Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2774 reseptiä.
Linkitetty 227 keittokirjaan.
Ohje: Jouni Toivanen Kuva: Sami Repo

Voitaikinasta syntyy rapea, ilmava ja ennen kaikkea nopea pohja pizzalle. Paista valmis voitaikina puolikypsäksi, levitä päälle lempitäytteesi ja nosta vielä hetkeksi uuniin. Sitten syömään!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
15 + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Puffipizza

Ainekset

400
g
voitaikinaa (4 x 100 g)
200
g
tomaattimurskaa (esim. Mutti)
1
valkosipulinkynsi
1
punasipuli
200
g
salamia
4
kypsää tomaattia
200
g
mozzarellajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
basilikanlehtiä
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Sulata voitaikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kuori valkosipuli ja sekoita se tomaattimurskan joukkoon sauvasekoittimella. Kuori ja leikkaa sipuli renkaiksi. Viipaloi salami, tomaatit ja mozzarella.
  3. Kauli taikinalevyt leivinpapereille omiksi pizzoikseen. Paista pohjia uunissa 8-10 minuuttia, kunnes taikina on puolikypsä eikä vety enää täytteistä. Ota pohjat uunista ja nosta uunin lämpö 250 asteeseen.
  4. Levitä ensin tomaattikastike ja sitten loput täytteet pohjille. Paista 6-8 minuuttia, kunnes mozzarella on saanut hieman väriä.
  5. Pirskottele pizzoille oliiviöljyä, revi basilikat päälle ja rouhi pippuria juustolle.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1401 reseptiä.
Linkitetty 55 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Maa-artisokka on tuttu näky keitoissa, mutta se sopii myös moniin muihin ruokiin – vaikka pastaan! Timjamin ja mausteisen chorizon kanssa maa-artisokka on todellinen yllättäjä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Chorizo-maa-artisokkapasta

Ainekset

400
g
pennepastaa
1
pötkö (200 g)
chorizoa
3
valkosipulinkynttä
500
g
maa-artisokkia
1
tl
timjamia
noin ½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
2
dl
pastan keitinvettä
2
dl
kuohukermaa
1
ps
babypinaattia
½
sitruunan mehu ja kuoriraaste
Päälle
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi chorizo. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Harjaa maaartisokat huolella ja viipaloi noin 5 mm:n viipaleiksi. Paista chorizoa pari minuuttia omassa rasvassaan. Lisää valkosipuli viimeiseksi minuutiksi. Nosta molemmat reikäkauhalla sivuun.
  2. Lisää maa-artisokat ja paista (chorizon rasvassa) noin 10 minuuttia, kunnes ne ruskistuvat. Laita tässä vaiheessa pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Valuta, ja säästä 2 dl pastan keitinvettä.
  3. Mausta maa-artisokat timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Lisää 2 dl pastan keitinvettä ja kerma. Anna artisokkien kiehua melko kovalla lämmöllä, kunnes ne tuntuvat haarukalla kokeiltaessa pehmeiltä ja kastike on keittynyt kokoon.
  4. Lisää pinaatti ja jatka keittämistä minuutin ajan. Lisää valutettu pasta ja chorizo joukkoon. Siirrä liedeltä. Lisää sitruunan mehu ja kuoriraaste.
  5. Raasta parmesaania valmiiden annosten pinnalle

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1401 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Eero Ritala ja Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Peruna pizzassa vaikutti Eero Ritalan mielestä järjettömältä ajatukselta, kunnes hän maistoi herkkua ensimmäisen kerran. Tästä pizzasta tuli kuitenkin näyttelijän bravuuri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 levypizza
Valmistusaika
40 min + kohotus 48 h ja kohotus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Peruna-suppispizza

