Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1805 reseptiä.
Linkitetty 246 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kunnon loraus balsamiviinietikkaa, ripaus sokeria ja palsternakka tekevät perinteiselle jauhelihakastikkeelle pienen makuihmeen.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
25 min + hauduttaminen 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Parempi bolognese

Ainekset

1
iso
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
palsternakka
2
rkl
oliiviöljyä
1/2 + 1
tl
suolaa
1
rkl
sokeria
1/2
dl
balsamiviinietikkaa
400
g
paistijauhelihaa
1
rkl
tomaattipyreetä
1
tlk
kuorittuja tomaatteja
1
dl
vettä
1/4
tl
mustapippuria myllystä
1
ruukku
tuoretta lehtipersiljaa
Lisäksi
300
g
pastaa
2
dk
ranskankermaa
4
rkl
parmesaania raastettuna

Työvaiheet

  1. Halkaise sipuli ja leikkaa se viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Harjaa palsternakka hyvin ja raasta se kuorineen karkeaksi raasteeksi. Kuumenna öljy suuressa paistinpannussa. Kuullota sipuleita ja palsternakkaraastetta keskilämmöllä 5 minuuttia. Lisää ½ tl suolaa, sokeri ja balsamiviinietikka. Jatka paistamista pari minuuttia, kunnes sipulit ja palsternakka ovat hieman karamellisoituneet. Siirrä seos hetkeksi lautaselle.
  2. Laita pannu takaisin levylle, kuumenna se ja ruskista jauheliha omassa rasvassaan kuumassa pannussa. Tarvittaessa ruskista liha kahdessa erässä.
  3. Kun jauheliha on kunnolla ruskistunut, laske lämpöä. Lisää tomaattipyree ja 1 tl suolaa. Sekoita ja kuumenna 1 minuutti. Lisää kuoritut purkkitomaatit. Huuhtaise purkki 1 dl:lla vettä ja lisää vesi pannuun. Riko tomaatit puuhaarukalla sopiviksi suupaloiksi.
  4. Kaada sipuli-palsternakkaseos kastikkeen joukkoon. Hauduta kastiketta 15 minuuttia. Keitä sillä aikaa pasta.
  5. Mausta kastike mustapippurilla ja hienonna joukkoon lehtipersilja. Sekoita pasta ja kastike keskenään. Tarjoa ruoka ranskankerman ja parmesaanin kanssa.

 

Kommentit (1)

Pena

+piparjuurta raastettuna tai tuubista

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1805 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Reetta Pasanen

Yhden kattilan potkapasta on superhelppo mutta uskomattoman rehevän makuinen! Lusikoi ricotta joukkoon suurpiirteisiksi sattumiksi vasta pöydässä.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yhden kattilan potkapasta

Ainekset

1
l
vettä
200
g
savupotkaa
5
dl
orecchiettea tai muuta pientä pastaa
1
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
suolaa
100
g
pensaspapuja
70
g
babypinaattia
1/4
tl
mustapippuria myllystä
1
dl
ricottajuustoa

Työvaiheet

  1. Mittaa vesi vedenkeittimeen ja keitä kiehuvaksi. (Laita liesi kuumenemaan.)
  2. Kuutioi savupotka ja laita se pastan, oreganon ja suolan kanssa kattilaan. Lisää kuuma vesi ja laita kuumalle liedelle. Keitä 10 minuuttia.
  3. Huuhtele pavut ja nypi niistä kannat. Leikkaa pavut muutamaan osaan. Huuhtele ja kuivaa pinaatti. Kun potkapasta on kiehunut 10 minuuttia, lisää pavut ja keitä vielä 2 minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä ja sekoita pinaatit joukkoon. Mausta mustapippurilla. Lisää ricotta ruuan päälle juuri ennen tarjoamista.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1805 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Korealainen bibimbap on kulhoruokien äiti. Tällä kertaa bap eli riisi on peitelty herkullisilla kasviksilla, kimchillä, sooseilla ja paistetulla kananmunalla.  

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Bibimbap

Ainekset

2
porkkanaa
200
g
pikkelöityjä tai paistettuja siitakesieniä
2
kevätsipulin vartta
2
rkl
seesaminsiemeniä
6
dl
bulgogia (ks. ohje alhaalla)
4
rkl
kimchiä (ks. ohje alhaalla)
4
kananmunaa
1
l
keitettyä riisiä
Lisäksi
gochujangia tai korealaista yleisdippiä (ks. ohje alhaalla)

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta tai suikaloi porkkanat ohueksi. Viipaloi siitakesienet ja hienonna kevätsipuli. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa kuumassa pannussa pari minuuttia.
  2. Jaa riisi annoskulhoihin. Lusikoi päälle kasvikset, bulgogi ja kimchi.
  3. Paista kananmunat pannussa tilkassa öljyä toiselta puolelta ja nosta ne annosten päälle. Koristele annokset seesaminsiemenillä. Tarjoa ruoka gochujangin tai yleisdipin kanssa.

Vinkki Bibinpapiin käytetään usein myös pikkelöityä jättiretikkaa, eli daikonia. Myös idut, pavut ja seesamikurkut käyvät bibinpapiin.

Bulgogi

Ainekset

Marinadi
1/2
päärynä (tai nashi-hedelmä)
2
tl
tuoretta inkivääriä raastettuna
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
ruokosokeria
1
rkl
seesamiöljyä
1
tl
kuivattuja chilihiutaleita
Lisäksi
400
g
naudan ulkofileetä
1
tl
sormisuolaa
Paistamiseen
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta päärynä, inkivääri ja valkosipuli. Sekoita marinadin ainekset keskenään.
  2. Leikkaa liha hyvin ohuiksi viipaleiksi. Lisää marinadi lihapalojen joukkoon ja anna maustua 30 minuuttia huoneenlämmössä tai 2 tuntia jääkaapissa.
  3. Valuta lihaviipaleet marinadista, mausta suolalla ja paista yhdeltä puolelta öljyssä kovalla lämmöllä 1 minuutti. Älä kääntele lihaa. Käännä ja paista vielä 1–2 minuuttia riippuen viipaleiden paksuudesta. Tarjoa bulgogi bibimbapissa tai ssämien sisällä.

Korelainen yleisdippi

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
1
rkl
seesaminsiemeniä
2
rkl
gochujang-tahnaa
2
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
ruokosokeria
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.
  2. Paahda seesaminsiemeniä kuumassa kuivassa pannussa, kunnes niihin tulee hiukan väriä.
  3. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarjoa yleisdippi esimerkiksi bibinbabin ja kevätsipulipannareiden kanssa.

Pikakimchi

Ainekset

1
kiinankaali
1
rkl
suolaa
3
valkosipulinkynttä
2
cm:n pala
inkivääriä
3
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
kalakastiketta
2
rkl
gochujang-tahnaa
1
rkl
sokeria
1
ps (125 g)
retiisejä
2
porkkanaa
4
kevätsipulia

Työvaiheet

 

  1. Suikaloi kaali, sekoita joukkoon suola ja anna maustua 1 tunti. Huuhtele kaali kylmän veden alla, kuivaa huolella.
  2. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet ja inkivääri ohuiksi lastuiksi kulhoon. Lisää etikka, kalakastike, gochujang ja sokeri. Soseuta seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita tahna kaalin joukkoon.
  3. Viipaloi retiisit ja hienonna kevätsipuli, lisää ne maustetun kaalin joukkoon. Tarjoa heti tai lusikoi lasipurkkiin ja anna fermentoitua vuorokauden ajan huoneenlämmössä. Kimchi säilyy jääkaapissa noin 3 viikkoa. 

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1805 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Salsiccia-makkaraa, perunoita ja mangoldia. Valkosipulinen ja kermainen Zuppa Toscana on täsmäruoka kylmyyttä vastaan.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Zuppa Toscana

Ainekset

1
ps (300 g)
mangoldia (2 l hienonnettuna)
4
valkosipulinkynttä
2
isoa perunaa
1
sipuli
1
pkt (260 g)
salsiccia-raakamakkaraa
1
l
vettä
2
kanaliemikuutiota
2
rkl
öljyä
2
dl
kermaa
1
tl
kuivattua oreganoa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
4
viipaletta pekonia

Työvaiheet

  1. Huuhtele ja hienonna mangoldit. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuori ja kuutioi perunat ja sipuli isoiksi paloiksi. Viipaloi makkarat.
  2. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja tee kanaliemi kuutioista. Jätä odottamaan.
  3. Kuumenna öljy isossa kattilassa. Ruskista makkarapalat, sipuli ja valkosipulit. Lisää perunat ja kanaliemi. Keitä miedolla lämmöllä 15–20 minuuttia.
  4. Paahda pekoniviipaleita uunipellillä 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia.
  5. Lisää kerma keittoon ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää mangoldit ja hauduta vielä 5 minuuttia. Mausta keitto oreganolla ja pippurilla. Murenna rapeat pekonit sopan pinnalle.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 879 reseptiä.
Linkitetty 34 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Kun katkarapuceviche sekoitetaan täysjyväpastan joukkoon, lopputuloksesta tulee raikas ja täyttävä. Käytä simpukanmuotoista pastaa, joka kerää kastikkeen liemen ihanasti sisäänsä.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Katkarapucevichepasta

Ainekset

1
ps (180 g)
katkarapuja
2
tomaattia
2
limen kuori ja mehu
1
punasipuli
1
chili
1
ruukku
korianteria
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
suolaa
1/2
tl
cayennepippuria
Lisäksi
300
g
täysjyväistä Chonchiglioni-pastaa
2
l
vettä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sulata katkaravut.
  2. Halkaise tomaatit ja raasta ne raastimen isolla terällä kulhoon. Pese limet huolellisesti kuumalla vedellä. Raasta limen kuori ja purista mehut, lisää ne tomaatin joukkoon. Hienonna sipulit, chili ja korianteri. Sekoita ne, öljy ja mausteet katkarapujen joukkoon.
  3. Keitä pastat suolalla maustetussa vedessä 8 minuuttia. Siivilöi ja kumoa takaisin kattilaan. Lisää joukkoon katkarapuseos.
  4. Tarjoile pasta lämpimänä ruokana tai kylmänä pastasalaattina.

Kommentit (0)