Bataatti sopii niin keittoon kuin leiväksi. Kuva: iStock
Bataatti sopii niin keittoon kuin leiväksi. Kuva: iStock

Bataatti on ollut viime aikoina trendin aallon harjalla, eikä syyttä, sillä se on uskomattoman monikäyttöinen. Sillä voi jopa korvata hampurilaissämpylän, ja siitä syntyvät rapeat ranskalaiset. Toki se toimii klassisena keittonakin. Katso 7 maukasta reseptiä bataatista.

Sämpylät ja toastit

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavien kannattaa innostua bataatista, sillä se on ottanut itselleen erityisaseman leivän korvikkeena. Pari kesää sitten pöhistiin gluteenittomasta burgerista, jossa sämpylän virkaa näytteli ansioituneesti bataattikiekko. Noin sentin paksuiset kiekot paahdetaan uunissa pehmeiksi ja niiden annetaan ottaa pintaan vähän väriä. Hamppari kootaan kahden muhkean kiekon väliin.

Kun bataatista leikkaa päädyt pois ja siivuttaa sen pituussuunnassa, syntyy bataatti-toasteja. Ne voi paahtaa uunissa kiekkojen tapaan, mutta myös tehokas leivänpaahdin kypsentää siivut. Somevillitykseksi asti nousseet bataatti-toastit voi päällystää voilla ja juustolla kuten tavallisen voikkarin, mutta myös maapähkinävoi ja banaanisiivut maistuvat sen päällä.

Vohveliraudan väliin

Raastetusta bataatista syntyy helppo rösti, kun sekoitat joukkoon munan ja parmesaaniraastetta. Herkku paistetaan rapeaksi vohveliraudassa ja päällystetään salaatilla. Katso vohveliraudalla tehdyn bataattiröstin ohje täältä.

Keittoon tietenkin!

Bataatti sopii toki  perinteiseen sosekeittoon - bataattikeitto on jo lähes klassikko. Uutta makua se saa, kun seuraksi soseuttaa muutaman omenan, kuten tässä mausteisessa bataattiomenakeitossa. Bataatti saa seurakseen paljon mausteita ja kookosmaitoa, joten se on täysin vegaaninen.

Piirakkaa kahdella tapaa

Osta paketti valmista lehtitaikinaa ja tee bataatista piirakka. Bataatti-fetapiiraassa juures siivutetaan ohueksi ja sen seuraksi piirakan päälle murennetaan fetaa ja levitetään ranskankermaa. Suolainen juusto ja makea juures luovat ihanan yhdistelmän.

Toinen tapa tehdä bataatista piirakkaa on kypsentää ja soseuttaa se. Sose maustetaan chilillä! Piirakka muistuttaa vähän jenkeissä suosittua kurpistapiirakkaa. Kurkkaa lempeän tulisen bataattipiirakan ohje täältä!

Perunan sijainen

Bataatti sopii erityisen hyvin perunan vaihteluksi. Se taipuu yhtä lailla muusiksi, ranskalaisiksi kuin keitettynä lisukkeeksi.

Bataattiranskalaiset ovat monissa hampparipaikoissa tavisranskisten rinnalla vaihtoehtona. Kotonakin niistä tulee rapeita muutamalla kikalla. Ensinnäkin ne kannattaa pyöräyttää öljyssä ja maissitärkkelysjauhoissa. Toiseekseen kuuma uuni auttaa ranskiksia rapeutumaan. Kiertoilmalla lopputulos on paras. Katso bataattiranskalaisten ohje täältä!

Ikiklassikko perunamuusi saa myös uutta potkua bataatista. Helppo bataattimuusi ei kaipaa voita tai maitoa. Mausteeksi siihen tujautetaan cayannepippuria ja valkosipulia. Miedon ruuan ystävä jättää mausteet suosiolla pois.

 

Edullinen ja maukas rosee kannattaa pitää mielessä myös kevään buffet-kautta varten.

Mikä? Adobe Reserva Rose 2017 (10,40 e) on kuiva, hapokkaan ryhdikäs viini Chilestä. 

Millainen? On pelkkää ennakkoluuloisuutta juoda roseeta ainoastaan kesällä. Tämä talviroseeksi sopiva mainio viini maistuu punaherukoilta, vadelmilta ja punaisilta omenoilta. Hinta-laatusuhde on erinomainen.

Minkä kanssa? Täydellinen seuralainen lämpimälle salaatille, jossa on esimerkiksi paahdettua kesäkurpitsaa tai munakoisoa. Pidä mielessä myös kevään buffet-kautta ajatellen, sillä ryhdikäs viini kestää monenlaisia makuja, ja on edullisuutensa vuoksi hyvä valinta suurempiinkin juhliin.

Lisää Tuomas Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä!