Kokkimittelöä voi fanittaa kuin urheilukisoja. Kuvitus: Satu Kettunen.
Kokkimittelöä voi fanittaa kuin urheilukisoja. Kuvitus: Satu Kettunen.

Jokainen ranskalainen tuntee Bocuse d’Orin. Ruotsissakin näitä ”kokkiolympialaisia” tuetaan valtion varoista. Suomen Matti Jämsén treenaa tiukasti kuin urheilija, mutta yltääkö sillä kultaan tammikuussa?

Brittifanit ovat melkein kiusallisen äänekkäitä. Rummut paukkuvat kovaa, ja torvet tööttäilevät ilmoille urheilukisoista tuttua kannustusmelodiaa. Viereisessä Suomen joukkueen katsomossa meininki on maltillisempaa. Siniristiliput liehuvat arvokkaasti, mutta kriittisillä hetkillä suomalaisfaneistakin lähtee yllättävän kova kannustus. Nämä fanit tosin eivät istu jalkapallostadionilla vaan Tukholman messuhallissa, jossa on käynnissä Bocuse d’Or -kokkikisan Euroopan-osakilpailu.

Suomen joukkue, tähtenään helsinkiläisravintola G. W. Sundmansin keittiömestari Matti Jämsén, kilpailee numerolla yksi. Ja hyvin kilpaileekin, Jämsén nimittäin selviää pitkän kisapäivän päätteeksi kirkkaasti finaaliin, ja Suomen joukkue saa erikoispalkinnon parhaasta lihavadista.

On toukokuun alku, joten Jämsénillä on vielä reilut kahdeksan kuukautta aikaa hioa taitojaan ennen Ranskan Lyonissa tammikuussa 2015 käytävää Bocuse d’Or -finaalia. 1987 perustettu Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, josta puhutaan usein ruuanlaiton olympialaisina. Kaksipäiväinen finaali televisioidaan useissa maissa, ei kuitenkaan Suomessa.

”Kisa tunnetaan liian huonosti, vaikka osallistumme siihen nyt jo kahdettatoista kertaa. Se on harmittanut aina”, Matti Jämsén sanoo.

Kilpailua seuraavat lähinnä ruokaharrastajat ja ravintola-alan ammattilaiset. Jämsen uskoo, että Bocuse d’Orin kultamitali saisi suomalaisetkin kiinnostumaan kokkauskisasta.

”Suomalaiset ovat sellaisia, että jos ei pärjää, niin ei kiinnosta. Kukaan ei katso nykyään formulaa tai mäkihyppyä, kun ei siellä kukaan pärjää.”

Naapurimaassa Ruotsissa Bocuse d’Or -kilpailu tunnetaan paremmin. Ruotsilla on tosin jotain, mitä Suomella ei vielä ole: Bocuse d’Orin voitto. Mathias Dahlgren voitti kilpailun 1997, ja lisäksi Ruotsi on sijoittunut kilpailussa mitalisijoille neljä kertaa. Itse asiassa Suomi on toistaiseksi ainoa Pohjoismaa, joka ei ole sijoittunut Bocuse d’Orin finaalin mitalikolmikkoon.

Siihen on syy. Suomessa kilpailuun valmentautumiseen ei ole satsattu yhtä paljon kuin muualla. Aiemmissa Bocuse d’Or -mittelöissä suomalaiskokit ovat harjoitelleet leipätyönsä ohella. Nyt Jämsén on voinut ensimmäistä kertaa valmistautua kisoihin täysipäiväisesti, sillä taustalla ovat paitsi Matin työnantaja Royal Ravintolat myös Bocuse d’Or Finlandin taustalla toimivan ELO-säätiön hankkimat sponsorit. Suomen Bocuse d’Or -tiimin budjetti on näissä kisoissa noin 500 000 euroa. Varat tulevat pääasiallisesti yhteistyökumppaneilta, joita on parikymmentä. Kansainvälisessä vertailussa Suomen puoli miljoonaa sijoittuu keskikastiin. Esimerkiksi Norjan joukkue satsaa kisoihin kolmen miljoonan euron verran. Ja toisin kuin vaikkapa Ruotsissa, meillä valtio ei tue joukkuetta rahallisesti. Suurlähetystöt auttavat kuitenkin viestinnässä ja suhdetoiminnassa.

