Tämä salaatti ei ui kastikkeessa! Kuva: Istockphoto.
Tämä salaatti ei ui kastikkeessa! Kuva: Istockphoto.

Vihersalaatti, tomaatti ja kurkku. Mitä muuta salaatiksi aterian kanssa? Tässä viisi polkua lisäkesalaatin rakentamiselle.

Vihreää lautaselle

Jääsalaatti on uusi kiinankaali. Se on tällä hetkellä suosituin vihersalaatti. Se pysyy rapeana ja mehevänä eikä nuokahda, vaikka salaattia ei heti käyttäisikään.

Jos teet vihersalaatin vain salaatinlehdistä, revi joukkoon muutamaa eri lajiketta. Tulista rucolaa, mehevää friseetä ja jääsalaattia. Kylkeen hapokas viinietikasta tai sitruunamehusta ja öljystä sekoitettu kastike. Perussalaatti on siinä. Mallia voit katsoa Henkka Alénin salaattivideolta.

Muuntelua vihersalaattiin saa lisäämällä tuoreita yrttejä, ohuiksi viipaleiksi leikattua fenkolia, omenaa, retiisiä tai ituja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksi kaali, monta ruokaa

Lohko valko- tai punakaalista osa raakasalaatiksi, lopun hauduttaa meheväksi vaikka pataruokana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raakasalaatti kannattaa leikata mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi, silloin se on mehukkaimmillaan. Hyvä apuri on juustohöylä. Kaalin joukossa maistuu hapokas ja mehukas. Lohko joukkoon omenaa, appelsiinia, klementiinejä, ananasta tai lisää puolukoita raakoina tai hillona.

Kipakan pikahapankaalin saat hienontamalla kaalin pieneksi ja lisäämällä joukkoon liemen, jossa on yhtä paljon väkiviinaetikkaa, vettä ja sokeria.  Juustokuminan ja chilin ystävä voi lisätä hyppysellisen kumpaakin. Salaatti voi tekeytyä rauhassa jääkaapissa seuraavaan päivään.

Aivan uudenlaisen kaalisalaatin saa lisäämällä joukkoon pähkinöitä ja omenaa ja pyöräyttämällä joukkoon kastikkeen, joka on tehty sekoittamalla turkkilaisen jogurtin joukkoon currytahnaa.

Juuresten uusi tuleminen

Raasta raakana porkkanaa, punajuurta, retikkaa. Lisää joukkoon omenaa, maustekurkkua tai piparjuurta makua antamaan.

Kokeile raastetta lämpimänä. Kuumenna  porkkanaraaste nopeasti pannulla tilkassa öljyä. Lisää joukkoon ripaus kardemummaa ja inkivääriä ja lisää päälle korintteja tai rusinoita ja silputtua lehtipersiljaa.

Ruokaisan salaatin saa edellisen päivän uunijuureksista. Joukkoon silputtua lehtipersiljaa ja rucolaa ja kourallinen pähkinöitä. Kylmistä perunoista syntyy vauhdilla kapriksien ja rucolan kanssa kipakka perunasalaatti.

Ruokaisat salaatit

Salaatista tulee lisuke, kun siihen lisää keitettyä pastaa, couscousta, kvinoaa, bulguria, papuja tai linssejä. Lisää joukkoon kaapin kätköistä pilkottua paprikaa, sipulia, lehtiselleriä, tomaatteja ja reilusti yrttejä.

Vihersalaatista tulee tuhdimpi kun joukossa on mozzarellaa, juustokuutioita, uppomuna tai kourallinen paahtuneita krutonkeja.

Ronkelille

Salaattia vieroksuvalle kannattaa tehdä sekoittamaton salaatti. Pilko tarjoiluvadille sektoreittain erilaisia aineksia. Tutuista mauista on hyvä laajentaa kasvisten syöntiä uudelle sektorille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla