Lasillinen virkistystä maistuu kesällä. Kuva: Panu Pälviä
Lasillinen virkistystä maistuu kesällä. Kuva: Panu Pälviä

Kesä ja janojuoma kuuluvat yhteen. Kun kaupan mehu- ja limpparivalikoima alkaa kyllästyttää ja tekee mieli jotakin terveellisempää, mutta vettä vahvempaa, on aidoista hedelmistä valmistettu agua fresca kokeilemisen arvoinen alkoholiton juoma.

Väli-Amerikassa, erityisesti Meksikossa, värikkäitä hedelmäjuomia on saatavana melkein joka paikasta. Juomat koostuvat soseutetusta hedelmästä, tilkasta vettä ja sokerista. Agua frescaa voi tehdä lähes kaikista vesipitoisista hedelmistä ja marjoista oman maun mukaan. Useimmissa juomissa limetti- tai sitruunamehu antavat terää ja lisäksi maun antajana ja koristuksena on usein yrtin oksia. Aidot agua frescat voivat olla melko makeita, mutta sokerin määrää on helppo säädellä oman makean sietokyvyn mukaan.

Eksoottisimmissa agua frescoissa voidaan käyttää myös siemeniä ja pähkinöitä, kuten chiasiemeniä. Muita erikoisempia agua fresca -makuja ovat myös tamarindi ja hibiscuksen kukat.

Agua frescan valmistamiseen ei tarvita mehulinkoa tai muita erityisvälineitä. Sauvasekoittimella pärjää hyvin tai tehosekoitintakin voi käyttää homman nopeuttamiseksi. Kuori ja paloittele hedelmät ja hurauta sileäksi. Juoman voi jättää paksummaksi, hedelmälihaa sisältäväksi tai sen voi siivilöidä tiheän siivilän läpi aivan ohueksi ja nestemäiseksi.

Lisää soseutuksen jälkeen vettä niin, että saat juomaan sopivan koostumuksen. Liikaa ei kannata kuitenkaan lorauttaa, jotta juoma ei laimenisi liikaa. Koita myös kivennäisvettä, jolloin saat hapokkuutta juomaan. Lisää halutessasi myös sokeria, hunajaa tai muuta makeutusainetta. Monista hedelmistä kuten melonista ja mangosta tulee luonnostaan makea juoma, jolloin lisämakeutus on turha.

Tarjoa tuore juoma jääkaappikylmänä jääpaloilla höystettynä!

Kokeile agua frescaan seuraavia makuyhdistelmiä:

Vesimeloni + limetti + minttu

Yhdestä kokonaisesta vesimelonista saat useamman litran vilvoittavaa juomaa. Limetin mehu raikastaa mukavasti makeaa melonia ja mintun varsia voi käyttää juoman koristeluun. Vesimelonijuoman väri on huumaavan punainen ja juoma käy hyvin myös juhlavammankin tilaisuuden viilennykseksi.

Hunajameloni + kurkku + basilika

Hunajameloni makeus, kurkun raikkaus ja basilikan pyöreä mausteisuus pelaavat täydellisesti yhteen hedelmäjuomassa. Sama yhdistelmä sopisi hyvin myös simppeliin kesäsalaattiin.

Mansikka + vanilja + rosmariini

Mansikasta syntyy kauniin punainen ja makoisa juoma. Sekoita mansikkajuoman mausteeksi vaniljansiemeniä tangosta tai vaniljasokeria sekä hienonnettua tuoretta rosmariinia. Tästä kolmikosta syntyy hienostuneen makuinen kesäjuoma!

Ananas + inkivääri + chili

Mukavasti poltteleva ananasjuoma maustetaan ripauksella tuoretta raastettua inkivääriä ja ripauksella chiliä. Tämä juoma sopisi hyvin mausteisen ruuan rinnalla tarjottavaksi - kunhan et lisää liikaa chiliä!

Mango + appelsiini + hunaja

Kellertävä ja sitruksisen makea juoma syntyy mangosta, appelsiinin mehusta ja lorauksesta hunajaa. Helpommin valmistat juoman pakastetuista mangokuutioista ja valmiista appelsiinimehusta, mutta intesiivisemmän maun saat käyttämällä aitoja hedelmiä.

Tästä löydät tarkan ohjeen kurkku-agua frescaan.

Artikkelia päivitetty 18.5.2016.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneyta. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta enemmän kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.