Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 159 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Tässä se on, täydellinen suolainen makupala glögin rinnalle! Flammkuchen eli liekkipiiras on parhaimmillaan vastapaistettuna, hetken jäähtyneenä.

Tarte flambée, flammkuchen. Alsacelaisen liekkitortun kutsumanimi vaihtelee kielialueesta riippuen, mutta kyseessä on sama herkku: ohutpohjainen, ranskankermalla päällystetty pizzamainen piirakka.

Liekkitorttu valmistuu yhtä helposti kuin pizza. Pizzataikinasta poiketen pohjaan ei kuitenkaan lisätä hiivaa, eikä sitä näin ollen tarvitse kohottaakaan. Sen sijaan taikinapallon annetaan levätä jääkaapissa ennen leipomista, jolloin sen rakenne muuttuu helpommin käsiteltäväksi. Eikä haittaa, vaikka taikina viettäisi jääkaapissa päivänkin.

Voit leipoa liekkitortun hyvin annoskokoon tai isoksi, jaettavaksi soikionmuotoiseksi piirakaksi. Erittäin ohut pohja paahtuu kuumassa uunissa herkullisen rapeaksi.

Flammkuchenin pinnalle sopivat hyvin ranskankerman lisäksi erilaiset juustot. Kun täydennät piiraan kevyesti paahdetuilla pähkinöillä, maku on täydellinen.

Vinkki! Voit valmistaa taikinan edellisenä päivänä ja säilyttää sen jääkaapissa tiiviissä pussissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 minuuttia + 40 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Pähkinä-flammkuchen

Ainekset

6–8
dl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
2
munaa
2
dl
vettä
4
rkl
oliiviöljyä
Täyte
200
g
ranskankermaa
150
g
sinihome- tai vuohenjuustoa
1
dl
hasselpähkinöitä
½
dl
pinjansiemeniä
tuoretta timjamia
oliiviöljyä
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Sekoita taikinan ainekset tasaiseksi. Taputtele taikina palloksi. Anna taikinapallon levätä jääkaapissa 20 minuuttia.
  2. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Jaa taikina kuuteen palaan. Painele tai kauli paloista ohuita pohjia jauhotetulla pöydällä.
  3. Nosta pohjat leivinpaperin päälle kahdelle uunipellille.
  4. Levitä notkistettua ranskankermaa pinnalle. Murustele päälle juustoa. Paista piiraita 8–10 minuuttia.
  5. Paahda pähkinät ja pinjansiemenet kevyesti pannulla. Ripottele pähkinät paistettujen piiraiden päälle. Viimeistele tuoreella timjamilla, lorauksella oliiviöljyä ja rouhitulla mustapippurilla.

Kommentit (8)

Nami nami

Kyllähän tuollakin reseptillä flammkuchenin saa pysättyä, mutta kovin on tuunattu versio siihen verrattuna, miten olen sen tottunut saamaan tai tekemään.  Perinteisesti siihen kuuluu pälle vain sipulia,  pekonikuutioita ja schmandia. En tosin tiedä mitä tuo schmand suomeksi on. Ehkä ranskankerma on likellä sitä.  Ja kyllä taikinaan hiivaakin laitetaan. Aito flammkuchen on kyllä todella herkullista ja hakkaa pitsan mennen tullen. 

Paistaja

Juustopaloja, joita löytyy jääkaapista uuden vuoden jälkeen? Ei kyllä löydy, miten ohjeen tekijä voi olettaakin niin?

piirakan paistaja

Flammkuchenin pohjataikina  ei tarvitse  munia. Tärkeää on päälyksessä 24%-inen hapankerma, mitä Suomessa saa, kun sekoittaa kermaviiliä (10%) ja smetanaa (40%). Pähkinät, pinjansiemenet, tuoreet timjamit ja vuohenjuustot ovat turhaa hienostelua. Keski-eurooppalaisille ja elsassilaisille riittää maalaisemmat tykötarpeet sipuli ja kinkku. Toki voi päälle laittaa vaikka tuoretta parsaa parsa-aikana, varsinkin jos Suomessa hienostelija  haluaa törsätä.  Nopeasti pyöräytetty  Flammkuchen maistuu vaikka kotikaljan kanssa kesäiltana saunan päälle. Ah, Suomen kesäilta ja flammkuchen!

Frau Hansa

Päälle voi laittaa mitä kaapista löytyy. Ja Schmand ei ole kylläkään pakollinen, etenkään jos siitä ei pidä. Schmand on sianihraa suomeksi.

Vierailija

Taisi edellisellä mennä Schmand ja Schmalz sekaisin, vain jälkimmäinen on ihraa...

Vierailija

Ei kananmunaa ja pieni ripaus kuivahiivaa - kokeilujen jälkeen paras rapea pohja. Päälle ranskankermaa ja kermajuustoraastetta ohut kerros, sitten hienonnettua punasipulia, paistettuja pekonikuutioita ja ruohosipulia. Roiskaus mustapippuria ja kuumaan uuniin. Paistamisen jälkeen roiskaus sormisuolaa. Hakkaa pizzan sata-nolla!

Vierailija

Juu ...tätä teen usein. On parempaa  kuin pizza ja edullista jos hakee  Lidlistä pekonia ja  ranskankermaa (parasta ja paksuinta). Sipulia ja pippuria vielä päälle.  Muuta ei tarvita. Pekonikin  vain pilkottuna suoraan päälle ilman pannulla käristelemisiä. Suolaa ei tarvitse ripotellä päälle, pekonista suola. Kananmunaakaan ei  tarvita. Yksinkertaista, hyvää ja edullinen vaihtoehto pizzalle.

suklaamuru23
Seuraa 
Liittynyt19.4.2015

Tämä pizzapohja oli kyllä hyvä, jää kyllä käyttöön kun tosi helppo tehdä ja pizzapohjana aivan supermaukas Täytteet kyllä laitoin kuin normipizzaan, enpä kokeillut tätä täyteversiota!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2963 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Cheddarilla mehevöitetty skonssi- leipä on ihanaa sellaisenaan teen kanssa tai keiton kaverina. Kuohukerma tekee taikinasta pehmeän ja maukkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 leipä
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Salvia-cheddarskonssileipä

Ainekset

100
g
voita
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
¾
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
dl
kuohukermaa
1
kananmuna
VOITELUUN
½
dl
kuohukermaa
VÄLIIN
150
g
cheddarjuustoa
24
keskikokoista salvianlehteä
PINNALLE
cheddaria
salvianlehtiä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele leipävuoka (25 cm x 11 cm).

  2. Kuutioi kylmä voi moni- toimikoneen kulhoon. Lisää jauhot, leivinjauhe, suola ja pippuri. Käytä konetta muutaman kerran sykäyksittäin, jotta voi sekoittuu jauhoihin. Voi saa jäädä pieniksi nokareiksi. (Jos et omista monitoimikonetta, voit nyppiä ainekset muruiksi sormin.)

  3. Siirrä voi-jauhoseos kulhoon. Sekoita joukkoon kerma ja muna. Kääntele seos pehmeäksi taikinaksi. Vältä vaivaamasta taikinaa, se saa olla juuri ja juuri sekoittunut.

  4. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile se käsin 15 cm x 35 cm:n levyksi. Leikkaa levy ensin pituussuunnassa puoliksi ja sitten pystysuunnassa kuuteen osaan. Taikinapaloja tulisi olla yhteensä 12.

  5. Sivele palat kermalla. Raasta pinnalle juusto ja painele päälle salvianlehtiä.

  6. Kokoa skonssileipä. Paina kaksi taikinapalaa vastakkain ja laita pala vuokaan pitkä sivu ylöspäin. Toista sama lopulla taikinalla. Sivele leivän pinta kermalla ja ripottele päälle juustoa sekä salvianlehtiä.

  7. Paista uunissa 40–45 minuuttia. Peitä leivän pinta leivinpaperilla, jos se tummuu liikaa.

  8. Leikkaa hieman jäähtyneenä viipaleiksi. Leipä on parasta valmistuspäivänä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2963 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström ja Mika Ranta

Kylmäsavulohella ja perunaviipaleilla täytetyn pizzan pohjaan sopii ruisjauho. Piparjuurituorejuusto sopii erinomaisesti pohjan päälle tavallisen ranskankerman sijaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kylmäsavulohi-perunapizzat

Ainekset

POHJA
1
dl
ruisjauhoja
1
ps (11 g)
kuivahiivaa
¾
tl
suolaa
2
dl
vettä
3–4
dl
pizzajauhoja
3
rkl
oliiviöljyä
TÄYTTEET
300
g
keitettyjä varhaisperunoita
1
kesäsipuli varsineen
2
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
200
g
piparjuurituorejuustoa
200
g
kylmäsavulohta
½
dl
kapriksia
½
ruukku vesikrassia

Työvaiheet

  1. Yhdistä ruisjauhot, kuivahiiva ja suola. Lämmitä vesi hieman kädenlämpöä kuumemmaksi, 42-asteiseksi, ja sekoita jauhoseokseen. Vaivaa pizzajauhot parissa erässä taikinaan. Lisää lopuksi öljy. Anna kohota liinalla peitettynä noin 30 minuuttia.

