Jos liikut Rautatieasemalla huomenna aamulla, älä syö aamiaista kotona. KUVA: Sami Repo
Jos liikut Rautatieasemalla huomenna aamulla, älä syö aamiaista kotona. KUVA: Sami Repo

Puurobuumi alkoi maailmalla muutama vuosi sitten.

Ensin hehkutettiin pitkään hautuvia puuroja, kuten suomalaisille tuttua yön yli uunissa muhivaa ohrauunipuuroa. Sitten villiinnyttiin suolaisista puuroista, kuten porkkana- tai fenkolipuurosta, joita alettiin tarjota lisukkeina. Niiden koostumus muistuttaa risottoa.

Glorian ruoka & viini kirjoitti jo vuosi sitten (4/2013), kuinka kaurapuuro on vähän kuin risotto. Ja kuinka makea jälkiruokapuuro, se vasta on jotakin. Espanjalaisethan syövät riisipuuromme jälkiruokavanukkaana: sokerilla, kanelilla ja sitruunalla höystettynä.

"Enää ei puhuta vain haute cuisinesta vaan myös oat cuisinesta, kaurakeittiöstä", kirjoitti Glorian ruoka & viini.

Nyt puuroja tuunataan jopa välipalaksi. Kokeilijat korvaavat maidon manteli- ja soijamaidolla ja vaihtavat marjat välillä arpakuution kokoisiin hedelmiin. Puuron pinnalle lisätään myös mysliä ja banaania. Keittiömestari Tomi Björck on innostunut "aasialaisista puuroista", jotka tehdään kookoskermaan.

Raaka- eli tuorepuurot liotetaan nesteessä, eikä niitä kuumenneta. Niiden piristyksenä on usein limetin raastettua kuorta ja siirappia. Gluteenittomia puuroja teemme kvinoasta.

Kööpenhaminassa avattiin viime vuonna ravintola, joka tarjoilee pelkästään puuroja (ja iltaisin risottoja). Grødin eli ”Puuron” kesämenussa komeilee tänä kesänä vaniljainen raparperipuuro. Ehkäpä seuraava Ravintolapäivän hitti onkin puurobaari?

Myllärin Puurobaari tarjoilee puuroja Helsingin Rautatieaseman laiturilla tiistaina 17.6. kl 7:30–10.

Täyteläinen punaviini on hinta-laatusuhteeltaan oikea aarre.

Mikä? Nederburg The Winemasters Shiraz 2016 on eteläafrikkalainen punaviini, joka ihastuttaa monikäyttöisyydellään ja hinta-laatusuhteellaan (11,50 e).

Millainen? Täyteläisen ja kohtuullisen tanniinisen viinin maussa tuntuvat ensisiemauksella tummat kypsät metsämarjat ja kirsikat, ja jälkimaussa savuinen tammiaromi.

Minkä kanssa? Hyvä yleisviini grillatulle naudanlihalle ja pihveille, olipa kypsyysaste kypsä tai medium. Pidä mielessä myös syksyn hirvikautta varten.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!