Perinteinen pulla maistuu aina. Tällä ohjeella leivot pikkupullat ja pitkot.
Pullanleipojan niksit:
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Kun taikinaneste on riittävän lämmintä, hiiva alkaa toimia saman tien. Liian kuuma neste tuhoaa hiivan.
- Muista suola. Se varmistaa, että kohonnut taikina pitää muotonsa eikä lässähdä. Lisäksi pullat maistuvat paremmilta, kun sokerin vastapainona on suolaa.
- Mieti, tarvitsetko taikinaan kananmunaa. Se voi parantaa taikinan käsiteltävyyttä, mutta ei ole välttämätön. (Tässä ohjeessa ei ole kananmunaa.)
- Älä lisää jauhoja vain varmuuden vuoksi. Parhaat pullat syntyvät pehmeästä taikinasta.
- Vaivaa huolellisesti, älä puristele. Saat taikinaan hyvän sitkon, kun käsittelet sitä pyörivin liikkein.
- Anna taikinan nousta rauhassa. Kuohkeiden pullien salaisuus on kunnolla kohonnut taikina.
Vinkki! Mikroaaltouuni on täydellinen taikinan kohotuspaikka, koska siellä ei varmasti vedä.
Pullataikina
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja kaada se isoon kulhoon. Liota hiiva maitoon. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma ja suola.
- Vaivaa taikinaan vehnäjauhot aluksi kaksi desilitraa kerrallaan. Kun taikina pikkuhiljaa paksuuntuu, lisää jauhoja desi kerrallaan. 10 desilitran jälkeen vaivaa taikinaan pehmeä, huoneenlämpöinen voi. Alusta taikinaa joko käsin 10–15 minuuttia tai yleiskoneella 8–10 minuuttia. Jatka vaivaamista, kunnes taikina on kimmoisaa ja se irtoaa käsistä tai yleiskoneen kulhon reunoista.
- Peitä kulho liinalla ja anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi lämpimässä, vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia.
- Kumoa taikina reilusti vehnäjauhotetulle leivonta-alustalle ja vaivaa sitä hetki käsin. Paina taikinaa alustaa vasten kämmenpohjilla itsestäsi poispäin. Leivo pullat, korvapuustit, pikkupullat tai pitkot. Nosta pullat uunipellille leivinpaperin päälle ja nostata vielä 15–30 minuuttia.
- Kypsennä pikkupullat 225-asteisessa uunissa keskitasolla 8–12 minuuttia, pitkot ja pullakakut 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia.