Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 175 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Näillä Michelin-kokin nikseillä lasagnestasi tulee entistäkin herkullisempaa. Ohje vaatii hieman aikaa ja viitseliäisyyttä, mutta tuloksena on elämää suurempi nautinto.

Annoksia
6-8
Valmistusaika
50 min + haudutus 1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Laatuluokan lasagne

Ainekset

12–16
lasagnelevyä
Bolognese
2
salottisipulia
4
valkosipulinkynttä
1
porkkana
1
rkl
oliiviöljyä
400
g
naudanjauhelihaa
3
rkl
auringonkukkaöljyä
1/2
l
lihalientä
400
g
tomaattimurskaa
1/2
dl
punaviinietikkaa
1
rkl
tomaattipyreetä
1
tähtianis
1
laakerinlehti
1/4
tl
mustapippuria myllystä
1/4
tl
suolaa
Béchamel
1
l
täysmaitoa
60
g
voita
1
dl
vehnäjauhoja
1/4
tl
suolaa
1/8
tl
jauhettua muskottia
Lisäksi
100
g
parmesaanijuustoa
100
g
mozzarellajuustoa
tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Kuori sipulit, valkosipulit ja porkkana. Kuutioi sipulit ja porkkana, hienonna valkosipuli. Kuullota aineksia oliiviöljyssä miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Siirrä seos pois pannusta.
  2. Kuumenna pannu todella kuumaksi ja ruskista jauheliha auringonkukkaöljyssä 2–3 erässä kunnolla ruskeaksi. Kippaa kukin lihaerä kattilaan, huuhdo pannu vedellä ja kaada vesi kattilaan.
  3. Tee lihaliemi liemikuutiosta tai fondista. Lisää liemi, sipuli-porkkanaseos ja muut bolognesen ainekset kattilaan. Hauduta kannen alla 1 tunti.
  4. Kun bolognese on hautunut tunnin, laita lasagnelevyt kulhoon runsaaseen veteen pehmenemään. Anna bolognesen kypsyä edelleen.
  5. Tee béchamel. Kuumenna maito kattilassa. Sulata voi toisessa kattilassa keskilämmöllä. Sekoita vehnäjauhot tasaisesti voihin. Laske lieden lämpötilaa. Vatkaa kuuma maito jauho-voiseokseen. Keitä hiljalleen välillä sekoittaen 10 minuuttia. Mausta suolalla ja muskotilla.
  6. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele uunivuoka (vet. 2,5–3 l). Maista bolognesen suola. Poista tarvittaessa tähtianis ja laakerinlehti.
  7. Levitä ohut kerros vaaleaa béchamelkastiketta vuoan pohjalle. Valuta liotetut lasagnelevyt ja kuivaa ne varovasti puhtaalla pyyhkeellä. Laita lasagnelevyjä vierekkäin kastikkeen päälle, leik-kaa levyt tarvittaessa sopivan kokoisiksi, jotta ne eivät mene päällekkäin. Levitä 1/3 bolognesesta vuokaan ja sen päälle noin ¼ jäljellä olevasta béchamelista. Tee samalla tavalla kaksi seuraavaa kerrosta. Lisää vielä kerros lasagnelevyjä ja levitä loppu béchamel päälle. Raasta juustot ja ripottele ne lasagnen pinnalle. Paista lasagnea uunissa noin 30–35 minuuttia, kunnes pinta on kauniin tummanruskea.

Kommentit (1)

kokkimatti

Aivan mahtavaa tuli. Käytin tosin itse valmistamaa tuorepastaa. Tein ne pastakoneella ohuiksi levyiksi. lihaliemen sijaan kasvislientä.  Tähtianis tuo hienon saundin ja kun muistaa olla laittamatta muskottipähkinää tai suolaa liikaa,niiin hyvää tulee.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Tässä saattaa olla elämäsi koukuttavin lihapullaresepti. Se on pikaversio tutusta kotiklassikosta eli piparjuurilihasta.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Possupyörykät ja piparjuurikermakastike

