Mitä tekisit salaatinjämistä? Kuva: Istockphoto.
Mitä tekisit salaatinjämistä? Kuva: Istockphoto.

Haluaisimme näin Hävikkiviikon aikaan tietää, mitä ruokaa tai raaka-ainetta juuri sinun kotonasi tuppaa jäämään yli.

Tällä viikolla ei haaskata ruokaa, sillä Kuluttajaliitto järjestää valtakunnallisen Hävikkiviikon 7.–13.9. Teemaviikko järjestetään nyt kolmatta kertaa.

Hävikkiviikon tarkoitus on saada vähennettyä etenkin kotitalouksien ruokahävikkiä.

Ja ehkä ihan syystä. Suomalaiset kotitaloudet nimittäin heittävät vuosittain ruokaa hukkaan noin 500 miljoonan euron arvosta. Eniten suomalaisten keittiöissä pilaantuu vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa.

Koko ravitsemusalan – siis kotitalouksien, teollisuuden, kaupan ja ravitsemuspalveluiden – yhteenlaskettu vuotuinen ruokahävikki on 335–460 miljoonaa kiloa vuodessa. Eli 10–15 prosenttia kulutetusta ruuasta päätyy hävikkiin.

"Ruokahävikin ympäristölliset ja taloudelliset vaikutukset näkyvät nykyään taajaan julkisessa keskustelussa. Haluamme nyt Hävikkiviikon aikana muistuttaa jokaiselle ruokaa laittavalle ja syövälle suomalaiselle, että kuluttajatkin voivat tehdä valtavasti asian eteen kotona omien kulutus- ja ruoanlaittotottumuksiensa puitteissa", sanoo Kuluttajaliiton hankevastaava Annikka Marniemi lehdistötiedotteessa.

Soppa365 aikoo myös huomioida Hävikkiviikon tämän viikon jutuissa. Haluaisimme nyt tietää, mitkä ruuat tai raaka-aineet tuppaavat teidän kotonanne päätymään haaskuuseen. Teemme myöhemmin tällä viikolla Soppaan jutun, joka keskittyy juuri näiden murheenkryynien hyödyntämiseen.

Vastaa kommenteissa tai Sopan Facebook-sivulla!

Jos haluat jo nyt vinkkejä hävikin pienentämiseen, vilkaise oheista Hävikkiviikon vinkkivideota!

[youtube id="Aq_Fr9io830"]

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin