Kodin Kuvalehti on lisännyt 1169 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Rommiruukku valmistuu, kun marjoja ja hedelmiä kasataan sokerin kera isoon tölkkiin sitä mukaa, kun niitä kypsyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5 l
Valmistusaika
Maustuminen 3 vk–6 kk
Vaikeustaso
Helppo

Rommiruukku

Ainekset

2
kg (n. 4 l)
kauden hedelmiä ja marjoja: omenoita, päärynöitä, persikoita, nektariineja, aprikooseja, luumuja, mansikoita, kirsikoita tai pensasmustikoita
1
kg
sokeria
1
plo (750 ml)
vaaleaa rommia
(2
kanelitankoa tai 1 vaniljatanko tai tähtianista)

Työvaiheet

  1. Puhdista hedelmät: poista huonot kohdat, siemenkodat ja kivet. Huuhtele marjat ja anna niiden kuivua ennen ruukkuun lisäämistä. Voit puolittaa isot mansikat. Kirsikan kivet antavat karvasmantelin aromeja, ja voit halutessasi jättää ne ruukkuun.
  2. Lado hedelmät ja marjat kerroksittain sokerin kanssa puhdistettuun isoon ruukkuun tai kannelliseen lasitölkkiin. Suhteuta ainesten määrä niin, että kiloon hedelmiä tulee puoli kiloa sokeria.
  3. Lisää halutessasi pari kanelitankoa, vaniljatanko tai tähtianista.
  4. Sekoita varoen esimerkiksi heiluttelemalla ruukkua. Anna marjojen ja hedelmien mehustua noin tunnin. Kaada ruukkuun niin paljon rommia, että ainekset peittyvät kokonaan.
  5. Säilytä ruukkua aina kylmässä. Jos ruukku ei ole täynnä, voit jatkaa täyttämistä marjoilla, hedelmillä ja sokerilla sitä mukaa, kun sato kypsyy. Lisää rommia niin, että hedelmät peittyvät.
  6. Sulje tölkki huolellisesti. Valmis rommiruukku saa maustua jääkaapissa vähintään 3 viikkoa, mieluiten 2–3 kuukautta. Maku syvenee säilytyksessä.

Tarjoile! Rommiin säilötyt hedelmät ja marjat maistuvat jälkiruokana kermavaahdon kanssa. Liemen voit nauttia kylmänä snapsina tai drinkin tai glögin pohjana. Lisää pari lusikallista hedelmärommia riista-aterian liemeen tai kastikepohjaan, hedelmäsalaattiin tai jäätelön ja pannukakun päälle. Kun hedelmät on ruukusta nautittu, siivilöi rommi pulloon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Satoisasta luumusta kannattaa keitellä mausteinen chutney, joka säilyy jouluun saakka. Isommasta annoksesta riittää myös lahjaksi ystäville.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1½ l
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Luumuchutney

Ainekset

1
kg
luumuja tai kriikunoita
4
pientä omenaa
2
valkosipulinkynttä
1–2
tuoretta chiliä
1
makea sipuli
4
rkl
tuoretta inkivääriä raasteena
1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
maustepippuria
1
tl
sinapinsiemeniä
1
tl
kanelia
½
tl
kardemummaa
2
dl
sokeria
¾–1
dl
vettä
½
dl
väkiviinaetikkaa
2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Halkaise luumut ja poista kivet. Pilko isommat luumut muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna valkosipulit, chilit ja sipuli. Kuori ja raasta inkivääri.
  2. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Paista sipulia, valkosipulia ja chiliä hetki öljyssä. Lisää sinapinsiemenet ja muut mausteet ja paista vielä 1–2 minuuttia. Lisää sokeri, etikka ja vesi. Mausta suolalla ja keitä hiljalleen noin tunti.
  3. Lusikoi kuuma chutney puhdistettuihin tölkkeihin. Sulje kannet ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Chutney säilyy jääkaapissa jopa seuraavaan satokauteen.

