Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 162 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask TEKSTI Joanna Moorhouse KUVA Panu Pälviä

Kaksi ainesta ja muutaman kuukauden odotus. Sitruunoiden fermentoiminen on simppeliä mutta tulos niin monivivahteinen, että jo pieni pala sitruunaa tekee ruuasta parempaa.

Trendiherkkuun tarvitset vain sitruunoita, merisuolaa ja lasitölkin. Käytä mieluiten luomusitruunoita. Suolaa tarvitset 3–5 prosenttia sitruunoiden painosta. Lado purkki aivan täyteen suolattuja sitruunoita ja anna käydä viikko huoneenlämmössä. Siirrä purkki viileään ja jätä maustumaan vähintään kolmeksi kuukaudeksi, mielellään puoleksi vuodeksi.

Purkillisella pärjäät pitkälle, sillä tätä ihanuutta syödään pienen pieninä paloina. Voit käyttää säilöttyjä sitruunoita salaateissa, risotossa, kalan kanssa ja juuston kruununa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 l
Valmistusaika
20 min + fermentointi 3–6 kk
Vaikeustaso
Helppo

Fermentoidut sitruunat

Ainekset

1,3
kg (noin 10)
luomusitruunaa
40
g (2 rkl)
jodioimatonta hienoa merisuolaa
Lisäksi
1
litran kannellinen lasitölkki

Työvaiheet

  1. Kokeile kuinka monta sitruunaa mahtuu tiiviisti lasitölkkiin. Pese tölkki hyvin ja desinfioi kansineen kiehuvassa vedessä 5–10 minuuttia.

  2. Pese sitruunat ja leikkaa kannat pois. Leikkaa säilöttäviin sitruunoihin pystyssä syvät ristikkäiset viillot niin, että sitruunat pysyvät kuitenkin koossa. Purista lopuista sitruunoista noin 3½ dl mehua kulhoon. Voit korvata sen keitetyllä jäähdytetyllä vedellä, mutta lopputulos on silloin miedompi.

  3. Laita 1 tl suolaa tölkkiin. Hiero puhtain käsin kunkin sitruunan sisään noin 1 tl suolaa ja lado tiiviisti tölkkiin. Liuota loppu suola mehuun ja kaada sitruunoiden päälle. Sulje tölkki tiivisti.

  4. Pidä tölkki huoneenlämmössä pari päivää. Kun liemi alkaa kuplia, käyminen on alkanut. Anna sitruunoiden käydä huoneenlämmössä noin viikko. Avaa tölkki päivittäin, jotta kaasu pääsee pois tölkistä. Mahdollisen vaahdon voit poistaa halutessasi.

  5. Laita tölkki jääkaappiin vähintään 3 kuukaudeksi. Jos käyminen jatkuu kylmässä, availe tölkkiä silloin tällöin.

  6. Sitruunat säilyvät kylmässä noin vuoden. Jos ne maistuvat liian suolaisilta, huuhtele tai liota niitä hetki.

Vinkki! Jos vaihdat suolan karkeaan, lisää suolan määrä kolmeen ruokalusikalliseen.

Kommentit (3)

Vierailija

Kylläpäs oli epämääräisen epätarkka ohje. 

Vierailija

Eihän nuo ohjeessa mainitut suolamäärät pidä paikkaansa, kun lukee ohjeet. 1tl suolaa on 5ml eli 5g. Jos 1tl suolaa tulee purkkiin ja 10 sitruunaan 1tl, niin se on yhteensä 11tl eli 55g. Rkl on 15ml, eikä 20ml kuten ohjeessa kirjoitetaan. Ja montako ylimääräistä sitruunaa pitää olla, jotta saa 3,5dl mehua? Todella epämääräinen ohje

Käyttäjä30222
Seuraa 
Liittynyt19.1.2021

Ei siinä ohjeessa käsketty niitä kymmentä sitruunaa säilömään, vaan niin monta kuin purkkiin mahtuu ja loput mehuksi. Eli suolaa sen mukaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Satoisasta luumusta kannattaa keitellä mausteinen chutney, joka säilyy jouluun saakka. Isommasta annoksesta riittää myös lahjaksi ystäville.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1½ l
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Luumuchutney

Ainekset

1
kg
luumuja tai kriikunoita
4
pientä omenaa
2
valkosipulinkynttä
1–2
tuoretta chiliä
1
makea sipuli
4
rkl
tuoretta inkivääriä raasteena
1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
maustepippuria
1
tl
sinapinsiemeniä
1
tl
kanelia
½
tl
kardemummaa
2
dl
sokeria
¾–1
dl
vettä
½
dl
väkiviinaetikkaa
2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Halkaise luumut ja poista kivet. Pilko isommat luumut muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna valkosipulit, chilit ja sipuli. Kuori ja raasta inkivääri.
  2. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Paista sipulia, valkosipulia ja chiliä hetki öljyssä. Lisää sinapinsiemenet ja muut mausteet ja paista vielä 1–2 minuuttia. Lisää sokeri, etikka ja vesi. Mausta suolalla ja keitä hiljalleen noin tunti.
  3. Lusikoi kuuma chutney puhdistettuihin tölkkeihin. Sulje kannet ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Chutney säilyy jääkaapissa jopa seuraavaan satokauteen.

Tarjoile! Chutney maistuu grillatun kanan kanssa, marinadeissa, riistapadassa ja itämaisten ruokien kanssa. Helppo kastike syntyy chutneysta ja maustamattomasta jugurtista.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 33 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tarjoile relissiä grilliruokien lisukkeena, lusikoi jogurtin sekaan tsatsikiksi, mausta hodarit, burgerit ja voileivät, lisää raikastukseksi salaattiin tai mausteeksi keittoihin ja patoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 2 l
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-kesäkurpitsarelissi

Ainekset

500
g
avomaankurkkua
500
g
kesäkurpitsaa
1
sipulinippu
4
rkl
piparjuurta
1
dl
tilliä
LIEMI
2
dl
valkoviinietikkaa
1
dl
vettä
dl
sokeria
1
rkl
karkeaa merisuolaa
1
rkl
sinapinsiemeniä

Työvaiheet

  1. Pilko kurkut ja kesäkurpitsat pieniksi kuutioiksi tai raasta ne raastimen isolla terällä. Suikaloi sipulit, raasta piparjuuri ja hienonna tilli.

  2. Lado vihannekset, yrtit ja sinapinsiemenet kerroksittain desinfioituihin lasitölkkeihin.

  3. Keitä liemi ja kaada se kuumana vihannesten päälle. Sulje kannet ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Laita säilykkeet jääkaappiin tai kylmäkellariin.

  4. Voit tarjoilla relissin jo seuraavana päivänä, mutta maku vain paranee, jos annat sen maustua viikon tai kaksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Kanelin ja siiderin maustama marmeladi sopii esimerkiksi pitkään kypsyneiden juustojen seuraksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 1,5 l
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-siiderimarmeladi

Ainekset

1
kg
happamia omenia
1
sitruunan kuori ja mehu
3,3
dl
kuivaa omenasiideriä
330
g
hillo-marmeladisokeria
1
kanelitanko

Työvaiheet

  1. Kuori ja pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Pese sitruuna. Raasta sen keltainen kuoriosa ja purista mehu.

  2. Kaada siideri ja sitruunamehu kattilaan. Lisää sokeri ja kuumenna, kunnes sokeri liukenee nesteeseen. Lisää joukkoon omenapalat ja kanelitanko.

  3. Keitä seosta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes omenat ovat täysin pehmenneet ja soseutuneet. Kuori pois pinnalle muodostuva vaahto.

  4. Poista kanelitanko. Sekoita joukkoon raastettu sitruunankuori.

  5. Purkita marmeladi puhtaisiin kuumiin lasipurkkeihin. Sulje kannet heti. Anna hillon jäähtyä huoneenlämmössä niin, että tölkin kannet umpioituvat tiiviisti.

  6. Säilytä marmeladia viileässä.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Happamanmakean herukkahillon maku yllättää: se on marjainen mutta silti kuin ketsuppi ja sinappi samassa purkissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 l
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Herukka-vadelmahillo

Ainekset

1
litra punaherukoita
1
litra vadelmia
½
dl
vettä
6
dl
hillosokeria
1
dl
punaviinietikkaa
½
tl
anista
¼
tl
jauhettua neilikkaa
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele ja riivi marjat. Laita marjat ja vesi kattilaan. Keitä 5–10 minuuttia kunnes marjat pehmenevät.

  2. Sekoita marjakeitokseen sokeri, etikka ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja hämmennä hilloa, kunnes sokeri sulaa ja sose sakeutuu.

  3. Lusikoi kuuma hillo puhtaisiin tölkkeihin, sulje kannet ja jäähdytä huoneenlämmössä. Säilytä viileässä.

  4. Hillo sopii kaveriksi juustoille, lihapatojen ja riistan maustamiseen, paistetun maksan seuraksi ja jopa hampurilaiseen.