Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3017 reseptiä.
Linkitetty 524 keittokirjaan.
OHJE Outi Väisänen KUVA Sanna Maskulin

Usko tai älä, kun korvaat juuston ja tomaattikastikkeen ranskankermalla, saat järjettömän herkullisen pizzan.

Kuka sanoi, että pizzassa pitäisi aina olla tomaattia? Tai juustoa? Glorian Ruoka & Viinin kaikkien aikojen suosituin pizza ei sisällä kumpaakaan, mutta peittoaa kevyesti monet gourmet-pizzat. Täytteeseen tarvitaan ainoastaan ranskankermaa, salviaa, sitruunaa ja ilmakuivattua kinkkua. Tämä simppeli yhdistelmä on pizzassa paljon enemmän kuin osiensa summa.

Kun ainekset ovat yksinkertaiset, kannattaa panostaa vähän enemmän pizzapohjaan. Siinä pätee sama kuin hyvässä leivässä. Vähän hiivaa ja hidas kohotus viileässä antavat taikinalle mahtavan aromin ja ilmavan rakenteen. Joten jos ei ole kiire, tee taikina valmiiksi jo edellisenä päivänä ja anna sen nousta hitaasti jääkaapissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 keskikokoista pizzaa
Valmistusaika
30 min (+ taikinan kohoamisaika
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen kinkkupizza

Ainekset

1/2
luomusitruunan raastettu kuori
2
tl
sitruunamehua
1
tlk
ranskankermaa
1/4
tl
mustapippuria
80
g
ilmakuivattua kinkkua
1
rkl
oliiviöljyä
tuoretta salviaa
1
annos
pizzataikinaa (ohje alla)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen kiertoilmatoiminnolla. Laita kaksi uunipeltiä kuumenemaan uuniin 5 minuutiksi. Kun paistat pizzan kuumennetulla pellillä, pohjasta tulee rapeampi.
  2. Levitä kaksi leivinpaperia pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele taikinapalat palloiksi. Painele taikinapallot liiteiksi leivinpapereiden keskelle. Jauhota pinta ja kauli ohuiksi pohjiksi.
  3. Vedä pohjat leivinpaperin avulla kuumalle pellille. Esipaista pohjia noin 10 minuuttia tai kunnes reunat alkavat saada väriä.
  4. Tee sillä välin täyte. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Sekoita ne ranskankermaan. Lisää mustapippuri ja suola. Sekoita hyvin.
  5. Ota pizzapohjat uunista. Jaa ranskankerma pohjien päälle ja levitä tasaiseksi. Paista noin 3 minuuttia, kunnes pizzojen reunat ovat kypsät.
  6. Levitä kinkkuviipaleet pizzoille; halutessasi laita pizzat vielä uuniin minuutiksi. Lisää lopuksi tuoreet salvianlehdet ja muutama tippa oliiviöljyä.

Vinkki: Kokeile kinkun sijaan ohueksi viipaloitua kylmäsavulohta. Vegeversion saat, kun levität pizzan päälle ohuenohuita, nopeasti grillattuja kesäkurpitsan viipaleita, jotka on maustettu suolalla.

Slow food -pizzataikina

Ainekset

2
dl
kädenlämpöistä vettä
1/5
pkt
tuorehiivaa
1/2
tl
suolaa
4
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen.
  2. Vaivaa vehnäjauhot joukkoon. Alusta taikinaa 7 minuuttia käsin.
  3. Lisää öljy ja jatka vaivaamista 3 minuuttia.
  4. Peitä kulho pyyheliinalla ja anna kohota jääkaapissa 12-20 tuntia.

