Nuoret punajuuret ovat huikean meheviä ja kypsyvät talven yli varastoituja nopeammin. Kuva: Panu Pälviä
Nuoret punajuuret ovat huikean meheviä ja kypsyvät talven yli varastoituja nopeammin. Kuva: Panu Pälviä

Punajuuri on monien suosikkijuures, eikä suotta. Nappaa viisi fressiä ideaa punajuuren hyödyntämiseen kotikeittiössä!

Hasselbackaa punaisena

Viiltely ei ole vain pottujen yksinoikeus. Parmesanilla, oliiviöljyllä, hunajalla ja timjamilla maustetut hasselbackan punajuuret ovat taivaallinen syksyinen lisäke.

Ja näinhän se viiltely menee: Kuori punajuuret ja leikkaa niihin syviä viiltoja noin puolen sentin välein leveyssuunnassa lähes pohjaan asti. Varo kuitenkin, ettet leikkaa liian syvään ja katkaise punajuurta.

Siirrä viillellyt punajuuret uunivuokaa ja valuta viiltoihin oliiviöljyä, hunajaa ja ripottele päälle myös timjamia. Paista punajuuria noin tunti 200-asteisessa uunissa, kunnes ne ovat kypsiä. Ripottele juustoraastetta punajuurien pinnalle kypsennyksen loppuvaiheessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdistä kaksi punaposkea

Hapan puolukka ja makea punajuuri, melkein kuin kaksi marjaa. Kokeile marinoida keitettyjä tai paahdettuja punajuuriviipaleita puolukkamehussa- tai -survoksessa. Tarjoa esimerkiksi liharuokien lisäkkeenä. Ihanan hapanta, mutta ei lainkaan etikkaista!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Täyteläinen syysmaku

Oletko kokeillut jo punajuuri-suklaakakkua? Punajuuri ja suklaa sopivat mahtavan hyvin yhteen. Kokeile liittoa myös paahdetuissa juureskuutioissa maustamalla uunia odottavat punajuurilohkot öljyn, suolan ja mustapippurin lisäksi kaakaojauheella!

Tästä löytyy ohje suklaiseen punajuuribrownieen.

Lingot laulamaan

Linkoa muodikas punajuurimehu itse tai kokeile valmiina myytävää tuorepuristettua mehua, jota on melko hyvin saatavissa tavallisista ruokakaupoista.

Punajuurimehu on yllättävän monikäyttöinen raaka-aine: sekoita sitä lettu- tai leipätaikinan nesteeksi, surauta smoothien joukkoon, lorauta jälkiruokiin… Kaupanpäälle saat ruokaan kuin ruokaan kauniin pinkin värin!

Kokeile näitä upean värisiä punajuurimehusta valmistettuja lettuja.

Juuresta naatteihin

Hyödynnä mukulan lisäksi myös punajuuren naatit. Kasvukaudella hennot naatit voit käyttää tuoreena vaikkapa salaattiin; nitraattipitoisemmat vanhemmat ja paksut lehdet kannattaa ryöpätä ja hienontaa patoihihin tai paistoksiin. Punaisista varsista saat myös kauniita raparperia muistuttavia kuutioita kypsennettäviin ruokiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla