Jos liikut Rautatieasemalla huomenna aamulla, älä syö aamiaista kotona. KUVA: Sami Repo
Jos liikut Rautatieasemalla huomenna aamulla, älä syö aamiaista kotona. KUVA: Sami Repo

Puurobuumi alkoi maailmalla muutama vuosi sitten.

Ensin hehkutettiin pitkään hautuvia puuroja, kuten suomalaisille tuttua yön yli uunissa muhivaa ohrauunipuuroa. Sitten villiinnyttiin suolaisista puuroista, kuten porkkana- tai fenkolipuurosta, joita alettiin tarjota lisukkeina. Niiden koostumus muistuttaa risottoa.

Glorian ruoka & viini kirjoitti jo vuosi sitten (4/2013), kuinka kaurapuuro on vähän kuin risotto. Ja kuinka makea jälkiruokapuuro, se vasta on jotakin. Espanjalaisethan syövät riisipuuromme jälkiruokavanukkaana: sokerilla, kanelilla ja sitruunalla höystettynä.

"Enää ei puhuta vain haute cuisinesta vaan myös oat cuisinesta, kaurakeittiöstä", kirjoitti Glorian ruoka & viini.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt puuroja tuunataan jopa välipalaksi. Kokeilijat korvaavat maidon manteli- ja soijamaidolla ja vaihtavat marjat välillä arpakuution kokoisiin hedelmiin. Puuron pinnalle lisätään myös mysliä ja banaania. Keittiömestari Tomi Björck on innostunut "aasialaisista puuroista", jotka tehdään kookoskermaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raaka- eli tuorepuurot liotetaan nesteessä, eikä niitä kuumenneta. Niiden piristyksenä on usein limetin raastettua kuorta ja siirappia. Gluteenittomia puuroja teemme kvinoasta.

Kööpenhaminassa avattiin viime vuonna ravintola, joka tarjoilee pelkästään puuroja (ja iltaisin risottoja). Grødin eli ”Puuron” kesämenussa komeilee tänä kesänä vaniljainen raparperipuuro. Ehkäpä seuraava Ravintolapäivän hitti onkin puurobaari?

Myllärin Puurobaari tarjoilee puuroja Helsingin Rautatieaseman laiturilla tiistaina 17.6. kl 7:30–10.

Sisältö jatkuu mainoksen alla