Omenaa tulee! Kuva: <span class="photographer">Sanoam-arkisto/ Ari-Veikko Peltonen</span>
Omenaa tulee! Kuva: Sanoam-arkisto/ Ari-Veikko Peltonen

Hyvänä omenavuonna omenoita tulee niin paljon, että moni tuskailee, mitä niistä tekisi. Näihin ohjeisiin uppoaa paljon omenaa ja saat ihania säilöttyjä ja heti syötäviä herkkuja!

Soseuta purkkeihin

Soseuttamalla saat omenat tehokkaasti purkkeihin. Puhtaat luomuomenat voi lohkoa ja höyrystää kuorineen ja kotineen pehmeiksi. Perusohjeen soseen voi maustaa mielen mukaan inkiväärillä, mintulla tai vaikka vaniljalla. Ohjeen resepti on kilolle omenoita, mutta ainesten suhteet voi kertoa, kun satoa on reilummin.

Tästä löydät omenasoseen ohjeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lohko chutneyhin

Tämä purkki on täynnä omenaa. Chutneyn maku on niin herkullinen, että sitä voi lusikoida suoraan purkista. Joukossa ompun kyljessä on appelsiinia ja tuoretta inkivääriä. Chutney sopii hyvin possunlihan pariksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tästä löydät omenachutneyn ohjeen.

Raasta likööriin

Omenamehuun tai likööriin saat upotettua reilusti satoa. Raasta kolme kiloa omenoita ja anna raasteen mehustua muutaman tunnin. Siirappi, kaneli ja loraus vodkaa omenamehun joukkoon ja saat tehtyä liköörin vaikka joululahjaksi.

Tästä löydät omena-kaneliliköörin ohjeen.

Piilota piirakkaan

Amerikkalaiseen omenapiirakkaan uppoaa reilu kilo omenia, enemmän kuin moneen muuhun piirakkaan. Lohkot paistuvat kannellisen taikinakuoren alla suussasulavan pehmeiksi.

Tästä löydät amerikkalaisen omenapiirakan ohjeen.

Hukuta jälkiruokaan

Satoa saa käytettyä runsaasti, kun pilkot omenat uunijälkiruokaan. Karamelliomenissa omenat maustuvat kardemummalla ja pippurikerma voitelee koko makuelämyksen omenajälkkäreiden ykköseksi.

Tästä löydät karamelliomenien ohjeen.

 

Artikkelin kuvat: Tuomas Kolehmainen, Panu Pälviä, Sara Remington, Sami Repo ja Elvi Rista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla