Etelänaapurissakin pannaan olutta pienellä mittakaavalla. Kuva: Istockphoto.
Etelänaapurissakin pannaan olutta pienellä mittakaavalla. Kuva: Istockphoto.

Virolaiset käsityöläisoluet valtaavat panimoravintola Bryggeri Helsingin helmi-maaliskuussa 2015.

Aivan kuten Suomessakin, myös Virossa on käynnissä melkoinen pienpanimobuumi. Viimeisen vuoden aikana Virossa on aloittanut toistakymmentä käsityöläispanimoa.

Virolaisia pienpanimotuotteita on ollut tarjolla Suomessa vähittäismyynnissä tai ravintoloissa varsin niukasti, mutta nyt etelänaapurin olutkulttuuriin pääsee tutustumaan kunnolla. Panimoravintola Bryggeri Helsinki nimittäin järjestää Viron pienpanimoviikot helmi-maaliskuussa.

Tapahtumaan on tarkoitus ottaa mukaan useita virolaisia panimoyrityksiä ja vähintään 25–30 erilaista olutta. Suurin osa oluista on pullo-oluita, mutta muutamaa saa myös ravintolan vierashanoista.

Tapahtumavieraat voivat vaikuttaa olutviikkojen tarjontaan äänestämällä. Bryggeri Helsingin nettisivuille on koottu luettelo Viron pienpanimoista ja niiden tuotteista. Omaa suosikkia voi äänestää mukaan tapahtumaan sähköpostilla, Olutopas.info-sivuston foorumilla tai sosiaalisessa mediassa.

Viron olutviikkojen ajan Bryggeri Helsinki tarjoilee myös kolmen ruokalajin menukokonaisuutta sekä erilaisia olutsnackseja. Bryggerin keittiöpäällikkö Ali Suviala rakentaa ruokalistan yhdessä Viron ensimmäisen olutsommelierin Kristjan Peäsken kanssa.

Ruuan ja juoman lisäksi luvassa on erilaisia teemailtoja ja keskustelutilaisuuksia, panimojen edustajien vierailuja sekä tärppejä Tallinnan olutmatkailukohteista.

Viron pienpanimoviikot järjestetään Bryggeri Helsingissä 26.2.–14.3.

Kesäkurpitsaa tulvii ovista ja ikkunoista! Tuttu tilanne? Kokosimme yhteen suosituimmat ohjeemme, joiden avulla voit käydä sadon kimppuun yksi kesäkurpitsa kerrallaan.

Grillaa

Napakat, pienet kesäkurpitsat sopivat mainiosti grillattaviksi. Pienimmät kannattaa halkaista pitkittäin, jolloin niitä on helppo käännellä grillissä. Isommat voi leikata viipaleiksi, sivellä kevyesti öljyllä ja maustaa suolalla, pippurilla ja yrteillä ennen grillausta. Grillatut kesäkurpitsat sopivat melkein minkä vain grilliruoan lisäkkeeksi, ja sekä kylmiin että lämpimiin salaatteihin. Yhdä hyvin voit pariloida kesäkurpitsat kauniin raidallisiksi pannulla.

 

Täytä ja paahda

Muistatko, miten hyvältä maistuvat täytetyt kesäkurpitsat? Täytettäviksi sopivat sekä pienet että isommat kesäkurpitsat. Juustokuorrutus ja jauhelihatäyte pitävät huolen, että nämä herkut maistuvat yhtä hyviltä kuin äidin tekemät. Mitä enemmän koverrat kesäkurpitsoja, sitä nopeammin ne kypsyvät uunissa ja sitä enemmän täytettä mahtuu kyytiin.

Jos kaipaat täyttämiseen uutta ideaa, viillä kesäkurpitsaan taskut hörsteille uunimakkaran tapaan. Astetta hauskempi uunikesäkurpitsa on vartissa valmis uuniin. 

 

Paista tai raasta pastan joukkoon

Pähkinöitä, yrttejä, vuohenjuustoa ja sitruunaa. Tämä pasta kokoaa kesäkurpitsan parhaat makuparit samalle lautaselle. Kokeile! Ekstraherkullinen kesäkurpitsapasta (pääkuvassa) on loppukesän kausiruokaa ihanimmillaan.

Vielä helpomman pastan kesäkurpitsasta raastamalla sen minttupeston joukkoon. Tämä feta-kesäkurpitsapastan kastike valmistuu samassa ajassa kuin keität pastan.

 

Kätke vuokaan

Kerrostele kesäkurpitsaviipaleita lampaan jauhelihasta valmistetun kastikkeen ja valkokastikkeen kanssa vuokaan. Kesäkurpitsamoussaka onnistuu tavallisen moussakan tapaan, kun valitset kerrosten väliin jauhoisia perunoita, jotka kypsyessään imevät osan kesäkurpitsoista irtoavasta nesteestä. Tämän vuoan voit tehdä hyvissä ajoin ennen tarjoamista, sillä vetäytyminen tekee hyvää sen rakenteelle.

Kuvat: Reetta Pasanen, Sami Repo, Arto Vuohelainen ja Tuomas Kolehmainen.