Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1777 reseptiä.
Linkitetty 238 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kunnon loraus balsamiviinietikkaa, ripaus sokeria ja palsternakka tekevät perinteiselle jauhelihakastikkeelle pienen makuihmeen.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
25 min + hauduttaminen 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Parempi bolognese

Ainekset

1
iso
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
palsternakka
2
rkl
oliiviöljyä
1/2 + 1
tl
suolaa
1
rkl
sokeria
1/2
dl
balsamiviinietikkaa
400
g
paistijauhelihaa
1
rkl
tomaattipyreetä
1
tlk
kuorittuja tomaatteja
1
dl
vettä
1/4
tl
mustapippuria myllystä
1
ruukku
tuoretta lehtipersiljaa
Lisäksi
300
g
pastaa
2
dk
ranskankermaa
4
rkl
parmesaania raastettuna

Työvaiheet

  1. Halkaise sipuli ja leikkaa se viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Harjaa palsternakka hyvin ja raasta se kuorineen karkeaksi raasteeksi. Kuumenna öljy suuressa paistinpannussa. Kuullota sipuleita ja palsternakkaraastetta keskilämmöllä 5 minuuttia. Lisää ½ tl suolaa, sokeri ja balsamiviinietikka. Jatka paistamista pari minuuttia, kunnes sipulit ja palsternakka ovat hieman karamellisoituneet. Siirrä seos hetkeksi lautaselle.
  2. Laita pannu takaisin levylle, kuumenna se ja ruskista jauheliha omassa rasvassaan kuumassa pannussa. Tarvittaessa ruskista liha kahdessa erässä.
  3. Kun jauheliha on kunnolla ruskistunut, laske lämpöä. Lisää tomaattipyree ja 1 tl suolaa. Sekoita ja kuumenna 1 minuutti. Lisää kuoritut purkkitomaatit. Huuhtaise purkki 1 dl:lla vettä ja lisää vesi pannuun. Riko tomaatit puuhaarukalla sopiviksi suupaloiksi.
  4. Kaada sipuli-palsternakkaseos kastikkeen joukkoon. Hauduta kastiketta 15 minuuttia. Keitä sillä aikaa pasta.
  5. Mausta kastike mustapippurilla ja hienonna joukkoon lehtipersilja. Sekoita pasta ja kastike keskenään. Tarjoa ruoka ranskankerman ja parmesaanin kanssa.

 

Kommentit (1)

Pena

+piparjuurta raastettuna tai tuubista

Sanna Soppa365 on lisännyt 6 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Ohje ja kuvat Sanna Maskulin

Jauhoisista uuniperunoista tehdyt gnocchit ovat yllättävän helppoja.

Mitä yksinkertaisemmat ja vähäisemmät ainekset, sitä tärkeämpää on satsata raaka-aineiden laatuun. Tämä pätee myös gnoccheihin. Jauhoiset, hyvälaatuiset perunat, luomumunat, aito merisuola ja hienonhienoksi jauhetut 00-jauhot – muuta et gnoccheihin tarvitse.  "Nolla-nolla"-pizzajauhoja myydään...

Annoksia
4-6
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Gnocchit uuniperunoista

Ainekset

500
g
Rosamunda-perunoita
karkeata merisuolaa
1
iso kananmuna
1 ¼ - 1 ½
dl
00-jauhoja
1/2 -1
tl
suolaa
Tattikastike
4
dl
tuoreita tatteja viipaloituna / 2 dl kuivattuina
2
rkl
voita
1
dl
kermaa + 2 rkl vettä
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
1 tl
sitruunan mehua
Lisäksi
(lehtipersiljaa)
pecorinojuustoa raastettuna

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pese perunat hyvin harjalla. Levitä merisuola pellille ja laita perunat suolapedille. Pistele niihin muutama reikä haarukalla. Paahda 45 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
  2. Halkaise perunat. Anna perunoiden jäähtyä hetki, että pystyt käsittelemään niitä. Purista kuumat perunat kuoristaan perunaprässiin ja paina perunalumi työpöydälle. Tasoita keko varovasti haarukalla, jolloin perunalumi jäähtyy nopeammin eikä höyry tuota kosteutta vaan pääsee haihtumaan.
  3. Kun perunalumi on jäähtynyt, ripottele päälle hieman hienoa merisuolaa. Vatkaa kananmuna rikki ja levitä kananmuna perunalumen päälle. Sekoita käsin niin, että kananmuna imeytyy. Lisää samalla jauhoja, ensin puolet ja sitten loput. Vaivaa seos työpöydällä taikinaksi. Taikina alkaa kiinteytyä yllättävän nopeasti. Älä siis vaivaa liikaa, vaan juuri sen verran, että saat kiinteän, muovailtavan taikinapötkön, jolloin gnocchit eivät hajoa keitettäessä. Liian kovakourainen ja pitkä vaivaaminen saattaa saada aikaan sitkon ja kumimaisen rakenteen, ja liiallinen jauhomäärä vaikuttaa sekin rakenteeseen ei-toivotulla tavalla.
  4. Laita iso kattila vettä kiehumaan. Tee tässä välissä myös tattikastike valmiiksi, sillä gnocchien tekeminen on nopeaa, ja ne kypsyvät parissa minuutissa. Sulata voi pienessä kattilassa tai pannussa ja laita viipaloidut tatit pannuun. Paista tatteja muutama minuutti, kunnes enin neste on haihtunut. Jos käytät kuivattuja tatteja, liota niitä ennen kokkausta 15 min, purista kuiviksi ja lisää pannuun kuten tuoreet. Lisää kerma ja vesi. Anna porista hissuksiin vähintään 5 minuuttia niin, että kerma keittyy hieman kasaan. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla sekä tilkalla sitruunamehua. Ohenna tarvittaessa lisäämällä vettä tai kermaa.
  5. Jaa taikina neljään osaan. Pyörittele ne pötköiksi ja leikkaa puolikkaan pikkurillin kokoisiksi paloiksi, halutessasi isommiksikin. Gnocchit turpoavat ja kasvavat hieman kokoa kypsyessään. Pyöritä taikinapallo työtasolla pötköksi tai puristele se kevyesti kämmenessä pötköksi. Pyöräytä uurretun lastan tai haarukan kautta pöydälle. Käytä tarvittaessa jauhoja pöydällä.
  6. Keitä gnocchit kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Ne kypsyvät minuutissa, parissa. Kypsyessään gnocchit turpoavat hieman ja nousevat pintaan. Nosta kypsät gnocchit reikäkauhalla tai siivilällä, valuta ja sekoita kuuman kastikkeen joukkoon. Tarjoa pecorinon tai parmesaanin kanssa. Viimeistele halutessasi lehtipersiljalla.

 

Kommentit (0)

Ihan maidotonta meininkiä on lisännyt 9 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
Kasvismakaronilaatikko - 100% vegeä
Kasvismakaronilaatikko - 100% vegeä

Tämä vie kielen mennessään! Mehevän ja maukkaan kasvismakaronilaatikon proteiinin lähteenä on suomalainen tomaatin makuinen nyhtökaura. Herkullisuutta lisää myös ihanat aurinkokuivatut tomaatit öljyssä. Pehmeäksi kuullotettu sipuli ja punainen paprika tuovat mahtavaa lisämakua.

Nyhtökauraa on helppo käyttää ruoanlaitossa. Tässä ohjeessa lisäät "nyhtiksen" suoraan pakkauksesta muiden ainesten joukkoon, se ei vaadi erillistä paistamista.

Reilu nippu tuoretta basilikaa ja mustat oliivit viimeistelevät koko komeuden. Tämä herkku sopii niin vegaaneille kuin muuten...

Annoksia
5-6
Vaikeustaso
Helppo

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1777 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Tommi Tervanen KUVA Tuomas Kolehmainen

Osso buco on Kotipizzan toimitusjohtaja Tommi Tervasen lapsuuden lempiruokaa. Hitaasti herkulliseksi hautuvassa pataruuassa on kiireettömyyden tuntu.  