Kommentit (2)

Mirja Kinnunen
Seuraa 
Liittynyt22.11.2014

voisi kokeilla reilummassa tapaspöydässä, kun on aikaa nauttia

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3017 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Kotimainen vihreä papu on parsan syksyinen vastine. Gruyèrejuustolla mehevöitetty papupiirakka sopii vaikka alkupalaksi tummenevien iltojen kemuihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–5
Valmistusaika
1 t 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Papupiirakka

Ainekset

100
g
kylmää voita
dl
puolikarkeita spelttivehnäjauhoja
ripaus suolaa
1–2
rkl
kylmää vettä
TÄYTE
200
g
vihreitä papuja
3–4
oksaa tuoretta rakuunaa
3
kananmunaa
2
dl
ruokakermaa
2
tl
dijoninsinappia
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
150
g
gruyèrejuustoa
VUOKAAN
voita

Työvaiheet

  1. Kuutioi kylmä voi monitoimikoneen kulhoon. Lisää jauhot ja suola. Pyöräytä seos leikkuuterällä muruiksi. Lisää vesitilkka ja anna koneen käydä, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi. (Voit valmistaa taikinan myös nyppimällä ainekset muruiksi sormin.)

  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele suorakaiteen muotoinen piirakkavuoka (34 cm x 11 cm). Vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla.

  3. Kauli taikina jauhotetulla alustalla piirakkavuokaan sopivaksi. Nosta taikina kaulimen avulla vuokaan ja taputtele se vuoan pohjalle ja reunoille. Laita piirakan päälle leivinpaperipala ja kaada päälle painoksi riisiä tai kuivattuja papuja. Paista pohjaa uunissa 10 minuuttia. Ota leivinpaperi ja paino pois, ja paista 5 minuuttia.

  4. Valmista täyte pohjan kypsyessä. Huuhdo pavut ja poista kannat. Leikkaa pitkät pavut halutessasi puoliksi. Kuumenna ½ l vettä kattilassa ja lisää pavut. Anna kiehua voimakkaasti noin minuutti. Valuta pavut siivilässä ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Valuta.

  5. Hienonna rakuunanlehdet. Vatkaa munat ja kerma kulhossa. Mausta seos rakuunalla, sinapilla, suolalla ja pippurilla. Raasta juusto karkeaksi.

  6. Levitä juustoraaste esipaistetulle pohjalle. Laita pavut juuston päälle, ne saavat tulla hieman vuoan reunojen yli. Valuta muna-kermaseos papujen päälle vuokaan.

  7. Paista piirakkaa uunin keskitasoa alempana noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoamista.

Vinkki Voit myös tehdä piirakan pyöreään (Ø 22–23 cm) vuokaan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3017 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Jäikö sienisaalis laihaksi? Tee herkullinen hämäys: leivo juustoinen quiche ja paista päälle muutama kaunis sieni maukkaaksi koristeeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Sieniquiche

Ainekset

POHJA
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
suolaa
75
g
kylmää voita
1
keltuainen
n. 1
rkl
kylmää vettä
TÄYTE
400
g
maukasta juustoa raastettuna
3
kananmunaa
3
dl
kuohukermaa
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
PÄÄLLE
3
dl
kantarelleja, suppilovahveroita tai tatteja
muutama oksa timjamia
1
rkl
voita
suolaa, mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Nypi jauhot, suola ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun. Laita jääkaappiin 15 minuutiksi.

  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Painele taikina jauhotetuin käsin piirakka- tai irtopohjavuoan (Ø 22–24 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa uunissa 10 minuuttia. Säädä uuni sen jälkeen 150 asteeseen.

  3. Raasta juusto kulhoon. Sekoita kananmunat ja kerma juustoraasteeseen. Mausta chilillä. Kaada seos piiraspohjan päälle. Kypsennä piirasta uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.

  4. Paloittele sienet tarvittaessa. Paahda sieniä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes niistä ei enää irtoa nestettä. Lisää timjami ja voi. Paista sekoitellen noin minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta sienet piirakan päälle.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 390 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Teemu Aura KUVA Outi Neuvonen

Sämpylät saavat makua raskista eli esitaikinasta. Sen annetaan tekeytyä 12 tuntia, samoin kuin kaurahiutaleiden. Tämä takaa maukkaan ja pehmeän lopputuloksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
45 min + 13 h
Vaikeustaso
Helppo

