Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3183 reseptiä.
Linkitetty 344 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kilo sipulia pitää huolen, että makua riittää. Intensiivinen, karamellisoidulta sipulilta maistuva pata pitää sekä raikkaasta että lempeästä punaviinistä seuranaan.

Ranskalaisen keittiön ruoissa on usein jotain lohduttavan tuttua. Selkeät ja täyteläiset annokset, joissa on suolan, voin ja happamuuden tasapaino, maistuvat aina.

Tämä pata yhdistelee ranskalaisen sipulikeiton ja lihapadan parhaat ominaisuudet omaksi kokonaisuudekseen. Pataan pilkotaan voissa ruskistetun lihan seuraksi kilo sipulia. Ensin sipuli karamellisoidaan upean makeaksi ja pehmeäksi pannulla timjamin, valkosipulin ja fariinisokerin kanssa.

Sipulit kaadetaan jo hetken aikaa lihaliemessä muhineiden lihojen päälle, ja pata saa hautua pehmeäksi uunissa ilman kantta. Sopivan happamuuden tämä herkullinen lihapata saa valkoviinistä ja balsamicoetikasta.

Valmis pata tarjotaan dijoninsinapilla siveltyjen ja juustolla gratinoitujen patonkien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
20 min + hauduttaminen 1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen sipuli-lihapata

Ainekset

1
kg
naudan sisäpaistia
2
rkl
öljyä
1
rkl
voita
5
dl
lihalientä
1
tl
kokonaisia mustapippureita
4
laakerinlehteä
2
tl
balsamiviinietikkaa
KARAMELLISOIDUT SIPULIT
1
kg
sipuleita
4
valkosipulinkynttä
50
g
voita
2
rkl
fariinisokeria
muutama oksa timjamia
2
rkl
vehnäjauhoja
3
dl
valkoviiniä
2
tl
dijoninsinappia
PÄÄLLE
1
patonki
n. 4
rkl
voita
1
rkl
dijoninsinappua
200
g
maukasta juustoraastetta
PAISTAMISEEN
2
rkl
öljyä
1
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruoanvalmistusta. Leikkaa se tasakokoisiksi kuutioiksi. Paista lihat muutamassa erässä pannulla voi-öljyseoksessa kauniin ruskeiksi. Laita lihat pataan. Lisää lihaliemi, pippurit ja laakerinlehdet. Anna kiehahtaa. Kuori pois pinnalle kertynyt vaahto. Nosta pata 175-asteiseen uuniin ilman kantta.

  2. Kuori ja leikkaa sipulit renkaiksi. Kuullota sipulirenkaita pannulla voissa sekoitellen noin 5 minuuttia, kunnes ne saavat väriä. Kuori ja puolita valkosipulinkynnet. Vähennä lämpöä ja lisää valkosipulit, sokeri ja timjami. Kypsennä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 20 minuuttia.

  3. Nosta lieden lämpöä ja ripottele pannulle jauhot. Lisää tarvittaessa vähän voita. Paista sekoitellen muutama minuutti. Kaada pannulle valkoviini ja kiehauta. Mausta sinapilla.

  4. Lisää sipulit nesteineen pataan. Peitä pata kannella. Kypsennä noin 1½ tuntia tai kunnes liha on pehmeää ja mureaa. Lisää tarvittaessa lihalientä. Mausta pata etikalla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

  5. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Viipaloi patonki. Sivele palat voilla molemmin puolin voilla. Sipaise toiselle puolelle sinappia ja painele päälle juusto. Gratinoi 5–10 minuuttia. Tarjoa pata kuumien juustopatonkien kera.

Vinkki Voit lisätä pataan juureksia, kuten porkkanaa ja palsternakkaa.

Kommentit (8)

Pätevä kokki

En ymmärrä miksi sipuliin laitetaan sokeria. Karamelisoitu sipuli on itsessään jo makea. Toinen yllätys oli padan maustaminen etikalla. Itse olisin käyttänyt etikkaa hapan/makea tasapainon saavuttamiseen. Makea sipulikastike, joka maustetaan etikalla ei voi olla hyvää.

toinen pätevä kokki

Terveisiä pätevälle kokille, kun nuo wannabekokit luulevat karamelisoinnin tarkoittavan sitä että raaka-aineet paistetaan sokerissa... Toinen mitä ihmettelen tuossa reseptissä, että nuo sipulit ylipäätään täytyy paistaa, kun tuolla haudutuksella ne karamelisoituvat padassa ihan itsekseen.

Vierailija

Minä taas en ymmärrä sitä, miksi pataruokaan tuhlataan sisäpaistia, joka on mureinta mahdollista paistilihaa. Tuolla 1,5-2 tunnin kypsennysajalla se kuivuu ihan korpuksi. Jos jotain tekisi sisäpaistista niin siitä voisi nuijia nopeasti paistettavan lehtipihvin.

Vierailija

Pätevät kokit! Ihmiset eivät jaksa antaa sipulin karamellisoitua itsestään koska se vie jonkin verran aikaa. Siksi sokeria sekaan.

Turtsa

Meillä tehdään niin, että kasataan pataan sipulilohjoka, pannulla ruskistettuja paistipaloja, jotka on paistettu voi/öljy seoksessa ja maustettu mustapippurilla, valkosipulinkynsiä ja voinokareita. Sitten uuniin pariksi tunniksi, ja uunista suihin perunamuusin tms. kanssa. Hyvää ja yksinkertaista, se sipuli kypsyy siellä padassa ja antaa makua, samoin valkosipulit. Ohje lienee jostain muinaisesta keittokirjasta, mummolta peritty..

Vierailija

"Pätevät kokit! Ihmiset eivät jaksa antaa sipulin karamellisoitua itsestään koska se vie jonkin verran aikaa. Siksi sokeria sekaan."

Eikös se ole silloin sokeroitua sipulia? Tuo patahan muhii uunissa puolitoista tuntia. Kyllä siinä ajassa sipuli kuin sipuli makeutuu ihan itekseen.

Vierailija

Sama besserwisser täällä joka kirjoitti laiskoista karamellisoijista. Siis en todellakaan suosittele sokeroitua sipulia enkä ryhdy karamellisoimaan kiiressä. Sipulin oma sokeri hoitaa homman mutta siihen vaaditaan aikaa.

Vierailija

Jooei. Sisäpaisti tuli sitkeäksi ja liian makeaa padasta. Sipulit meenee aivan mössöksi kun hauduttaa tuon ajan. Liian työläs homma tulokseen nähden. Eikä muuten näytä lainkaan tuolta kuvan mukaiselta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3183 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Pakastepelmeneissä on runsaasti valinnanvaraa sieni- ja kasvistäytteisistä lihatäytteisiin. Liemi kannattaa maustaa kunnon lorauksella etikkaa ja laittaa pöytään tarjolle ranskankermaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Pelmenit ja hapankaalikerma

Ainekset

1,2
l
vettä
4
rkl
lihafondia
5
mustapippuria
3
laakerinlehteä
1
rkl
sinapinsiemeniä
1
rkl
väkiviinaetikkaa
3
dl
sieniä käyttövalmiina (esim. suppilovahveroita tai siitakesieniä)
600
g
pelmeneitä (pakaste, esim. Deliciest)
HAPANKAALIKERMA
1
dl
hapankaalia
1
rs (150 g)
ranskankermaa
2
tl
dijoninsinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi, fondi ja mausteet kattilassa kiehuvaksi. Lisää etikka, sienet ja pelmenit. Keitä noin 5–7 minuuttia
    tai kunnes pelmenit alkavat nousta pintaan, mikä on merkki kypsymisestä.

  2. Silppua hapankaali veitsellä ja siirrä kulhoon. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi.

  3. Jaa pelmenit, sienet ja liemi kulhoihin. Lusikoi hapankaalikermaa päälle.

Kommentit (2)

Vierailija

Kannattaa opetella tekemään pelmenit itse. Silloin tulee hyvää. Meillä tehdään isohko määrä kerrallaan kahden hrnkilön yhteistyönö ja pakastetaan vanhaan siperialaiseen tapaan vaikka ei tosin lumihankeen.

Vierailija

Resepti valmisruuan ja lihafondin lämmitykseen Ei vakuuta.

Helsingin Sanomat on lisännyt 437 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Gyudon on lempeänmakuinen lohturuoka japanilaiseen tyyliin. Annoksessa kulhoon yhdistetään ohueksi suikaloitua lihaa soijakastikkeessa riisin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 + 35 min
Vaikeustaso
Helppo

Gyudon eli japanilainen liha-inkiväärikulho

Ainekset

4
dl
sushiriisiä
2
rkl
miriniä
Lisäksi
400
g
naudanlihaa (esim. sisäpaistia tai ulkofileetä tai possun kassleria)
2
salottisipulia
5
cm pätkä
inkivääriä
1 ½
dl
laimeaa kasvislientä tai vettä
¾
dl
soijaa
¾
dl
miriniä
½
dl
sokeria
Tarjoiluun
4
kevätsipulia
4
munankeltuaista
halutessa sushi-inkivääriä, seesaminsiemeniä ja shichimi togarashia eli japanilaista chili-maustesekoitusta

Työvaiheet

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita kypsän riisin joukkoon mirin.
  2. Suikaloi liha. Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kuori inkivääri ja suikaloi se tulitikunohuiksi paloiksi.
  3. Mittaa kasvisliemi, soija, mirin ja sokeri kattilaan. Anna kiehahtaa. Lisää lihasuikaleet, sipuli ja inkivääri.
  4. Keitä lempeästi porisevassa nesteessä 10 minuuttia.
  5. Viipaloi kevätsipulit.
  6. Nosta tarjoilukulhoihin keitettyä riisiä. Lusikoi päälle lihaa, sipulia ja inkivääriä. Valuta päälle vielä soija-mirinlientä. Erottele keltuaiset ja nosta ne annosten päälle.
  7. Viimeistele kevätsipulilla. Lisää halutessasi vielä sushi-inkivääriä, seesaminsiemeniä ja togarashia.

Vinkki: Jos et pidä raa’asta keltuaisesta, niin voit halutessasi paistaa kananmunat pannulla öljyssä haluamaasi kypsyyteen. Myös uppomunat sopivat annokseen.

Kommentit (1)

Vierailija

Ihan mielenkiintoinen ja varmasti kokeilemisen arvoinen resepti, mutta lakatkaa jo käyttämästä noita älyttömiä termejä kuten tässä "lohturuoka"...

Jussi Aumo on lisännyt 20 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
Jauhelihabulgurpilaff
Jauhelihabulgurpilaff

Maukas arkiruoka Lähi-Idästä. Helppo tehdä kasvisversiona, kun jättää jauhelihan pois ja korvaa sen vaikka toisella purkilla kikherneitä. Tarjoa jugurttikastikkeen kanssa. Ilman sitä voi olla vähän kuiva, sen kanssa hieno kokonaisuus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 isoa annosta
Valmistusaika
30
Vaikeustaso
Helppo

Bulgurpilaff jauhelihasta

Ainekset

4
dl
bulguria (isojyväistä, jos löytyy)
400
g
jauhelihaa
1
keltasipuli
2
tomaattia
2
rkl
tomaattipyree
1
pkt/prk
keitettyjä kikherneitä
1,5
tl
seitsemän mausteen maustesekoitusta
1
tl
kurkumaa
1
tl
juustokuminaa
1
tl
chilipulveria
suolaa ja pippuria
6
dl
kiehunutta kuumaa vettä
4
rkl
öljyä paistamiseen (oman maun mukaan)
Jugurttikastike
4
dl
turkkilaista jugurttia
1
limen raastettu kuori ja mehu
1
rkl
kuivattua minttua
1
valkosipulin kynsi
1/2
tuore punainen chili
suolaa ja pippuria

Työvaiheet

Bulgur:
1. Pilko sipuli ja paista kuultavaksi öljyssä.
2. Lisää jauhelihat ja ruskista.
3. Pilko tomaatti kuutioiksi ja lisää pannulle yhdessä tomaattipyreen ja mausteiden kanssa ja paista hetki.
4. Lisää sen jälkeen valutetut ja huuhdotut kikherneet ja bulgur. Sekoita hyvin.
5. Kaada päälle kuuma vesi, sekoita ja kypsennä kannen alla kunnes bulgur kypsynyt (15.20 min). Jos bulgur tuntuu liian kuivalta, lisää vettä loppuvaiheessa.

Jugurttikastike:
1. Raasta limestä vihreä osa ja purista mehu.
2. Laita limen mehu ja kuori kulhoon, lisää joukkoon murskattu valkosipulinkynsi, minttu ja hienoksi hakattu chili.
3. Sekoita jugurtin kanssa ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita hetkeksi jääkaappiin ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3183 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Ina Niiniketo KUVA Ninna Lindström

Moderni misocarbonara yhdistää japanilaisen ja italialaisen ruokakulttuurin. Sobanuudelit yhdistyvät pekoniin ja kananmunankeltuaisiin misokastikkeen avulla.

Tattarinuudeleiden keittämisessä kannat­taa olla tarkkana, sillä ne hajoavat herkem­min kuin pasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Misocarbonara sobanuudeleista

Ainekset

300
g
sobanuudeleita
100
g
pekonia ja savustettua porsaankylkeä
2
kevätsipulinvartta
½
dl
vettä
1
rkl
vaaleaa misoa
1
rkl
seesaminsiemeniä
1
tl
seesamiöljyä
1
valkosipulinkynsi
2+4
kananmunankeltuaista
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Keitä sobanuudelit kypsäksi vedessä, 3–5 minuutta. Kaada nuudelit lävikköön ja huuhtele niitä kylmällä vedellä noin 1 minuutti.

  2. Suikaloi pekoni noin ½ cm:n kokoisiksi paloiksi ja leikkaa kevätsipuli ohueksi.

  3. Kuumenna paistinpannu ja paista pekoni siinä rapeaksi. Et tarvitse paistamiseen rasvaa. Lisää vesi ja miso pannulle ja keitä sekoittaen noin 1 minuutti.

  4. Lisää seesaminsiemenet ja -öljy pannulle pekoniseokseen joukkoon. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi mukaan.

  5. Lisää keitetyt sobanuudelit pannulle pekoniseokseen ja sekoita. Ota pannu pois lämmöltä, lisää joukkoon 2 keltuaista ja sekoita.

  6. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Miso ja pekoni sisältävät suolaa, joten ruoka ei välttämättä tarvitse suolalisäystä.

  7. Lisää pilkottu kevätsipuli nuudeleiden joukkoon ja jaa ruoka pastalautasille.

  8. Voit viimeistellä annokset keltuaisilla.

Kommentit (0)