Ainekset

500
g
00-jauhoja
3 ½
dl
kylmää vettä
3
g (noin 1 tl)
kuivahiivaa
10
g (noin 2 tl)
hienoa merisuolaa
10
g (noin 1 ½ rkl)
oliiviöljyä
Täyte
6–8
perunaa
5
dl
esikäsiteltyjä metsäsieniä (esimerkiksi suppilovahveroita)
3
rosmariinin oksaa
1
tl + 1 tl
sormisuolaa
½
tl + ½ tl
rouhittua mustapippuria
noin 4
rkl
oliiviöljyä sienten paistamiseen ja pizzan päälle
Päälle
¼
ruukkua
tuoretta timjamia
½
sitruunan keltainen kuoriraaste
1
dl
kasvipohjaista turkkilaista jogurttia (Oatlyn Havregurt turkkilainen)

Työvaiheet

  1. Ota tilkka vettä sivuun (3 ½ dl:sta) ja sekoita siihen suola. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja kaada yleiskoneen kulhoon. Kaada vesi joukkoon ja vaivaa hiljaisella nopeudella noin 10 minuuttia.

  2. Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista, kunnes vesi on imeytynyt jauhoihin. Lisää oliiviöljy ja vaivaa, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan. Vaivaa lopuksi maksiminopeudella, kunnes taikina on joustavaa ja sileää.

  3. Sulje taikina ilmatiiviiseen astiaan ja laita jääkaappiin vuorokaudeksi. Ota taikina jääkaapista ja muotoile varovasti palloiksi. Laita pallot toiseksi vuorokaudeksi jääkaappiin. Ota kohonneet pallot jääkaapista ja anna lämmetä omassa rasiassaan pari tuntia ennen käsittelyä.

  4. Öljyä uunipelti. Ota taikina kohoamisastioista varoen, käytä apuna jauhoja ja lastaa. Siirrä taikina jauhotetulle tasolle ja painele litteäksi sormien avulla, nosta välillä ilmaan, jotta taikina ei tarraa alustaan. Siirrä öljytylle uunipellille ja levitä sormien avulla koko uunipellille. Anna kohota vielä 30 minuuttia.

  5. Tee täyte. Kuori tai harjaa perunat ja leikkaa niistä mandoliinilla ohuita viipaleita. Kuivaa ne. Lorauta päälle hieman öljyä ja ripottele suolaa ja pippuria ja paahda niitä hetki uunissa tai pannulla. Paista suppilovahverot öljyssä pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla.

  6. Kuumenna uuni niin kuumaksi kuin mahdollista. Lorauta pizzapohjan päälle oliiviöljyä ja laita noin 300 asteiseen uuniin 5 minuutiksi. Levitä päälle perunaviipaleet, mausta suolalla, pippurilla, oliiviöljyllä ja rosmariinilla. Laita päälle maustetut sienet. Laita takaisin uuniin vielä noin 5 minuutiksi.

  7. Ripottele kuuman pizzan päälle timjamin lehtiä, lusikoi jogurttia ja raasta sitruunankuorta.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2774 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Bo kho on lihapadan ja keiton mehevä risteytys, joka tarjotaan muhkean yrttikeon kera.

Viinisuositus: Hulppean maukas ja vahva pata on upeimmillaan malbecin seurassa. Fabien Jouves Haute Cot(e) de Fruit Malbec 2018, 17,89 e (tilausvalikoima), tulee Ranskan Cahorsista. Viiniä voi luonnehtia hieman kevyeksi Cahors-viiniksi, mutta siinä on kiinnostavasti tummaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
20 min + marinointi 30 min + haudutus 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Bo kho eli vietnamilainen lihapata

Ainekset

Marinoitu liha
1
kg
naudanpaistia
6
valkosipulinkynttä
2
rkl
raastettua inkivääriä
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
viismaustetta (five spice)
½
tl
jauhettua kardemummaa
1
dl
oliiviöljyä
Pata
1
sipuli
2
isoa porkkanaa
2
sitruunaruohoa
1–2
rkl
rypsiöljyä
1
dl
punaviiniä
n. 7
dl
liha- tai kasvislientä
1
rkl
tomaattipyreetä
2
tähtianista
1
laakerinlehti
(suolaa)
Lisäksi
minttua, korianteria, thaibasilikaa ja limettiä patonkia, riisiä tai nuudeleita

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha noin 3 cm:n kuutioiksi ja laita kulhoon. Tee lihalle marinadi. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Kuori ja raasta inkivääri. Lisää valkosipulit, inkivääri, mausteet ja öljy lihojen joukkoon. Sekoita ja anna lihan maustua huoneenlämmössä 30 minuuttia.

