Arkiruokaklassikossa maistuu nyt Lähi-itä. Kuva: Anna Huovinen.
Arkiruokaklassikossa maistuu nyt Lähi-itä. Kuva: Anna Huovinen.

Lihapullat saavat iranilaisen vivahteen oikeilla mausteilla. Riisi puolestaan saa lisää makua pähkinöistä ja rusinoista. Näin onnistut 25 minuutissa.

Lihapullat ovat aina toivottuja ruokapöydässä. Vaihteeksi voit tehdä ne iranilaiseen tapaan. Lähi-idän maut eli lihapullien kaneli ja riisilisukkeen rusinat ja pähkinät sopivat mainiosti joulunalusaikaan. Eikä koko aterian valmistamiseen kulu kuin vaivaiset 25 minuuttia.

Näin onnistut:

1. Aloita aterian valmisteleminen keittämällä lisukkeeksi tuleva riisi. Anna rusinoiden liota vedessä riisin kypsymisen ajan, niin niistä tulee pehmeämpiä ja maukkaampia. Sekoita kypsän riisin joukkoon myös pähkinöitä.

2. Käytä lihapullissa makusi mukaan joko naudan- tai karitsanjauhelihaa, myös niiden sekoitus toimii. Muhevoita lihapullat maustamattomalla jogurtilla ja lisää mausteeksi hieman kanelia.

3. Jos kaipaat ruualle kastiketta, sekoita se vikkelästi maustamattomasta jogurtista. Kokeile vaikkapa valkosipulin, sitruunamehun ja lehtipersiljan yhdistelmää. Älä unohda suolaa ja pippuria!

Iranilaisten lihapullien ja pähkinäisen basmatiriisin reseptin löydät täältä.

Täyteläinen punaviini on hinta-laatusuhteeltaan oikea aarre.

Mikä? Nederburg The Winemasters Shiraz 2016 on eteläafrikkalainen punaviini, joka ihastuttaa monikäyttöisyydellään ja hinta-laatusuhteellaan (11,50 e).

Millainen? Täyteläisen ja kohtuullisen tanniinisen viinin maussa tuntuvat ensisiemauksella tummat kypsät metsämarjat ja kirsikat, ja jälkimaussa savuinen tammiaromi.

Minkä kanssa? Hyvä yleisviini grillatulle naudanlihalle ja pihveille, olipa kypsyysaste kypsä tai medium. Pidä mielessä myös syksyn hirvikautta varten.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!