Ilmiselvä browniehan se siinä. Kuva: Panu Pälviä.
Ilmiselvä browniehan se siinä. Kuva: Panu Pälviä.

Mutakakku, ranskalainen suklaakakku, brownie ja fondant – suklaaleivonnaisten kuka kukin on.

Viesti sähköpostilaatikossa oli lyhyt. ”Olen ihmetellyt, mitä eroa mutakakulla ja browniella on?”

Selkeä kysymys, johon vastaaminen ei ollutkaan ihan yksinkertaista. Brownie- ja mutakakkureseptejä selatessa kävi ilmi, ettei niissä ollut aina kummoistakaan eroa. Esimerkiksi amerikkalaisessa ohjeessa käskettiin valmistamaan mutakakku kaupan valmiista browniemiksistä.

Joitain tunnusmerkkejä kuitenkin löytyi, kuten se, että mutakakku on yleensä pyöreä ja brownie kulmikas ja että mutakakku on tahmeampi. Kun pääsimme luokittelussa vauhtiin, innostuimme kirjaamaan ylös myös fondatin ja ranskalaisen suklaakakun piirteet. Ovathan ne vähintään sukua brownielle ja mutakakulle, elleivät peräti saman perheen jäseniä.

Mutakakku

Mutakakku on tiivis, usein pyöreässä vuoassa paistettu, mutta sisältä raa'aksi jätetty suklaakakku. Se ei ole yhtä murenevainen kuin brownie. Mutakakun taikinaan lisätään vähemmän jauhoja kuin brownieen, joskus kakkuun ei laiteta lainkaan jauhoja.

Mutakakun valmistaminen on simppeliä: yhdistetään kuivat ja nestemäiset aineet ja lisätään seokseen munia. Siksi se on valtavan suosittu leivonnainen – oikea kestohitti. Ensimmäiseksi sulatetaan voi ja suklaa. Joukkoon saatetaan lisätä myös kermaa, maitoa, vettä, kahvia tai jotain alkoholia. Sitten vain loput aineet mukaan.

Sisältä löysän kakun lisukkeena tarjotaan usein marjakastiketta, jäätelöä tai kermavaahtoa, ja lopuksi herkkupala syödään kuin täytekakkuviipale.

Mikrossa valmistuvan yhden hengen mutakakun resepti.

Täytettävän mutakakun ohje.

Keksipohjaisen mutakakun resepti.

 

Brownie

Brownie on mutakakkua murenevaisempi ja kuivempi (mutta ei kuiva!) ja siinä on ohut rapea marenkimainen pinta. Se leivotaan yleensä levyksi, josta leikataan neliöitä. Palan pitää olla sen verran tukeva, että sen voi nostaa helposti lautaselle.

Brownietaikinaan lisätään usein sattumia, kuten pähkinöitä, karkinpaloja, keksimuruja yms. Joskus se koristellaan kinuski- tai suklaaraidoilla.

Brownie tarjotaan yleensä sellaisenaan ja se syödään kuin makea piirakka, eikä sen syömisessä tarvitse välttämättä lusikkaa.

Superbrownien resepti.

Granaattiomena-brownien ohje.

 

Ranskalainen suklaakakku

Ranskalainen suklaakakku on mutakakkua ilmavampi ja kevyempi, mikä johtuu siitä, että sen taikinaan lisätään vatkattuja valkuaisia tai munavaahtoa.

Kuumana ranskalainen suklaakakku on ihanan pehmeää ja kosteaa, sisältä jopa valuvaa. Jäähtyessään se ei muutu yhtään huonommaksi, sillä jähmettynyt kakku on kätevä leikata brownieta muistuttaviksi tiiviiksi herkkupaloiksi.

Ranskalainen suklaakakku vaniljavaahdon kanssa.

 

Fondant eli laavakakku

Fondantia ei löydy kahvilan tiskistä tai urheiluseuran myyjäisistä, sillä se on suoraan uunista tarjottava jälkiruoka. Se kypsennettään yksittäisannoksena pienistä uunivuoissa tai muffinipellin koloissa.

Fondantin taika on sen sisällä. Kun leivonnaisen kylkeen painaa lusikan, sula suklaataikina valahtaa ulos. Joskus ulos valuva tahna on pelkkää suklaata, sillä fondanttaikinaan saatetaan painaa reilu pala suklaata ennen paistoa. Uunissa pala sulaa juoksevaksi sisukseksi, minkä vuoksi jälkiruokaa kutsutaan myös laavakakuksi.

Fondantin raakailevan serkun löydät täältä.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneyta. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta enemmän kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.