahmacun on turkkilainen, jauhelihalla täytetty pizzamainen leipä. Viimeistele se sitruunalla ja rucolalla ja tarjoa sumakilla maustetun sipulin kanssa. Herkullista!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Rullapizza lahmacun

Ainekset

Pohja
dl
vettä
1/3
tuorehiivaa
½
tl
suolaa
2
rkl
oliiviöljyä
n. 3
dl
vehnäjauhoja
Täyte
2
valkosipulinkynttä
1
vihreä turkkilainen suippopaprika
1
pieni punainen suippopaprika
2
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
2
rkl
minttua hienonnettuna
4
rkl
tomaattipyreetä
2
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
chilijauhetta
½
tl
mustapippuria myllystä
400
g
karitsan- tai pihvikarjan jauhelihaa
Lisäksi
sumakkisipulia (ks. ohje alhaalla)
rucolaa
oliiviöljyä ja sitruunaa

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää ensin suola, sitten öljy ja lopuksi jauhot. Alusta taikina tasaiseksi. Anna sen kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.
  2. Tee täyte. Kuori valkosipuli ja hienonna se mahdollisimman pieneksi. Kuutioi paprikat ja hienonna yrtit. Sekoita kasvikset, tomaattipyree, öljy ja mausteet. Lisää jauheliha ja sekoita tasaiseksi.
  3. Tee sumakkisipuli (ks. ohje alhaalla).
  4. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Painele kohonneesta taikinasta kuplat pois. Jaa taikina 8 osaan ja kauli ne jauhotetulla alustalla soikeiksi pizzapohjiksi. Painele täyte pohjille.
  5. Paista lahmacuneja noin 8 minuuttia tai kunnes täyte on kypsä ja reunat kauniin ruskeat.
  6. Lastaa sumakkisipulia ja rucolaa täytteen päälle. Pirskota hieman öljyä ja sitruuna-mehua pinnalle, kääri rullalle ja nauti.

Sumakkisipuli

Ainekset

4
pientä salottisipulia
1/2
ruukku
lehtipersiljaa
2
rkl
sitruunamehua
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
sumakkia

Työvaiheet

  1. Kuori ja leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi. Hienonna lehtipersilja.
  2. Sekoita kaikki aineet keskenään ja tarjoa lahmacunin kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1018 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Uuniperuna ja currykanaa, lohturuokaa parhaimmillaan! Maun salaisuutena on currykastike, joka on kevennetty versio hampurilaispaikoista tutusta currymajoneesista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 15 min + vetäytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Uuniperunat ja currykanaa

Ainekset

4
isoa
Rosamunda-perunaa
Currykastike
tl
currya
2
tl
öljyä
1
pieni
valkosipulinkynsi
1
tl
omenaviinietikkaa
ripaus
jauhettua valkopippuria
2
dl
(kevyt)kermaviiliä
Lisäksi
200
g
vihreitä papuja
tilkka
öljyä
½
tl
suolaa
1
valkosipulinkynsi
200
g
kypsää broileria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen. Pese perunat ja pistele niihin muutama reikä haarukalla. Paahda perunoita uunissa 20 minuuttia. Alenna lämpö 180 asteeseen ja kypsennä vielä noin 40 minuuttia. Kokeile veitsellä perunoiden kypsyyttä. Anna perunoiden vetäytyä 10 minuuttia huoneenlämmössä.
  2. Kuumenna currya öljyssä mikrossa muutama sekunti. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi joukkoon. Lisää loput kastikkeen ainekset ja sekoita.
  3. Pätki pavuista päät pois ja paista noin minuutin ajan öljyssä. Murskaa valkosipulinkynsi lopussa joukkoon, jatka paistamista vielä toinen minuutti. Mausta suolalla.
  4. Halkaise ja täytä perunat broilerilla, paistetuilla valkosipulipavuilla ja currykastikkeella.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1018 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Tuunaa lasagne astetta kevyemmäksi. Kunnolla maustettu raejuustolasagne on keveydestään huolimatta mehevä ja herkullinen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustolasagne

Ainekset

50
g
lehtikaalia
1
(puna)sipuli
1
valkosipulinkynsi
2
tl
öljyä
400
g
naudan jauhelihaa (rasvaa noin 10 %)
2
tl
savupaprikajauhetta
2
tl
juustokuminaa
1
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
ruokosokeria
1
tl
suolaa
250
g
kirsikkatomaatteja
2
dl
lihalientä
Kastike
3
dl
lihalientä
2
dl
rasvatonta maitoa
1
prk (200 g)
raejuustoa
3
rkl
maissisuurustetta (vaaleille kastikkeille)
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Lisäksi
9
lasagnelevyä

Työvaiheet

  1. Poista lehtikaalista kovat ruodit ja hienonna lehdet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Paista mausteita suolaa lukuun ottamatta öljyssä minuutin ajan. Lisää jauheliha, sipulit ja lehtikaali ja jatka 5 minuuttia, kunnes jauheliha on kypsää. Lisää etikka, sokeri ja suola. Puolita joukkoon kirsikkatomaatit ja lisää lihaliemi. Keitä kokoon noin 30 minuuttia.
  2. Tee kastike. Mittaa kattilaan lihaliemi, maito ja raejuusto. Kuumenna, kunnes raejuusto hieman sulaa. Suurusta kastike ja mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Kaada vuoan pohjalle kolmannes jauhelihakastikkeesta. Laita päälle 3 lasagnelevyä ja kolmannes raejuustokastikkeesta. Toista sama kahdesti. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Peitä vuoka tarvittaessa, jos se uhkaa tummua liikaa. Anna vetäytyä ennen tarjoamista.

Kommentit (0)