Teemu Auran sämpylät

Ainekset

RASKI
230
g
kylmää vettä
230
g
puolikarkeita vehnäjauhoja
3
g
kuivahiivaa
TOISEEN KULHOON
70
g
kaurahiutaleita
130
g
kylmää vettä
LISÄKSI
3
g
kuivahiivaa
230
g
kylmää vettä
8
g
suolaa
460
g
puolikarkeita vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Tee raski eli esitaikina. Sekoita kylmä vesi, vehnäjauhot ja kuivahiiva kulhossa yhteen ja anna käydä huoneenlämmössä yön yli tai 12 tuntia.
  2. Mittaa toiseen kulhoon kaurahiutaleet sekä kylmä vesi ja anna turvota huoneenlämmössä yhtä kauan kuin raski.
  3. Kun raski ja kaurahiutaleet ovat tekeytyneet 12 tuntia, lisää raskin joukkoon turvonneet kaurahiutaleet sekä loput aineet.
  4. Vaivaa taikinaa noin 15 minuuttia.
  5. Ripottele jauhoja taikinan molemmille puolille ja laita taikina kulhoon tai pellille lepäämään noin 30 minuutiksi.
  6. Kumoa levännyt taikina jauhotetulle pöydälle.
  7. Painele taikina varovasti neliön muotoiseksi, noin 3 cm:n paksuiseksi levyksi (tarkoitus on, että taikinaan jäisi vielä ilmakuplia).
  8. Leikkaa levystä veitsellä 16 neliön tai kolmion muotoista palaa (muodolla ei ole väliä).
  9. Asettele palat paistopellille, peitä pelti kelmulla. Anna palojen kohota huoneenlämmössä noin 45 minuuttia, kunnes palat ovat pulleita, tai laita peiteltynä jääkaappiin ja paista seuraavana päivänä.
  10. Ripottele sämpylöiden päälle vehnäjauhoja ennen paistamista.
  11. Nosta pelti 240-asteiseen kiertoilmauuniin. Heitä kahvikupillinen vettä uunin pohjalle. Veden voi kaataa myös uuninkestävään kulhoon tai vuokaan, jonka jättää uuniin sämpylöiden paistamisen ajaksi.
  12. Paista sämpylöitä 10–12 minuuttia.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 390 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Punasipulista ja omenasta leivottu piirakka maustetaan ripauksella lakujauhetta. Lakritsi sitoo omenan ja punasipulin maut sopuisasti ja tuo omenan makuun terävyyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Punasipuli-omenapiiras

Ainekset

Rahkataikina
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
spelttivehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
200
g
pehmeää voita
200
g
maitorahkaa
Täyte
500
g
punasipulia
300
g
omenoita
2
valkosipulinkynttä
½
dl
hienonnettua salviaa
1
rkl
fariinisokeria
1
tl
maissitärkkelysjauhoja
1
tl
suolaa
1
tl
lakritsijuurijauhetta
150
g
raastettua voimakasta juustoa, esimerkiksi gruyèreä
1
rkl
balsamiviinietikkaa
Feta-piparjuurikastike
1
rs (140 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
kuohukermaa
100
g
fetajuustoa
1
tl
hunajaa
1
tl
viinietikkaa tai sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Sekoita rahkataikinan kuivat aineet kulhossa. Lisää pehmeä voi ja rahka. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi monitoimikoneella tai sähkövatkaimella. Älä sekoita liikaa, ettei taikinaan muodostu turhaan sitkoa.

  2. Aseta leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 22-24 cm) pohjan ja reunojen väliin. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille ylös asti. Nosta vuoka kylmään täytteen teon ajaksi.

  3. Kuori ja viipaloi punasipulit. Huuhtele omena ja leikkaa lohkoiksi siemenkodan ympäriltä, viipaloi omenalohkot. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  4. Sekoita kulhossa punasipuli- ja omenaviipaleet, valkosipulit, salvia, fariinisokeri, maissitärkkelys, suola ja lakritsijauhe. Nostele joukkoon juustoraaste ja balsamiviinietikka.

  5. Kaada täyte vuokaan pohjataikinalle. Kypsennä piirasta 200-asteisen uunin keskitasolla 45 minuuttia. Anna jäähtyä hetki, ennen kuin avaat vuoasta reunat. Nosta piirakka tarjoiluvadille.

  6. Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa haarukalla painelemalla. Tarjoile kastiketta piirakan kanssa.

Kommentit (0)