Annoksia
4
Valmistusaika
6 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Osso buco Tommi Tervasen tapaan

Ainekset

1
kg
naudan potkaa
1
dl
vehnäjauhoja
2
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
1
tl
jauhettua savupaprikaa
4
rkl
voita
4
rkl
oliiviöljyä
2
paprikaa
2
porkkanaa
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
1
tlk
kokonaisia kuorittuja tomaatteja
1
rkl
ruokosokeria
2
rkl
riistafondia
1
dl
punaviiniä
noin 5
dl
vettä
( 1
tl
suolaa)
1/2
dl
hienonnettua rosmariinia
1/2
dl
hienonnettua oreganoa
Gremolata
3
valkosipulinkynttä
1
sitruunan kuori raastettuna
1
ruukku
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Leikkaa viillot potkien reunoihin (jotta ne eivät käpristy kypsyessään). Sekoita mausteet jauhoihin ja pyörittele potkat maustetuissa jauhoissa. Mittaa puolet öljystä ja voista padan pohjalle. Ruskista potkat nopeasti ja siirrä sivuun.
  2. Paloittele paprikat, kuori ja paloittele porkkanat, sipulit ja valkosipulinkynnet. Lisää loput rasvat pataan ja kuumenna uudelleen. Kuullota kasviksia padassa noin 5 minuuttia. Lisää potkat, kuoritut tomaatit, sokeri, fondi ja viini sekä vettä niin paljon, että lihat peittyvät. Hauduta kannen alla noin 5 tuntia.
  3. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Hienonna lopuksi yrtit päälle.
  4. Tee gremolata. Kuori ja raasta valkosipulit, raasta sitruunan kuori. Hienonna lehtipersilja. Sekoita ainekset keskenään. Tarjoa Osso Bucon (ja parmesaanirisoton) kanssa.

Kommentit (1)

Vain elämää on lisännyt 61 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
Ohje Roope Rask Kuva Petri Aho

Mieluummin överit kuin vajarit! Ellinooran päivänä Satulinnassa herkutellaan vaaleanpunaisella ruualla. Hehkuvan pinkki punajuuririsotto on herkullista paahdettujen punajuurten ja vuohenjuuston kanssa.

Annoksia
5
Valmistusaika
30 min + 30 min kypsentäminen

Ellinooran punajuuririsotto

Ainekset

2
banaanisalottisipulia
3
valkosipulinkynttä
1
dl
oliiviöljyä
5
dl
risottoriisiä (Arborio)
noin 1
tl
suolaa
5
oksaa
tuoretta timjamia
2
oksaa
tuoretta rosmariinia
2
laakerinlehteä
2
dl
punaviiniä
4
dl
punajuurimehua
noin 5
dl
vettä
2
rkl
voita
1/2
dl
sitruunamehua
pala
(100 g)
parmesaania raastettuna
Paahdetut punajuuret
300
g
punajuuria
1
rkl
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
Pinnalle
vuohenjuustoa (esim. Riblaire)
1
ruukku
viinisuolaheinää

Työvaiheet

  1. Aloita punajuurten valmistuksesta. Kuori ja paloittele punajuuret reiluiksi lohkoiksi. Pyöräytä ne kevyesti suolalla ja pippurilla maustetussa öljyssä. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes punajuuret ovat kypsiä.
  2. Valmista risotto punajuurten kypsyessä. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet.
  3. Kuullota sipulit oliiviöljyssä laakeassa kasarissa. Lisää risottoriisi ja jatka kuullottamista, kunnes riisit ovat muuttuneet läpikuultaviksi. Mausta suolalla ja lisää yrtit ja laakerinlehdet.
  4. Lisää riisin joukkoon punaviini ja anna kiehahtaa. Lisää punajuurimehua ja vettä pienissä erissä aina, kun edellinen nestelisäys on imeytynyt riisiin. Anna riisin kiehua lähes kypsäksi (riisiin saa jäädä selkeä purutuntuma).
  5. Lisää voi, sitruunamehu ja raastettu parmesaani. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
  6. Kumoa risotto laakeaan, reunalliseen tarjoiluastiaan. Lisää pinnalle paahdettuja punajuurilohkoja, vuohenjuustoa ja viinisuolaheinänlehtiä. Tarjoa heti.

Kommentit (3)

Vierailija

Kysyn: Punajuurimehusta...mistä tehdään ?...tai?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi! Punajuurimehua myydään hyvinvarustetuissa marketeissa, lasipulloissa mehuhyllyillä. Hyvä maamerkki on porkkanamehu - tätä on siellä vieressä, jos kuuluu kaupan valikoimiin. Toivottavasti löydät :)

Vierailija

Toimii ilman vuohenjuustoakin, nam :)