Viides perusmaku umami ei tule missään niin hyvin esille kuin japanilaisessa misotahnassa.

Tunnetko jo mison? Se on japanilaista, fermentoiduista eli käyneistä soijapavuista valmistettua paksua tahnaa. Misotahna antaa ruokiin ihanan umamisen, eli täyteläisen ja suolaisen maun. Maailmalla huippukokkien keskuudessa on jo pitkään vallinnut misokuume. Julkkiskokki David Changin miso-suolakinuskijäätelö ihastuttaa New Yorkissa, ja Martha Stewart puolestaan valmistaa miso-voita, jota hän käyttää pastakastikkeena.

Kokosimme neljä suosikkiruokaamme, joissa miso on keskeisessä roolissa. Niiden lisäksi miso on loistomauste muun muassa majoneesiin, vinegrettiin ja hummukseen.

Misoa voi ostaa etnisistä ruokakaupoista tai isoista marketeista. Myynnissa saattaa olla erilaisia misotahnoa. Perussääntö on, että mitä vaaleampi miso, sitä vähemmän aikaa sitä on fermentoitu – ja sitä miedompi on maku.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Misolohi-bataattivuoka

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Misotahna antaa upean umamisen ja suolaisen maun lohifileille. Makea bataattipeti toimii täydellisenä kontrastina. Misolohi-bataattivuoan ohjeen löydät tästä.

2. Misokeitto ja sobanuudeleita

Mison juureva ja suolainen maku sopii tattarista valmistettujen sobanuudelien kanssa täydellisesti lämmittävään soppaan. Misokeiton ja sobanuudeleiden ohjeen löydät tästä.

3. Vegaanin caesarsalaatti

Vegaaninen caesarsalaatti saa umamia anjoviksen sijaan merilevästä. Miso tuo salaattiin suolaisuutta. Vegaanin caesarsalaatin ohjeen löydät tästä.

4. Nasu dengako eli misomunakoisot

Ruokaisa, misolla aateloitu ja tummaksi paahdettu munakoiso ei jätä lihansyöjääkään kylmäksi. Misomunakoisojen ohjeen löydät tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla