Sosiaalinen media täyttyi dalgona-kahvien kuvista.
Sosiaalinen media täyttyi dalgona-kahvien kuvista.

Dalgona-kahvin juju on pikakahvista, sokerista ja vedestä vaahdotettu mousse.

Maitoa, jonka pinnalla on herkullisen näköistä moussemaista maitokahvin väristä vaahtoa.

Tämän juoman kuvaan tai valmistusvideoon on moni törmännyt viime päivinä sosiaalisen median kanavissa. Kyse on dalgona-kahvista.

Dalgona-kahvi on alunperin kotoisin Intiasta ja Macaosta, joissa sitä kutsutaan vatkatuksi kahviksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kahvin internetsuosion takana on kuitenkin korealainen näyttelijä, Jung Il-Woo, joka paikallisessa tv-ohjelmassa vieraili Macaossa ja ihastui juomaan. Hän nimesi kahvin dalgonaksi, sillä kahvi muistutti häntä samannimisestä korealaisesta suositusta makeisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuon televisio-ohjelman jälkeen internet täyttyi videoista, joissa vatkataan tätä ihmeellistä kahvivaahtoa. Miljoonat ihmiset ympäri maailmaan tarttuivat kahvihaasteeseen (#dalgonacoffeechallenge).

Dalgona-kahvin juju on pikakahvijauheesta, sokerista ja kuumasta vedestä vatkattu maitokahvinvärinen vaahto, jota annostellaan kylmän tai kuuman maidon päälle. Vaahdon valmistus onnistuu parhaiten sähkövatkaimella. Valitse vaahdotukseeen mieluummin pienehkö ja melko kapea vatkauskulho. Pikakahvijauheissa on nykyään valinnan varaa, mutta tämä kahvivaahto onnistuu aivan tavallisesta pikakahvista.

Kahvivaahdon jämäkkyys riippuu siitä, kuinka kauan seosta vatkataan. Kun vaahtoa vatkataan pitkään, se alkaa muistuttaa napakkaa italialaista marenkia ja sen voi jopa pursottaa juoman päälle. Jos haluat pehmeämmän, lusikoitavan vaahdon, lyhyempi vatkausaika riittää.

Trendikahvi on jo maailmalla ehtinyt syntyä monen monta versiota ja makuyhdistelmää.

Aikuisten illanviettoon se taipuu kylmäksi drinkiksi, kun lisäät maidon joukkoon hieman kahvi- tai mantelilikööriä.

Kahvivaahdon väri suorastaan kutsuu maustamaan maidon lusikallisella lakritsijauhetta, ja jos makeahammasta kolottaa, auttaa lusikallinen kondensoidusta maidosta valmistettua paksua kinuskia, dulce de lecheä.

Dalgona-kahvi

1‚Äď2 annosta

valmistusaika 5 min

2 rkl pikakahvijauhetta

2 rkl sokeria

2 rkl kiehuvan kuumaa vettä 

2‚Äď4 dl maitoa

(jäitä)

Koristeeksi

pikakahvijauhetta

  1. Laita pikakahvijauhe, sokeri ja kuuma vesi kapeahkoon kulhoon. Vatkaa ensin pienell√§ teholla, jotta pikakahvi liukenee veteen. Lis√§√§ sitten vatkausnopeutta. Vatkaa seosta t√§ydell√§ teholla, kunnes se on kuohkeaa vaahtoa. T√§h√§n menee vatkaimesta riippuen 1‚Äď3 minuuttia.
  2. Kaada maito lasiin tai mukiin. Jos haluat juomasta kylmän, käytä kylmää maitoa ja jäitä. Annostele vaahto maidon päälle lusikalla tai pursota se halutessasi. Ripottele koristeeksi pikakahvijauhetta.

Resepti: Minna Rautio-Pakaste

Juttu on julkaistu HS.fi:ssä 9.4.2020.

 

Susiruma

Varsinainen Dalgona-vaahto on pahaa, mutta kun sen sekoittaa kunnolla maitoon siitä tulee hyvän makuista kahvivaahtoa. Itse lisään maitoon ennen kuumentamista vaniljaekstraktia.

  • yl√∂s 38
  • alas 27
Sisältö jatkuu mainoksen alla