Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2117 reseptiä.
Linkitetty 50 keittokirjaan.
Sanna Maskulin

Jos pitäisi valita maailman helpoin pataruoka, italialainen osso buco keikkuisi kärjessä. Suomalainen versio syntyy, kun käytät naudan sijaan poron potkakiekkoja.

Kesä tai talvi, italialainen osso buco kuuluu viikonloppuruokiin, joita kokkaan säännöllisesti. Syy on yksinkertainen. Ruuan valmistelu vie maksimissaan parikymmentä minuuttia. Sen jälkeen voi unohtaa padan matalaaan lämpöön uuniin muutamaksi tunniksi. Se riittää pehmittämään sitkeät lihat hajoavan pehmeäksi herkuksi.

Italiassa osso buco tehdään yleensä vasikasta tai naudasta. Mutta satuin löytämään K-marketin pakastealtaasta poron potkakiekkoja. Annoin kiekkojen sulaa jääkaapissa yön yli, ja viimeiset pari tuntia huoneenlämmössä.

Mitäs muuta? Perinteisesti osso bucossa käytetään valkoviiniä. Se antaa ruokaan hapokuutta ja pehmentää lihan rakennetta. Kun valkoviiniä ei sattunut olemaan, korvasin sen tujauksella portviiniä. Kuiva sherrykin olisi ajanut asian loistavasti.

Pataan meni myös kuivattuja mustatorvisieniä ja muutama neilikka. Samoin timjamia ja rosmariinia, koska molempia sattui olemaan ikkunalaudalla. Näiden muuttujien ansiosta padasta tuli metsäisempää ja tummemman makuista kuin esikuvansa, mutta aikamoisen hyvää.

Klassinen lisuke osso bucolle olisi ollut risotto. Mutta oli kiire muihin hommiin, joten laitoin padan viereen muutaman rosamundan kypsymään. Kun perunat olivat kypsiä, koversin sisuksen ja tein niistä rouhean muusin. Tilkka sitruunaa ja ruskistettua voita viimeistelivät muhennoksen. Ruskistettu voi antaa muusille täyteläistä makua, mutta oliviiöljykin käy mainiosti.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min + 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Osso buco finlandese

Ainekset

1
kg
poron potkakiekkoja
2+3
rkl
oliiviöljyä paistamiseen
2
salottisipulia
4
valkosipulinkynttä
2
keskikokoista porkkanaa
1
sellerinvarsi
1 1/2
dl
portviiniä (tai 3 dl valkoviiniä)
6
timjaminoksaa
2
rosmariininoksaa
2
laakerinlehteä
1
tl
mustapippuria myllystä
1-2
tl
suolaa
400
g
tomaattimurskaa
3
dl
lihalientä tai vettä
1 1/2
dl
kuivattuja mustatorvisieniä tai suppilovahveroita
LISÄKSI
1
ruukku
lehtipersiljaa hienonnettuna
(1/2
luomusitruunan kuoriraaste)
6
kokonaista neilikkaa

Työvaiheet

 

  1. Laita uuni lämpenemään 120 asteeseen.
  2. Taputtele potkakiekot kuiviksi talouspaperilla. Leikkaa saksilla uloimpiin kalvoihin muutama viilto, jotta lihakiekot eivät käpristy kypsyessään. Mausta potkakiekot molemmin puolin suolalla ja pippurilla.
  3. Kuumenna öljy paistinpannussa ja ruskista potkakiekot parissa erässä, noin 2 minuuttia molemmin puolin. Laita potkat pataan odottamaan. Käytä mieluiten pinnoitettua pannua tai emaloitua pataa, sillä liemeen tulee viiniä, joten valurauta ei ole paras vaihtoehto.
  4. Kuori valkosipulinkynnet ja salottisipulit. Paina valkosipuleita veitsen lappeella niin, että ne hieman murskaantuvat. Harjaa tai raaputa porkkanat puhtaiksi. Leikkaa ne pariin, kolmeen osaan, samoin sellerinvarsi. Kuullota sipuleita, porkkanoita, selleriä ja sieniä pannussa oliiviöljyssä 5 minuuttia. Mausta kevyesti suolalla. Lisää yrtinoksat ja neilikat pannuun. Kuumenna minuutti. Lisää viini ja anna sen kiehahtaa kasaan niin, että jäljellä on noin puolet alkuperäisestä määrästä. 
  5. Lisää pataan tomaattimurska sekä kuumaa lihalientä (tai vettä) niin, että lihat peittyvät. Laita pata uuniin 3-4 tunniksi.
  6. Maista lientä ja lisää tarvittaessa suolaa. Hienonna kypsän ruuan päälle lehtipersiljaa. Halutessasi raasta myös hieman sitruunankuorta persiljahakkeluksen joukkoon.

VINKKI! Halutessasi tuplaa tomaattimurskan määrä. Tai lisää pataan kirsikkatomaatteja.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2117 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Jaakko Impiö KUVA Panu Pälviä

Srirachakastikkeella maustetut lihapullat ovat takuuvarma valinta lapsiperheelle, jossa rakastetaan tulista ruokaa. Sushibar+Wine-ravintolan Leena Mezorin luotto-ohjeessa lihapullat hautuvat kypsiksi makoisassa sienikastikkeessa.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Srirachalihapullat ja -sienikastike

Ainekset

400
g
sika-nautajauhelihaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
3/4
dl
korppujauhoa
2
rkl
srirachakastiketta
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
Sienikastike
3
dl
lihalientä (tai 3 dl vettä ja 1 liemikuutio)
200
g
herkkusieniä tai 1/2 l suppilovahveroita
1 + 1
rkl
voita paistamiseen
2
rkl
maissisuurustetta
1
rkl
worcesterkastiketta
1
rkl
srirachakastiketta
1/2
ruukku
korianteria
Perunamuusi
650
g
jauhoista perunaa (esim. puikula)
1 1/2
l
vettä
2 + 1
tl
suolaa
2 1/2
dl
maitoa
50
g
voita
Lisäksi
1/2
ruukku
korianteria

Työvaiheet

  1. Laita jauheliha kulhoon. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Laita puolet sipulista ja kaikki valkosipuli lihan joukkoon. Säästä puolet sipulista kastikkeeseen. Lisää loput lihapullien aineet ja sekoita. Pyörittele seoksesta pingispallon kokoisia lihapullia, laita ne lautaselle, peitä tuorekelmulla ja siirrä jääkaappiin odottamaan.
  2. Aloita muusin valmistus. Kuori ja paloittele perunat noin 3 cm:n paloiksi. Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä (1 l vettä/1 tl suolaa), noin 10 minuuttia.
  3. Perunoiden kiehuessa tee lihaliemi ja viipaloi sienet noin ½ cm:n paksuisiksi viipaleiksi.
  4. Paista lihapullat. Sulata 1 rkl voita pannussa ja ruskista lihapullia välillä käännellen noin 5 minuuttia. Siirrä lihapullat lautaselle.
  5. Lisää 1 rkl voita pannuun ja ruskista sieniä ja hienonnettua sipulia välillä käännellen noin 5 minuuttia.
  6. Kun perunat ovat kypsiä, valmista muusi. Kaada vesi pois kattilasta ja murskaa perunat perunasurvimella. Lisää maito ja lämmitä muusia miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Sekoita voi muusiin ja mausta suolalla.
  7. Sekoita maissisuuruste lihaliemeen. Lisää worcester ja sriracha. 
  8. Laita lihapullat ja kaada lihaliemiseos pannuun sienten joukkoon. Anna poreilla miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia tai kunnes kastike on saostunut. Tarjoa muusin ja hienonnetun korianterin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2117 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Salottisipuli, kokojyväsinappi ja sienet maustavat karitsanjauhelihapihvit superherkullisiksi. Lisukkeeksi sopii lämmin ruusukaalisalaatti, joka pyörähtää kattilan kautta pöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Karitsapihvit ja lämmin ruusukaalisalaatti

Ainekset

500
g
karitsanjauhelihaa
1
salottisipuli
2
valkosipulinkynttä
4
dl
suppilovahveroita tai mustatorvisieniä (tai 1 dl kuivattuja)
1
dl
kermaa
1
viipale vehnäpaahtoleipää
1
kananmuna
2
tl
kokojyväsinappia
1
tl
suolaa
n. 2
rkl
voita paistamiseen
Ruusukaalisalaatti
600
g
ruusukaalia
1
dl
kuorellisia manteleita rouhittuna
1
rkl
voita
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
1
dl
puolukoita
Sinappikerma
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
tl
kokojyväsinappia
ripaus suolaa

Työvaiheet

  1. Hienonna salotti- ja valkosipulit. Leikkaa sienet muutamaan osaan. Paista sipuleita ja sieniä pannussa voissa pari minuuttia.
  2. Laita kerma kulhoon ja murenna leipä joukkoon. Lisää muna, sieni-sipuliseos, sinappi, suola ja jauheliha. Sekoita tasaiseksi.
  3. Leikkaa ruusukaaleista kovat kannat pois ja keitä kaaleja suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) 2–3 minuuttia. Kaada vesi pois ja jätä kaalit kattilaan.
  4. Muotoile jauhelihataikinasta kostutetuin käsin pieniä pihvejä. Paista ne voissa kypsiksi, noin 2 minuuttia molemmin puolin.
  5. Rouhi mantelit veitsellä karkeasti. Laita ne ruusukaalikattilaan. Lisää voi, sokeri ja suola. Kuumenna, sekoita puolukat joukkoon ja siirrä kattila pois liedeltä.
  6. Mausta ranskankerma sinapilla ja suolalla. Tarjoa pihvien kastikkeena.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2117 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Talven väripilkku! Salviavoissa paistettu ja meheväksi kypsennetty possunfilee saa hyvää seuraa valkosipulilla maustetusta lehtikaalista ja punajuuripyreestä. Voit unohtaa kastikkeen, tämä annos on parhaimmillaan juuri näin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Salviapossu

