Olut on muodikas juoma, mutta sen makuun pitää oppia. Kuva iStock.
Olut on muodikas juoma, mutta sen makuun pitää oppia. Kuva iStock.

Aloita vaaleasta oluesta, juo vain pieniä annoksia ja pidä lasi kylmänä. Näillä ohjeilla oluihin tutustuminen sujuu jouhevasti.

Venlalla on ongelma. Hän ei pidä oluesta. Kun kaverit tarttuvat bileissä pitkäkaulaisiin olutpulloihin ja ähkäisevät nautinnollisesti hörpyn jälkeen, Venlan tekisi mieli tehdä sama. Baarien pullovalikoima on kiehtova, ja olisi kiva osallistua intohimoiseen keskusteluun oluttyyppien paremmuudesta. Mutta se maku, se kitkerä maku.
Soppa päätti auttaa Venlaa ja kysyä apua oluiden tuntijoilta. Näillä ohjeilla Venlan pitäisi päästä oluen makuun.

  1. Lähde liikkeelle sekoituksilla. Shandy, radler, suutarinsamppanja – limun ja oluen sekoitukset ovat vanha ja toimiva kikka, jossa limun makeus taittaa oluen kitkeryyttä. Sekoituksia voi tehdä itse tai ostaa valmiina kaupasta. Puolikkaan sitruunan mehun lisääminen puollolliseen vaaleaa kevyttä lager-olutta tepsii myös.
  2. Aloita lagerilla tai sitrusmaisella vehnäoluella. Kevyet ja raikkaat oluet ovat vasta-alkajille helpoimpia. Sellaisia ovat esimerkiksi maissipohjaiset Sol ja Corona sekä kotimaiset Lapin kulta ja Koff. Myös belgialaisen Hoegaarden-vehnäoluen ja kotimaisen Olvin Sandels Vehnäoluen raikkaus miellyttää yleensä kokemattomia oluenjuojia.
  3. Ota pieni annos. Puolen litran tuoppi on aloittelijalle liikaa. Mene baariin, jossa myydään olutta myös parin desin annoksina. Liian iso annos lämpenee ja väljähtyy ennen kuin ehdit juoda sitä. Kysy hanaoluista puolikkaita annoksia – monet ravintolat myyvät niitä, vaikka niitä ei mainita listalla.
  4. Nauti kylmänä. Viileässä oluessa mikään yksittäinen aromi ei korostu liikaa. Jalallisessa lasissa käsi ei pääse lämmittämään juomaa (jos muistat pitää kiinni jalasta).
  5. Juo reippaasti, älä kuin viiniä. Jos otat olutta pienen kulauksen ja pyörittelet sitä suun etuosassa, juoman katkerat maut tuntuvat voimakkaasti, ja sitähän sinä et halua. Olut on edukseen suun takaosassa, joten hörppää sitä kunnon kulaus.
  6. Maista monta kertaa, ainakin viidesti. Moni asia maistuu ensimmäisellä kerralla oudolta.
  7. Pysy erossa muotioluista. Pale alet, craft lagerit ja IPA:t ovat nyt trendikkäitä oluttyyppejä, mutta aloittelijalle niissä on liian kova humalan puraisu. Odota myös tummien stout-tyyppisten oluiden kanssa. Ne ovat tuhteja puuromaisia oluita, joiden hienous avautuu vasta kokemuksen myötä. Mutta jos juot kahvisi mustana, saatat ihastua tummiin oluihin jo ensi kulaisulla.
  8. Jos makunystyräsi ovat virittyneet siiderille, kokeile voimakkaan hedelmäisiä, jopa makeita hedelmäoluita. Kirsikkaolut (esimerkiksi Lindemans Kriek) on siiderinjuojalle hyvä silta oluiden maailmaan.
  9. Mikäli pidät valkoviinistä, saatat ihastua vaaleisiin belgialaisiin ale- tai vehnäoluihin (esimerkiksi vaalea Leffe, Chimay ja Grimbergen). Niiden hedelmäinen makeus muistuttaa viiniä. Myös suomalaisen Maku brewingin Golden alessa on mieto ja hedelmäinen maku.

Neuvoja antoivat Yks olut –kirjan kirjoittanut Aniko Lehtinen, Sinebrychoffin markkinointijohtaja Kirsi Räikkönen ja Hartwallin markkinointipäällikkö Meri Vainikka.