  2. Kuori ja viipaloi sipuli. Kuori ja paloittele porkkanat. Leikkaa sitruunaruohot muutamaan osaan.

  3. Ota lihat marinadista ja paista ne kuumassa padassa, muutamassa erässä, öljyssä kauttaaltaan kauniin värisiksi. Siirrä paistetut lihapalat toiseen astiaan odottamaan. Lisää pataan noin ruokalusikallinen öljyä ja paista sipuleita, porkkanoita ja sitruunaruohoa padassa sekoitellen muutama minuutti.

  4. Lisää lihat ja viini pataan. Kiehauta seos ja kuori pinnalle muodostuvaa vaahtoa reikäkauhalla pois. Lisää pataan lihaliemi, tomaattipyree, tähtianikset ja laakerinlehti. Kiehauta seos ja vähennä lämpöä. Anna padan hautua kannen alla noin 2 tuntia tai kunnes liha on täysin mureaa.

  5. Maista pataa ja mausta se tarvittaessa suolalla. Viimeistele pata yrteillä ja limettilohkoilla. Tarjoa patongin, riisin tai riisinuudeleiden kanssa.

Kommentit (2)

Vierailija

Jos padan hauduttaa uunissa niin mikä aste olisi hyvä ja kuinka kauan?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestäsi! Reseptin laatijan mukaan lihapadan voi hauduttaa 175-asteisessa uunissa, noin 2 tuntia tai kunnes liha on mureaa. Lihapalat kannattaa kuitenkin ruskistaa ensin hellalla, ja myös neste kannattaa lämmittää ennen uuniin laittamista.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2774 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Joulun alkuruokapöytään sopii täyteläinen possurillette, joka tarjotaan patonkiviipaleiden ja salaattisikurin seurassa. Purkillisesta riittää maisteltavaa koko pöytäseurueelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 4 dl
Valmistusaika
4½ t + jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Possurillette

Ainekset

500
g
porsaan niskaa eli kasleria
500
g
luutonta possun kylkeä
1
prk (350 g)
ankanrasvaa
1
dl
vettä
3
timjaminoksaa
1
laakerinlehti
10
neilikkaa
tl
suolaa
¾
tl
maustepippuria
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha noin 2 cm:n suikaleiksi. Lämmitä ankanrasvaa ja vettä laakeassa padassa matalalla lämmöllä muutama minuutti. Lisää lihat pataan.

  2. Lisää timjaminoksat, laakerinlehti ja neilikat pataan. Anna padan hautua kannen alla matalalla lämmöllä noin 4 tuntia. Nesteen tulisi väreillä, mutta ei kuplia. Kääntele lihoja muutaman kerran kypsentämisen aikana. Liha on kypsää, kun sen pystyy riipimään haarukalla.

  3. Anna lihojen hieman jäähtyä rasvassaan. Laita siivilä kulhon päälle ja nosta lihat siivilään. Poista timjamit, laakerinlehti ja neilikat.

  4. Riivi lihat haarukalla toiseen kulhoon. Mausta suolalla ja pippureilla. Lisää siivilöityä rasvaa sen verran, että saat seoksesta mehevän kostean.

  5. Painele rillette tiiviisti puhdistettuihin lasitölkkeihin (2 x 2 dl tai 1 x 3 dl). Laita päälle kypsennysrasvassa kostutettu pala leivinpaperia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Ota paperi pois ja valuta päälle sulatettua ankanrasvaa. Laita paperi takaisin tölkkiin ja sulje tiiviisti kannella. Rilletten maku tiivistyy säilytettäessä. Tarjoa rillette paahdettujen patonkiviipaleiden ja salaattisikurin kanssa.

Vinkki Tölkkiin pakattu rillette säilyy jääkaapissa noin 4 kuukautta. Avattuna se tulee käyttää viiden päivän kuluessa.

Kommentit (0)