Kuohuviiniä, punaista vai valkoista? Glorian ruoka & viini kokosi vuoden parhaat ja valitsi 12 viiniä, joissa hinta-laatusuhde on järeästi kohdallaan.

Glorian ruoka & viini valitsi yhteensä 12 vuoden parasta viiniä: kolme kuohuviiniä, valkoviiniä ja punaviiniä. Näitä kannattaa hankkia, sillä hinta-laatusuhde on kohdillaan.

Vuoden paras viiniostos -raatiin kuuluivat Master of Wine Essi Avellan, sommelier Samuil Angelov, viinikirjoittaja Tuomas Tanttu ja päätoimittaja Sanna Maskulin. Nimikirjaimet jokaisen viinin lopussa kertovat, kuka heistä on arvion tehnyt.

Kuohuviinit:

TRENDIKKÄITÄ LUOMUKUPLIA - Perlugo Zero, 15,61 e

Marchesta tuleva italialainen kuohuviini ratsastaa trendien huipulla. Laatutuottajana tunnetun Barone Pizzinin viini on luomua, totta kai, ja se on muodikkaasti rutikuiva. Viiniin ei ole siis lisätty lainkaan sokeria. Trendikäs on myös rypäle, italialainen alkuperäislajike Verdicchio. Ryhdikkään hedelmäinen ja raikas kuohuviini sopii antipastien ja sydänsimpukkapastan seuraan. (EA)

KYLMÄNÄ HYVÄSSÄ SEURASSA - Mionetto Prosecco Brut, 9,99 e

Ensikohtaamiseni Mionetto-proseccon kanssa tapahtui kouluaikoinani Etelä-Italiassa 2003. Seuraavan kerran törmäsin viiniin tänä kesänä Kerimäen Alkossa. Olin ajatellut ostavani samppanjaa, mutta päädyinkin kevytkuplaiseen, raikkaaseen ja Granny Smith -omenalta maistuvaan Mionettoon. Se onkin parhaimmillaan kesähelteillä kylmänä nautittuna, hyvässä seurassa ja pienten huikopalojen kanssa. Toimii varmasti myös pikkujouluissa! (SA)

RENTOA ELEGANSSIA AUSTRALIASTA - Nepenthe Prestige Cuvée Chardonnay Pinot Noir Extra Dry, 13,90 e

Minulla on mielipide, josta en hellitä: australialaiset ovat mestareita tekemään viinejä, joissa yhdistyvät eleganssi ja rento Wine is fun! -asenne. Tämä kuohuva on hyvä esimerkki. Tyylikkään viinin kypsän sitruksinen, omenainen ja pähkinäinen maku tekevät siitä mainion kala- ja äyriäisruokien kumppanin. Jos tavallisesti valitset cavaa tai samppanjaa, kokeile tätä. Kannattaa. (TT)

SAMPPANJAN TYYLINÄYTE - Larmandier-Bernier Terre de Vertus Premier Cru Champagne Brut 2009, 59,90 e (Tilausvalikoima)

Voi olla, että 2009 ei kuulu Champagnen huippuvuosiin. Larmandier-Bernierin uhkeasta blanc de blancsista ei tätä huomaa. Syvyttä, voimaa ja eleganssia riittää. Suutuntuma on kermaista juhlaa, kuivassa, runsaassa maussa yhdistyy tiivis, mehukas hedelmäisyys, paahteisuus ja upea mineraalisuus. Jälkimaku viipyy kielellä pitkään. Tarhasamppanjoiden hohtava helmi! (SM)

Valkoviinit:

MAINIO RUOKAVIINI - Anselmi San Vincenzo 2015, 11,45 e

Kesäinen matka Italian Venetoon nosti Anselmi San Vincenzo -valkoviinin pitkästä aikaa pöydälleni. Soaven kylässä sijaitsevassa Lisa Anselmin Enoteca Realdassa nautitut paikallisherkut muistuttivat taas kerran, miten mahtava ruokaviini tämä edullinen, sitruksinen ja tyylikkään mausteinen valkoviini on. Se on nappivalinta italialaiselle panzanellasalaatille kermaisen burratajuuston kanssa. (EA)

ESPANJALAINEN KALAVIINI - Terras Gauda O Rosal 2015, 18,74 e

Tässäpä hieno esimerkki kahden valkoisen rypäleen, Loureiron ja Albariñon liitosta, joka suorastaan loistaa sekä pohjoisen Galician että Espanjan länsiosien viineissä. Limettinen hapokkuus yhdistettynä kypsään persikkaiseen hedelmäisyyteen antaa viinille monta käyttötarkoitusta. O Rosal on omiaan esimerkiksi graavattujen kalojen ja äyriäisten makuparina. Hyvin jäähdytettynä loistava aperitiivi. (SA)

