Soppa365 on lisännyt 279 reseptiä.
Linkitetty 141 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Teemu Leminen

Etikkaan säilöttyjä pihlajanmarjoja kutsutaan pohjolan kapriksiksi. Kokeile kirpeän kipakoita ja ihanan suolaisia marjoja riistan, maksapateen tai lihapullien kanssa. Luonteikkaat marjat tuovat särmää myös salaateille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
30 min (+ vetäytymisaika)
Vaikeustaso
Helppo

Etikkaan säilötyt pihlajanmarjat

Ainekset

5
dl
perattuja pihlajanmarjoja
Suolaliemi
2
rkl
merisuolaa
3
dl
vettä
Etikkaliemi
2
dl
väkiviinaetikkaa
4
dl
vettä
2
rkl
sokeria
2
laakerinlehteä

Työvaiheet

  1. Kuumenna noin puolen litran vetoista, puhdasta lasipurkkia 100-asteisessa uunissa noin 10 minuutin ajan.
  2. Perkaa ja huuhtele pihlajanmarjat huolella.
  3. Ryöppää marjoja puhtaassa vedessä pari minuuttia kattilassa. Siivilöi ja lusikoi marjat lasipurkkiin.
  4. Lisää vesi ja suola kattilaan. Keitä kunnes merisuola on kokonaan liuennut veteen. Kaada suolaliemi purkkiin marjojen päälle, sulje kannella ja anna seistä huoneenlämmössä 3 päivää.
  5. Kaada suolaliemi pois pihlajanmarjapurkista. Keitä etikkaliemi ja kaada se kuumana lasitölkkiin. Sulje kannella ja jäähdytä huoneenlämmössä.
  6. Siirrä jäähtynyt tölkki jääkaappiin ja anna ”kapristen” maustua vähintään 3 päivää. Säilytä jääkaapissa tai kylmäkellarissa.
  7. Hyvin desinfioituun tölkkiin säilötyt pihlajanmarjakaprikset säilyvät avaamattomina jääkaapissa useita kuukausia.

Vinkki: Kokeile maustaa pihlajanmarjat laakerinlehden sijaan esimerkiksi tähtianiksella (yksi riittää), muutamalla katajanmarjalla tai parilla isolla palalla pestyn luomusitruunan kuorta.

Huom: Ohjeella tulee etikkalientä melko paljon. Jos liemen määrä tuntuu suurelta, keittele sitä hetki kokoon ilman kantta.

 

Kommentit (2)

Johanna Romu
Seuraa 
Liittynyt14.9.2014

Miten tuo marjamäärä + etikkaliemi saadaan mahtumaan 0,5 litran purkkiin ja miksi lientä on niin paljon (puolet riittäisi...)?

Paula Tanninen
Seuraa 
Liittynyt16.10.2014

Tähtianiksella maustettuna olivat oikein makoisia joulupöydässä. :)

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 273 reseptiä.
Linkitetty 76 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Sulatettu voi, pieni loraus tryffeliöljyä ja rosmariini yhdistyvät paahtuneen perunan kanssa täydellisesti. Mäiskypotut voi valmistaa myös tähteeksi jääneistä perunoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Tryffeli-mäiskypotut

Ainekset

8
isohkoa perunaa, yleislajike
50
g
sulatettua voita
1
rkl
tryffeliöljyä
1
rkl
hienonnettua rosmariinia
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Pese perunat huolellisesti ja keitä kypsiksi. Perunan rakenne saa jäädä mieluummin hieman liian napakaksi kuin kypsyä hajoavaksi. Kaada vesi perunoista ja nosta perunat leivinpaperin päälle uunipellille. (Voit käyttää myös tähteeksi jääneitä keitettyjä perunoita.)
  2. Litistä perunoiden rakenne rikki varovasti perunasurvimella tai vaikka mittakannun pohjalla painamalla niin, että peruna jää vielä kokonaiseksi.

  3. Kuumenna uuni 225-asteiseksi.

  4. Sekoita sulatettu voi, tryffeliöljy ja hienonnettu rosmariini keskenään. Valele voiseosta perunoiden päälle. Ripottele pinnalle sormisuolaa maun mukaan.

  5. Paista perunoita uunin ylätasolla 15–20 minuuttia, kunnes perunoiden pinta on ruskistunut rapeaksi.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 273 reseptiä.
Linkitetty 68 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Mascarponejuusto antaa muusille ihanan kermaisen maun ja notkean rakenteen. Makua täydentävät joukkoon raastettu pähkinäinen pecorinojuusto ja ripaus sitruunankuorta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Rouhea peruna-mascarponemuusi

Ainekset

1
kg
perunoita, yleisperunaa tai jauhoista lajiketta
1
prk (250 g)
mascarponea
50
g
voita
1
dl
raastettua pecorinoa tai gruyèreä
1
sitruunan raastettu kuori
ripaus suolaa maun mukaan

Työvaiheet

  1. Kuori perunat, leikkaa lohkoiksi ja keitä suolalla maustetussa vedessä perunoiden koosta riippuen noin 20 minuuttia.

  2. Kaada vesi pois perunoiden joukosta. Lisää mascarpone ja voi. Painele perunasurvimella kevyesti niin, että perunat soseutuvat. Älä painele liikaa, joukkoon saa jäädä kunnolla sattumia.

  3. Raasta pecorino ja hyvin pestyn sitruunan kuori, ja sekoita kauhalla perunamuusin joukkoon. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Viimeistele vielä halutessasi sulatetulla voilla.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 273 reseptiä.
Linkitetty 86 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Marmeladimaisen paksu puolukkahillo maistuu ihanalta paahdetun leivän päällä, mietojen homejuustojen kanssa tai hillosilmänä puuron päältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 litra hilloa
Valmistusaika
20 min + 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Puolukkahillo uunissa

Ainekset

500
g
puolukoita
500
g
kotimaisia omenoita
40
g
inkivääriä
1
pkt (330 g)
hillo-marmeladisokeria
1
kanelitanko

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Puhdista puolukat ja levitä uunivuokaan. Pese omenat, poista siemenkodat omenaporalla, leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi, levitä vuokaan. Kuori ja raasta inkivääri. Sekoita puolukoiden ja omenoiden joukkoon inkivääriraaste, sokeri ja kanelitanko. Peitä vuoka alumiinifoliolla.
  3. Kypsennä hilloa uunissa noin 60 minuuttia. Jos hillo kuivahtaa liikaa, lisää joukkoon tilkka vettä.
  4. Lado hillo puhtaisiin lasipurkkeihin, säilytä viileässä.

Kommentit (1)

Vierailija

Liedellä keittäen hillosokerin avulla hillo on valmis vartissa.

Helsingin Sanomat on lisännyt 273 reseptiä.
Linkitetty 179 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Uunissa tai grillissä lempeiksi paahdetut paprikat kuoritaan ja surautetaan tahnaksi fetajuuston kanssa. Tahna maistuu pitan tai grillatun maalaisleivän kyytipoikana.

Erilaiset tahnat ja dipit kuuluvat olennaisena osana kreikkalaistyyliseen meze-alkupalapöytään. Ne maistuvat paitsi viininlehtikääryleiden ja fetasalaatin seurana, myös ihan sellaisenaan lämpimän pita- tai maalaisleivän kanssa.

Paprikoista surautettava kreikkalainen tahna on nimeltään...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 naposteluannosta
Valmistusaika
10 min + 30 min paahtuminen ja 15 min maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Htipiti eli kreikkalainen paprikadippi

Ainekset

4
punaista paprikaa
noin ¾
dl
oliiviöljyä
1
valkosipulinkynsi
100
g
fetajuustoa
2
tl
punaviinietikkaa
½
tl
suolaa
tl
mustapippuria myllystä
Tarjoiluun
pita- tai maalaisleipää

Työvaiheet

  1. Paahda paprikoita 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, välillä paprikoita käännellen. Voit myös paahtaa paprikat grillissä. Laita paprikat kulhoon ja peitä muovipussilla. Anna jäähtyä.
  2. Jätä paprikoista irronnut neste käyttämättä ja taputtele paprikat talouspaperilla. Kuori ja paloittele paprikat. Laita ne tehosekoittimeen ja aja karkeahkoksi tahnaksi.
  3. Kuori ja hienonna valkosipuli. Jos et pidä raa’an valkosipulin mausta, paista se pannulla öljytilkassa kypsäksi ennen kuin lisäät sen paprikoiden joukkoon.
  4. Laita valkosipuli paprikoiden joukkoon fetan, etikan, suolan ja pippurin kanssa. Lisää öljy ohuena nauhana sekoittaen ja aja tehosekoittimella tahnaksi.
  5. Anna maustua viileässä 15 minuuttia. Viimeistele halutessasi oliiviöljylorauksella ja paahdetuilla pinjansiemenillä. Tarjoa dippinä leivän kanssa.

Kommentit (5)

Vierailija

Hei! Tässä pitäisi varmaan olla pidempi valmistusaika kuin 20 min, kun paprikoiden paahtoaikakin on jo pelkästään 30 min?

Vierailija

Voi varmaan käyttää valmiiksi paahdettuja paprikoita?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos huomioista, korjaan valmistusajan! Ja ohjetta voi hyvin soveltaa myös valmiiksi paahdetuille säilötyille paprikoille. Lopputuloksesta ei tule aivan samanlainen, mutta varmasti hyvä kuitenkin. 

Vierailija

Tästä tuli todella löysää, onko paprikoiden ja fetan suhde todella tarkoitus olla tämä?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Harmillista, kyllä tämä on se suhde! Tarkoituksena on että feta maustaa dipin, mutta pääosassa ovat paprikat. Toki paprikoiden mehevyydestä ja koosta riippuu paljon, milainen lopputuloksesta tulee. Lisään ohjeeseen tiedon, että paahtuneet paprikat kannattaa ainakin valuttaa hyvin ennen paloittelua ja surauttamista.