Kodin Kuvalehti on lisännyt 560 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Anna Huovinen

Kristallipulla saa ensin voikylvyn ja sitten sokerihunnun.

 

Annoksia
40 kpl
Valmistusaika
30 min + 1 1/2 t kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Kristallipullat

Ainekset

5
dl
maitoa
1
pala (50 g)
hiivaa
2
munaa
2
dl
sokeria
1 1/2
tl
vaniljasokeria
1
rkl
kardemummaa
1
tl
suolaa
13-15
dl
vehnäjauhoja
150
g
pehmeää voita
Päälle
200
g
voita sulatettuna
1
dl
erikoishienoa sokeria
1
sitruunan raastettu kuori

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää munat, mausteet sekä noin puolet jauhoista.
  2. Sekoita tasaiseksi. Lisää jauhoja vähän kerrallaan käsin tai koneella alustaen. Lisää taikinaan pehmeä voi ja jatka alustamista. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Säästä loput jauhot leivontavaiheeseen.
  3. Peitä taikina leivinliinalla. Anna sen kohota lämpimässä paikassa reilun tunnin, kunnes taikina on kaksinkertainen.
  4. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Jauhota leivinpöytä ja kaada taikina pöydälle. Vaivaa taikinaa sen verran, että ylimääräiset ilmakuplat puhkeavat.
  5. Jaa taikina kahtia. Pyörittele puolikkaat tangoiksi ja leikkaa yhteensä 40 samankokoiseen palaan.
  6. Pyöritä palat pulliksi leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Peitä pullat liinalla ja kohota 20–30 minuuttia. Paista pullia noin 10 minuuttia.
  7. Kasta jäähtyneet pullat ensin voisulaan ja sitten hienoon sokeriin, johon on sekoitettu sitruunan kuoriraastetta.

Vinkki! Voit maustaa dippaussokerin myös reilulla teelusikallisella jauhettua kanelia tai maustepippuria.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 560 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Marenkien koukuttavan maun salaisuus on vaahtoon lisätyissä rouhituissa pistaaseissa. Kuorelliset pistaasit tuovat makeisiin marenkeihin ripauksen suolaa.

Annoksia
8 marenkia
Valmistusaika
20 min + 2–3 h kuivatus
Vaikeustaso
Helppo

Pistaasimarengit

Ainekset

100
g
kuorimattomia pistaaseja (kuorittuna noin 1 dl)
3
valkuaista
1 1/2
dl
erikoishienoa sokeria
1
tl
vaniljasokeria
3/4
tl
vihreää geelimäistä elintarvikeväriä

Työvaiheet

  1. Kuori pistaasit. Pilko ne veitsellä karkeaksi rouheeksi.
  2. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen yhä vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on paksua ja kiiltävää. Vatkaa joukkoon lopuksi vaniljasokeri ja ½ tl geeliväriä.
  3. Kääntele joukkoon vielä ¼ tl geeliväriä, jotta marenkivaahto jää raidalliseksi. Lisää suurin osa pistaaseista.
  4. Jaa marenkivaahto pellille 8 nokareeksi. Ripottele päälle loput pistaasit.
  5. Kuivata marenkeja 100-asteisen uunin alaosassa 2–3 tuntia. Marengit ovat valmiita, kun ne irtoavat helposti leivinpaperista ja tuntuvat keveiltä.

Vinkki! Jos marengit syödään saman tien, voit ottaa ne hieman aiemmin uunista, jolloin sisus on herkullisen pehmeä. Täysin kuivatut marengit säilyvät pidempään. Jos teet minimarenkeja, ne kuivuvat nopeammin.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1776 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Twin Peaks -henkinen kirsikkapiirakka on niin hyvää, että se meinaa viedä järjen. Jos saat käsiisi kirsikoita, älä ohita tätä ohjetta.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Amerikkalainen kirsikkapiiras

Ainekset

150
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
1/2
dl
tomusokeria
1
rkl
vettä
1
kananmuna
Täyte
1 1/2
l
kirsikoita
1
sitruuna
2
dl
hillosokeria
1
rkl
perunajauhoja
1
vaniljatanko
Lisäksi
1
kananmuna
n. 2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Paloittele voi kulhoon. Lisää jauhot ja tomusokeri ja nypi aineet murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin 30 minuuttia.
  2. Valmista sillä aikaa täyte. Poista kirsikoista kivet. Pese ja raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja purista mehu. Sekoita kirsikat, sitruunankuori ja -mehu, sokeri ja perunajauho kattilassa. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet kattilaan. Lisää vielä tangonpuolikkaat mukaan. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Poista vaniljatangon palat.
  3. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Ota taikinasta 2/3 ja kauli se levyksi, joka yltää piirakkavuoan (Ø noin 22–24 cm) pohjalle ja reunoille. Asettele taikina vuokaan ja kaada kirsikkatäyte päälle. Kauli loppu taikina suorakaiteen muotoiseksi, noin 25 cm pitkäksi levyksi ja leikkaa se taikinapyörällä noin sentin levyisiksi suikaleiksi. Tee niistä ristikko piirakan päälle. Voitele ristikko kananmunalla ja ripottele sokeria voideltuihin kohtiin. Paista uunissa 35 minuuttia.
  4. Tarjoa piiras lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Kommentit (2)

Vierailija

Osuvasti otsikoitu :)
Oli kyllä paras piiras pitkään aikaan, jonka olen leiponut!

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Ihana kuulla! Välitämme terveiset reseptin laatijalle :)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1776 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
Ohje Christiina Aaltio Kuva Sami Repo

Inkivääri terästää helpon ja mehevän ricotta-luumutortun.

Annoksia
6-12
Valmistusaika
1 t + vetäytyminen 1 t + siirappi 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Inkivääri-luumutorttu

Ainekset

250
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
250
g
maitorahkaa
2
rkl
raastettua inkivääriä
1/4
dl ruokosokeria
Täyte
12-16
luumua
350
g
ricottajuustoa
3
rkl
ruokosokeria
1
dl
hasselpähkinöitä
Voiteluun
1
kananmuna
1/2
dl
inkiväärisiirappia

Työvaiheet

  1. Valmista ensin inkiväärisiirappi (ks. ohje alla).
  2. Kuutioi voi kulhossa. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon. Lisää jauhot ja rahka kulhoon ja nypi taikina murumaiseksi seokseksi. Lisää inkivääri ja sokeri. Kääri taikina tuorekelmun sisään ja nosta jääkaappiin vetäytymään vähintään 1 tunniksi.
  3. Pane uuni lämpiämään 225 asteeseen. Pese ja halkaise luumut. Poista kivet ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
  4. Jaa taikina 3 osaan ja kauli jauhotetulla pöydällä pyöreiksi pohjiksi (Ø 25 cm).
  5. Levitä pohjille tasainen kerros ricottaa niin, että 2 cm reunoista jää ilman juustoa. Levitä luumut ricotan päälle. Ripottele sokeri ja pähkinät pinnalle. Taittele ja paina reunat juuston päälle ja voitele munalla. Nosta piirakat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  6. Paista uunin keskitasolla noin 15–20 minuuttia eli kunnes reunat ovat kauniin värisiä. Voitele valmiin tortun pinta inkiväärisiirapilla.

VINKKI! Voit tehdä taikinasta myös 6–8 pientä annospiirakkaa.

Inkiväärisiirappi

Ainekset

6
dl
vettä
5
dl
ruokosokeria
200
g
inkivääriä
1/4
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita vesi ja sokeri kattilaan.Kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Kuori ja kuutioi inkivääri noppakuution kokoisiksi paloiksi ja lisää sokeriveteen hautumaan. Keitä seosta poreillen matalalla lämmöllä noin 4 tuntia eli kunnes liemi on muuttunut siirappimaiseksi. Lisää lopuksi ripaus suolaa.
  2. Voit jättää inkivääripalat siirappiin tai siivilöidä ja kuivattaa ne yön yli leivinpaperin päällä. Halutessasi pyöräytä kuivatut inkivääripalat sokerissa ja tarjoa karamellin tapaan.
  3. Inkiväärisiirappi säilyy tiiviissä pullossa huoneenlämmössä kuukauden.

Kommentit (0)

Annoksia
n.8 (Ø 20 cm piirakka)
Vaikeustaso
Kohtalainen

Puolukka-suklaakinuskipiirakka

Ainekset

100
G
Voita
1
Dl
Sokeri
1
Kpl
Kananmuna
2 1/2
Dl
Vaalea gluteeniton jauhoseos
1
Tl
Leivinjauhetta
Suklaakinuski:
1 1/2
Dl
Kerma
1
Dl
Sokeri
100
G
Hasselpähkinä suklaata
Täyte:
150
G
Puolukkamarmeladi
Koristelu:
1/2
Dl
Puolukoita

Työvaiheet

Pohja:
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää muna sekä jauho-leivinjauheseos. Sekoita tasaiseksi. Leivtä taikina voideltuun (Ø 20 cm) piirakkavuokaan. Paista uunin alaosassa 200 asteessa n. 20 min. Anna jäähtyä.

Suklaakinuski:
Kuumenna kerma kasarissa. Paahda puolet sokerista kuumassa valurautapannussa. Anna sokerin sulaa ja paahtua vaaleanruskeaksi sekoittamatta. Kaada joukkoon lämmin kerma ja loput sokerista. Keitä hiljalleen metallilusikalla sekoitellen, kunnes kinuski on valmista. Pilko suklaa kinuskin sekaan odota hetki että suklaa sulaa. Sekoittele tasaiseksi.

Piirakan kasaus:
Levitä marmeladi piirakkapohjan päälle. Pursota tai levittele suklaakinuski marmeladin päälle. Koristele pinta puolukoilla.

Kommentit (0)