Kristallipulla saa ensin voikylvyn ja sitten sokerihunnun.
Moni muistaa lapsuudesta sokerilla kristallisoidut pullat. Maistuiko pulla paahteiselta vai ei? Tämä muisto saattaa paljastaa, kuinka pullat on valmistettu.
Kristallipullia voi nimittäin leipoa kahdella tavalla. Ensimmäinen tapa on kuopaista pulliksi pyöritellyt taikinapalat voisulassa ja sokerissa ennen kohottamista ja kypsentämistä. Toinen vaihtoehto on paistaa hyvin kohotetut pullat voitelemattomina ja pyöräyttää ne vasta kypsennyksen jälkeen voisulassa ja sokerissa.
Ensimmäisellä tyylillä pullien pintaan tulee kevyen paahteinen sokerin maku. Jälkimmäisellä taas sokeripinta säilyy kauniin kirkkaana ja kristallisena.
Oheisessa ohjeessa pullat kristallisoidaan paistamisen päätteeksi. Sokeri maustetaan sitruunankuoriraasteella, mutta voit vaihtaa sen halutessasi kaneliin – varsinkin, jos kaneli kuuluu omaan makumuistoosi.
Kristallipullat
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää munat, mausteet sekä noin puolet jauhoista.
- Sekoita tasaiseksi. Lisää jauhoja vähän kerrallaan käsin tai koneella alustaen. Lisää taikinaan pehmeä voi ja jatka alustamista. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Säästä loput jauhot leivontavaiheeseen.
- Peitä taikina leivinliinalla. Anna sen kohota lämpimässä paikassa reilun tunnin, kunnes taikina on kaksinkertainen.
- Kuumenna uuni 225 asteeseen. Jauhota leivinpöytä ja kaada taikina pöydälle. Vaivaa taikinaa sen verran, että ylimääräiset ilmakuplat puhkeavat.
- Jaa taikina kahtia. Pyörittele puolikkaat tangoiksi ja leikkaa yhteensä 40 samankokoiseen palaan.
- Pyöritä palat pulliksi leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Peitä pullat liinalla ja kohota 20–30 minuuttia. Paista pullia noin 10 minuuttia.
- Kasta jäähtyneet pullat ensin voisulaan ja sitten hienoon sokeriin, johon on sekoitettu sitruunan kuoriraastetta.
Vinkki! Voit maustaa dippaussokerin myös reilulla teelusikallisella jauhettua kanelia tai maustepippuria.