Jos haaveilet lämpimistä aamiaispullista, tee taikina yöksi jääkaappiin kohoamaan! Aamuksi jää vain pullien pyörittely, kohotus ja paistaminen. Uunituoreissa pullissa lumoaa karamellisoitunut voisilmä.
Yön yli -voisilmäpullat
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä maito hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi ja kaada isoon leivontakulhoon. Vatkaa joukkoon kuivahiiva, sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää puolet vehnäjauhoista ja vatkaa tasaiseksi. Lisää loput jauhot. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Lisää pehmeä voi ja jatka vaivaamista noin 5 minuuttia, kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista.
- Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan levätä pöydällä puoli tuntia, jotta hiivan toiminta käynnistyy. Siirrä taikinakulho sitten jääkaappiin ja anna taikinan kohota siellä yön yli.
- Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile se pötköksi. Jaa taikina 16 palaan ja pyörittele palat pulliksi kahdelle pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota liinalla peitettynä noin tunti.
- Työnnä kohonneisiin pulliin kolo jauhotetulla sormella. Voitele pullat munalla.
- Leikkaa voi tasan 16 palaan. Työnnä voikuutio pullan sisään. Ripottele päälle sokeria.
- Kypsennä pullia 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia.
Vinkki! Koska taikina on kylmää, valmiiden pullien kohoaminen vie aikaa. Kylmät, kohottamattomat pullat repeilevät uunissa kohotessaan. Jos tämä ulkonäköseikka ei haittaa, voit paistaa pullat jo hieman aiemmin. Varaa silloin paistumiseen hieman enemmän aikaa.
Pullat kannattaa pyörittää valmiiksi ja kylmään. Näin jää yksi vaihe aamulla pois ja teko nopeutuu.
Kiitos hyvästä vinkistä!
Ei onnistunut 10 tunnin kylmäkohotus. Yritin tuloksetta vielä kohottaa 2 tuntia pöydällä. Taikinassa ei ollut lainkaan kimmoisuutta. Paistaessa tapahtui enemmän leviämistä kuin kohoamista. Missä vika?
Hmm, onpa erikoinen ilmiö! Vaivasitko taikinan kunnolla? Taikinan leviäminen viittaisi että sitkoa olisi tarvittu enemmän. Mutta jos taikina ei kohoa, takana on muutakin. Hiiva on jäänyt tällä kertaa siis heräämättä. Harmillista!
Tämä on tosi hyvä ohje. Olen tehnyt monta kertaa ja aina onnistunut. Nopea tehdä kuitenkin, vaikka itse kohotan pullia huoneenlämmössä lähemmäs 1,5 h.
Taikina ei noussut ollenkaan. Tein ohjeen mukaan. Edellisen kerran lämmitin nestettä vähän ja tuli parasta pullaa ikinä.
Ei kohonnut juuri ollenkaan, valmiit pullat levisivät vain. Just paistettu ja pullalta tuoksuu, mutta ei näytä ihan siltä, mitä odotin 😄 Jokin meni siis pieleen.
Taikina ei noussut juuri lainkaan, ei jääkaapissa eikä pellillä. Lopputuloksena tosi pieniä kiinteitä pullia. No, eiköhän lapset nuokin syö 🙃.
Kiitos kommenteista, harmillista! Päätin muuttaa reseptiä varmemmaksi, jotta pullat onnistuisivat varmasti joka kerralla. Tällaiset muutokset tein reseptiin: 1. Maito lämmitetään hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi taikinaa varten. 2. Hiivan toiminnan annetaan käynnistyä pöydällä ennen kuin taikina siirretään kylmäkohotukseen.
Toivottavasti näillä muutoksilla vältytään ikäviltä yllätyksiltä!
Tein ohjeen mukaan voisilmäpullia , kyllä tuli ihanan makoisia ja pehmeitä pullia. Hyvä ohje.