Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 48 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Anna Huovinen

Kristallipulla saa ensin voikylvyn ja sitten sokerihunnun.

Moni muistaa lapsuudesta sokerilla kristallisoidut pullat. Maistuiko pulla paahteiselta vai ei? Tämä muisto saattaa paljastaa, kuinka pullat on valmistettu.

Kristallipullia voi nimittäin leipoa kahdella tavalla. Ensimmäinen tapa on kuopaista pulliksi pyöritellyt taikinapalat voisulassa ja sokerissa ennen kohottamista ja kypsentämistä. Toinen vaihtoehto on paistaa hyvin kohotetut pullat voitelemattomina ja pyöräyttää ne vasta kypsennyksen jälkeen voisulassa ja sokerissa.

Ensimmäisellä tyylillä pullien pintaan tulee kevyen paahteinen sokerin maku. Jälkimmäisellä taas sokeripinta säilyy kauniin kirkkaana ja kristallisena.

Oheisessa ohjeessa pullat kristallisoidaan paistamisen päätteeksi. Sokeri maustetaan sitruunankuoriraasteella, mutta voit vaihtaa sen halutessasi kaneliin – varsinkin, jos kaneli kuuluu omaan makumuistoosi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
40 kpl
Valmistusaika
30 min + 1 1/2 t kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Kristallipullat

Ainekset

5
dl
maitoa
1
pala (50 g)
hiivaa
2
munaa
2
dl
sokeria
1 1/2
tl
vaniljasokeria
1
rkl
kardemummaa
1
tl
suolaa
13-15
dl
vehnäjauhoja
150
g
pehmeää voita
Päälle
200
g
voita sulatettuna
1
dl
erikoishienoa sokeria
1
sitruunan raastettu kuori

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää munat, mausteet sekä noin puolet jauhoista.
  2. Sekoita tasaiseksi. Lisää jauhoja vähän kerrallaan käsin tai koneella alustaen. Lisää taikinaan pehmeä voi ja jatka alustamista. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Säästä loput jauhot leivontavaiheeseen.
  3. Peitä taikina leivinliinalla. Anna sen kohota lämpimässä paikassa reilun tunnin, kunnes taikina on kaksinkertainen.
  4. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Jauhota leivinpöytä ja kaada taikina pöydälle. Vaivaa taikinaa sen verran, että ylimääräiset ilmakuplat puhkeavat.
  5. Jaa taikina kahtia. Pyörittele puolikkaat tangoiksi ja leikkaa yhteensä 40 samankokoiseen palaan.
  6. Pyöritä palat pulliksi leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Peitä pullat liinalla ja kohota 20–30 minuuttia. Paista pullia noin 10 minuuttia.
  7. Kasta jäähtyneet pullat ensin voisulaan ja sitten hienoon sokeriin, johon on sekoitettu sitruunan kuoriraastetta.

Vinkki! Voit maustaa dippaussokerin myös reilulla teelusikallisella jauhettua kanelia tai maustepippuria.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1274 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Trendikkääseen galetteen on helppo rakastua, koska täytteeksi käyvät monet jääkaapin jämät hilloista tuorejuustonokareisiin. Tällä kertaa rento peltipiiras täytetään pähkinöillä, suklaalla ja banaaniviipaleilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1 h 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-suklaagalette

Ainekset

400
g
pakastemurotaikinaa
1
ps (80 g)
hasselpähkinärouhetta
150
g
taloussuklaata (tai tummempaa suklaata)
3
banaania
rkl
ruokokidesokeria
Voiteluun
1
kananmuna
Tarjoiluun
vaniljajäätelöä

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli halkaisijaltaan noin 30 cm:n kiekoksi leivinpaperin päälle uunipellille.

  2. Jauha noin kaksi kolmasosaa (noin 50 g) hasselpähkinärouheesta hienoksi jauheeksi. Rouhi suklaa. Yhdistä pähkinäjauhe ja suklaamuru ja levitä taikinan päälle, jätä 5 cm reunoista vapaaksi.

