Olut on muodikas juoma, mutta sen makuun pitää oppia. Kuva iStock.
Olut on muodikas juoma, mutta sen makuun pitää oppia. Kuva iStock.

Aloita vaaleasta oluesta, juo vain pieniä annoksia ja pidä lasi kylmänä. Näillä ohjeilla oluihin tutustuminen sujuu jouhevasti.

Venlalla on ongelma. Hän ei pidä oluesta. Kun kaverit tarttuvat bileissä pitkäkaulaisiin olutpulloihin ja ähkäisevät nautinnollisesti hörpyn jälkeen, Venlan tekisi mieli tehdä sama. Baarien pullovalikoima on kiehtova, ja olisi kiva osallistua intohimoiseen keskusteluun oluttyyppien paremmuudesta. Mutta se maku, se kitkerä maku.
Soppa päätti auttaa Venlaa ja kysyä apua oluiden tuntijoilta. Näillä ohjeilla Venlan pitäisi päästä oluen makuun.

  1. Lähde liikkeelle sekoituksilla. Shandy, radler, suutarinsamppanja – limun ja oluen sekoitukset ovat vanha ja toimiva kikka, jossa limun makeus taittaa oluen kitkeryyttä. Sekoituksia voi tehdä itse tai ostaa valmiina kaupasta. Puolikkaan sitruunan mehun lisääminen puollolliseen vaaleaa kevyttä lager-olutta tepsii myös.
  2. Aloita lagerilla tai sitrusmaisella vehnäoluella. Kevyet ja raikkaat oluet ovat vasta-alkajille helpoimpia. Sellaisia ovat esimerkiksi maissipohjaiset Sol ja Corona sekä kotimaiset Lapin kulta ja Koff. Myös belgialaisen Hoegaarden-vehnäoluen ja kotimaisen Olvin Sandels Vehnäoluen raikkaus miellyttää yleensä kokemattomia oluenjuojia.
  3. Ota pieni annos. Puolen litran tuoppi on aloittelijalle liikaa. Mene baariin, jossa myydään olutta myös parin desin annoksina. Liian iso annos lämpenee ja väljähtyy ennen kuin ehdit juoda sitä. Kysy hanaoluista puolikkaita annoksia – monet ravintolat myyvät niitä, vaikka niitä ei mainita listalla.
  4. Nauti kylmänä. Viileässä oluessa mikään yksittäinen aromi ei korostu liikaa. Jalallisessa lasissa käsi ei pääse lämmittämään juomaa (jos muistat pitää kiinni jalasta).
  5. Juo reippaasti, älä kuin viiniä. Jos otat olutta pienen kulauksen ja pyörittelet sitä suun etuosassa, juoman katkerat maut tuntuvat voimakkaasti, ja sitähän sinä et halua. Olut on edukseen suun takaosassa, joten hörppää sitä kunnon kulaus.
  6. Maista monta kertaa, ainakin viidesti. Moni asia maistuu ensimmäisellä kerralla oudolta.
  7. Pysy erossa muotioluista. Pale alet, craft lagerit ja IPA:t ovat nyt trendikkäitä oluttyyppejä, mutta aloittelijalle niissä on liian kova humalan puraisu. Odota myös tummien stout-tyyppisten oluiden kanssa. Ne ovat tuhteja puuromaisia oluita, joiden hienous avautuu vasta kokemuksen myötä. Mutta jos juot kahvisi mustana, saatat ihastua tummiin oluihin jo ensi kulaisulla.
  8. Jos makunystyräsi ovat virittyneet siiderille, kokeile voimakkaan hedelmäisiä, jopa makeita hedelmäoluita. Kirsikkaolut (esimerkiksi Lindemans Kriek) on siiderinjuojalle hyvä silta oluiden maailmaan.
  9. Mikäli pidät valkoviinistä, saatat ihastua vaaleisiin belgialaisiin ale- tai vehnäoluihin (esimerkiksi vaalea Leffe, Chimay ja Grimbergen). Niiden hedelmäinen makeus muistuttaa viiniä. Myös suomalaisen Maku brewingin Golden alessa on mieto ja hedelmäinen maku.

Neuvoja antoivat Yks olut –kirjan kirjoittanut Aniko Lehtinen, Sinebrychoffin markkinointijohtaja Kirsi Räikkönen ja Hartwallin markkinointipäällikkö Meri Vainikka.

Hylkää vanhentuneet opit marinoinnista ja ota haltuun jälkimarinointi. Saat lihoihin ja kasviksiin monin verroin enemmän makua.

Grilliruoka ja marinadi kuuluvat yhtä kiinteästi yhteen kuin juhannus ja koivut. Harva pysähtyy miettimään, pitääkö raaka-aineet todella marinoida jo ennen kypsentämistä. Jälkimarinointi on helppo tapa saada kunnolla makua lihaan, kalaan ja kasviksiin. Nimensä mukaisesti raaka-aineet marinoidaan vasta kypsennyksen jälkeen sen sijaan, että niitä kylvetettäisiin marinadissa tuntitolkulla. Jälkimarinoinnin voi hoitaa vielä nopeammin vain sivelemällä kypsää lihaa makeahkolla, kiiltävällä mauste- eli glaseerauskastikkeella.

1. Liha ei hyödy lilluttamisesta

Yön yli marinoinnissa ei ole kyse vain grillaajien pinttyneestä tavasta ja tottumuksesta, vaan meidät on opetettu, että marinointi pehmentää lihaa. On totta, että marinadin happo, kuten etikka tai sitruunamehu laskee lihan ph:ta ja rikkoo sen rakennetta. Todellisuudessa prosessi on kuitenkin hyvin hidas ja useimmiten vaikutus jää vain pinnalle, muutaman millimetrin syvyyteen. Kaiken lisäksi; jos happoisassa marinadissa innostuu kelluttamaan lihaa kovin pitkiä aikoja, sen pinnasta tulee helposti muhjuinen, pehmeän sijaan. Perinteinen marinadi toimiikin parhaiten ohuille suikaleille ja pienille paloille, joihin se pääsee tunkeutumaan.

2. Kuuma kasvis imee makua

Jälkimarinointi on verraton tapa maustaa myös kasviksia, sillä esimerkiksi keitetty tai grillattu peruna imee lämpimänä hyvin makua. Nopea kesäpasta syntyy niin, että paahdat tai grillaat ensin ronskiksi paloiksi leikattuja kasviksia ja annat maustua jälkimarinadissa sillä aikaa, kun pasta kiehuu.

3. Grillin putsaaja kiittää

Jos lihan pinnassa on kovin paljon kosteaa marinadia, se ei paistu kunnolla rapeaksi ja tarraa vain grilliin kiinni. Koska jälkimarinadi levitetään vasta grillaamisen jälkeen, on selvä, että grillikin pysyy siistimpänä.

 

Yhdistä parhaat puolet

Paras lopputulos syntyy yhdistämällä vanhaa ja uutta. Tee kostea marinadi vasta kypsennyksen jälkeen, mutta kuivamarinoi liha mausteseoksessa, eli rubissa ennen grillaamista. Kuivamausteet kannattaa hieroa kunnolla lihan pintaan niin, että se hieman rikkoutuu. Näin saat taatusti kaikki maut talteen ja esille.

 

Helppoakin helpompi marinointiopas tarjoaa luottomarinadit eri grilliherkuille.    

 

 

 

Jos mökiltä löytyy uuni, kulho, sekoitusväline ja pari vuokaa, voit leipoa melkein mitä vain: piirakoita, sämpylöitä ja muffineja. Poimi ideat talteen mökkilomaa varten! Ohjeet toimivat myös silloin, kun haluat leipoa kesän herkut vähän helpommin.

Leivo sekoittamalla

Sekoittamalla valmistuvat taikinat ovat mökillä ihan parhaita. Vaikka sähkövatkain kuuluisikin mökin varustukseen, yksinkertainen taikina vähentää tiskiä ja työvaiheita. Parhaassa tapauksessa vuoka toimii taikinan sekoitusastiana, kuten tässä reseptissä. Voit vaihdella marjoja sen mukaan, mitä satut saamaan.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Kesän helpoin mustikkapiirakka
Resepti
Kesän helpoin mustikkapiirakka

 