  2. Kuumenna uuni 225-asteiseksi (kiertoilmalla 200-asteiseksi). Laita kaksi tyhjää uunipeltiä uuniin kuumenemaan.

  3. Viipaloi perunat ja sipuli varsineen. Sekoita öljy ja suola kulhossa, lisää perunat ja pyöräytä ne öljyisiksi.

  4. Puolita taikina ja kauli ohuiksi pizzapohjiksi. Nosta pohjat leivinpapereille.

  5. Notkista juustoja tarvittaessa maitotilkalla ja levitä pizzapohjien päälle. Lisää perunat, lohi ja sipuli pizzoille. Ripottele kaprikset päälle.

  6. Ota kuuma pelti uunista ja vedä leivinpaperi pizzoineen pellille. Paista 12–13 minuuttia. Kiertoilmalla voit paistaa molemmat pizzat yhtä aikaa.

  7. Viimeistele pizzat vesikrassilla.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1486 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Suolainen pannari syntyy helpommin kuin piirakka. Se ja raikas salaatti ovat takuuvarma valinta ruokaisaksi iltapalaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Chorizo-pinaattipannari

Ainekset

4
kananmunaa
1
litra maitoa
dl
vehnäjauhoja
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua savupaprikaa
½
dl
sulatettua voita
LISÄKSI
1
pötkö (noin 200 g) chorizoa
1
rkl
oliiviöljyä
1
sipuli
60
g
babypinaattia
PÄÄLLE
150
g
raastettua manchegoa tai muuta voimakasta juustoa

Työvaiheet

  1. Vatkaa munat ja maito keskenään. Sekoita keskenään kuivat ainekset ja sulata voi. Sekoita kaikki yhteen tasaiseksi taikinaksi. Anna turvota 30 minuuttia.

  2. Kuumenna öljy pannulla. Kuori ja kuutioi chorizo ja sipuli. Paista chorizoa pannulla muutaman minuutin ajan, lisää sipuli ja jatka pari minuuttia. Lisää babypinaatin lehdet ja pyöräytä tasaiseksi. Anna hieman jäähtyä.

  3. Sekoita chorizo-pinaattiseos turvonneeseen taikinaan ja kaada leivinpaperin päälle uunipannulle. Raasta juusto ja ripottele pinnalle.

  4. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 25 minuuttia.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1486 reseptiä.
Linkitetty 36 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Päivi Ristell

Saaristopiirakka syntyi juhannuspäivänä, kun bellat halusivat käyttää aatolta ylijääneet perunat ja muut tähteet hyödyksi. Nerokkaaseen piirakkaan voi kaapia vielä sipsikulhon murutkin päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Bellojen saaristopiirakka

Ainekset

600
g
pakastelehtitaikinaa (esim. Myllyn Paras iso lehtitaikinalevy)
125
g
Västerbotten-juustoa raasteena
5
kypsää perunaa
PIPARJUURIRANSKANKERMA
1
prk
ranskankermaa
½
tuubi pipajuuritahnaa tai tuoretta piparjuurta
½
sitruunan mehu ja kuori
ripaus suolaa
LISÄKSI
3
vartta kesäsipulia
tilliä
100
g
muikun- tai siianmätiä
200
g
kylmäsavulohta mustapippuria
(ruohosipulinkukkia)
PÄÄLLE
perunalastuja

Työvaiheet

  1. Kauli sulatettu lehtitaikina pellille leivinpaperin päälle ohueksi levyksi.

  2. Levitä päälle raastettu Västerbotten-juusto ja ohueksi viipaloidut perunat. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20–30 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja ruskistunut. Anna jäähtyä.

  3. Tee sillä välin täytteet. Mausta ranskankerma piparjuurella, sitruunan kuorella ja mehulla ja lisää ripaus suolaa. Kuori ja hienonna sipuli, nypi tillistä kauniita tupsuja. Valuta mädit. Leikkaa viipaloitu kylmäsavulohi pienemmäksi.

  4. Juuri ennen tarjoilua lusikoi piirakkapohjan päälle kekoja piparjuuriranskankermaa ja levitä päälle lohi, sipulit, mäti, tilli ja ruohosipulinkukat. Lopuksi rouhi päälle kunnolla mustapippuria ja murustele pinnalle perunalastuja.

  5. Tarjoile heti sellaisenaan tai rapeiden salaatinlehtien ja vinegretin kanssa.

Kommentit (0)