Tarjoile! Chutney maistuu grillatun kanan kanssa, marinadeissa, riistapadassa ja itämaisten ruokien kanssa. Helppo kastike syntyy chutneysta ja maustamattomasta jugurtista.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 33 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tarjoile relissiä grilliruokien lisukkeena, lusikoi jogurtin sekaan tsatsikiksi, mausta hodarit, burgerit ja voileivät, lisää raikastukseksi salaattiin tai mausteeksi keittoihin ja patoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 2 l
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-kesäkurpitsarelissi

Ainekset

500
g
avomaankurkkua
500
g
kesäkurpitsaa
1
sipulinippu
4
rkl
piparjuurta
1
dl
tilliä
LIEMI
2
dl
valkoviinietikkaa
1
dl
vettä
dl
sokeria
1
rkl
karkeaa merisuolaa
1
rkl
sinapinsiemeniä

Työvaiheet

  1. Pilko kurkut ja kesäkurpitsat pieniksi kuutioiksi tai raasta ne raastimen isolla terällä. Suikaloi sipulit, raasta piparjuuri ja hienonna tilli.

  2. Lado vihannekset, yrtit ja sinapinsiemenet kerroksittain desinfioituihin lasitölkkeihin.

  3. Keitä liemi ja kaada se kuumana vihannesten päälle. Sulje kannet ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Laita säilykkeet jääkaappiin tai kylmäkellariin.

  4. Voit tarjoilla relissin jo seuraavana päivänä, mutta maku vain paranee, jos annat sen maustua viikon tai kaksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Kanelin ja siiderin maustama marmeladi sopii esimerkiksi pitkään kypsyneiden juustojen seuraksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 1,5 l
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-siiderimarmeladi

Ainekset

1
kg
happamia omenia
1
sitruunan kuori ja mehu
3,3
dl
kuivaa omenasiideriä
330
g
hillo-marmeladisokeria
1
kanelitanko

Työvaiheet

  1. Kuori ja pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Pese sitruuna. Raasta sen keltainen kuoriosa ja purista mehu.

  2. Kaada siideri ja sitruunamehu kattilaan. Lisää sokeri ja kuumenna, kunnes sokeri liukenee nesteeseen. Lisää joukkoon omenapalat ja kanelitanko.

  3. Keitä seosta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes omenat ovat täysin pehmenneet ja soseutuneet. Kuori pois pinnalle muodostuva vaahto.

  4. Poista kanelitanko. Sekoita joukkoon raastettu sitruunankuori.

  5. Purkita marmeladi puhtaisiin kuumiin lasipurkkeihin. Sulje kannet heti. Anna hillon jäähtyä huoneenlämmössä niin, että tölkin kannet umpioituvat tiiviisti.

  6. Säilytä marmeladia viileässä.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Happamanmakean herukkahillon maku yllättää: se on marjainen mutta silti kuin ketsuppi ja sinappi samassa purkissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 l
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Herukka-vadelmahillo

Ainekset

1
litra punaherukoita
1
litra vadelmia
½
dl
vettä
6
dl
hillosokeria
1
dl
punaviinietikkaa
½
tl
anista
¼
tl
jauhettua neilikkaa
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele ja riivi marjat. Laita marjat ja vesi kattilaan. Keitä 5–10 minuuttia kunnes marjat pehmenevät.

  2. Sekoita marjakeitokseen sokeri, etikka ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja hämmennä hilloa, kunnes sokeri sulaa ja sose sakeutuu.

  3. Lusikoi kuuma hillo puhtaisiin tölkkeihin, sulje kannet ja jäähdytä huoneenlämmössä. Säilytä viileässä.

  4. Hillo sopii kaveriksi juustoille, lihapatojen ja riistan maustamiseen, paistetun maksan seuraksi ja jopa hampurilaiseen.