Ilmiselvä browniehan se siinä. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä.</span>
Ilmiselvä browniehan se siinä. Kuva: Panu Pälviä.

Mutakakku, ranskalainen suklaakakku, brownie ja fondant – suklaaleivonnaisten kuka kukin on.

Viesti sähköpostilaatikossa oli lyhyt. ”Olen ihmetellyt, mitä eroa mutakakulla ja browniella on?”

Selkeä kysymys, johon vastaaminen ei ollutkaan ihan yksinkertaista. Brownie- ja mutakakkureseptejä selatessa kävi ilmi, ettei niissä ollut aina kummoistakaan eroa. Esimerkiksi amerikkalaisessa ohjeessa käskettiin valmistamaan mutakakku kaupan valmiista browniemiksistä.

Joitain tunnusmerkkejä kuitenkin löytyi, kuten se, että mutakakku on yleensä pyöreä ja brownie kulmikas ja että mutakakku on tahmeampi. Kun pääsimme luokittelussa vauhtiin, innostuimme kirjaamaan ylös myös fondatin ja ranskalaisen suklaakakun piirteet. Ovathan ne vähintään sukua brownielle ja mutakakulle, elleivät peräti saman perheen jäseniä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mutakakku

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutakakku on tiivis, usein pyöreässä vuoassa paistettu, mutta sisältä raa'aksi jätetty suklaakakku. Se ei ole yhtä murenevainen kuin brownie. Mutakakun taikinaan lisätään vähemmän jauhoja kuin brownieen, joskus kakkuun ei laiteta lainkaan jauhoja.

Mutakakun valmistaminen on simppeliä: yhdistetään kuivat ja nestemäiset aineet ja lisätään seokseen munia. Siksi se on valtavan suosittu leivonnainen – oikea kestohitti. Ensimmäiseksi sulatetaan voi ja suklaa. Joukkoon saatetaan lisätä myös kermaa, maitoa, vettä, kahvia tai jotain alkoholia. Sitten vain loput aineet mukaan.

Sisältä löysän kakun lisukkeena tarjotaan usein marjakastiketta, jäätelöä tai kermavaahtoa, ja lopuksi herkkupala syödään kuin täytekakkuviipale.

Mikrossa valmistuvan yhden hengen mutakakun resepti.

Täytettävän mutakakun ohje.

Keksipohjaisen mutakakun resepti.

 

Brownie

Brownie on mutakakkua murenevaisempi ja kuivempi (mutta ei kuiva!) ja siinä on ohut rapea marenkimainen pinta. Se leivotaan yleensä levyksi, josta leikataan neliöitä. Palan pitää olla sen verran tukeva, että sen voi nostaa helposti lautaselle.

Brownietaikinaan lisätään usein sattumia, kuten pähkinöitä, karkinpaloja, keksimuruja yms. Joskus se koristellaan kinuski- tai suklaaraidoilla.

Brownie tarjotaan yleensä sellaisenaan ja se syödään kuin makea piirakka, eikä sen syömisessä tarvitse välttämättä lusikkaa.

Superbrownien resepti.

Granaattiomena-brownien ohje.

 

Ranskalainen suklaakakku

Ranskalainen suklaakakku on mutakakkua ilmavampi ja kevyempi, mikä johtuu siitä, että sen taikinaan lisätään vatkattuja valkuaisia tai munavaahtoa.

Kuumana ranskalainen suklaakakku on ihanan pehmeää ja kosteaa, sisältä jopa valuvaa. Jäähtyessään se ei muutu yhtään huonommaksi, sillä jähmettynyt kakku on kätevä leikata brownieta muistuttaviksi tiiviiksi herkkupaloiksi.

Ranskalainen suklaakakku vaniljavaahdon kanssa.

 

Fondant eli laavakakku

Fondantia ei löydy kahvilan tiskistä tai urheiluseuran myyjäisistä, sillä se on suoraan uunista tarjottava jälkiruoka. Se kypsennettään yksittäisannoksena pienistä uunivuoissa tai muffinipellin koloissa.

Fondantin taika on sen sisällä. Kun leivonnaisen kylkeen painaa lusikan, sula suklaataikina valahtaa ulos. Joskus ulos valuva tahna on pelkkää suklaata, sillä fondanttaikinaan saatetaan painaa reilu pala suklaata ennen paistoa. Uunissa pala sulaa juoksevaksi sisukseksi, minkä vuoksi jälkiruokaa kutsutaan myös laavakakuksi.

Fondantin raakailevan serkun löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla