Emilia Soppa365 on lisännyt 48 reseptiä.
Linkitetty 224 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Kuohkea raparperivispipuuro on piirakan jälkeen parasta, mitä raparperista voi tehdä. Ripaus kardemummaa ja vaniljaa tekee siitä ekstrahyvää. Upota ylimääräiset raparperinvartesi tähän!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
20 min + 1 t jäähdytys + 5 min vatkaaminen
Vaikeustaso
Helppo

Raparperivispipuuro

Ainekset

3–5 (noin 350 g)
raparperinvartta
noin 1 l vettä
2
dl
mannasuurimoita
½
tl
suolaa
noin 1½
dl
sokeria
½
tl
rouhittua kardemummaa
2
tl
vaniljasokeria
Lisäksi
maitoa, kaura- tai mantelimaitoa

Työvaiheet

  1. Pese raparperit ja kuori ne tarvittaessa ohuelti. Paloittele raparperit kattilaan. Lisää niiden päälle vettä niin, että pinta on kattilassa noin puolentoista litran kohdalla.
  2. Kuumenna kiehuvaksi. Jos raparperipalat ovat isoja, anna kiehua kannen alla muutama minuutti. Jos ne ovat pieniä, voit jatkaa saman tien, koska raparperit kypsyvät samassa ajassa kuin puurokin.
  3. Ripottele joukkoon mannasuurimot samalla vispilöiden. Alenna lämpöä ja anna puuron hautua välillä sekoittaen noin 10 minuuttia. Varo, ettei puuro tartu pohjaan. Mausta hautumisen aikana suolalla, sokerilla ja kardemummalla.
  4. Nosta kattila liedeltä ja anna puuron jäähtyä kansi raollaan ainakin tunnin ajan. Puuro vatkautuu parhaiten huoneenlämpöisenä tai viileänä.
  5. Lisää vaniljasokeri. Vatkaa puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Tarkista makeus ja lisää tarvittaessa sokeria.
  6. Jos pidät valuvan pehmeästä vispipuurosta, se on valmista syötäväksi saman tien. Jääkaapissa se kiinteytyy herkullisen lohkeavaksi, mutta säilyttää silti kuohkeutensa. Tarjoa puuro kylmänä maidon kanssa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hildu on lisännyt 29 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.

Ihanan kylmän raikas, helppo sekä hyvä terveellinen jälkiruoka tai välipala, varsinkin helteisinä päivinä.
Raejuusto on hyvä proteiinilisä, mutta ei välttämätön. Myös on herkullinen tietysti tuoreilla marjoilla ja niitähän voi myös lisätä viiliherkun päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
Yhdelle tai useammalle
Valmistusaika
Valmiiseen viiliin tehtynä n. 5 -10 min
Vaikeustaso
Helppo

Viileä viiliherkku

Ainekset

1
valmis viiliannos
raejuustoa sopivasti
pakastemarjoja esim. mustikkaa, mansikkaa, vadelmia

Työvaiheet

Voit tehdä kotona viiliä annosmaljoihin itse, siemenen saat kaupan valmiista viilipurkista.
Laita kaksi teelusikallista viiliä pieneen jälkiruokakulhoon ja siihen mieleistäsi maitoa, tavallista, Hyla tai laktoositonta maitojuomaa, silloin myös siemenviilin pitää olla laktoositonta. Älä käytä rasvatonta maitoa, koska sillä ei onnistu viili niin hyvin. Anna sen olla huoneen lämmössä vuorokausi ja jos ei tule syötyä säilyy jääkaapissa kansi kulhon päällä jonkun aikaa.

Lisää hiukan ennen, kun aiot syödä viilin, raejuustoa ja pakasteiset marjat, niin ne hetken saavat sulata viilissä, jos et halua ihan jäisinä syödä niitä viilin ja raejuuston kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2922 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Upean mausteiset ja sisältä pehmeät intialaiset perunapyörykät uppopaistetaan pinnaltaan rapeiksi. Nauti ne intialaiseen tapaan aamupalalla sämpylän välissä tai välipalaksi raikkaan chutneyn kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 pyörykkää
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Vadat eli uppopaistetut perunapyörykät

Ainekset

4–6
(650 g)
perunaa (jauhoinen lajike)
1
vihreä chili
1
valkosipulinkynsi
2
cm:n pala
inkivääriä
2
rkl
rypsiöljyä
2
tl
mustia sinapinsiemeniä
10
currynlehteä
1
tl
suolaa
½
tl
kurkumaa
Taikina
2
dl
kikhernejauhoja eli gramjauhoja
1
tl
suolaa
¼
tl
kurkumaa
dl
vettä
Uppopaistamiseen
1
l
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Keitä perunat kypsiksi. Anna jäähtyä hetki. Kuori, paloittele ja murskaa perunat.

  2. Hienonna chili ja valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri. Kuumenna 2 rkl rypsiöljyä pannussa. Lisää sinapinsiemenet, ja kun ne alkavat sihistä, lisää currynlehdet, chili, val­kosipuli, inkivääri, suola ja kurkuma. Sekoita ja lisää murskatut perunat. Paista muutama minuutti ja siirrä sivuun jäähtymään.

  3. Valmista taikina. Sekoita jauhot, suola ja kurkuma kulhossa. Lisää vettä pienissä erissä, kunnes taikina on sileää. Pyöritä jäähtyneestä perunaseoksesta 12 palloa.

  4. Kuumenna öljy valurautapadassa 180­ asteiseksi. Kasta perunapallot taikinaan ja uppopaista niitä kolme kerrallaan, noin 2 minuuttia per puoli tai kunnes pallot ovat kauniin ruskeita. Nosta talouspaperin pääl­le valumaan. Tarjoa vadat korianteri­pinaattichutneyn kanssa (ohje alla).

Korianteri-pinaattichutney

Ainekset

2
ruukkua korianteria
1
ps (80 g)
babypinaattia
4
mintunoksaa
2
valkosipulinkynttä
cm:n pala
inkivääriä
2
vihreää chiliä
½
tl
suolaa
½
dl
maustamatonta jogurttia

Työvaiheet

  1. Laita korianterit varsineen monitoi­mikoneen kulhoon. Lisää pinaatti ja minttu. Voit valmistaa chutneyn myös sauvasekoittimella.

  2. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet sekä inkivääri. Leikkaa chileistä kanta pois ja paloittele chilit muutamaan pa­laan. Laita aineet kulhoon ja lisää suola.

  3. Soseuta seos sileäksi tahnaksi. Lisää jogurtti ja käytä konetta muuta­ ma kierros. Chutney säilyy jääkaapis­sa 4–5 päivää.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1471 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Kultainen maito eli Haldi Doodh on intialainen ayurvedinen kuuma juoma, joka on yksinkertaisimmillaan sekoitus maitoa ja kurkumaa. Sen sovellus, kultainen pirtelö, nautitaan kylmänä ja siihen lisätään tuoreen kurkuman lisäksi muitakin mausteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Kultainen pirtelö

Ainekset

1
pieni porkkana tai 3⁄4 dl porkkanamehua
1
pakastettu banaani
noin 1½
dl
mantelimaitoa
1
dl
kookosmaitoa
1
rkl
raastettua inkivääriä
2
tl
hunajaa
1
tl
raastettua tuoretta kurkumaa (tai 1 tl jauhettua)
½
tl
kanelia
½
tl
jauhettua kardemummaa
¼
tl
rouhittua mustapippuria
1/6
tl
jauhettua muskottipähkinää

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele porkkana, jos käytät sitä mehun sijaan.

  2. Soseuta kaikki ainekset blenderissä tai sauvasekoittimella keskenään. Lisää mantelimaitoa, kunnes juoma on sopivan paksuista.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2922 reseptiä.
Linkitetty 254 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kuumaa, rapeaa ja hieman sitkeää. Perunaröstit ovat ihanan yksinkertainen ja helppo perunalisuke, jonka valmistamiseen ei mene puolta tuntia pidempään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta / 6 kpl
Valmistusaika
15min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Perunaröstit

Ainekset

800-900
g (noin 5 kpl)
jauhoisia perunoita (esim. Rosamunda)
1
iso sipuli
1
rkl
omenaviinietikkaa
1 1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
Lisäksi
50
g
voita paistamiseen

Työvaiheet

  1. Kuori perunat ja sipuli. Raasta perunat raastimen karkealla terällä ja kuivaa raaste huolellisesti puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Kuori ja raasta sipuli.
  2. Sekoita perunaraaste, sipuli ja mausteet kulhossa huolellisesti.
  3. Laita iso nokare voita kuumaan paistinpannuun. Lusikoi noin 1 dl röstitaikinaa kolmeksi kasaksi pannuun ja paina kasat noin sentin paksuisiksi kiekoiksi esimerkiksi leveällä paistinlastalla. Anna paistua noin 1 minuutti. Käännä röstit varovasti ja paista niitä toiselta puolelta 1 minuutti. Alenna lieden lämpöä ja jatka paistamista 4–5 minuuttia. Käännä röstit yhden kerran paiston aikana.
  4. Paista toiset kolme röstiä samalla tavalla.

Vinkki Tarjoa röstien lisukkeena esimerkiksi kupillinen ranskankermaa, joka on maustettu vaikkapa raastetulla piparjuurella, kokojyväsinapilla tai hienonnetulla savukalalla. Kakkuset käyvät myös lisukkeeksi

Kommentit (10)

Sveitsiläinen

Öljyssä paistaminen tekee rösteistä rapeita.

Baar

Minusta rösti maistuu parhaalta kun se paistetaan öljyn ja voin sekoituksessa. Hyvää makua voista ja rapeutta öljystä.

Vierailija

Kannattaa sitten kaupassa katsoa tarkkaan ettei vahingossa osta Rosamundan sijasta BellaRosaa. Rosamundassa on hyvä ja raikas maku, mutta BellaRosassa maistuu vain tunkkaisuus.

SAT

Ei kai tälläinen käy että karsinogeenit tulevat "muotiin", tai että niitä mainosstetaan hyvän ruuan alaisuudessa. Hyvä ruoka ei aiheuta syöpää, kyse ei ole mausta vaan siittä mikä on hyvää ja mikä pahasta. Kun sitten kerran antaa ruuan palaa ja tottuu makuun niin joka toinen ateria sisältää karsinogeenejä. Käsitääkseni ruokakuva on laiton reseptin ja ohejeen yhteydessä kun se sisältää karsinogeenejä. Pitäsi olla varoitus tai ohjeistus ettei ruuassa saa olla mustaa palanutta osaa. muistan hyvin kun lapsena makkaran paistosta väänettiin mediassa ja telvisio mainoksissa ettei makkaraa saa polttaa vaikka tykkäsi palaneen makkarankuoren mausta, koska sellainen mainos on ohjeistus. Tunnen ihmisiä jotka eivät tiedä, sivistymättömiä henkilöitä jotka tekvät juuri niin kuin ohjeessa sanotaan vaikka ohje olisi terveyden vaarntava. Tai henkilöitä jotka tarvitsevat lakeja jotta eivät tekisi pahaa esim. luonnolle tai eläimille, muuten käytös ei muutu.

SAT

Korjattuna :)

Ei kai tälläinen käy että karsinogeenit tulevat "muotiin", tai että niitä mainostetaan hyvän ruuan alaisuudessa. Hyvä ruoka ei aiheuta syöpää, kyse ei ole mausta vaan siittä mikä on hyvää ja mikä pahasta. On eri makuja, mihin on tottunut tai erityisesti viehtynyt, mikä maistuu hyvälle ja mikä pahalle, jolloin hyvästä ruuasta puhutaan vain kun se on terveellistä ja hyväksi nk. ravintoa. Em. on etymologinen ja filosofinen aktuaalinen tosiasia. Kun sitten kerran antaa ruuan palaa ja tottuu makuun niin joka toinen ateria sisältää karsinogeenejä. Käsitääkseni ruokakuva on laiton reseptin ja ohjeen yhteydessä kun se sisältää karsinogeenejä. Pitäisi olla varoitus tai ohjeistus ettei ruuassa saa olla mustaa, palanutta osaa. Muistan hyvin 80-luvulla lapsena makkaran paistosta väännettiin yhteiskunnallista keskustelua, mitä näytetään mediassa ja tele-visio mainoksissa ettei makkaraa saa polttaa nuotiolla, grillissä; sitten kotona vaikka tykkäsi palaneen makkarankuoren mausta, koska sellainen mainos on ohjeistus, ei saa tehdä niinkuin mainoksessa näytetään. Ts. mainos tappaa :(  aikuisten kielellä. Tunnen ihmisiä jotka eivät tiedä, sivistymättömiä henkilöitä jotka tekevät juuri niin kuin ohjeessa sanotaan vaikka ohje olisi terveyden vaarantava, jopa niin että vähän vielä reippaamin kuin telkkarissa näytettiin. tiedän myös lukuisia henkilöitä jotka tarvitsevat lakeja, kunnan viranomaisia, poliiseja jotta eivät tekisi pahaa esim. luonnolle tai eläimille, lapsille, muuten käytös ei muutu.

Vierailija

Nyt tietysti THL ohjeistaa polttamaa ruuat jotta heille olisi lisää töitä ja geenipoolia voitaisiin muokata :) hahha. Hyvä vitsi :(

Vierailija

4 annosta/ 6 kappaletta?

Vierailija

Kerropas sveitsilaisille seuraavalla hiihtoreissulla että heidän kansallisherkkunsa on syöpäuhka istuutuessasi alppimajan päivällispöytään.

Vierailija

Enpä ole Sveitsissä käydessäni koskaan nähnyt röstissä noin pahasti karrelle poltettuja reunoja...

Vaula Tkalcan
Seuraa 
Liittynyt10.1.2015

Alkuperäinen „röschti“ tehdään keitetyistä perunoista.