
Etikkaan säilöttyjä pihlajanmarjoja kutsutaan pohjolan kapriksiksi. Kokeile kirpeän kipakoita ja ihanan suolaisia marjoja riistan, maksapateen tai lihapullien kanssa. Luonteikkaat marjat tuovat särmää myös salaateille.
Etikkaan säilötyt pihlajanmarjat
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna noin puolen litran vetoista, puhdasta lasipurkkia 100-asteisessa uunissa noin 10 minuutin ajan.
- Perkaa ja huuhtele pihlajanmarjat huolella.
- Ryöppää marjoja puhtaassa vedessä pari minuuttia kattilassa. Siivilöi ja lusikoi marjat lasipurkkiin.
- Lisää vesi ja suola kattilaan. Keitä kunnes merisuola on kokonaan liuennut veteen. Kaada suolaliemi purkkiin marjojen päälle, sulje kannella ja anna seistä huoneenlämmössä 3 päivää.
- Kaada suolaliemi pois pihlajanmarjapurkista. Keitä etikkaliemi ja kaada se kuumana lasitölkkiin. Sulje kannella ja jäähdytä huoneenlämmössä.
- Siirrä jäähtynyt tölkki jääkaappiin ja anna ”kapristen” maustua vähintään 3 päivää. Säilytä jääkaapissa tai kylmäkellarissa.
- Hyvin desinfioituun tölkkiin säilötyt pihlajanmarjakaprikset säilyvät avaamattomina jääkaapissa useita kuukausia.
Vinkki: Kokeile maustaa pihlajanmarjat laakerinlehden sijaan esimerkiksi tähtianiksella (yksi riittää), muutamalla katajanmarjalla tai parilla isolla palalla pestyn luomusitruunan kuorta.
Huom: Ohjeella tulee etikkalientä melko paljon. Jos liemen määrä tuntuu suurelta, keittele sitä hetki kokoon ilman kantta.
Miten tuo marjamäärä + etikkaliemi saadaan mahtumaan 0,5 litran purkkiin ja miksi lientä on niin paljon (puolet riittäisi...)?
Tähtianiksella maustettuna olivat oikein makoisia joulupöydässä. :)