Uunituore intialainen leipä maistuu mausteisen ruuan seurana.
Naanleipä
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä maidon ja jogurtin seos kädenlämpöiseksi ja lisää sekaan murennettu tuorehiiva, suola ja kananmuna.
- Alusta joukkoon jauhot ja lisää lopuksi öljy. Vaivaa taikinaa käsin noin 10 minuuttia, kunnes taikina on pehmeää. Jätä kulho peitettynä huoneenlämpöön noin 1 tunniksi, tai kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi.
- Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa taikinaa vielä parin minuutin ajan. Jaa taikina kolmeen osaan ja kauli taikinasta noin 25 cm:n pituisia pisanmuotoisia taikanapaloja. Nosta pellille.
- Paista uunin keskitasolla 250 asteessa noin 4–5 minuuttia, tai kunnes leivät ovat kypsiä ja saaneet pintaansa kaunista paistoväriä. Käännä leivät kerran paistamisen aikana. Voitele heti kuumana sulatetulla voilla.
Kiitos helposta ohjeesta! Vehnäjauhojen sijaan voi varmaan käyttää sämpyläjauhoja tai jotain muuta sekotusta? Ei varmaan vaikuta taikinan tekeytymiseen tms.?
Aina mielenkiintoisia nämä "VAIN YKSI RAAKA-AINE" reseptit, jos haluat mussuttaa vehnäjauhoa vedellä. niin se onnistuu kupissakin...
Miten gluteenittomat yön yli, kiitän ohjeesta.
Migotsi, nämähän ovat hyviä. Voi laittaa sekaan vähän oliiviöljyä. Tai vaikka auringonkukan siemeniä.
On ihan ok käyttää illalla aikaa siihen että saa aamulla tuoreita sämpylöitä, 45 min on vaan liian pitkä aika aamusella odottaa, kertokaa ihmeessä resepti minkä myötä voi sämpylät laittaa aamulla suoraan uuniin ja syödä 15 minuutin päästä tuoreita sämpylöitä?
Miksihän niin monet ovat rakastuneet näihin vehnäpulliin, joita sitten sämpylöiksi kutsutaan 🤔
Itse en käytä valkoista vehnää juuri missään leipä/sämpylätaikinoissa. Aina hiivaleipäjauhoja esim rukiilla ryyditettynä. Samoin joukkoon tulee yleensä jotain hiutaleita tms ja siemeniä. Hiukan öljyä taikinaan, samoin siirappia/hunajaa hiivan ruuaksi.
Leivällä pitäisi olla myös jotain ravintoarvoakin, eikä aina tarvi mennä siitä mistä aita on matalin.
Eikä oma pullataikinanikaan synny pelkästä valkoisesta jauhosta.
Ainoa myönnytys valkoiselle jauholle on Manitoba cream, jota käytän välillä juuren tekemiseen, koska sen sitkon kestävyys on kotimaisia jauhoja parempi.
Tarkoitukseni ei ole arvostella reseptin laatijaa, vaan tätä yleistä "pullamössö" leipäkulttuuria.
Samalla vaivalla sinne taikinaan sekoittaa hiukan terveellisempiäkin jauhoja, siinä ei mene sen kauemmin aikaa.
Taikinan voi sitten jättää yön yli kehittymään ja ottaa siitä sen jälkeen paistettavaksi esim kauhalla, tai kouralla (kertishanskat käteen) sopivan osan pellille. Eikä tehdä tönkköä taikinaa!
Aina pitää joka reseptin kanssa olla näitä ihme pätijöitä 🙄 Voi hyvää päivää, jos se vehnäjauho ahdistaa noin paljon, niin älä lue näitä reseptejä!
Öö, hiivaleipäjauhot ovat vehnää.
Resepti on aivan liian monimutkainen puolen tunnin lisänostatuksineen ja muotoiluineen, ja siinä on pari desiä liikaa jauhoja. Ei tuosta löysää taikinaa tule. Minä teen aina niin, että panen neljään desiin 7-8 desiä vehnäjauhoja, reilun desin porkkanaraastetta, 1 tl:n kuivahiivaa ja 1,5 tl suolaa. Neste sekoitetaan kuivien aineiden joukkoon, kulho peitetään kelmulla tai suljetaan muovipussiin ja annetaan nousta JÄÄKAAPISSA 12 tuntia. Sen jälkeen taikinasta muotoillaan (nostattamatta uudelleen) pöydällä pötkö, joka leikataan 8 osaan. "Kiekot" nostetaan sellaisinaan pellille ja pannaan KYLMÄÄN uuniin. Uuninlämmöksi 250 astetta. Paistetaan n. 25 minuuttia, kunnes ovat kullanruskeita. Lämpenevässä uunissa kylmät sämpylät pullistuvat ensin, sitten alkavat kypsyä.
Annetaan tekeytyä huoneenlämmössä 12 h? Olisko kuitenkin jääkaapissa?
Juu tein taikinan ohjeen mukaan tarkasti mitaten, ei tullut löysää taikinaa vaikka lisäsin vettä 1.5dl. Oli ohjeessa varmaan joku pielessä?548