Sanna Soppa365 on lisännyt 8 reseptiä.
Linkitetty 97 keittokirjaan.
Sanna Maskulin

Tässä simppelissä parsakaali-maapähkinäpastassa ei ole mitään ihmeellistä. Ehkä juuri siksi se on ihmeen hyvää.

Tämä pastaohje syntyi oikeastaan vähän vahingossa. Tarkoitus oli tehdä ruokatoimittajamme Sanna Kekäläisen mahtavaa karpalo-parsakaalisalaattia. Sen ainekset ovat todella vaatimattomat: parsakaalia, kuivattuja karpaloita, paahdettua mantelia. Mutta maku, se on aivan ylimaallisen hyvä. Eräänä harmaana tiistaina kävi kuitenkin niin, että muistin ostaa parsakaalin. Mutta manteleita ja karpaloita en ostanut, kun muistelin, että niitähän kotona on jo. Ei ollut. Sen sijaan oli täysjyväpastaa, maapähkinöitä ja ricottajuustoa. No, näistähän syntyi aivan mahtava Kekäläisen ohjeen väärennös.

 Tärkeintä on, että parsakaalia ei keitetä. Sen sijaan se ryöpätään kokonaisena, todella pika-pikaa. 1-2 minuuttia riittää. Tämän jälkeen parsakaali huuhdellaan kylmässä vedessä, ja tuloksena on lehtivihreän kirkastama ihana, vain aavistuksen pehmennyt parsakaali. Sahalaitaisella veitsellä siitä voi sitten leikata ohuita siivuja suoraan pastan päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Parsakaali-maapähkinäpasta

Ainekset

1
pieni
parsakaali
1
tl
suolaa
250
g
täysjyväspaghettia
1
dl
maapähkinöitä (tai pinjansiemeniä)
oliiviöljyä
rouhittua mustapippuria
1
dl
ricottajuustoa
(parmesaania)

Työvaiheet

Ryöppää parsakaali kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä; keitä enintään 2 minuuttia. Upota parsakaali hetkeksi kylmään veteen, niin että kypsyminen loppuu. Nosta parsakaali lävikköön valumaan. Laita pasta kiehumaan samaan kattilaan, jossa keitit parsakaalin.

Pastan kypsyessä paahda maapähkinöitä kuivassa, kuumassa pannussa muutama minuutti. Murskaa pähkinät veitsen lappeella tai huhmareessa.

Valuta pasta lävikössä,  lisää siihen loraus oliiviöljyä. Rouhi sekaan mustapippuria ja sekoita. Annostele pasta lautasille. Leikkaa parsakaalista sahalaitaisella veitsellä viipaleita pastan päälle. Ripottele päälle murskattuja pähkinöitä ja murusteltua ricottaa, ja jos kaapissa on parmesaania, suosittelen lisäämään vähän sitäkin. Tarjoa heti.

 PS. Jos et pidä maapähkinöistä, pinjansiemenet sopivat tähän annokseen vähintään yhtä hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2561 reseptiä.
Linkitetty 32 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Vastustamattomin kesärisotto syntyy muutamasta raaka-aineesta. Tarjoa alkuruokana, väliruokana tai lisukkeena.

Viinisuositus: Kesäisen raikas risotto pääsee oikeuksiinsa viinin kanssa, jossa on hapokkuutta. Mukavan juhlava valinta on Wolfberger (W) Crémant d’Alsace Organic Brut, 16,49 e. Alsacelainen luomukuohuviini on pirteän mineraalinen, mutta siinä on myös hieman paahteisuutta, mikä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruuna-tillirisotto

Ainekset

n. 9
dl
kasvislientä
2
salottisipulia
2
rkl
öljyä
1
rkl
voita
3
dl
risottoriisiä
2
dl
valkoviiniä
40
g
parmesaania
1
tuuhea ruukku tilliä
1–2
sitruunan kuorta (1 rkl)
3
rkl
sitruunanmehua
4
rkl
voita
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Tee ensin kasvisliemi ja pidä se kuumana.

  2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä öljyn ja voin seoksessa kattilassa noin 5 minuuttia. Lisää riisi ja kuullota muutama minuutti, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää viini ja keitä, kunnes neste on haihtunut.

  3. Lisää kasvislientä kattilaan kauhallinen kerrallaan ja sekoittele risottoa. Lisää lientä, kun edellinen erä on imeytynyt riisiin. Risotto kypsyy noin 15–20 minuutissa. Tarkista aika riisipakkauksesta.

  4. Raasta parmesaani ja hienonna tilli. Säästä niitä hieman koristeluun. Pese sitruunat, raasta kuori ja purista 3 rkl mehua.

  5. Sekoita voi, parmesaani, sitruunan mehu ja kuori kypsään risottoon. Lisää tilli ja pippuri. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Viimeistele annokset parmesaanilla ja tillillä.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1305 reseptiä.
Linkitetty 47 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Piia Arnould

Rapsakoiksi uppopaistetut raviolit ovat niin hyviä, että ne tekee mieli syödä saman tien. Niistä saa kuitenkin mainion lisukkeen salaattiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapeat raviolit ja tomaattisalaatti

Ainekset

Salaatti
2
punasipulia
2
dl
jääkylmää vettä
2
rs (à 200 g)
kirsikkatomaatteja
1
ruukku basilikaa
½
tl
suolaa
½
tl
sokeria
¼
tl
mustapippuria
2
dl
oliiveja
Pasta
1
dl
raastettua parmesania
1
dl
panko- tai korppujauhoja
1
tl
oreganoa
1
kananmunaa
2
rkl
kermaa
1
pkt (250 g)
tuorepasta-ravioleja
5
dl
rypsiöljyä paistamiseen
Kastike
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
tomaattipyrettä
1
rkl
balsamiviinietikkaa
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensiksi tomaattisalaatti, jotta se ehtii maustua. Suikaloi sipuli, ja laita siivut kylmään veteen 15 minuutiksi.

  2. Pilko tomaatit ja hienonna basilika. Laita tomaatit, suola ja sokeri mehustumaan toiseen kulhoon noin vartiksi. Sekoita lopuksi joukkoon siivilöidyt sipulit, basilika ja oliivit.

  3. Raasta juusto kulhoon, lisää korppujauhot ja oregano.

  4. Yhdistä toisessa kulhossa muna ja kerma.

  5. Kuumenna öljy pienehkössä kattilassa 160 asteiseksi.

  6. Dippaa raviolit ensin munaseoksessa ja pyöritä sen jälkeen korppujauheessa niin, että pasta kuorruttuu kauttaaltaan. Kuorruta pastat sitä mukaa, kun uppopaistat ne. Uppopaista pastat viiden erissä. Paista pastat rapeiksi ja kullanruskeiksi, noin 2–3 minuuttia molemmin puolin. Laita paistetut raviolit valumaan talouspaperien päälle asetetulle ritilälle hetkeksi.

  7. Yhdistä kastikkeen ainekset sauvasekoittimen kulhossa ja soseuta.

  8. Tarjoile rapsakat pastat tomaattisalaatin ja kastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2561 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Nuori horsma muistut­taa parsaa mutta on silti omanlaisensa. Parsan lailla horsmakin toimii kevätrisotossa.

Maitohorsman tanakat varret puskevat esiin heti, kun kevätsäät sallivat. Hehkuvan viininpunaiset alut ovat maukkaimmillaan ja rapeimmillaan 10–15-senttisinä.

Keväällä voit kerätä kokonaiset varret, kesä-heinäkuussa lehdet ja heinä-elokuussa punaiset kukinnot. Horsman juurta voi kaivaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Maitohorsmarisotto

Ainekset

noin 40
maitohorsman nuorta vartta (pituus 10–15 cm)
2
salottisipulia
1
l
vettä
2
kasvisliemikuutiota
2
rkl
oliiviöljyä
2
dl
risottoriisiä
40
g
parmesaania
1
prk (120 g)
ranskankermaa
25
g
voita

Työvaiheet

  1. Huuhtele horsmat. Pilko pidemmät var­ret pariin osaan. Kuori ja hienonna sipulit.
  2. Valmista kasvisliemi vedestä ja liemi­kuu-tiosta ja pidä liemi kuumana.
  3. Kuullota sipulia öljyssä korkeareunai­sessa pannussa 1–2 minuuttia. Lisää hors­mat ja riisi, kuullota noin minuutti. Lisää noin desilitra kuumaa lientä, sekoita koko ajan ja anna nesteen haihtua. Lisää nes­tettä noin desilitra kerrallaan ja kypsennä risottoa sekoitellen, yhteensä noin 20 mi­nuuttia, kunnes riisi on kypsää, mutta siinä on edelleen pieni purutuntuma.
  4. Raasta juusto risottoon juuri ennen tar­joilua, lisää ranskankerma ja voi. Sekoita hyvin.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1305 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Syvänmakuinen parsarisotto onnistuu ilman voita ja parmesaania. Vegaanisen risoton täyteläisen maun takaa vaalea misotahna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Parsa-siitakerisotto

Ainekset

Liemi
1
l
vettä
4
rkl
(vaaleaa) misotahnaa
Risotto
300
g
vihreää parsaa
100
g
siitakesieniä
4
valkosipulinkynttä
2
rkl + 1 rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
rouhittua mustapippuria
dl
risottoriisiä
1
dl
valkoviiniä

Työvaiheet

  1. Kiehauta liemen vesi kattilassa. Ota pieni määrä sivuun ja sekoita misotahna joukkoon. (Se liukenee pieneen vesimäärään paremmin). Kaada seos kattilaan ja pidä liemi miedolla lämmöllä kiehuvana.

  2. Leikkaa parsoista kova, puumainen pää pois ja kuori tarvittaessa. Paloittele. Viipaloi siitakesienet. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

  3. Kuumenna 2 rkl oliiviöljyä padassa ja paista parsapaloja ja siitakesieniä noin 5 minuuttia, koko ajan sekoitellen. Kaada kasvikset kulhoon ja mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna jäljellä oleva 1 rkl oliiviöljyä samassa padassa ja kuullota valkosipulia noin 2 minuuttia. Lisää riisi ja kääntele kunnolla joukkoon noin minuutin ajan. Lisää viini, anna sihahtaa ja keitä hetki, kunnes viini on imeytynyt.

  4. Lisää misolientä kauhallinen kerrallaan, lisää, kun edellinen on imeytynyt. Keittoaika on 18 minuuttia.

  5. Lisää lopuksi parsat ja sienet ja kääntele joukkoon.

Kommentit (0)