Myös punaviini kannattaa pitää kaapissa, jos pullo on avattu. Kuva: Istockphoto.
Myös punaviini kannattaa pitää kaapissa, jos pullo on avattu. Kuva: Istockphoto.

Alkon laboratoriopäällikkö Soili Karjalainen neuvoo, miten avattu viinipullo säilyy hyvänä mahdollisimman pitkään.

Kaada viini pikkupulloon

"Hapen vaikutuksesta viinin etanoli alkaa hapettua etikaksi. Avattu pullo säilyy ainakin viikon, kun pumppaat ilman pois. Jos et omista pumppua, kaada viini pienempään pulloon ja minimoi hapen määrä."

Punkkukin jääkaappiin

"Viileässä säilyttäminen hidastaa avatun viinin hapettumista, joten myös punaviini kannattaa pitää jääkaapissa. Ota pullo huoneenlämpöön tai kaada lasillinen lämpenemään hyvissä ajoin."

Osta kuoharikorkki

"20 prosenttia kuohuviinin hiilidioksidista vapautuu kuplina, loppu haihtuu huomaamatta. Kuplien säilymistä ei voi auttaa vippaskonsteilla, kuten pulloon sujautetulla hopealusikalla. Pullo pitää sulkea tiiviisti. Parhaiten se käy kuohuviinille suunnitellulla sulkijalla."

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.