Ainekset

Pyörykät
400
g
porsaan jauhelihaa
1
kananmuna
2
rkl
korppujauhoja
1/2
dl
kuohukermaa
2
tl
kokojyväsinappia
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
1
tl
appelsiininkuorta raastettuna
1
rkl
timjamia hienonnettuna
Piparjuuri-kermakastike
2
rkl
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
1 1/2
dl
keitinlientä
1 1/2
dl kuohukermaa
n. 2
rkl
piparjuurta raasteena
2
rkl
appelsiinimehua

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa jauheliha, kananmuna, korppujauhot, kerma, sinappi, suola ja pippuri. Raasta appelsiinin oranssi kuoriosa hienoksi raasteeksi. Hienonna timjami. Lisää appelsiininkuori ja timjami jauhelihaseokseen. Pyöritä mureketaikinasta kostutetuin käsin isoja lihapyöryköitä.
  2. Keitä pyörykät suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) kypsäksi. Tähän kuluu noin 5 minuuttia. Säästä 1½ dl keitinlientä kastiketta varten ja pidä lihapyörykät lämpiminä folion alla.
  3. Sulata voi pienessä kattilassa. Vispilöi jauhot voin joukkoon ja kypsennä suurusta miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen pari minuuttia. Kaada kuuma keitinliemi nauhana suurukseen samalla vispaten. Lisää kerma ja keitä kastiketta, kunnes se paksuuntuu. Raasta piparjuuri. Mausta kastike piparjuurella ja appelsiinimehulla.
  4. Tarjoa kastike ja pyörykät erikseen tai upota pyörykät kastikkeeseen.

Kommentit (0)

Ihan maidotonta on lisännyt 21 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
Herkullinen poropiiras näkkäripohjalla.
Herkullinen poropiiras näkkäripohjalla.
Poropiiraan täyte syntyy maidottomista ja soijattomista aineksista.
Poropiiraan täyte syntyy maidottomista ja soijattomista aineksista.

Herkullisen poropiiraan salaisuus piilee sen maukkaassa näkkileipäpohjassa. Reseptissä käytetään gluteenitonta ja laktoositonta seesaminäkkäriä, joka antaa kivan pikantin lisän piirakkaan. Sekä piiraan pohja että täyte ovat todella nopeat ja helpot valmistaa. Piiraan reseptiin on valittu...

Haasteena hyvä gluteeniton ja maidoton piiraspohja

Olen kokeillut monenlaisia gluteenittomia ja maidottomia piiraspohjaohjeita ja olen usein pettynyt niiden epämääräiseen lopputulokseen. Pohja jää mitättömän makuiseksi ja tuntuu etten saa sitä sopivan kypsäksi. Niinkuin...

Gluteeniton poropiiras näkkileipäpohjalla

Ainekset

Pohja
150
g
näkkileipää (Wasa gluteeniton, laktoositon Sesam & havsalt)
100
g
maidotonta leivontamargariinia
(1
rkl
vettä)
Täyte
200
g
Oatly Fraiche
3
dl
kaurakermaa
4
kpl
kananmunaa
1
dl
kasvijuustoraastetta (Violife Grated, mozzarella flavour)
150
g
kylmäsavu pororouhetta tai kylmäsavu porosiivuja
100
g
purjoa
3
rkl
ruokaöljyä
0,5
tl
mustapippurirouhetta
0,5
tl
hienoa suolaa
0,5
tl
kuivattua timjamia
Koristeluun
Tuoretta persiljaa ja miniluumutomaatteja

Työvaiheet

Valmista ensin pohja ja varaa käyttöön halkaisijaltaan noin 23 cm irtopohjavuoka ja leivinpaperia:

1. Pingota leivinpaperia irtopohjavuoan pohjalle ja sulje vuoan rengas kiinni. Voit joko voidella tai suojata leivinpaperisuikaleilla vuoan reunat. (Vinkki: leivinpaperisuikaleet pysyvät hyvin paikoillaan reunoilla kun käytät apuna puisia pyykkipoikia. Puiset pyykkipojat kestävät myös 200 C asteen paistoa.)