Bocuse d’Oriin liitetään helposti elitistinen stigma. Se harmittaa Jämséniä.

”Tätä pidetään turhaan hienosteluna. Bocuse d’Orissa on kyse siitä, että kunkin maan paras edustaja tekee oman maansa parasta ruokaa.”

Toki kilpailuun kuuluu tietynlainen show-meininki. Tarjoiluvadit ovat näyttäviä, ja niitä kierrätetään suurieleisesti tuomareiden edessä. Fanit kannustavat intohimoisesti oman maansa edustajaa.

Pelkästä show’sta Bocuse d’Orissa ei kuitenkaan ole kysymys. Maailman arvostetuimpaan kokkikisaan ei voi lähteä lämmittelemättä, ja harjoittelu edellyttää hurjaa sitoutumista. Jämsén on seissyt hellan ääressä ja harjoitellut kisaa varten täysipäiväisesti syksystä 2013 lähtien.

Ravintolakoulu Perhon tiloihin rakennettu harjoituskeittiö on lähes identtinen Lyonin kisakeittiön kanssa. Siellä Jämsén viettää jopa 12 tuntia päivässä ja kuusi päivää viikossa kokaten ruokaa Bocuse d’Or -kisan edellyttämistä raaka-aineista. Kun Jämsén siirtyy Lyonin kilpakeittiöön kokkaamaan, hän osaa toimia siellä vaikka silmät kiinni. Jokainen askel, jokaisen välineen paikka on tallentunut lihasmuistiin. Suorituksen onkin sujuttava ilman turhia askelia, sillä kilpailijoilla on 5 tuntia ja 35 minuuttia aikaa saada annokset valmiiksi.

Toukokuussa järjestetyn Tukholman-osakilpailun pääraaka-aineet Jämsén sai tietää jo syksyllä 2013. Sen jälkeen alkoi harjoittelu liha-annokseen kuuluvien possun takajalan ja sianveren sekä kala-annoksen sinisimpukoiden, sein ja osterien kanssa. Lyonin finaalin pääraaka-aine on helmikana. Se paljastettiin kilpailijoille syyskuussa 2014.

Aivan kuten olympialaisiin valmistautuva urheilija, Jämsén pitää myös fyysisestä kunnostaan hyvää huolta. Punttisalista on tullut melkein yhtä tuttu paikka kuin harjoituskeittiöstä. Taustalla on huolto- ja tukijoukot, lähimpinä assistentti Antti Lukkari, valmentaja Eero Vottonen ja Suomen Bocuse d’Or -presidentti, keittiömestari Pekka Terävä. Lisäksi Jämsénin huoltojoukkoon kuuluu muun muassa kilpailuvadit suunnitellut muotoilija Pekka Paikkari ja viestintäväkeä.

Jämsénillä on selkeä tavoite voittaa koko Bocuse d’Or -kilpailun 27.–28. tammikuuta käytävä finaali. Toistaiseksi Suomen paras sijoitus finaalissa on viides sija. Siihen ovat yltäneet Michael Björklund vuonna 1999 – ja Jämsén itse vuonna 2011. Jämsén kisaa siis jo toista kertaa. Se on selkeä etu.

”Olin viimeksi keltanokka, ja lähdimme kisaan tuurilla. Nyt olemme valmistautuneet kunnolla ja tiedämme, mitä odottaa”, hän sanoo.

Bocuse d’Or -joukkueen tukeminen voisi olla laman kourissa kärvistelevältä Suomelta järkevä veto. Kisan voitto olisi nimittäin iso juttu paitsi Jämsénille myös koko Suomelle. Ruoka ja ravintolat ovat nykyään iso osa turismia, ja jos Suomella olisi oma Bocuse d’Or -voittaja, se voisi vaikuttaa myönteisesti matkailuun. Voitto voisi tehdä hyvää myös suomalaiselle elintarviketeollisuudelle, etenkin viennille, sillä se olisi selkeä osoitus siitä, että Suomessa osataan valmistaa laadukkaita elintarvikkeita. Sitten on vielä se kansallinen itsetunto.

”Kuvittelisin, että voiton jälkeen osaisimme olla ylpeitä tillilihasta, karjalanpaistista ja muista perinneruuistamme. Meillähän on tapana puhua niistä vähän häpeillen”, Jämsén sanoo.

Tämä olisi varmasti kansanjuhlan arvoinen asia. Kuten sekin, että Jämsén voittaisi vaarallisimman kilpakumppaninsa, Ruotsin Tommy Myllymäen.

Torilla tavataan!

Vuoden sisään Turku ja Helsinki saivat modernit vegeravintolat. Söimme niissä ja olimme hyvin tyytyväisiä.

Niin Kuorissa kuin Yes yes yesissäkin uskotaan pieniin annoksiin ja niiden jakamiseen seurueen kesken. Selkeää jakoa alku- ja pääruokiin ei ole, ja viini sekä cocktailit ovat vahvassa roolissa. Isoruokaiselle voi erityisesti kalliimmassa Yes yes yesissä kertyä maksettavaa, mutta kevyesti syövä kiittää, että ei tarvitse maksaa ylisuurista annoksista. Kummassakin ravintolassa osa annoksista on vegaanisia.

Yes yes yes
Helsinki, Iso Roobertinkatu 1

Parhaat maut

Mustan tahinin maustama uunibataatti ja halloumiranskalaiset ovat Yes yes yesin puhutuimmat annokset, mutta herkullisuudessa voiton vievät saviuunissa paistetun naan-leivän kanssa tarjotut dipit, 12 e, ja palmunsydänsalaatti, 12 e, jossa Italia kohtaa Aasian parmesaanin, tryffeliöljyn, mison, inkiväärin ja chilin liittoumassa. Viereisen pöydän ruotsalaismies tilaa kukkakaaliannoksen kahdesti.

Maukkain juoma

Lehtikaalidaiquiri, 12 e, osoittaa, ettei iso baaritiski seiso ravintolan keskellä turhaan.

Miinusta

Ruuhkaisessa ravintolassa tarjoilijat vaihtuvat lennossa, eikä yhteispeli tahdo sujua: jälkiruokia tyrkytetään, vaikka osa tilatuista ruuista on saapumatta. Kuten ketjun muissa ravintoloissa, myös täällä monet tarjoilijat haluavat puhua vain englantia, ja ruokalista löytyy ainoastaan englanniksi.

Katso ja nauti

Läpibrändätyn ravintolan sisustus kertoo, että Miami vice -pastellivärit, pitkä baaritiski, viherkasvit ja marmori ovat nyt muotia. Harmillisesti seinältä loistava koristevalo ”pilaa” annosten kuvaamisen. Parasta ravintolassa on iloinen hyörinä, joka täyttää suositun paikan jopa arki-iltaisin. Asiakkaat ovat vanhempia kuin Kuorissa, mikä selittyy kenties sillä, että Yes yes yes on kalliimpi.

Hinta

10–14 e, pieniä annoksia suositellaan tilaamaan 3–4/ruokailija.

Kuoren pöydät ovat lähellä toisiaan.
Kuoren pöydät ovat lähellä toisiaan.


Kuori
Turku, Hämeenkatu 8

Parhaat maut

Aasialaisvaikutteiset ruuat hallitsevat listaa, ja ne ovat myös säväyttävimpiä – mikä maku, tuoreus ja raikkaus! Tällaista aasialaisruuan pitäisi aina olla. Esimerkiksi grillistä makua saaneet paksoit lämpimän soija-mustakaaliliemen kanssa vievät makutaivaaseen. Myös paikan tunnusannokseksi muodostunutta rapean seitanin täyttämää salaattitacoa, 6 e, kannattaa maistaa.

Upea cocktail 

Baarimestari ravistaa raikkaan vegaanisen mocktailin, 5 e, jossa maistuu minttu, basilika ja limetti. Kunpa muuallakin tehtäisiin yhtä hyviä alkoholittomia drinkkejä. Oluilla ja vegaanisilla viineillä on vahva rooli juomavalikoimassa.

Matala kynnys

Lähellä yliopistoa sijaitseva ravintola on erityisesti nuorten naisten suosiossa. 60-luvun isojen ikkunoiden liiketilaa ei ole remontissa hiottu tylsäksi, vaan paikka hengittää kutsuvasti. Viherkasvit ja puiset huonekalut pehmentävät betonilattiaisen salin, ja ikkunaseinän pitkä tiski tarjoaa pimeänä iltana suojaisan paikan yksin saapuville.

Miinusta

Yksityiset keskustelut kannattaa käydä toisaalla, sillä väli viereisiin pöytiin on hyvin lyhyt.

Hinta

Annokset 6–18 e, kuusi ruokalajia 56 e, viinipaketti, 40 e.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka ja viinin numerossa 2/2018. 

Mitä vegeä pääsiäisen pääruoaksi? Keksimme pulmaan neljä ratkaisua. Tai oikeastaan viisi, malta siis lukea juttu loppuun saakka!

Täytä myskikurpitsa

Myskikurpitsoja saa kaupasta melkein milloin vain. Kikherneillä ja karpaloilla täytetty myskikurpitsa on oikea pääsiäisyllätys, joka ei kaipaa juurikaan muita lisukkeita. Kyydissä on nimittäin myös spelttiä ja fetajuustoa. Speltin voit vaihtaa bulguriin tai vaikka kvinoaan, fetan taas vuohenjuustoon tai vaikka vegaaniseen vaihtoehtoon. Parasta on, että voit tehdä myskikurpitsan täytteen päivää ennen tarjoamista, jolloin pääsiäispäivään jää vain myskikurpitsan paahtaminen ja täyttäminen.

 

Tee vegekääryleitä

Astetta juhlavampiin vegekaalikäälikääryleisiin kiedotaan valkoviiniliemessä kypsennettyä punajuuriohrattoa, jossa maistuvat vuohenjuusto ja karpalot. Jos kaipaat keväisempää väriä, voit vaihtaa punajuuret uunissa paahdettuihin porkkanoihin, bataattiin tai myskikurpitsaan. Nämä paketit ovat hauskoja ylläreitä pääsiäispöydässä. Lehtikaalikääreelle riittää nopea ryöppäys. Lopuksi paketti paistetaan öljyssä pannulla molemmin puolin.  

 

Hurmaa vegaanisesti

Misotahnalla marinoitu tofu koukuttaa, vaikka et muuten pitäisi tofusta. Tällä annoksella ratkaiset pääsiäisen ruokapulmat. Kaunis, vegaaninen, herkullinen ja helppo ruoka sopii lähes kaikille. Vihreät kasvikset, paksoi, pinaatti ja kesäkurpitsa, paistetaan valkosipulin kanssa pannulla. Samaan aikaan uunissa paahtuu tofu, joka on kylpenyt miso-siirappi-viinietikkaliemessä. Yhdistä nämä lautasille karamellisoidun sipulin kanssa, kanna pöytään ja nauti.  

 

Luota lasagneen

Kuka sanoi, ettei pääsiäisenä saisi syödä lasagnea? Sulatejuustolla ja paahdetuilla kasviksilla kerrostettua kasvislasagnea on kehuttu maailman parhaaksi. Eikä ihme, sillä lasagneen on tyhjennetty kaupan kasvisosasto kirsikkatomaateista sipuliin ja sitruunaan. Lisää pinnalle reilusti tuoreita yrttejä ja avaa luotto-pastaviinisi. Varsinkin jos pääsiäispöytäsi pullistelee vieraita, valintasi on tämä.

 

PS Jos kaipaat vain lampaalle vegaanista vastinetta, ja lisukkeet ovat muuten kunnossa, muista misomunakoisot! Tummaksi ja pehmeäksi paahdettu munakoiso on jotain niin herkullista, ettei sitä voi eikä kannata jättää tässä yhteydessä mainitsematta.

 

Kuvat: Reetta Pasanen, Tuomas Kolehmainen ja Panu Pälviä.