  3. Viipaloi banaanit päälle ja ripottele loppu hasselpähkinärouhe päälle. Taittele reunat rennosti täytteen päälle. Siirrä kylmään 10 minuutiksi. (Jos pelti ei mahdu jääkaappiin, voit siirtää galeten leivinpaperin päällä esimerkiksi leikkuulaudalle ja nostaa sitten hetkeksi kylmään. Tämä vaihe ei ole välttämätön, se varmistaa vain piiraan rapeuden.) Kuumenna uuni 175 asteeseen.

  4. Ota galette jääkaapista ja ripottele sokeri päälle. Voitele reunat kananmunalla. Paista 25–30 minuuttia, kunnes taikina on kullanruskea. Tarjoa jäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2454 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Dimitrios Himonas ja Marja Samuli KUVA Marja Samuli

Klassinen kreikkalainen appelsiinikakku on ehdottomasti vaivan arvoinen! Murskattuihin filotaikinalevyihin perustuva kakku imeytetään appelsiinista ja siirapista kylläiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
2 t + taikinan esikäsittely 3–4 t + vetäytyminen ½ t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kreikkalainen appelsiinikakku eli portokalópita

Ainekset

450
g
filotaikinaa (pakaste)
n. 1
rkl + 2½ dl
auringonkukkaöljyä
2
appelsiinia
dl
maitoa
3
keskikokoista kananmunaa
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
ruokasoodaa
Siirappi
8
dl
sokeria
5
dl
vettä
2
dl
appelsiinimehua
1
kanelitanko

Työvaiheet

  1. Sulata filotaikina pakkauksen ohjeen mu­kaan. Levitä taikinalevyt yksittäin leivinpape­rille huoneenlämpöön ja anna kuivua noin 3 tuntia välillä käännellen, kunnes levyt ovat täysin kuivia.
  2. Laita siirapin aineet kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä kiehuvaksi ja keitä hiljalleen, kunnes seos on ohutta siirappia, noin 25 mi­nuuttia. Jätä jäähtymään.
  3. Pese appelsiinit ja raasta niiden kuori kulhoon. Laita appelsiinit kattilaan, peitä ne vedellä ja keitä tunti. Siirrä appelsiinit pois kattilasta ja anna jäähtyä.
  4. Halkaise appelsiinit ja purista niistä koko pehmennyt sisus kuoriraasteen joukkoon. Lisää 2½ dl öljyä, maito, kananmunat, va­niljasokeri, leivinjauhe ja sooda. Sekoita voimakkaasti.
  5. Murskaa filotaikinalevyt hienoksi ja lisää seokseen. Sekoita tasaiseksi.
  6. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota vuoka (noin 32 cm x 25 cm). Kaada kakkuseos vuokaan ja paista uunin keskitasossa 40–50 minuuttia.
  7. Poista kanelitanko jäähtyneestä siirapis­ta ja levitä siirappi lastalla lämpimän kakun pintaan. Anna imeytyä huoneenlämmössä vähintään ½ tuntia.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1274 reseptiä.
Linkitetty 85 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Tarte tatinin tyylinen keikaustorttu onnistuu myös tuoreista mangoista! Tähän helppoon versioon käytetään valmista voitaikinaa.

Vinkki: Jos tarjoat lisukkeena vaahdotettua kookoskermaa, muista laittaa purkki jääkaappiin jo edellisenä iltana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1 h 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tarte tatin mangosta

Ainekset

500
g
pakaste-voitaikinaa (esikaulittua, laskostettua)
2
kypsää mangoa
Täyte
100
g
voita
1
dl
sokeria
1
vaniljatanko
1
limetin kuoriraaste ja mehu
Tarjoiluun
1
tlk
(täysrasvaista) kookoskermaa
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Laita kookoskerma kylmentymään jääkaappiin jo edellisenä iltana, sillä se ei vaahtoudu huoneenlämpöisenä.

  2. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

  3. Leikkaa mangot kiven molemmin puolin kahteen puolikkaaseen. Kuori veitsellä siististi. Leikkaa ½ sentin viipaleiksi.

  4. Sulata voi paistinpannussa, jossa myös kahva on uuninkestävä. Sekoita sokeri joukkoon ja keitä (sekoittamatta) miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes voi-sokeriseos alkaa karamellisoitua. Halkaise vaniljatanko, raaputa siemenet liemeen. Lisää myös tangonpuolikas. Raasta limetin kuori ja purista mehu loppuvaiheessa joukkoon. Lisää mangoviipaleet vierekkäin liemeen ja anna olla 5 minuuttia. Voit laittaa mangot kahteen kerrokseen. (Muista, että vain alin kerros näkyy, sillä keikauskakku kumotaan lopuksi.) Ota pannu pois levyltä.

  5. Kauli taikina noin 4 mm:n paksuiseksi pyöreäksi, hieman pannua isommaksi levyksi. Siirrä taikina kaulimen avulla varovasti pannuun mangojen päälle. Painele taikinan reunoja sisään pannuun. Pistele pinta haarukalla. Paista uunin keskitasolla 20 minuuttia.

  6. Anna tarte tatinin jäähtyä 5 minuuttia. Irrota reunat varovasti veitsellä. Laita lautanen pannun päälle ja kumoa piiras nopeasti lautaselle.

  7. Vaahdota kylmä kookoskerma sähkövatkaimella ja mausta vaniljasokerilla. Tarjoa leivonnaisen kanssa. Tarjoa tarte tatin heti tuoreena, jotta täyte ei pääse kostuttamaan lehtevää voitaikinakuorta.

Kommentit (1)

Vierailija

Kiva muistutus siitä että "tatinin" tortun voi valmistaa muustakin kuin omenasta. Sen voi tehdä myös suolaisena käyttäen tomaatteja, sipulia, tai vaikka juureksia.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2454 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Miksi valita yhtä, kun voi saada molemmat? Tummanpuhuva ja täyteläinen mämmi-juustokakku on mämminystävien uusi suosikki. 

Vinkki! Kakku mehevöityy entisestään, kun annat sen tekeytyä viileässä seuraavaan päivään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–12 palaa
Valmistusaika
30 min + 1 h 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Mämmi-juustokakku

Ainekset

Pohja
200
g
kandisokerikeksejä (esim. Bastogne)
100
g
tummaa suklaata
Täyte
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
dl
kuohukermaa
1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
mämmiä
2
dl
sokeria
4
kananmunaa
1
tl
pomeranssinkuorta
Päälle
1
dl
kuohukermaa
1
prk
pehmeää maitorahkaa
1
rkl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
rs (125 g)
boysenmarjoja
2
rkl
vaaleaa siirappia

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjaisen (Ø 23 cm) kakkuvuoan pohjalle.

  2. Murskaa keksit monitoimikoneessa. Sulata suklaa ja lisää keksimurujen joukkoon. Painele seos kakkuvuoan pohjalle.

  3. Sekoita täytteen aineet sähkövatkaimella tasaiseksi seokseksi. Kaada täyte keksipohjalle. Nosta kakku uunin alatasolle ja kypsennä noin 1 tunti tai kunnes kakku on hyytynyt lähes täysin. Peitä vuoka leivinpaperilla, jos kakun pinta tummuu liikaa paiston aikana.

  4. Säädä uunin lämpö pois päältä. Avaa uuniluukku raolleen ja laita väliin kauha. Anna kakun hyytyä jälkilämmössä noin 15 minuuttia.

  5. Koristele jäähtynyt kakku. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää rahka ja sokerit. Levitä kermarahka kakun päälle. Koristele marjoilla ja valuta pintaan siirappia.

Kommentit (0)