2. Hienonna näkkärit monitoimikoneessa mahdollisimman hienoksi. Jos et omista konetta, murskaa näkkileivät käsin: Laita näkkärit puhtaan ja tukevan elintarvikemuovipussin sisään ja murskaa painelemalla voimakkaasti kaulimella tai puisella perunasurvimella.

3. Sulata margariini ja lisää hienonnetun näkkileivän joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja anna seoksen levätä pari minuuttia. Jos seos tuntuu liian kuivalta, voit lisätä joukkoon ruokalusikallisen vettä.

4. Kaada näkkäriseos irtopohjavuoan pohjalle ja tasoita. Painele lusikalla hyvin tiiviiksi ja tasaiseksi piiraspohjaksi koko pohjan alueelle (ei reunoille).

5. Esipaista uunin keskitasolla 200 C asteessa 8-10 minuuttia.

Porotäyte piirakkaan:

1. Yhdistä kulhossa Oatly Fraiche, kaurakerma, kananmunat, kasvijuustoraaste ja pororouhe tai hienonnetut porosiivut. Lisää joukkoon suola, timjami ja mustapippuri ja sekoita.

2. Hienonna purjo (vihreä osa) ja kuullota muutama minuutti ruokaöljyssä. Kaada purjosilppu täyteseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Vinkki herkkävatsaisille! FODMAP-ruokavalion avulla voit helpottaa herkästi oireilevaa vatsaa jättämällä ruoastasi pois kaikki sipulit. Ruohosipuli ja purjon vihreä osa sulavat hyvin ja eivät aiheuta toiminnalisia vatsavaivoja kuten sipuli. Käytä siis kokatessa ruohosipulia tai purjon vihreää osaa, siitä vatsa tykkää.

3. Kaada porotäyte esipaistetun pohjan päälle ja tasoita pinta. Paista 200 C asteessa uunin keskitasolla ensin 30 minuuttia (ja poista viimeistään tässä kohdassa pyykkipojat, jos käytit niitä) ja paista vielä sen jälkeen noin 10 minuuttia foliolla peitettynä.

Täyte saattaa näyttää lämpimänä hieman ”tutisevalta”, mutta se kuuluu asiaan. Jäähdytä piiras kunnolla (vähintään huoneenlämpöiseksi) ennen tarjoilua, niin piiraan täyte muuttuu kiinteämmäksi ja se leikkautuu paremmin.

Koristele jäähtynyt piiras miniluumutomaatin renkailla ja tuoreella persiljalla. Tarjoa raikkaan vihersalaatin kera.

Kommentit (2)

Vierailija

Oatley fraiche ei ole gluteenitonta!  Eli gluteeniton poropiirakkanne sisältää gluteenia.

alhainen gluteenipitoisuus

Oatly-tuotteet sisältävät vähemmän kuin 100 ppm (100 mg/kg per tuote) gluteenia. Se on rinnastettavissa tuotteisiin, joihin saa merkitä ”Erittäin alhainen gluteenipitoisuus” ja jotka saavat sisältää korkeintaan 100 ppm gluteenia. Tuotteet, joihin on merkitty ”gluteeniton”,  saavat sisältää korkeintaan 20 pmm gluteenia, ja aivan niin alhainen ei gluteenipitoisuus Oatlyn tuotteissa ole.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Sami Repo

Perinteinen vanhanajan joulukinkku kypsyy meheväksi ruistaikinalla peiteltynä. Ruiskuoren voi napsia kypsän joulukinkun päältä maistiaisia odotellessa, sillä kinkku saa pintaansa vielä perinteisen sinappihunnun. 

Annoksia
12
Valmistusaika
30 min + noin 10 t paistaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Joulukinkku ruiskuoressa

Ainekset

1
(noin 6 kg)
harmaasuolattu joulukinkku
Ruiskuori
l
ruisjauhoja
5–6
dl
kylmää vettä
1
rkl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
Pintaan
3
rkl
sinappia
1
dl
korppujauhoja
kokonaisia neilikoita

Työvaiheet

  1. Jos hankit pakastetun kinkun, sulata sitä jääkaapissa 3–4 vuorokautta. Ota kinkku huoneenlämpöön 3–5 tuntia ennen paistamista.
  2. Laita uuni kuumenemaan 125 asteeseen. Sekoita ruiskuoren ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  3. Poista kinkusta muovikääre. Jos kinkussa on verkko, jätä se kinkun ympärille. Pyyhi kinkun pinta talouspaperilla. Nosta kinkku silavapuoli ylöspäin reunallisen uunipellin päällä olevalle uuniritilälle.
  4. Kauli ruistaikinasta ohut levy. Nosta se kaulimen avulla kinkun päälle. Tiivistä repeytymät veteen kastetuilla sormilla. Laita paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan.
  5. Nosta kinkku ritilän päällä uuniin. Nosta alemmalle tasolle uunipelti, johon on lisätty pari desiä vettä.
  6. Kypsennä kinkkua, kunnes paistomittari näyttää 75–80 astetta. Kypsennys kestää 1-1½ tuntia kiloa kohden. Anna kinkun vetäytyä rauhassa ennen viimeistelyä.
  7. Poista taikinakuori ja irrota kinkun verkko, nahka ja pintarasva terävän veitsen avulla. Sivele kinkun pintaan sinappia. Ripottele pinnalle ohut kerros korppujauhoja ja painele neilikoita koristeeksi.
  8. Kuorruta kinkku 225-asteisessa uunissa kauniin ruskeaksi, eli noin 15 minuuttia.
  9. Siivilöi paistoliemi talteen. Jäähdytä liemi, kuori sen pinnalle hyytynyt rasva pois ja kuumenna jäljelle jäänyt liemi kastikkeeksi. Voit myös pakastaa osan liemestä myöhempää käyttöä varten.

Vinkki! Rapea ruiskuori toimii paistettaessa kinkun suojana. Sen voi napsia sellaisenaan ensimmäisten kinkkumaistiaisten kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 45 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Jos saat käsiisi hirvipaistia, käsittele sitä arvonsa mukaan ja hauduta herkullinen hirvipata. Hajoavan pehmeä liha ja maustuneet juurekset ovat käsittämättömän hyvät yhdessä.

Annoksia
6
Valmistusaika
1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Hidas hirvipata

Ainekset

1
kg
hirvenpaistia
3
rkl
karkeaa merisuolaa
1
l
vettä
2
pientä sipulia
2
valkosipulinkynttä
3
porkkanaa
200
g
palsternakkaa
25
g
voita
1
l
kotikaljaa
½
rkl
hienoa merisuolaa
1
tl
mustapippuria
3
rosmariininoksaa
50
g
voita

Työvaiheet

  1. Poista hirvenlihasta näkyvät kalvot ja leikkaa liha noin 5 x 5 cm paloiksi.
  2. Valmista suolaliemi. Sekoita suola veteen, kunnes se on liuennut. Laita lihapalat suolaliemeen ja sulje kansi. Säilytä yön yli jääkaapissa.
  3. Kaada suolaliemi pois ja anna lihan lämmetä noin tunnin verran huoneenlämmössä.
  4. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori ja viipaloi palsternakka ohueksi.
  5. Kuumenna uuni 100 asteeseen. Kuumenna valurautapata. Sulata voi padassa. Kuullota sipuleita ja porkkanoita 5 minuuttia. Kaada joukkoon kotikalja. Mausta suolalla, pippurilla ja rosmariininoksilla. Tarkista maku. Kaada liemi kasviksineen toiseen kulhoon.
  6. Lämmitä valurautapata uudelleen kuumaksi ja sulata voi. Ruskista lihat erissä. Kaada kotikalja-kasvisliemi joukkoon. Lusikoi palsternakkaviipaleet pinnalle.
  7. Laita kansi padan päälle. Kypsennä uunissa 7 tuntia. Tarjoile peruna-bataattimuusin ja uunipaahdettujen ruusukaalien kera.

Kommentit (0)