HELEÄ VUOHENJUUSTOVIINI - Squealing Pig Sauvignon Blanc 2015 (muovipullo), 12,17 e

Uusiseelantilainen sauvignon blanc ansaitsee Vuoden valkoviini -arvonimen, vaikka ensikohtaamisemme ei ollutkaan suotuisa. Muovinen pullo tuntui nimittäin kädessä inhottavalta. Annan pakkaukselle anteeksi, sillä sisältöhän on mainio. Heleän raikas ja hapokas viini maistuu greipiltä ja valkoherukoilta. Rapea suutuntuma herättää ruokahalun, ja jälkimaku on eloisa. Oiva aperitiivi rapujen, äyriäisten sekä täyteläisten juustojen kera. (TT)

RAIKAS TUULAHDUS PORTUGALISTA - Herdade do Esporão Verdelho 2014, 12,89 e

Keväinen Portugalin-matka sen teki: maan viinit kolahtivat, ja kovaa. Erityisesti makumuistiin jäivät paikallisista rypäleistä tehdyt eloisat ja raikkaat valkoviinit, jotka oli kuin räätälöity kaloille, äyriäisille, juustoille ja kasviksille. Alkon parhaimpiin kuuluu Esporãon Verdelho, joka on nautinnollinen yhdistelmä pyöreää hedelmäisyyttä ja pirteän puraisevaa hapokuutta, yrttisyydellä ja mineraalisuudella höystettynä. (SM)

Punaviinit:

KLASSIKON HUIPPUVUOSIKERTA - Cloudy Bay Pinot Noir 2013, 40,50 e (Tilausvalikoima)

Jotkut viinit on tehty rakastettaviksi. Tälle viinille menetin sydämeni jo ajat sitten.  Siksi ilahduin, kun huomasin, että uusseelantilainen klassikoiden klassikko, mehevä ja linjakas Cloudy Bay Pinot Noir löytyy taas Alkon tilausvalikoimasta. Parhausbonuksena huippuvuosikerta 2013. Tarjoa polentan ja italialaisten lihapullien tai paahdettujen punajuurten, vuohenjuuston ja saksanpähkinöiden kanssa. (EA)

TUMMASÄVYINEN RIISTAVIINI - Odé d'Aydie Rouge 2013, 19,38 e (Tilausvalikoima)

Tannat-rypäle on nimensä mukainen: tanniininen ja musteinen. Niin myös legendaarisen, Lounais-Ranskassa sijaitsevan Madiranin alueella sijaitsevan Château Aydien punaviini Odé. Parhaiten se näyttää voimansa riistan kumppanina. Tummien sävyjensä ansiosta viini sopii myös pitkään hautuneitten ja mausteisten pataruokien ja punaiseksi sisältä jätetyn lihan seuraan. Kastikkeeksi sopii niin béarnaise kuin punaviinikastikekin. (SA)

LIHAVIINI PARHAASTA PÄÄSTÄ - Château Fontesteau 2011, 14,90 e

Etelä-Amerikka dominoi Alkon punaviinivalikoimaa niin vahvasti, että perinteisen bordeaux’n ilmestyminen hyllylle lämmittää kuin vanhan ystävän kohtaaminen. Tämä viini on tyylilajissaan ja hintaluokassaan löytö. Tyylikkäässä maussa on mustaherukkaa, tummia marjoja, mausteita ja sopivasti tammea. Suutuntuma on eloisan lempeä. Viinin vivahteet ja happorakenne heräävät eloon ruokapöydässä. Kokeile rotunaudan, karitsan tai ankankoiven parina. (TT)

KEVYESTI MELKEIN KAIKELLE - Château des Poupets Juliénas 2012, 14,21 e

Miksi, oi miksi Alkossa on niin vähän burgundeja! Valkoisia varsinkin, ja punaisistakin vain kourallinen beaujolais’ta. Tumman marjaisa, lempeä ja ihanan hapokas ”Des Poupets” Juliénasin cru-alueelta on vuodesta toiseen loisto-ostos. Kuin kevyt silkkihuivi, joka viimeistelee minkä vain asun. Viilennä ja tarjoa possun, ankan tai lohen ja sienten kera. Ihan ässä kermaisen nantuakastikkeen ja haukipullien kanssa! (SM)

Kuvat: Alko

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin