Kuvat
GettyImages, Alko ja Carrot Kitchen

Kotiinkuljetusten lisääntyminen luo haamukeittiöitä ja ilmastoajattelu uusia hävikki-innovaatioita. Kotikokit innostuvat seuraavaksi tillin ja perunan kaltaisista klassikoista, kun taas ravintoloissa hurmataan misolla ja savustetulla laardilla. Tässä 10 trendiä, jotka saavat elämän maistumaan vuonna 2021!

1. Tilli ja peruna

Ennustamme, että nämä ruoka-aineet löytävät tiensä ostoskoriisi tänä vuonna: peruna, tilli, musta valkosipuli, yhden lajikkeen oliiviöljyt, kikhernejauhot, carob ja manitobajauhot.

Nähtäväksi jää, jatkuuko kasvava kiinnostus kalaan. Esimerkiksi siian myynti on noussut S-ryhmän kaupoissa yli 30 %.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Ylijäämäbanaanijäätelö

Ilmastoajattelu ohjaa yhä enemmän ihmisten kulutusvalintoja. Hävikin vähentäminen on kasvava trendi ja hävikkiruuasta valmistettujen tuotteiden ostaminen ilmastoteko. Valikoimalla on kuitenkin vielä runsaasti tilaa kasvaa. K-ruokakaupoista voi jo bongata esimerkiksi vegaanista ylijäämäbanaanijäätelöä, hävikkihedelmistä, -vihanneksista ja -marjoista valmistettua hävikkimehua sekä lappeenrantalaisen Jävla Sås Bolagin hävikkitomaattikastiketta, joka on tehty myytäväksi kelpaamattomista tomaateista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Makea & umami

Umami, yksi viidestä perusmausta, oli kenties ruokamaailman isoin juttu vuonna 2020. Maailmalla kohistaan nyt siitä, miten umamia yhdistetään seuraavaksi makeaan. Kiehtovasta, makeansuolaisesta makuparista käytetään nimitystä.
sweet-and-umami.

4. Kuplatee

Suosioon nousseen taiwanilaisen teejuoman tunnistaa paksusta pillistä ja läpinäkyvän mukin pohjalta erottuvista tummista hyytelöpalleroista. Maitoon tai hedelmämehuun tehtyä teejuomaa kutsutaan bubble tea tai boba tea -nimellä, ja siihen voi törmätä Helsingissä tai Turussa, joissa on useita kuplateemyymälöitä. Yleensä boba-tee nautitaan kylmänä, mutta maitotee voidaan tarjota myös lämpimänä. Tummien tapiokahelmien lisäksi juomaan voi valita mehulla täytettyjä, suussa poksahtavia palleroita tai makeaa hyytelösohjoa.


Kuplatee tunnetaan kimmoisista tapiokahelmistä.

5. Lasten ruokaelämykset

Lapset ovat yhä enemmän kiinnostuneita ruuanlaitosta ja erilaisista ruokaelämyksistä. Carrot Kitchen on lasten pelillinen kokkaussovellus, joka innostaa kokkaamaan ja kannustaa vastuulliseen ja terveelliseen ruuanlaittoon. 6–13-vuotiaille suunniteltu kuukausimaksullinen applikaatio sisältää ruokapedagogien kehittämiä reseptejä ja taitovideoita muun muassa veitsen käytöstä.

6. Haamukeittiöiden ruuat

Ravintolaruuan kotiinkuljetusten lisääntymisen ja kaupungistumisen ennustetaan kasvattavan ghost kitchen -ilmiötä myös Suomessa. Haamukeittiöt tai pilvikeittiöt ovat ravintoloita ilman asiakaspaikkoja – on vain isot keittiötilat, joista toimitetaan ruokaa koteihin ruuanvälityspalveluiden kautta. Siksi haamukeittiöiden kulut ovat pienet, ja ne sijaitsevat usein siellä, missä vuokrataso on matalampi. Myös olemassa olevat ravintolat saattavat käyttää haamukeittiöitä kuljetettavan ruuan aiheuttaman paineen purkamiseen.

Kiinnostavinta on kuitenkin se, että ilmiö mahdollistaa useamman ravintolan yhdistämisen samaan tilaan ja kokonaan uusien ravintolabrändien synnyn. Lempiravintolasi voi siis hyvinkin olla pian sellainen, jossa et voi koskaan fyysisesti vierailla, mutta jonka take away -annokset osaat ulkoa.

7. Kaviaari

Viime aikoina ravintoloissa on höylätty ahkerasti tuoretta tryffeliä. Sen rinnalle on nousemassa toinen luksustuote, kaviaari, jota tuotetaan Suomessakin. Pröystäilyn sijaan kaviaaria lähestytään nykyisin rennosti tarjoamalla se esimerkiksi ranskalaisten perunoiden tai pastan lisukkeena.


Sammen mätiä kutsutaan kaviaariksi.

8. XO, XO!

Konjakkipullosta tuttuihin XO-kirjaimiin törmää nyt ravintoloissa. On XO-kastiketta sienimykyjen kanssa, XO-öljyä osterin päällä ja ties mitä sovelluksia. Kiinalaisen keittiön maagisena maustajana tunnettu kastike on umamisuudessaan muodikas – ja kuuluisa siitä, että siihen tarvitaan iso liuta raaka-aineita, kuten kalliita kuivattuja kampasimpukoita. Osaa aineksista ei löydy länsimaisista kaupoista, eikä aidosta reseptistä ole yksimielisyyttä.

9. Sake

Mitä tulee naturalviinibuumin jälkeen? Eater-sivusto ennusti jo reilu vuosi sitten: seuraava iso juomatrendi on sake. Suunnannäyttäjinä toimivat laatuun panostavat pientuottajat. Meilläkin sake tekee tuloaan. Esimerkiksi kylmänä tarjottu, yuzulla maustettu sake on jo löytänyt tiensä monen ravintolan listalle. Sitä saa jopa klassikkoravintola Savoysta.

Muuten juomatrendeissä korostuvat vastuullisuus ja alkoholittomuus, etenkin kokonaisvaltaista hyvinvointia ja positiivisuutta korostava sober curious eli utelias raittius.

10. Nyytit

Aasialaisen ruuan suosio ottaa uusia kierroksia. Käsinkiskottujen nuudelien lisäksi ravintolakartan väri on syventymässä nyyttien kohdalla. Erilaiset taikinapallot ja täytetyt taikinakääröt, dumplingit, sopivat erityisen hyvin kylmään vuodenaikaan. Lisää nyyteistä voit lukea täältä.

+ 1 Tänä vuonna löydät hyvin todennäköisesti ravintolassa lautaseltasi jotain näistä:

  • karamellisoitu hera
  • savustettu tai
  • grillattu laardi
  • miso
  • goji-marjat
  • juuripersilja
  • kokonainen lintu (räpylöineen ja kalloineen)
  • tuplakastike

Juttu on julkaistu alun perin Glorian ruoka & viini -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla