Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2223 reseptiä.
Linkitetty 58 keittokirjaan.
Sanna Maskulin

Jos pitäisi valita maailman helpoin pataruoka, italialainen osso buco keikkuisi kärjessä. Suomalainen versio syntyy, kun käytät naudan sijaan poron potkakiekkoja.

Kesä tai talvi, italialainen osso buco kuuluu viikonloppuruokiin, joita kokkaan säännöllisesti. Syy on yksinkertainen. Ruuan valmistelu vie maksimissaan parikymmentä minuuttia. Sen jälkeen voi unohtaa padan matalaaan lämpöön uuniin muutamaksi tunniksi. Se riittää pehmittämään sitkeät lihat hajoavan pehmeäksi herkuksi.

Italiassa osso buco tehdään yleensä vasikasta tai naudasta. Mutta satuin löytämään K-marketin pakastealtaasta poron potkakiekkoja. Annoin kiekkojen sulaa jääkaapissa yön yli, ja viimeiset pari tuntia huoneenlämmössä.

Mitäs muuta? Perinteisesti osso bucossa käytetään valkoviiniä. Se antaa ruokaan hapokuutta ja pehmentää lihan rakennetta. Kun valkoviiniä ei sattunut olemaan, korvasin sen tujauksella portviiniä. Kuiva sherrykin olisi ajanut asian loistavasti.

Pataan meni myös kuivattuja mustatorvisieniä ja muutama neilikka. Samoin timjamia ja rosmariinia, koska molempia sattui olemaan ikkunalaudalla. Näiden muuttujien ansiosta padasta tuli metsäisempää ja tummemman makuista kuin esikuvansa, mutta aikamoisen hyvää.

Klassinen lisuke osso bucolle olisi ollut risotto. Mutta oli kiire muihin hommiin, joten laitoin padan viereen muutaman rosamundan kypsymään. Kun perunat olivat kypsiä, koversin sisuksen ja tein niistä rouhean muusin. Tilkka sitruunaa ja ruskistettua voita viimeistelivät muhennoksen. Ruskistettu voi antaa muusille täyteläistä makua, mutta oliviiöljykin käy mainiosti.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min + 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Osso buco finlandese

Ainekset

1
kg
poron potkakiekkoja
2+3
rkl
oliiviöljyä paistamiseen
2
salottisipulia
4
valkosipulinkynttä
2
keskikokoista porkkanaa
1
sellerinvarsi
1 1/2
dl
portviiniä (tai 3 dl valkoviiniä)
6
timjaminoksaa
2
rosmariininoksaa
2
laakerinlehteä
1
tl
mustapippuria myllystä
1-2
tl
suolaa
400
g
tomaattimurskaa
3
dl
lihalientä tai vettä
1 1/2
dl
kuivattuja mustatorvisieniä tai suppilovahveroita
LISÄKSI
1
ruukku
lehtipersiljaa hienonnettuna
(1/2
luomusitruunan kuoriraaste)
6
kokonaista neilikkaa

Työvaiheet

 

  1. Laita uuni lämpenemään 120 asteeseen.
  2. Taputtele potkakiekot kuiviksi talouspaperilla. Leikkaa saksilla uloimpiin kalvoihin muutama viilto, jotta lihakiekot eivät käpristy kypsyessään. Mausta potkakiekot molemmin puolin suolalla ja pippurilla.
  3. Kuumenna öljy paistinpannussa ja ruskista potkakiekot parissa erässä, noin 2 minuuttia molemmin puolin. Laita potkat pataan odottamaan. Käytä mieluiten pinnoitettua pannua tai emaloitua pataa, sillä liemeen tulee viiniä, joten valurauta ei ole paras vaihtoehto.
  4. Kuori valkosipulinkynnet ja salottisipulit. Paina valkosipuleita veitsen lappeella niin, että ne hieman murskaantuvat. Harjaa tai raaputa porkkanat puhtaiksi. Leikkaa ne pariin, kolmeen osaan, samoin sellerinvarsi. Kuullota sipuleita, porkkanoita, selleriä ja sieniä pannussa oliiviöljyssä 5 minuuttia. Mausta kevyesti suolalla. Lisää yrtinoksat ja neilikat pannuun. Kuumenna minuutti. Lisää viini ja anna sen kiehahtaa kasaan niin, että jäljellä on noin puolet alkuperäisestä määrästä. 
  5. Lisää pataan tomaattimurska sekä kuumaa lihalientä (tai vettä) niin, että lihat peittyvät. Laita pata uuniin 3-4 tunniksi.
  6. Maista lientä ja lisää tarvittaessa suolaa. Hienonna kypsän ruuan päälle lehtipersiljaa. Halutessasi raasta myös hieman sitruunankuorta persiljahakkeluksen joukkoon.

VINKKI! Halutessasi tuplaa tomaattimurskan määrä. Tai lisää pataan kirsikkatomaatteja.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sport on lisännyt 88 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Treenin jälkeen on aika täyttää huvenneet hiilihydraattivarastot. Italianpatahenkinen ruoka syntyy hetkessä, sillä ainekset voi kypsentää kätevästi samassa astiassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Broileripata

Ainekset

250
g
broilerinjauhelihaa
2
tl
öljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
valkosipulinkynsi
1
sipuli
1
paprika
2
tl
tomaattipyreetä
1
tl
paprikajauhetta
1
dl
orzoa eli riisinmuotoista pastaa
3
dl
kanalientä
1
rasia/250 g
kirsikkatomaatteja
1
dl
maissia (säilyke)
200
g
pakasteherneitä
2
rkl
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Paista broilerinjauheliha kypsäksi kannellisessa paistinpannussa tai padassa. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Hienonna valkosipuli ja sipuli. Leikkaa paprika sopiviksi suupaloiksi. Lisää kasvikset pataan yhdessä tomaattipyreen ja paprikajauheen kanssa. Jatka paistamista vielä pari minuuttia.

