Haarukka on melkein kuin yleiskone. Paitsi että se ei pölyty keittiön kaapissa. Kuva: Istockphoto.
Haarukka on melkein kuin yleiskone. Paitsi että se ei pölyty keittiön kaapissa. Kuva: Istockphoto.

Haarukka ei ole enää pelkkä ruokailuväline, vaan sitä käytetään myös ruuan valmistamiseen.

Lähes kaikki aloittavat haarukan ruuanlaittokäytön muussaamisella. Ainakin välillisesti. Monet vauvanruuat nimittäin muussataan lapsiystävällisiksi haarukalla. Seuraavalla kehitysasteella muussaamme keitetyt perunat ja niiden kanssa tarjottavan kastikkeen nautinnolliseksi muhjuksi. Tätä tyyliä näkee ilahduttavasti myös aikuisten keskuudessa esimerkiksi työpaikkaruokaloissa. Ja mikäpä olisi kätevämpi vempele guacamolen avokadojen tai munavoihin tarvittavien kananmunien muussaamiseen kuin vanha kunnon haarukka?

Oletko muussaaja? Kokeile rapeaa broilerinrintaa harissaporkkanoiden ja avokadotahnan kanssa!

 

Eikä sovi unohtaa haarukan ylivoimaisuutta kevyissä vatkauspuuhissa. Aina kun reseptissä kehotetaan vatkaamaan munien rakenne kevyesti rikki, on varmin työväline haarukka. Haarukalla vatkaa munakasmassan pannukelpoiseksi sekunneissa ja sekoittaa sutjakasti munamaidon makaronilaatikkoa varten.

Oletko vatkaaja? Kokeile helppoa uunimunakasta!

 

Jos ruokasi ei kaipaa millintarkkoja kuutioita tai tulitikkumaisia suikaleita, haarukka on myös kelpo vempele paloitteluun. Erityisen omiaan haarukka on ronskin perunasalaatin valmistamiseen. Keitetyt potut vain kulhoon ja muutama sohaisu haarukalla, jotta potuista tulee suupalan, eli haarukkapalan, kokoisia.

Oletko paloittelija? Kokeile vähän rumaa mutta silti hyvää pottusalaattia!

 

Haarukka on elintärkeä myös tiettyjen ruokien rakenteen kannalta. Tässä kohtaa parrasvaloihin nousevat haarukan piikit. Pistely on olennaista muun muassa pasteijoissa ja piirakkapohjissa. Kun pistelet taikinaa haarukalla ennen esipaistamista, höyry pääsee ulos, eikä taikina mene kuprulle.

Oletko pistelijä? Kokeile suppilovahvero-pekonipiirakkaa!

 

Haarukka ei ole vain käytännönläheisen kokkaajan työkalu, vaan se tuottaa iloa myös esteetikolle. Haarukalla vetäisee nopeasti kauniit raidat tai ruudukon vaikka lanttulaatikon päälle. Lisäksi sillä painaa pikkuleipiin sievän röpelöpinnan ja perunagnoccheihin kastikeurat. Eikä sovi unohtaa haarukan merkitystä pasteijoiden sulkijana. Reunat vain yhteen ja haarukalla painellen pasteija kiinni.

Oletko esteetikko? Kokeile perunagnoccheja rucolapeston kanssa!

 

Entä mikä ruokalaji oli se, jonka myötä haarukka viimeistään lunasti paikkansa ehtana ruuanlaittovempeleenä? Tietenkin nyhtöpossu! Riipiminen, nyhtäminen ja repiminen ovat työvaiheita, joihin haarukka on mitä parhain tarvike. Sen on huomannut moni suomalainenkin, nyhtöpossu kun keikkuu edelleen Suomen suosituimpien reseptien listalla.

Oletko repijä? Kokeile pulled pork -hodareita!

Täyteläinen punaviini on hinta-laatusuhteeltaan oikea aarre.

Mikä? Nederburg The Winemasters Shiraz 2016 on eteläafrikkalainen punaviini, joka ihastuttaa monikäyttöisyydellään ja hinta-laatusuhteellaan (11,50 e).

Millainen? Täyteläisen ja kohtuullisen tanniinisen viinin maussa tuntuvat ensisiemauksella tummat kypsät metsämarjat ja kirsikat, ja jälkimaussa savuinen tammiaromi.

Minkä kanssa? Hyvä yleisviini grillatulle naudanlihalle ja pihveille, olipa kypsyysaste kypsä tai medium. Pidä mielessä myös syksyn hirvikautta varten.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!