Ainekset

1
possun sisäfilee (n. 600 g)
2
pientä salottisipulia
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
rypsiöljyä
3–4
salvianoksaa
3
rkl
voita
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota filee huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista.
  2. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Valmistele pyreeseen tulevat punajuuret uuniin tässä vaiheessa (ks. ohje alla).
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuullota niitä pannussa öljyssä muutama minuutti. Lisää filee, salvia ja voi pannuun. Paista lihaan kauttaaltaan kaunis väri. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Työnnä paistolämpömittari fileen paksuimpaan kohtaan. Siirrä liha pellille uuniin ja kypsennä, kunnes sisälämpö on 70 astetta, noin 40 minuuttia.
  5. Kääri liha folioon ja anna levätä noin 15 minuuttia ennen leikkaamista. Viimeistele punajuuripyree ja paista lehtikaali.

Punajuuripyree

Ainekset

800
g
punajuuria
1 + 1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
sormisuolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
1
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
2
tl
balsamiviinietikkaa
1
prk (120 g)
smetanaa
(kasvislientä tai vettä)

Työvaiheet

  1.  Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kuori ja paloittele punajuuret. Laita palat pellille ja sekoita 1 rkl öljyä, suola ja pippuri joukkoon. Paahda uunissa kypsiksi, noin 45 minuuttia. 
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota ne pannussa öljyssä kypsiksi, noin 5 minuuttia.
  3. Soseuta kaikki pyreen aineet. Ohenna tarvittaessa kasvisliemellä tai vedellä.

Valkosipulinen lehtikaali

Ainekset

200
g
lehti- tai mustakaalia
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
rypsiöljyä
3
rkl
pinjansiemeniä
2
tl
sitruunamehua
1/2
tl
sormisuolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Huuhtele ja kuivaa lehtikaalit. Poista kovat ruodit ja revi lehdet pieniksi paloiksi.
  2. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Kuullota niitä pannussa öljyssä miedolla lämmöllä muutama minuutti. Nosta lämpötilaa, lisää kaalit ja paista muutama minuutti. 
  3. Lisää siemenet kaalin joukkoon ja anna niiden saada hieman väriä. Mausta sitruunalla, suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1041 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Shepherd’s Pie eli paimenen piiras on kuin lihaperunasoselaatikko, mutta sillä erolla, että muusi on kantena jauhelihakastikkeen päällä, ei joukkoon sekoitettuna. Muusi on myös hiukan tiiviimpää. Tämä tuhti ja herkullinen paimenen piiras saa hyvää särmää pinnalle raastetusta piparjuuresta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paimenen piiras piparjuurella

Ainekset

800
g
jauhoisia perunoita (esim. Rosamunda)
¾
dl
maitoa
50
g
voita
½
tl
suolaa
Jauhelihakastike
2
pientä
sipulia
2
valkosipulinkynttä
1
iso
porkkana
4
tl
öljyä
400
g
naudan jauhelihaa
300
g
karitsan jauhelihaa
2
dl
tomaattimurskaa
3
rosmariininoksaa
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria rouhittuna
Päälle
dl
parmesaania raastettuna
raastettua piparjuurta

Työvaiheet

  1. Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kuori ne kuumina ja soseuta survimella tai sähkövatkaimella.
  2. Kuumenna maito ja sulata voi. Lisää perunoiden joukkoon ja sekoita sileäksi. Mausta suolalla.
  3. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja pilko porkkana. Kuullota kasviksia öljyssä keskilämmöllä noin 3 minuuttia, älä kuitenkaan ruskista. Kaada kasvikset kulhoon.
  4. Paista jauheliha samalla pannulla kypsäksi. Lisää tomaattimurska, kuullotetut kasvikset ja hienonnetut rosmariininoksat. Hauduta 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Kuumenna uuni 200 asteeseen grillivastukselle. Kaada jauhelihakastike vuokaan pohjimmaiseksi. Levitä perunamuusi päälle ja ripottele parmesaaniraaste päällimmäiseksi. Gratinoi 10 minuuttia.
  6. Raasta tuoretta piparjuurta annosten päälle ja tarjoile heti.

Kommentit (0)