Haarukka on melkein kuin yleiskone. Paitsi että se ei pölyty keittiön kaapissa. Kuva: Istockphoto.
Haarukka on melkein kuin yleiskone. Paitsi että se ei pölyty keittiön kaapissa. Kuva: Istockphoto.

Haarukka ei ole enää pelkkä ruokailuväline, vaan sitä käytetään myös ruuan valmistamiseen.

Lähes kaikki aloittavat haarukan ruuanlaittokäytön muussaamisella. Ainakin välillisesti. Monet vauvanruuat nimittäin muussataan lapsiystävällisiksi haarukalla. Seuraavalla kehitysasteella muussaamme keitetyt perunat ja niiden kanssa tarjottavan kastikkeen nautinnolliseksi muhjuksi. Tätä tyyliä näkee ilahduttavasti myös aikuisten keskuudessa esimerkiksi työpaikkaruokaloissa. Ja mikäpä olisi kätevämpi vempele guacamolen avokadojen tai munavoihin tarvittavien kananmunien muussaamiseen kuin vanha kunnon haarukka?

Oletko muussaaja? Kokeile rapeaa broilerinrintaa harissaporkkanoiden ja avokadotahnan kanssa!

 

Eikä sovi unohtaa haarukan ylivoimaisuutta kevyissä vatkauspuuhissa. Aina kun reseptissä kehotetaan vatkaamaan munien rakenne kevyesti rikki, on varmin työväline haarukka. Haarukalla vatkaa munakasmassan pannukelpoiseksi sekunneissa ja sekoittaa sutjakasti munamaidon makaronilaatikkoa varten.

Oletko vatkaaja? Kokeile helppoa uunimunakasta!

 

Jos ruokasi ei kaipaa millintarkkoja kuutioita tai tulitikkumaisia suikaleita, haarukka on myös kelpo vempele paloitteluun. Erityisen omiaan haarukka on ronskin perunasalaatin valmistamiseen. Keitetyt potut vain kulhoon ja muutama sohaisu haarukalla, jotta potuista tulee suupalan, eli haarukkapalan, kokoisia.

Oletko paloittelija? Kokeile vähän rumaa mutta silti hyvää pottusalaattia!

 

Haarukka on elintärkeä myös tiettyjen ruokien rakenteen kannalta. Tässä kohtaa parrasvaloihin nousevat haarukan piikit. Pistely on olennaista muun muassa pasteijoissa ja piirakkapohjissa. Kun pistelet taikinaa haarukalla ennen esipaistamista, höyry pääsee ulos, eikä taikina mene kuprulle.

Oletko pistelijä? Kokeile suppilovahvero-pekonipiirakkaa!

 

Haarukka ei ole vain käytännönläheisen kokkaajan työkalu, vaan se tuottaa iloa myös esteetikolle. Haarukalla vetäisee nopeasti kauniit raidat tai ruudukon vaikka lanttulaatikon päälle. Lisäksi sillä painaa pikkuleipiin sievän röpelöpinnan ja perunagnoccheihin kastikeurat. Eikä sovi unohtaa haarukan merkitystä pasteijoiden sulkijana. Reunat vain yhteen ja haarukalla painellen pasteija kiinni.

Oletko esteetikko? Kokeile perunagnoccheja rucolapeston kanssa!

 

Entä mikä ruokalaji oli se, jonka myötä haarukka viimeistään lunasti paikkansa ehtana ruuanlaittovempeleenä? Tietenkin nyhtöpossu! Riipiminen, nyhtäminen ja repiminen ovat työvaiheita, joihin haarukka on mitä parhain tarvike. Sen on huomannut moni suomalainenkin, nyhtöpossu kun keikkuu edelleen Suomen suosituimpien reseptien listalla.

Oletko repijä? Kokeile pulled pork -hodareita!

Edullinen ja maukas rosee kannattaa pitää mielessä myös kevään buffet-kautta varten.

Mikä? Adobe Reserva Rose 2017 (10,40 e) on kuiva, hapokkaan ryhdikäs viini Chilestä. 

Millainen? On pelkkää ennakkoluuloisuutta juoda roseeta ainoastaan kesällä. Tämä talviroseeksi sopiva mainio viini maistuu punaherukoilta, vadelmilta ja punaisilta omenoilta. Hinta-laatusuhde on erinomainen.

Minkä kanssa? Täydellinen seuralainen lämpimälle salaatille, jossa on esimerkiksi paahdettua kesäkurpitsaa tai munakoisoa. Pidä mielessä myös kevään buffet-kautta ajatellen, sillä ryhdikäs viini kestää monenlaisia makuja, ja on edullisuutensa vuoksi hyvä valinta suurempiinkin juhliin.

Lisää Tuomas Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä!