Vuonna 2012 Herkkujen Suomi -tapahtumassa vieraili ilmeisesti Ruokolahden leijona. Kuva: MTK.
Vuonna 2012 Herkkujen Suomi -tapahtumassa vieraili ilmeisesti Ruokolahden leijona. Kuva: MTK.

Kolmipäiväisessä tapahtumassa voi maistella suomalaisia herkkuja kalasäilykkeistä vatruskoihin, eikä oluen ystäviäkään ole unohdettu.

Maakuntien ruoka- ja juoma-antia esittelevä Herkkujen Suomi -ruokatapahtuma käynnistyy Helsingin Rautatientorilla huomenna torstaina.

Neljättä kertaa järjestettävä tapahtuma kokoaa yhteen yli sata kotimaista pientuottajaa ja lähiruokavalmistajaa eri puolilta Suomea. Tarjolla on suomalaisia herkkuja aina kalasäilykkeistä vatruskoihin ja hunajasta lihavalmisteisiin. Näytteilleasettajaluettelon perusteella myös luomuruoka ja gluteenittomat tuotteet ovat esillä varsin hyvin.

Tuote-esittelyjen lisäksi Herkkujen Suomessa on tarjolla muutakin oheisohjelmaa. Yksi tapahtuman tämän vuoden teemoista on ruokakasvatus, jonka tiimoilta on luvassa useita luentoja. Lisäksi ruokafestivaalin ohjelmaan kuuluu muun muassa kokkausnäytöksiä ja livemusiikkia.

Ja oluen ystäville tiedoksi: Herkkujen Suomi -tapahtumasta löytyy myös Syystober-olutteltta, jossa pääsee nauttimaan maakuntamaistiaisille sopivia virvokkeita. Lisäksi tapahtumassa valitaan torstaina 21. elokuuta kello 17 Suomen paras olut.

Herkkujen Suomi -tapahtuman järjestävät tuottajajärjestöt MTK ja SLC, Ruoka Suomi -verkosto, Aitoja Makuja II-hanke, Pienpanimoyhdistys ja Lammin Sahti. Viime vuonna tapahtumassa vieraili kaikkiaan 65 000 kävijää.

Herkkujen Suomi järjestetään Helsingin Rautatientorilla to–la 21.–23.8. Tapahtuma on kävijöille maksuton.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin