Upean täyteläinen hirvibolognese on varsinainen täsmäruoka lokakuuhun. Kuva: Sami Repo.
Upean täyteläinen hirvibolognese on varsinainen täsmäruoka lokakuuhun. Kuva: Sami Repo.

Vaikka varsinainen sadonkorjuuaika jo hiipua, myös lokakuussa pääsee kokemaan varsin mahtavia makuelämyksiä. Soppa kokosi syksyiset ruokatärpit tuomaan inspiraatiota pimenevien iltojen pitopöytiin.

Kasvikset kunniaan

Docventures-kaverit Riku Rantala ja Tunna Milonoff kannustavat jälleen ihmisiä vähentämään lihansyöntiä lokakuun ajaksi. Docventuresin Lihaton lokakuu -haaste järjestetään nyt kolmatta kertaa, ja sen tarkoituksena on vähentää lihansyöntiä ilmasto-, ympäristö- ja terveyssyiden vuoksi.

"Emme usko, että me kaikki kykenemme täysin lihattomaan loppuelämään, mutta merkittävällä vähentämiselläkin on suurta merkitystä. Eikä se ole edes vaikeaa", Riku ja Tunna kirjoittavat Lihaton lokakuu -haasteen Facebook-tapahtumassa.

Vaikket viettäisikään täysin lihatonta lokakuuta, kannattaa silti kokeilla, miten erinomaisia kasvisruokia syksyisistä raaka-aineista saa aikaan. Erityisen ajankohtainen vegeherkku on täyteläinen suppilovahverovorschmack, johon soijarouhe tuo ruokaisuutta. Perinteisesti vorschmack nautitaan uuniperunan, smetanan ja suolakurkkujen kanssa, ja ne sopivat lisukkeeksi myös tälle kasvisversiolle. Nyt pitää vain toivoa, että suppilovahverot jaksaisivat kasvaa!

Tutustu Lihaton lokakuu -haasteeseen Docventuresin Facebook-tapahtumassa.

Suppilovahverovorschmackin resepti löytyy täältä!

Lisää hyviä kasvisruokaohjeita saat Sopan Vegebaarista.

 

Syökää silakkaa (ja muutakin kalaa)

Lokakuu tuo mukanaan myös silakat, joita juhlitaan markkinoiden merkeissä Helsingissä 4.–9.10. ja Turussa 22.–25.10. Vielä joitain vuosikymmeniä sitten silakka oli varsin yleinen vieras suomalaisten ruokapöydissä, mutta nykyään sen syöminen on vähentynyt. Sopan ruokatoimittaja Chrisse Aaltio kirjoitti vastikään, että syömme tätä nykyä silakkaa keskimäärin 300 grammaa vuodessa henkeä kohti. Siis kahden annoksen verran.

Vähän ehkä jo unohdettukin kalaherkku kannattaa kuitenkin palauttaa takaisin ruokalistalle. Silakkaruuat valmistuvat suhteellisen näppärästi, ja aivan erityisen hyviä kalareseptejä Soppaan on laatinut kalakumppanimme WWF Suomi. Löydät WWF:n eettisestä kalakeittokirjasta muun muassa suositun silakkasushin reseptin ja aivan fantastisen hyvien etikkaisten silakkapihvien ohjeen.

Lue Chrissen silakkakirjoitus reseptivinkkeineen tästä!

WWF:n kalakeittokirjaa pääset selailemaan klikkaamalla tästä.

 

Padan porinaa ja punaviiniä

Syksy on tuhtien pataruokien ykkössesonki. Padathan ovat erityisesti siitä syystä kätevää ruokaa, että kun ainekset panee mietoon lämpöön muhimaan, niin ruoka oikeastaan valmistaa itse itsensä. Kypsennysaika on toki pitkä, mutta sen voi käyttää vaikkapa ulkoillen, leffoja katsellen, sienestäen tai vaikkapa "romanttisissa tunnelmissa". Lisäksi pataruoka tunnetusti vain paranee uudelleenlämmityksestä, joten kaiva suosiolla se isoin pata kaapin perukoilta ja tee suosikkipataasi saman tien seuraavalle päivälle ja vielä pakastimeenkin asti.

Ja patojen seurana maistuu erinomaisesti tietenkin lasi punaviiniä! Sitä voi muuten lorauttaa tilkkasen myös sinne patojen sekaan. Vesisateen ja pimeyden keskellä on ihan parasta vetää villasukat jalkaan, ottaa hyvä asento sohvalla tai nojatuolissa ja nauttia elämästä punkkulasillisen ja hyvän kirjan tai elokuvan seurassa. Tänä syksynä voisi ehkä tutustua jopa johonkin itselle vieraaksi jääneeseen viinimaahan tai rypäleeseen.

Tutustu Sopan pataruokaresepteihin täällä!

Soppa maisteli syksyn uutuuspunaviinejä, niistä voit lukea lisää täältä.

 

Kurpitsaa ja kammotuksia

Kesäkurpitsoista olemme nauttineet jo pari kuukautta, mutta varsinainen kurpitsakausi on nyt vasta käynnissä. Erityisen trendikäs on tällä hetkellä makea myskikurpitsa, mutta muitakin lajikkeita kannattaa kokeilla. Ruokatoimittajamme Katja Nordlund käsitteli taannoisessa Soppa-artikkelissaan erilaisia kurpitsalajikkeita ja niille parhaiten sopivia käyttökohteita. Ja kurpitsa todellakin kelpaa muuhinkin kuin halloween-lyhdyksi! Kannattaa kokeilla etenkin uunissa meheväksi paahdettua kurpitsaa, joka on aivan mahtava lisuke esimerkiksi viikonlopun paistille.

Ota kurpitsat haltuun Katjan artikkelin avulla.

Ja nyt kun kurpitsat tulivat puheeksi, niin lokakuuhan huipentuu halloweeniin ja pyhäinpäivään 31.10. Moni saattaa pitää halloweenia amerikkalaisena kotkotuksena, mutta kun vuoden pimein aika lähenee, ei kai pieni karnevaali pahaa tee! Ja voihan sitä suomalaisittain viettää vaikka kekriä.

Sopan halloween-suunnitelmista paljastettakoon sen verran, että ruokatoimittajamme Riikka Kaila on luvannut antaa suorastaan kauhistuttavan hyviä ideoita juhlapöytään. Niistä lisää sitten kuun loppupuolella!

PS. Jos vesi herahti kielellesi jutun pääkuvan ansiosta, niin kyseessä on aivan huippuhyvä hirvibolognese.

Kokeile ihmeessä, reseptin saat klikkaamalla tästä.

Jutun kuvat: Sami Repo, Sabrina Bqain ja Pia Inberg.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin