Jos mökiltä löytyy uuni, kulho, sekoitusväline ja pari vuokaa, voit leipoa melkein mitä vain: piirakoita, sämpylöitä ja muffineja. Poimi ideat talteen mökkilomaa varten! Ohjeet toimivat myös silloin, kun haluat leipoa kesän herkut vähän helpommin.

Leivo sekoittamalla

Sekoittamalla valmistuvat taikinat ovat mökillä ihan parhaita. Vaikka sähkövatkain kuuluisikin mökin varustukseen, yksinkertainen taikina vähentää tiskiä ja työvaiheita. Parhaassa tapauksessa vuoka toimii taikinan sekoitusastiana, kuten tässä reseptissä. Voit vaihdella marjoja sen mukaan, mitä satut saamaan.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Kesän helpoin mustikkapiirakka
Resepti
Kesän helpoin mustikkapiirakka

 

Myös muffinitaikinan voi valmistaa sekoittamalla. Tärkeintä on notkistaa rasva hyvin pehmeäksi. Sen voi tehdä vaikkapa unohtamalla voin pöydälle pariksi tunniksi ja aloittamalla leipomisen vasta sitten. Jos mökille ei sattunut mukaan muffinipeltiä, voit paistaa muffinit tukevissa paperisissa muffinivuoissa. Maailman helpoin kuorrutus on valmiiksi karamellisoitu maitotiiviste eli dulce de leche, jota löytyy useimpien kauppojen säilykehyllyiltä. Näihin muffineihin sopivat vadelmien lisäksi yhtä hyvin mustikat tai raparperipalat.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Vadelma-toffeemuffinit
Resepti
Vadelma-toffeemuffinit

 

Mansikkakakku on mökkikauden ehdoton herkku. Myös sen taikina onnistuu yksinkertaisimmillaan yhdistämällä ainekset. Jos kesäpaikkakuntasi kaupasta ei löydy hasselpähkinäjauhetta, voit vaihtaa sen mantelijauheeseen. Muscovadosokerin tilalla voi käyttää fariinisokeria eikä maku kärsi, jos lakritsijauheen jättää pois. Päälle ranskankermaa ja mansikoita, ja kesän ihanin mökkikakku on valmis.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Muscovado-mansikkakakku
Resepti
Muscovado-mansikkakakku

 

Sekoittamalla valmistuva sämpylätaikina kohoaa yön aikana jääkaapissa. Tarvitset taikinaan yksinkertaisimmillaan vain puurohiutaleita, vehnäjauhoja, kuivahiivaa, suolaa, vettä ja öljyä. Muuntele taikinan aineksia sen mukaan, mitä jauhokaapistasi löytyy. Aamulla jääkaapissa odottaa taikina, joka on valmiina lusikoitavaksi pellille. Tämä sämpyläohje on hyvä pitää mielessä myös silloin, kun leipä sattuu mökiltä loppumaan ennen seuraavaa kauppareissua.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Superhelpot aamiaissämpylät
Resepti
Superhelpot aamiaissämpylät

 

Leivo valmistaikinasta

Valmiit muro- ja kauramurotaikinat ovat mökillä käytännöllisiä. Paketillinen taikinaa sulaa leivontavalmiiksi puolessa tunnissa. Voit taputella sen suoraan piirasvuoan (Ø 26–28 cm) pohjalle ja reunoille, sillä rasvainen taikina irtoaa vuoasta helposti. Päälle voit tehdä seoksen mamman marjapiirakan tyyliin: purkillinen kermaviiliä, yksi muna, 3/4 dl sokeria ja vaniljasokeria. Sekoita joukkoon muutama desi saamiasi marjoja, levitä piirakan päälle ja paista uunin alaosassa 25–30 minuuttia.

Valmismurotaikinaan voi myös sekoittaa makuaineita, kuten tässä raparperipiirakan ohjeessa. Siinä raparperit ovat kauniina riveinä piirakan päällä, mutta idea on yhtä simppeli.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Pistaasi-raparperipiirakka
Resepti
Pistaasi-raparperipiirakka

 

Kesän helpoin piirakka voi olla myös pullataikinapohjainen, jos käyttää valmista, pakasteena myytävää pullataikinaa. Pirkka-tuotteena löytyvä pakastepullataikina on gluteenitonta. Jos käytät kaulimiseen gluteenitonta jauhoseosta, piirakka sopii myös keliaakikoille. Piirakan ideana on korvapuustin maku, joka saadaan käärimällä taikinan täytteeksi kanelia ja leikkaamalla rulla paloiksi vuoan pohjalle. Paista piirakka uunin alaosassa, jotta pohja paistuu kypsäksi siinä ajassa missä täytekin. Mehevään täytteeseen voit käyttää edellisen vuoden pakastemustikat tai pari mukillista tuoreita mustikoita. Pakastemustikoista täyte saa kauniin violetin sävyn, tuoreet mustikat taas pilkuttavat vaalean täytteen hauskasti.

 

PS Jos mökilläsi ei ole kunnon uuniakaan, muista valmiit kakkupohjat. Parhaita ovat kaupan leipäosastolta löytyvät marenkipohjat, joista voi kasata kermavaahdon ja marjojen kanssa vaivatta herkullisen kakun. Myös valmis reunallinen torttupohja on helppo elvyttää kostuttamalla se kunnolla esimerkiksi laimennetulla, kevyesti sokeroidulla sitruunamehulla. Kerma-rahkatäyte ja marjat saavat valmispohjaankin tehdyn tortun maistumaan ihanalta. 

Kuva: Anna Huovinen.

Helppo, tyylikäs, kesytetty vai riittoisa? Kokosimme Soppa365:n parhaat raparperipiirakat yhteen. Täältä löydät tulevan lempipiirakkasi!

Helppo raparperipiirakka

Kesän simppelein raparperipiirakka (kuva yllä) syntyy valmistaikinasta. Raparperit ladotaan ranskankermatäytteen päälle viivasuoriksi riveiksi. Irtopohjainen piirasvuoka antaa piirakalle tyylikkyyslisän. Kun irrotat tämän leivonnaisen vuoasta vadille, mikään ei paljasta, että sen tekemiseen on kulunut vain hetki. Jos haluat, voit maustaa taikinan pistaasimuruilla, kuten ohjeessa. Jos et ehdi, piirakka on silti herkkua.

 

Tyylikäs keikaus

Kuka sanoo, että raparperit pitäisi asetella taikinan päälle? Keikaus kääntää ajatuksen raparperipiirakasta nurinperin. Tätä herkkua kokeiltuasi et ole ehkä valmis palaamaan vanhaan. Kakku vai piirakka, määrittely on lopulta yhdentekevää. Maku on joka tapauksessa erinomainen, taikinaan raastettu mantelimassa ja fariinisokeri-voiseoksessa vuoan pohjalla muhineet raparperit pitävät siitä huolen.

 

Valkosuklaalla kesytetty

Tässä pellillisessä raparperin kesyttämisestä vastaa valkosuklaa. Suutuntuma on silti hauskasti rapea, sillä taikinaan lisätään myös kokonaisia manteleita. Saat ohjeella koko pellillisen. Ennen kuin leivot, tarkista oman peltisi koko ja tee tarvittaessa taikinaa puolitoistakertainen määrä. Niin varmistat, että piirakasta tulee juuri niin mehevä ja tuhti kuin kuuluukin.

 

Riittoisa pellillinen

Raparperi ja marenki ovat myös mainio pari, ja tässä piirakassa ne saavat loistaa koko pellin mitalla. Marengista yli jääneet keltuaiset käytetään taikinaan. Hauskuuslisän piirakka saa marenkiin ropistelluista nonparelleista. Tee piirakka mieluiten suoraan tarjolle, jolloin marenki on parhaimmillaan. Vaahdota rinnalle reilusti kermaa, mutta makeuta sitä vain vähän tai ei ollenkaan. Pehmeä kermavaahtopilvi riittää sellaisenaan pyöristämään raparperin kirpeyden ja marengin makeuden.

 

Kuvat Arto Vuohelainen, Reetta Pasanen, Tuomas Kolehmainen ja Anna Huovinen.

 

Glorian ruoka & viinin ja Soppa365:n toimitus testasi kahdeksan kaupoissa myytävää simaa – ja järkyttyi.

Simasuiden paras sesonki on juuri nyt, mutta mitä tahansa kaupan simaa ei kannata ostaa. Testasimme kahdeksan markettisimaa, ja järkytyimme. Vain kahta kahdeksasta voi millään lailla suositella. Monet testatuista simoista olivat kyllä sinänsä ihan hyvänmakuisia ja juotavia – mutta aidon, perinteisen siman kanssa niillä ei juuri ollut tekemistä. Useat muistuttivat enemmän vaikkapa jääteetä tai pommacia. Jotkut paljastuivat myös hyvin keinotekoisen makuisiksi ja aivan liian makeiksi.

Kaksi simakriitikoiden hyväksymää vaihtoehtoa ovat tässä:

Testivoittaja:  Hommanäs Sima
Hinta 5,85 e (0,75 l)

Hommänesin sima on lisä- ja säilöntäaineeton, ja valmistettu perinteisellä käymismenetelmällä. Siksi se pitää säilyttää kylmässä.
“Ihanaa, että edes yhdessä kaupan simassa on mukana rusinoita. Tuoksu on hieno.”
“Tässäkin voisi olla vähän lisää makua, mutta mukavasti menisi munkin kanssa. Sopii sellaiselle, joka ei tykkää överimakeasta simasta. Tyylikäs.”

Niukasti hopealla: Porvoon Fabriikki Kotisima
Hinta 3,99 e (0,95 l)

“Ei yhtä samea kuin Hommanäs, mutta sopiva määrä kuplia. Ei tämäkään kotisimalle pärjää, mutta lähellä.”
“Makeus sopiva, vahvasta tuoksusta erikoispisteitä.”
“Oma suosikkini.”

Lisäksi testasimme seuraavat vaihtoehdot Vip sima, Marlin kotisima, Kaskein juhlasima, Marli perinteinen sima, Mehukatti sima, Spring sima (alkoholiton).

Testin johtopäätökset ovat selviä: sima kannattaa tehdä itse. Vaikka Hommanäs ja Porvoon fabriikin kotisima ovat aivan kelpoja vaihtoehtoja, eivät nekään yllä itse tehdyn siman tasolle. Ja vielä ehtii! Nyt siis simakattilat äkkiä porisemaan.

Perinteiseen simaan suosittelemme tätä ohjetta. Myös legendaarinen Yrjönkadun uimahallin sima maistuu monelle - sen kikka on ykkösoluen käyttäminen. Ohjeen Yrjönkadun simaan löydät tästä. Ja jos haluat jotain jännittävämpää, kokeile hienostunutta sellerisimaa, ohje täällä.