
Tässä se on, täydellinen suolainen makupala glögin rinnalle! Flammkuchen eli liekkipiiras on parhaimmillaan vastapaistettuna, hetken jäähtyneenä.
Tarte flambée, flammkuchen. Alsacelaisen liekkitortun kutsumanimi vaihtelee kielialueesta riippuen, mutta kyseessä on sama herkku: ohutpohjainen, ranskankermalla päällystetty pizzamainen piirakka.
Liekkitorttu valmistuu yhtä helposti kuin pizza. Pizzataikinasta poiketen pohjaan ei kuitenkaan lisätä hiivaa, eikä sitä näin ollen tarvitse kohottaakaan. Sen sijaan taikinapallon annetaan levätä jääkaapissa ennen leipomista, jolloin sen rakenne muuttuu helpommin käsiteltäväksi. Eikä haittaa, vaikka taikina viettäisi jääkaapissa päivänkin.
Voit leipoa liekkitortun hyvin annoskokoon tai isoksi, jaettavaksi soikionmuotoiseksi piirakaksi. Erittäin ohut pohja paahtuu kuumassa uunissa herkullisen rapeaksi.
Flammkuchenin pinnalle sopivat hyvin ranskankerman lisäksi erilaiset juustot. Kun täydennät piiraan kevyesti paahdetuilla pähkinöillä, maku on täydellinen.
Vinkki! Voit valmistaa taikinan edellisenä päivänä ja säilyttää sen jääkaapissa tiiviissä pussissa.
Pähkinä-flammkuchen
Ainekset
Työvaiheet
- Sekoita taikinan ainekset tasaiseksi. Taputtele taikina palloksi. Anna taikinapallon levätä jääkaapissa 20 minuuttia.
- Lämmitä uuni 250 asteeseen. Jaa taikina kuuteen palaan. Painele tai kauli paloista ohuita pohjia jauhotetulla pöydällä.
- Nosta pohjat leivinpaperin päälle kahdelle uunipellille.
- Levitä notkistettua ranskankermaa pinnalle. Murustele päälle juustoa. Paista piiraita 8–10 minuuttia.
- Paahda pähkinät ja pinjansiemenet kevyesti pannulla. Ripottele pähkinät paistettujen piiraiden päälle. Viimeistele tuoreella timjamilla, lorauksella oliiviöljyä ja rouhitulla mustapippurilla.
Kyllähän tuollakin reseptillä flammkuchenin saa pysättyä, mutta kovin on tuunattu versio siihen verrattuna, miten olen sen tottunut saamaan tai tekemään. Perinteisesti siihen kuuluu pälle vain sipulia, pekonikuutioita ja schmandia. En tosin tiedä mitä tuo schmand suomeksi on. Ehkä ranskankerma on likellä sitä. Ja kyllä taikinaan hiivaakin laitetaan. Aito flammkuchen on kyllä todella herkullista ja hakkaa pitsan mennen tullen.
Juustopaloja, joita löytyy jääkaapista uuden vuoden jälkeen? Ei kyllä löydy, miten ohjeen tekijä voi olettaakin niin?
Flammkuchenin pohjataikina ei tarvitse munia. Tärkeää on päälyksessä 24%-inen hapankerma, mitä Suomessa saa, kun sekoittaa kermaviiliä (10%) ja smetanaa (40%). Pähkinät, pinjansiemenet, tuoreet timjamit ja vuohenjuustot ovat turhaa hienostelua. Keski-eurooppalaisille ja elsassilaisille riittää maalaisemmat tykötarpeet sipuli ja kinkku. Toki voi päälle laittaa vaikka tuoretta parsaa parsa-aikana, varsinkin jos Suomessa hienostelija haluaa törsätä. Nopeasti pyöräytetty Flammkuchen maistuu vaikka kotikaljan kanssa kesäiltana saunan päälle. Ah, Suomen kesäilta ja flammkuchen!
Päälle voi laittaa mitä kaapista löytyy. Ja Schmand ei ole kylläkään pakollinen, etenkään jos siitä ei pidä. Schmand on sianihraa suomeksi.
Taisi edellisellä mennä Schmand ja Schmalz sekaisin, vain jälkimmäinen on ihraa...
Ei kananmunaa ja pieni ripaus kuivahiivaa - kokeilujen jälkeen paras rapea pohja. Päälle ranskankermaa ja kermajuustoraastetta ohut kerros, sitten hienonnettua punasipulia, paistettuja pekonikuutioita ja ruohosipulia. Roiskaus mustapippuria ja kuumaan uuniin. Paistamisen jälkeen roiskaus sormisuolaa. Hakkaa pizzan sata-nolla!
Juu ...tätä teen usein. On parempaa kuin pizza ja edullista jos hakee Lidlistä pekonia ja ranskankermaa (parasta ja paksuinta). Sipulia ja pippuria vielä päälle. Muuta ei tarvita. Pekonikin vain pilkottuna suoraan päälle ilman pannulla käristelemisiä. Suolaa ei tarvitse ripotellä päälle, pekonista suola. Kananmunaakaan ei tarvita. Yksinkertaista, hyvää ja edullinen vaihtoehto pizzalle.
Tämä pizzapohja oli kyllä hyvä, jää kyllä käyttöön kun tosi helppo tehdä ja pizzapohjana aivan supermaukas Täytteet kyllä laitoin kuin normipizzaan, enpä kokeillut tätä täyteversiota!