  3. Lisää pataan orzo, kanaliemi ja tomaatit. Keitä hiljalleen kannen alla noin 10 minuuttia tai kunnes pasta on kypsää.

  4. Lisää maissi ja pakasteherneet. Kuumenna vielä kertaalleen. Ripottele lopuksi padan joukkoon hienonnettu persilja.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 128 reseptiä.
Linkitetty 34 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Rakastettu pizzaklassikko, kinkku ja ananas, maustavat flatbreadin eli litteän leivän mahtavan makuiseksi. Tässä herkussa leipä paistuu ketterästi grillissä valmiista pizzapohjasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Aloha-possua litteällä leivällä

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
1
rkll
inkivääriä raastettuna
1
dl
ananasmehua
1
dl
ketsuppia
dl
fariinisokeria
1
dl
soijakastiketta
400
g
possun sisäfileetä
1
tuore ananas
1
rkl
rypsiöljyä
LISÄKSI
1
pkt (600 g)
tuorepizzataikinaa
3
rkl
srirachalla maustettua majoneesia
TARJOILUUN
hienonnettua kevätsipulia, parmesaanilastuja, herneenpalkoja, lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulit. Yhdistä silppu inkiväärin, ananasmehun, ketsupin, sokerin ja soijakastikkeen kanssa. Sekoita tasaiseksi. Ota puolet seoksesta erikseen kastiketta varten. Laita toiseen puolikkaaseen viipaloitu possunfilee ja sekoita.
  2. Laita erilleen ottamasi kastike kattilaan. Keittele miedohkolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 30 minuuttia tai siihen asti, kunnes seos on siirappimaista.
  3. Kuori ananas ja leikkaa isohkoiksi paloiksi. Sipaise päälle kevyesti öljyä. Grillaa muutama minuutti. Leikkaa suupaloiksi ja laita sivuun.
  4. Paista possuviipaleet grillissä kypsiksi. Mausteseoksessa on sokeria, joten tarkkaile paloja, etteivät ne pala. Peitä foliolla ja laita odottamaan annoksen kokoamista.
  5. Kauli pizzataikinaa ohuemmaksi levyksi. Leikkaa neljään osaan. Sipaise päälle öljyä. Paista grillissä toiselta puolelta muutama minuutti. Käännä ja lisää päälle ananakset ja possut. Jatka paistamista 1–2 minuuttia, kunnes leipä on kypsää.
  6. Viimeistele kastikkeella, srirachamajoneesilla, kevätsipulilla ja parmesaanilla. Lisää halutessasi herneenpalkoja ja lehtipersiljaa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 128 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Akseli Herlevi Kuva Elvi Rista

Libanonilainen marinadi antaa makua karitsavartaille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + marinoituminen 3 h
Vaikeustaso
Helppo

Karitsavartaat

Ainekset

600
g
karitsan paahtopaistia
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
2
sitruunan mehu
½
dl
rypsiöljyä
1
ruukku
tuoretta korianteria
2
tl
juustokuminaa
1
tl
korianterinsiemeniä jauhettuna
½
tl
kanelia
suolaa ja pippuria
LISÄKSI
varrastikkuja

Työvaiheet

  1. Kuutioi karitsan paahtopaistit noin 2 cm:n kuutioiksi ja laita kulhoon.
  2. Kuori sipulit ja valkosipulit ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää joukkoon sitruunoiden mehu, rypsiöljy, korianteri ja mausteet. Sekoita tasaiseksi. Kaada mausteseos lihojen päälle ja anna marinoitua jääkaapissa ainakin 3 tuntia.
  3. Tikuta lihat varrastikkuihin ja grillaa kuumassa grillissä 3 minuuttia per puoli. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2223 reseptiä.
Linkitetty 68 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Simppeli, mutta herkullinen! Herne-savukinkkupastaa kelpaa tarjota vaikka vieraille. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Herne-savukinkkupasta

Ainekset

2
ps (à 200 g)
herneitä (pakaste)
100
g
savustettua ilmakuivattua kinkkua
400
g
tagliatellepastaa
2
valkosipulinkynttä
1
pieni sitruuna
5
mintunoksaa
1
rkl
oliiviöljyä
dl
vettä
¼
tl
suolaa
1
dl
pastan keitinvettä
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota herneet huoneenlämpöön. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

  2. Levitä kinkkuviipaleet foliolle uunipellille ja paahda uunissa rapeaksi, 5–8 minuuttia.

  3. Laita pasta kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan.

  4. Viipaloi valkosipuli. Pese ja raasta sitruunan kuori. Purista 2 tl mehua. Hienonna minttu. Kuullota valkosipulia öljyssä pannussa pari minuuttia. Lisää vesi, suola, herneet, sitruunankuori ja mehu. Kuumenna muutama minuutti, kunnes herneet sulavat.

  5. Säästä 1 dl pastan keitinvettä ja valuta pasta. Sekoita herneet liemineen ja osa vedestä pastaan. Lisää tarvittaessa nestettä.

  6. Murenna kinkku pastaan ja lisää minttu. Sekoita ja mausta pippurilla.

Kommentit (0)