Myös muffinitaikinan voi valmistaa sekoittamalla. Tärkeintä on notkistaa rasva hyvin pehmeäksi. Sen voi tehdä vaikkapa unohtamalla voin pöydälle pariksi tunniksi ja aloittamalla leipomisen vasta sitten. Jos mökille ei sattunut mukaan muffinipeltiä, voit paistaa muffinit tukevissa paperisissa muffinivuoissa. Maailman helpoin kuorrutus on valmiiksi karamellisoitu maitotiiviste eli dulce de leche, jota löytyy useimpien kauppojen säilykehyllyiltä. Näihin muffineihin sopivat vadelmien lisäksi yhtä hyvin mustikat tai raparperipalat.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Vadelma-toffeemuffinit
Resepti
Vadelma-toffeemuffinit

 

Mansikkakakku on mökkikauden ehdoton herkku. Myös sen taikina onnistuu yksinkertaisimmillaan yhdistämällä ainekset. Jos kesäpaikkakuntasi kaupasta ei löydy hasselpähkinäjauhetta, voit vaihtaa sen mantelijauheeseen. Muscovadosokerin tilalla voi käyttää fariinisokeria eikä maku kärsi, jos lakritsijauheen jättää pois. Päälle ranskankermaa ja mansikoita, ja kesän ihanin mökkikakku on valmis.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Muscovado-mansikkakakku
Resepti
Muscovado-mansikkakakku

 

Sekoittamalla valmistuva sämpylätaikina kohoaa yön aikana jääkaapissa. Tarvitset taikinaan yksinkertaisimmillaan vain puurohiutaleita, vehnäjauhoja, kuivahiivaa, suolaa, vettä ja öljyä. Muuntele taikinan aineksia sen mukaan, mitä jauhokaapistasi löytyy. Aamulla jääkaapissa odottaa taikina, joka on valmiina lusikoitavaksi pellille. Tämä sämpyläohje on hyvä pitää mielessä myös silloin, kun leipä sattuu mökiltä loppumaan ennen seuraavaa kauppareissua.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Superhelpot aamiaissämpylät
Resepti
Superhelpot aamiaissämpylät

 

Leivo valmistaikinasta

Valmiit muro- ja kauramurotaikinat ovat mökillä käytännöllisiä. Paketillinen taikinaa sulaa leivontavalmiiksi puolessa tunnissa. Voit taputella sen suoraan piirasvuoan (Ø 26–28 cm) pohjalle ja reunoille, sillä rasvainen taikina irtoaa vuoasta helposti. Päälle voit tehdä seoksen mamman marjapiirakan tyyliin: purkillinen kermaviiliä, yksi muna, 3/4 dl sokeria ja vaniljasokeria. Sekoita joukkoon muutama desi saamiasi marjoja, levitä piirakan päälle ja paista uunin alaosassa 25–30 minuuttia.

Valmismurotaikinaan voi myös sekoittaa makuaineita, kuten tässä raparperipiirakan ohjeessa. Siinä raparperit ovat kauniina riveinä piirakan päällä, mutta idea on yhtä simppeli.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Pistaasi-raparperipiirakka
Resepti
Pistaasi-raparperipiirakka

 

Kesän helpoin piirakka voi olla myös pullataikinapohjainen, jos käyttää valmista, pakasteena myytävää pullataikinaa. Pirkka-tuotteena löytyvä pakastepullataikina on gluteenitonta. Jos käytät kaulimiseen gluteenitonta jauhoseosta, piirakka sopii myös keliaakikoille. Piirakan ideana on korvapuustin maku, joka saadaan käärimällä taikinan täytteeksi kanelia ja leikkaamalla rulla paloiksi vuoan pohjalle. Paista piirakka uunin alaosassa, jotta pohja paistuu kypsäksi siinä ajassa missä täytekin. Mehevään täytteeseen voit käyttää edellisen vuoden pakastemustikat tai pari mukillista tuoreita mustikoita. Pakastemustikoista täyte saa kauniin violetin sävyn, tuoreet mustikat taas pilkuttavat vaalean täytteen hauskasti.

 

PS Jos mökilläsi ei ole kunnon uuniakaan, muista valmiit kakkupohjat. Parhaita ovat kaupan leipäosastolta löytyvät marenkipohjat, joista voi kasata kermavaahdon ja marjojen kanssa vaivatta herkullisen kakun. Myös valmis reunallinen torttupohja on helppo elvyttää kostuttamalla se kunnolla esimerkiksi laimennetulla, kevyesti sokeroidulla sitruunamehulla. Kerma-rahkatäyte ja marjat saavat valmispohjaankin tehdyn tortun maistumaan ihanalta. 

Kuva: Anna Huovinen.