Upean täyteläinen hirvibolognese on varsinainen täsmäruoka lokakuuhun. Kuva: <span class="photographer">Sami Repo.</span>
Upean täyteläinen hirvibolognese on varsinainen täsmäruoka lokakuuhun. Kuva: Sami Repo.

Vaikka varsinainen sadonkorjuuaika jo hiipua, myös lokakuussa pääsee kokemaan varsin mahtavia makuelämyksiä. Soppa kokosi syksyiset ruokatärpit tuomaan inspiraatiota pimenevien iltojen pitopöytiin.

Kasvikset kunniaan

Docventures-kaverit Riku Rantala ja Tunna Milonoff kannustavat jälleen ihmisiä vähentämään lihansyöntiä lokakuun ajaksi. Docventuresin Lihaton lokakuu -haaste järjestetään nyt kolmatta kertaa, ja sen tarkoituksena on vähentää lihansyöntiä ilmasto-, ympäristö- ja terveyssyiden vuoksi.

"Emme usko, että me kaikki kykenemme täysin lihattomaan loppuelämään, mutta merkittävällä vähentämiselläkin on suurta merkitystä. Eikä se ole edes vaikeaa", Riku ja Tunna kirjoittavat Lihaton lokakuu -haasteen Facebook-tapahtumassa.

Vaikket viettäisikään täysin lihatonta lokakuuta, kannattaa silti kokeilla, miten erinomaisia kasvisruokia syksyisistä raaka-aineista saa aikaan. Erityisen ajankohtainen vegeherkku on täyteläinen suppilovahverovorschmack, johon soijarouhe tuo ruokaisuutta. Perinteisesti vorschmack nautitaan uuniperunan, smetanan ja suolakurkkujen kanssa, ja ne sopivat lisukkeeksi myös tälle kasvisversiolle. Nyt pitää vain toivoa, että suppilovahverot jaksaisivat kasvaa!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutustu Lihaton lokakuu -haasteeseen Docventuresin Facebook-tapahtumassa.

Suppilovahverovorschmackin resepti löytyy täältä!

Lisää hyviä kasvisruokaohjeita saat Sopan Vegebaarista.

 

Syökää silakkaa (ja muutakin kalaa)

Lokakuu tuo mukanaan myös silakat, joita juhlitaan markkinoiden merkeissä Helsingissä 4.–9.10. ja Turussa 22.–25.10. Vielä joitain vuosikymmeniä sitten silakka oli varsin yleinen vieras suomalaisten ruokapöydissä, mutta nykyään sen syöminen on vähentynyt. Sopan ruokatoimittaja Chrisse Aaltio kirjoitti vastikään, että syömme tätä nykyä silakkaa keskimäärin 300 grammaa vuodessa henkeä kohti. Siis kahden annoksen verran.

Vähän ehkä jo unohdettukin kalaherkku kannattaa kuitenkin palauttaa takaisin ruokalistalle. Silakkaruuat valmistuvat suhteellisen näppärästi, ja aivan erityisen hyviä kalareseptejä Soppaan on laatinut kalakumppanimme WWF Suomi. Löydät WWF:n eettisestä kalakeittokirjasta muun muassa suositun silakkasushin reseptin ja aivan fantastisen hyvien etikkaisten silakkapihvien ohjeen.

Lue Chrissen silakkakirjoitus reseptivinkkeineen tästä!

WWF:n kalakeittokirjaa pääset selailemaan klikkaamalla tästä.

 

Padan porinaa ja punaviiniä

Syksy on tuhtien pataruokien ykkössesonki. Padathan ovat erityisesti siitä syystä kätevää ruokaa, että kun ainekset panee mietoon lämpöön muhimaan, niin ruoka oikeastaan valmistaa itse itsensä. Kypsennysaika on toki pitkä, mutta sen voi käyttää vaikkapa ulkoillen, leffoja katsellen, sienestäen tai vaikkapa "romanttisissa tunnelmissa". Lisäksi pataruoka tunnetusti vain paranee uudelleenlämmityksestä, joten kaiva suosiolla se isoin pata kaapin perukoilta ja tee suosikkipataasi saman tien seuraavalle päivälle ja vielä pakastimeenkin asti.

Ja patojen seurana maistuu erinomaisesti tietenkin lasi punaviiniä! Sitä voi muuten lorauttaa tilkkasen myös sinne patojen sekaan. Vesisateen ja pimeyden keskellä on ihan parasta vetää villasukat jalkaan, ottaa hyvä asento sohvalla tai nojatuolissa ja nauttia elämästä punkkulasillisen ja hyvän kirjan tai elokuvan seurassa. Tänä syksynä voisi ehkä tutustua jopa johonkin itselle vieraaksi jääneeseen viinimaahan tai rypäleeseen.

Tutustu Sopan pataruokaresepteihin täällä!

Soppa maisteli syksyn uutuuspunaviinejä, niistä voit lukea lisää täältä.

 

Kurpitsaa ja kammotuksia

Kesäkurpitsoista olemme nauttineet jo pari kuukautta, mutta varsinainen kurpitsakausi on nyt vasta käynnissä. Erityisen trendikäs on tällä hetkellä makea myskikurpitsa, mutta muitakin lajikkeita kannattaa kokeilla. Ruokatoimittajamme Katja Nordlund käsitteli taannoisessa Soppa-artikkelissaan erilaisia kurpitsalajikkeita ja niille parhaiten sopivia käyttökohteita. Ja kurpitsa todellakin kelpaa muuhinkin kuin halloween-lyhdyksi! Kannattaa kokeilla etenkin uunissa meheväksi paahdettua kurpitsaa, joka on aivan mahtava lisuke esimerkiksi viikonlopun paistille.

Ota kurpitsat haltuun Katjan artikkelin avulla.

Ja nyt kun kurpitsat tulivat puheeksi, niin lokakuuhan huipentuu halloweeniin ja pyhäinpäivään 31.10. Moni saattaa pitää halloweenia amerikkalaisena kotkotuksena, mutta kun vuoden pimein aika lähenee, ei kai pieni karnevaali pahaa tee! Ja voihan sitä suomalaisittain viettää vaikka kekriä.

Sopan halloween-suunnitelmista paljastettakoon sen verran, että ruokatoimittajamme Riikka Kaila on luvannut antaa suorastaan kauhistuttavan hyviä ideoita juhlapöytään. Niistä lisää sitten kuun loppupuolella!

PS. Jos vesi herahti kielellesi jutun pääkuvan ansiosta, niin kyseessä on aivan huippuhyvä hirvibolognese.

Kokeile ihmeessä, reseptin saat klikkaamalla tästä.

Jutun kuvat: Sami Repo, Sabrina Bqain ja Pia Inberg.

Sisältö jatkuu mainoksen alla