Lasillinen virkistystä maistuu kesällä. Kuva: Panu Pälviä
Lasillinen virkistystä maistuu kesällä. Kuva: Panu Pälviä

Kesä ja janojuoma kuuluvat yhteen. Kun kaupan mehu- ja limpparivalikoima alkaa kyllästyttää ja tekee mieli jotakin terveellisempää, mutta vettä vahvempaa, on aidoista hedelmistä valmistettu agua fresca kokeilemisen arvoinen alkoholiton juoma.

Väli-Amerikassa, erityisesti Meksikossa, värikkäitä hedelmäjuomia on saatavana melkein joka paikasta. Juomat koostuvat soseutetusta hedelmästä, tilkasta vettä ja sokerista. Agua frescaa voi tehdä lähes kaikista vesipitoisista hedelmistä ja marjoista oman maun mukaan. Useimmissa juomissa limetti- tai sitruunamehu antavat terää ja lisäksi maun antajana ja koristuksena on usein yrtin oksia. Aidot agua frescat voivat olla melko makeita, mutta sokerin määrää on helppo säädellä oman makean sietokyvyn mukaan.

Eksoottisimmissa agua frescoissa voidaan käyttää myös siemeniä ja pähkinöitä, kuten chiasiemeniä. Muita erikoisempia agua fresca -makuja ovat myös tamarindi ja hibiscuksen kukat.

Agua frescan valmistamiseen ei tarvita mehulinkoa tai muita erityisvälineitä. Sauvasekoittimella pärjää hyvin tai tehosekoitintakin voi käyttää homman nopeuttamiseksi. Kuori ja paloittele hedelmät ja hurauta sileäksi. Juoman voi jättää paksummaksi, hedelmälihaa sisältäväksi tai sen voi siivilöidä tiheän siivilän läpi aivan ohueksi ja nestemäiseksi.

Lisää soseutuksen jälkeen vettä niin, että saat juomaan sopivan koostumuksen. Liikaa ei kannata kuitenkaan lorauttaa, jotta juoma ei laimenisi liikaa. Koita myös kivennäisvettä, jolloin saat hapokkuutta juomaan. Lisää halutessasi myös sokeria, hunajaa tai muuta makeutusainetta. Monista hedelmistä kuten melonista ja mangosta tulee luonnostaan makea juoma, jolloin lisämakeutus on turha.

Tarjoa tuore juoma jääkaappikylmänä jääpaloilla höystettynä!

Kokeile agua frescaan seuraavia makuyhdistelmiä:

Vesimeloni + limetti + minttu

Yhdestä kokonaisesta vesimelonista saat useamman litran vilvoittavaa juomaa. Limetin mehu raikastaa mukavasti makeaa melonia ja mintun varsia voi käyttää juoman koristeluun. Vesimelonijuoman väri on huumaavan punainen ja juoma käy hyvin myös juhlavammankin tilaisuuden viilennykseksi.

Hunajameloni + kurkku + basilika

Hunajameloni makeus, kurkun raikkaus ja basilikan pyöreä mausteisuus pelaavat täydellisesti yhteen hedelmäjuomassa. Sama yhdistelmä sopisi hyvin myös simppeliin kesäsalaattiin.

Mansikka + vanilja + rosmariini

Mansikasta syntyy kauniin punainen ja makoisa juoma. Sekoita mansikkajuoman mausteeksi vaniljansiemeniä tangosta tai vaniljasokeria sekä hienonnettua tuoretta rosmariinia. Tästä kolmikosta syntyy hienostuneen makuinen kesäjuoma!

Ananas + inkivääri + chili

Mukavasti poltteleva ananasjuoma maustetaan ripauksella tuoretta raastettua inkivääriä ja ripauksella chiliä. Tämä juoma sopisi hyvin mausteisen ruuan rinnalla tarjottavaksi - kunhan et lisää liikaa chiliä!

Mango + appelsiini + hunaja

Kellertävä ja sitruksisen makea juoma syntyy mangosta, appelsiinin mehusta ja lorauksesta hunajaa. Helpommin valmistat juoman pakastetuista mangokuutioista ja valmiista appelsiinimehusta, mutta intesiivisemmän maun saat käyttämällä aitoja hedelmiä.

Tästä löydät tarkan ohjeen kurkku-agua frescaan.

Artikkelia päivitetty 18.5.2016.

Markkinoille on tullut valtavasti uusia lonkeroita, mutta mitä niistä kannattaa ostaa?

Uusi alkoholilaki toi lonkerot kauppojen hyllyille. Tässä valmistajat näkivät hyvän tilaisuuden panostaa lonkeroihin uudella tavalla. Markkinoille on viime kuukausina tullut runsaasti uusia tuotteita, ja nyt on aika katsoa, miten ne pärjäävät vanhojen suosikkien rinnalla.
Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin toimitus maisteli tällä kertaa markettivalikoimaan kuuluvia greippilonkeroita, eli niin sanottuja “tavallisia lonkeroita”. Ensi kerralla testiin pääsevät karpalolla ja muilla aineilla kuin greipillä maustetut lonkerot.
Peruslonkeroistakin tarjotaan löytyy niin sanotusti laidasta laitaan. Testatut juomat olivat sekä luonteeltaan että laadultaan hyvin vaihtelevia. Testi suoritettiin sokkotestinä.

Voittaja:
Laitila: Gini long drink, 5,5 %, hinta 3,29 e  (0,33 l)
Lasiin kaadettaessa juoma on harmaan sameaa, ja tuoksu on mieto, ehkä hivenen greippilimua muistuttava. Maku miellyttää testaajia. Siinä tuntuu olevan mukana hieman greipin kuorta, mikä tuo mukavaa terää. Sokeria ei ole liikaa, ja gini maistuu mukavasti. Katajanmarjan aromia emme erota, mutta raati on yksimielinen: tätä joisi mielellään niin saunan jälkeen kuin terassilla. Kesähitti!

Jaetulla kakkossijalla:
Leijona: Greippi lonkero, 5,0 %, hinta 2,49 e (0,33 l)
Testin yllättäjä! Tämä on oikea valinta greipin ystävälle, sillä hedelmän maku erottuu juomasta selvästi. Ginin aromi voisi olla vahvempi, mutta testin yllättäjänä leijona on hyvin tasapainoinen ja miellyttävä juoma. Erinomainen hinta-laatu-suhde.

Jaetulla kakkossijalla:
Hartwall: Original Long Drink, 5,5 %, hinta 2,49 e (0,33 l)
Kaikkein tunnetuin lonkerobrändi pärjäsi hienosti ja selvitti tiensä jaetulle kakkossijalle. Makua moitittiin hieman laimeaksi, mutta yhtä kaikki: tasainen, varma suorittaja. Aromissa pieni katajanmarjan vivahdus, ja gini erottuu hieman. Greipin makua sen sijaan ei juurikaan ole, joten tämä sopii myös niille, jotka eivät siitä niin välitä.

Neljäntenä:
A Le Coq: Gin & grapefruit, 5,5, %, hinta 3,65 e (0, 5 l) 
Tuoksuu ja näyttää perinteiseltä lonkerolta. Maku kuitenkin yllättää: alkoholi ei maistu ollenkaan. Tätä voisi erehtyä luulemaan greippilimuksi. Pahalta juoma ei silti maistu: toimisi oikein hyvin terassilla jäiden kanssa.
“Tätä voisi juoda paljon!”

Viides sija:
Trokari salaperäinen paroni, 5 %, hinta 3,49 e (0,33 l)
Sinebrychoffin uutuus, Trokari -sarjan salaperäinen paroni on ginipohjainen gin & greippi –juoma. Vaikka gin ja greippi on Suomessa tarkoittanut erityisesti lonkeroa, Salaperäinen paroni ottaa vaikutteita cocktaileista ja on kirkas toisin kuin tähänastiset lonkerot. Testiryhmän mielestä se tuoksuu ja maistuu hieman Spritelle. Ginin makua ei juomasta tunnista. Siiderinystävän lonkero.
“Vähän kuin kuin limellä maustettu Breezer.”

Kuudes sija:
Sinebrykoff: Classic Long Drink Grapefruit, 5,5 %, hinta 1,99 e (0,33 l)
Osittain käymisteitse valmistettu suomalainen lonkero. Tällä kertaa raati ei kaipaa lisää alkoholin makua, sillä juoma sekä tuoksuu että maistuu viinalle. Ei tosin ginille, vaan vodkalle tai kenties klassisesti Koskenkorvalle. Ei erityisen lonkeromainen lonkero, mutta menisi saunan jälkeen kylmänä.

Seitsemäs sija:
New Long Drink Company: White Grapefruit Drink, 5,5 %,  hinta 2,99 e (0,33 l)
Markkinoiden uusi lonkero tulee mehubrändinä tunnetun Raikastamon tekijöiltä. Sen limumainen ulkonäkö epäilyttää testaajia. Maku yllättää: se on terävä ja vahva. Ihan kuin juomaan olisi uutettu greipin kuorta. Juoma ei miellytä suurinta osaa raadista, vaikka pullo onkin kaunis.

Kahdeksas sija:
Hartwall: Original Long Drink Light, 5,5 %, 2,49 e (0,33 l)
Hartwallin kevytversio tuoksuu ja näyttää perinteiseltä lonkerolta. Silti kokeneet ruoka- ja juomatoimittajat havaitsevat sokkotestissä aspartaamin aromin. Keinotekoinen makeutusaine tuntuu tunkkaisen makuiselta.

Yhdeksäs sija:
Pirkka: Greippi lonkero, 4,7 %, 1,72 e (0, 33 l)
Tämähän tuoksuu simalta, eräs raadin jäsen huudahtaa. Ja toden totta, siihen on luonnollinen selitys: Pirkan lonkero valmistetaan omenamehusta, käymisteitse. Valitettavasti myös jälkimaku on hiivainen. Juoma jää testin jumboksi, eikä ihme: se ei nimestä huolimatta sisällä greippiä eikä giniä.

 

Myöhemmin kesällä julkaistaan testin kakkososa, jossa maisteluun pääsevät muilla raaka-aineilla kuin greipillä maustetut lonkerot. Stay tuned!

Laulaja Mira Luodin päivä on täynnä rokkia ja vegeruokaa.

Laulaja Mira Luodin päivästä ei rokkia puutu! Sen huomaa jo siitä, miten asenteella Mira ilmoittaa lounaspöydän tarjonnan. Alkupalaksi lounaalla nautitaan appelsiini-parsakaali-pinaatti-manteli-cocktail sekä kesäkurpitsapastaa kylmällä tomaattikastikkeella. Katso kesäkurpitsaspagetin ja raa'an tomaattikastikeen ohje tästä. Pääruoaksi tarjoillaan lämmin papumuhennos avokadolla ja saksanpähkinällä, vihanneksia ja hedelmäsalaattia. Päivän kruunaa tietysti jälkiruoka: kookospallerot!

Vain elämää torstaisin ja perjantaisin kello 20 Nelosella ja Ruudussa. Seuraavan viikon jakson näet etukäteen maksullisesta Ruudusta aina perjantaisin. Soppa365 ja Nelonen kuuluvat molemmat Sanoma-konserniin.