Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 137 keittokirjaan.

Parhaat pastakastikkeet valmistuvat siinä ajassa, mitä itse pastan keittäminen ottaa.

Kermainen ja supersimppeli katkarapupasta valmistuu noin vartissa ja on siten täydellinen arkiruoka. Jos jaksaa panostaa pastan koristeluun, voisi sitä tarjota ehkä vieraillekin. Itse en yleensä tosin panosta vierasruokienkaan koristeluun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunainen katkarapupasta

Ainekset

pastaa
2
rkl
oliiviöljyä
2
kpl
valkosipulinkynttä
2
kpl
kevätsipulia
0,5
tl
cayennepippuria
1
tl
currya
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
1
dl
kuivaa vermuttia tai valkoviiniä
0,5
dl
sitruunamehua
1
tl
sitruunankuorta raastettuna
2
dl
ranskankermaa
180
g
katkarapuja
tilliä
persiljaa
basilikaa

Työvaiheet

  1. Ota katkaravut hyvissä ajoin sulamaan jääkaappiin tai keittiön pöydälle. Jos on kiire, voi ravut sulattaa siivilässä juoksevan veden alla. Itse suosin sulattamisessa kylmää vettä.
  2. Pane pastavesi kiehumaan. Etsi sopiva määrä pastaa kahdelle. Itse käytän yleensä penneä, fusillia tai vastaavaa lusikalla syötävää pastamallia, mutta tällä kertaa kaapissa oli tagliatellea. Suolaa pastavesi reilulla kädellä.
  3. Kun pastat ovat kiehumassa, pilko valkosipuli ja kevätsipulin vaaleat osat hienoksi silpuksi.
  4. Kuumenna paistinpannussa öljy. Kuullota sipulisilppua muutama minuutti.
  5. Lisää pannulle S&P, curry ja cayenne. Paistele hetki, että aromit irtoavat.
  6. Lisää vermutti tai viini pannulle. Raasta sekaan myös sitruunankuori ja purista mukaan sitruunamehua myös.
  7. Kun pasta kiehuu ja soosi muhii, pilko kevätsipulien vihreät varret ja reilusti tuoreita yrttejä. Käytin tällä kertaa tilliä, persiljaa ja basilikaa, mutta esimerkiksi fenkoli ja ruohosipuli olisivat varmasti toimineet hyvin myös.
  8. Kun pasta on melkein kypsää, lisää kastikkeeseen ranskankerma, kaksi kauhallista pastan keitinlientä, katkaravut ja yrttisilppu.
  9. Valuta pasta ja sekoita se kastikkeeseen.

Kommentit (2)

Sirpis
Seuraa 
Liittynyt21.5.2014

Mä niin aion kokeilla tätä :)

Teemu Leminen
Seuraa 
Liittynyt29.4.2014

Hyvä Sirpis! Katkarapujen tilalla voi muuten käyttää esim. kylmäsavulohta.

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3103 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Pecorinon ja mustapippurin nimeen vannoivat jo muinaiset roomalaiset. Suolainen, täyteläinen ja hieman hapan juusto ja pannulla paahdettu pippuri riittävät keitinveteen liuenneina muodostamaan pastalle kastikkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Cacio e pepe

Ainekset

400
g
spagettia
200
g
pecorino-juustoa
2
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
voita
1–2
dl
pastan keitinvettä

Työvaiheet

  1. Keitä pasta väljässä, suolalla maustetussa vedessä napakan kypsäksi.

  2. Raasta pecorino hienoksi raasteeksi.

  3. Rouhi mustapippuri reunalliselle paistinpannulle tai paistokasariin. Paahda mustapippuria keskilämmöllä ilman rasvaa reilu minuutti, ja lisää sitten voi.

  4. Valuta kypsä pasta ja ota samalla talteen noin 2 dl keitinvettä. Lisää pasta ja keitinvesi pannulle ja kuumenna kiehuvaksi.

  5. Lisää juustoraaste joukkoon koko ajan voimakkaasti pastaa sekoittaen. Sekoita, kunnes juusto on sulanut ja emulgoitunut nesteeseen. Lisää loraus kuumaa keitinvettä tarvittaessa. Pasta saa olla mehevän kosteaa, mutta ei vetistä. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3103 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Kanamuna - uppona tai häränsilmäksi paistettuna - varmistaa, että puurolla talttuu isokin nälkä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Suolainen kaurajyväpuuro

Ainekset

2
dl
vettä
dl
esikypsennettyjä kaurajyviä
8
dl
täysmaitoa
100
g
pecorinojuustoa
1
tl
suolaa
2
rkl
voita
UPPOMUNAT
4
kananmunaa
2
l
vettä
1
dl
väkiviinaetikkaa
(ripaus suolaa)
LISÄKSI
50
g
lehtikaalia
¼
tl
suolaa
2
rkl
öljyä

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi kiehuvaksi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jyvät ja keitä pari minuuttia tai kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito ja anna puuron kypsyä kannen alla keskilämmöllä 15–20 minuuttia. Sekoita muutaman kerran kypsentämisen aikana.

  2. Raasta juusto hienoksi.

  3. Leikkaa lehtikaalista keskiruoti pois ja suikaloi kaali kulhoon. Lisää joukkoon ripaus suolaa ja puristele kaali puhtain käsin pehmeäksi. Sekoita joukkoon loraus öljyä.

  4. Kuumenna vesi poreilevaksi ja kaada etikka joukkoon. Riko kaksi munaa omiin kahvikuppeihinsa. Sekoita kauhalla veteen pyörre ja liu’uta munat yksi kerrallaan varovasti veteen. Anna munien kypsyä hiljalleen kiehuvassa vedessä 3–4 minuuttia. Nosta munat reikäkauhalla talouspaperin päälle. Kypsennä loput munat samalla tavalla.

  5. Sekoita suola, voi ja juustoraaste puuron joukkoon. Lusikoi lehtikaalia puuroannoksille ja nosta uppomunat päälle. Mausta munat halutessasi ripauksella suolaa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3103 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Kolmenlaisesta sipulista ja tilkasta etikkaa pyöräytetty jogurttidippi on sopivan raikas pari mausteisille potuille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ndujaperunat

Ainekset

n. 800
g–1 kg
jauhoisia perunoita
½
dl
öljyä
2
rkl
nduja-tahnaa
½
tl
suolaa
LISÄKSI
½
ruukku lehtipersiljaa
SIPULIDIPPI
1
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
kuivattua sipulia
½
tl
suolaa
2
dl
turkkilaista jogurttia
2
tl
omenaviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Pese perunat huolellisesti ja leikkaa ne isoiksi lohkoiksi kulhoon. Sekoita joukkoon öljy, nduja-tahna ja suola.

  2. Levitä perunat leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.

  3. Hienonna sipulit. Yhdistä kaikki dipin ainekset kulhossa ja sekoita tasaiseksi.

  4. Hienonna persilja perunoiden joukkoon.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3103 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Norman viimeistelyyn käytetään tavallisesti ricotta salata -juustoa, eli suolattua ja kovarakenteista ricottaa, jota meillä on harvoin tarjolla. Nuori, vähän kypsytetty pecorino käy annokseen yhtä hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Pasta alla Norma

Ainekset

400
g
pastaa, esim. rigatonea
6
luumutomaattia
2
munakoisoa
2
valkosipulinkynttä
noin 1
dl
oliiviöljyä
2
rkl
vettä
2
tl
valkoviinietikkaa
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
ruukku
basilikaa
2
dl
pecorinoa raasteena

Työvaiheet

  1. Kalttaa tomaatit leikkaamalla niiden pintaan ristiviilto ja kastamalla ne kiehuvaan veteen noin 10 sekunniksi. Kuori tomaatit, poista siemenet, ja leikkaa tomaatit pitkiksi, kapeiksi lohkoiksi.

  2. Leikkaa munakoisot ohuiksi viipaleiksi ja puolita viipaleet.

  3. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

  4. Kuumenna öljy kasarissa ja paista munakoisot kauniin kullanruskeiksi muutamassa erässä. Anna munakoisoviipaleiden olla hetki talouspaperin päällä, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois.

  5. Laske lämpöä ja paista seuraavaksi valkosipulia ja tomaattilohkoja pari minuuttia. Lisää vesi, etikka ja mausteet, ja keitä tomaattikastiketta noin 10 minuuttia.

  6. Keitä pasta väljässä, suolalla maustetussa vedessä napakan kypsäksi.

  7. Revi basilikan lehdet ja kääntele yhdessä valutetun pastan ja munakoisoviipaleiden kanssa tomaattikastikkeen joukkoon. Raasta mukaan reilusti pecorinojuustoa ja laita loppu juusto tarjolle pöytään.

Kommentit (0)